zupa - 39309 przepisów (strona:2075/2621)

Ratatouille i Rachel Khoo 167

najwyższą półkę, na kolejne 5 do 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy i podajemy. Moje ratatouille utopiło się we własnym sosie, ale było bardzo smaczne. Sos zostawiłam sobie jako zupę na następny dzień. Bo o to w kuchni chodzi, żeby było smacznie i swobodnie. To coś, co na pewno łączy Julię Child i Rachel Khoo. Gotowanie to ma być przyjemność

W kuchni wieczorem
Korzenne masło dyniowe 159

Jeśli nie macie co zrobić z resztą dyni, którą kupiliście na zupę, curry, sałatkę czy w innym smacznym celu, można ją zamienić w tak zwane masło dyniowe. Nie jestem do końca pewna z jakiego powodu te przetwory nazywamy masłem, ponieważ tłuszczu w nich jak na lekarstwo, ale za amerykańskimi źródłami niech będzie masło, bo jakoś to nazwać trzeba :) Masła dyniowego

W kuchni wieczorem
Nowy rok oraz tarta z gruszkami i serem camembert 137

pasji kulinarnych i fotograficznych zeszło na dalszy plan. Dalszy, ale jednak niezbyt daleki. Ciągle mam gdzieś w kalendarzu poupychane kartki z przepisami lub potrawami, które koniecznie muszę zrobić: francuską zupę cebulową, ciasteczka maślane, pierogi z dynią i jabłkiem (o ile moja spakowana w słoiki dynia jeszcze do czegoś się nadaje). Ciągle głaszczę czule moje książki kucharskie i ubolewam

W kuchni wieczorem
Risotto z zielonymi szparagami i łososiem 162

arborio. Można kupić w dyskontach i warto mieć go w szafce. Po drugie, warto używać własnoręcznie zrobionego bulionu. Ja co jakiś czas gotuję bulion drobiowy. Można go zjeść jako zupę i 2-3 szklaneczki zamrozić w zamrażalniku. Potem taką szklaneczkę dolewam do wywaru ze szparagów (jak w tym przepisie) czy z grzybów i to w zupełności wystarczy. Po trzecie, używajcie

W kuchni wieczorem
Premiery wydawnicze, jesień 2014. Cz. I - David Lebovitz, "Moja kuchnia w Paryżu. Przepisy i opowieści" 144

autora. David Lebovitz zaprasza do swojego stołu i do swojego Paryża, który zdecydowanie różni się od sielskiej i filmowej opowieści, jaką kiedyś snuła Julia Child. Obok klasyki, takiej jak zupa cebulowa, naleśniki czy coq au vin znajdziemy tu przepis na chlebki naan czy szakszukę. Paryż XXI wieku to miejsce wielokulturowe, które stwarza okazję do poznania kuchni z całego świata

W kuchni wieczorem
Gnocchi z dynią i szałwią 131

Dynia, dynia, dynia. Mam wrażenie, że tej jesieni nadrabiam poprzednie lata, kiedy dynia była składnikiem jedynie zup i ewentualnie sałatek. Tym razem coś bardzo prostego, choć wymaga trochę zachodu. Gnocchi, czyli w zasadzie kopytka. W moim przypadku ich przygotowanie zawsze kończy się niemałym bałaganem w kuchni. Składniki: gnocchi 200g puree z dyni 600g ugotowanych ziemniaków przeciśniętych przez praskę do ziemniaków

W kuchni wieczorem
Pasztet drobiowy z żurawiną, czyli co zrobić z warzywami i ćwiartką kurczaka z zupy 399

jeść na ostro z musztardą lub chrzanem, albo na słodko, na przykład z konfiturą z cebuli. Sama jednak nie próbowałam ich robić. Do teraz. Przy robieniu bulionów lub zup zawsze starałam się wymyślić co zrobić z ugotowanym mięsem. Sama nie wiem, czemu nie wpadłam na to wcześniej. Pasztet! Można w nim wykorzystać inne ugotowane warzywa i uzupełniać przeróżnymi dodatkami, które

W kuchni wieczorem
10 najpopularniejszych przepisów w 2014 roku 206

mnie, mam nadzieję, że znajdziecie tu wiele kulinarnych inspiracji. :-). Oto lista dziesięciu najchętniej oglądanych przepisów: Numer 1 Najprostszy sos serowy do makaronu Numer 2 Domowa vegeta Numer 3 Tajska zupa z kurczakiem i mlekiem kokosowym Numer 4 Polędwica z szynkowara Numer 5 Wędzona domowa pasztetowa-wątrobianka Numer 6 Sos szpinakowy do makaronu Numer 7. Czerwony barszcz wigilijny na zakwasie Numer

Kulinarne przygody Gatity
Miseczki chlebowe do zup 138

zarumienienia. Studzimy na kratce. Gotowym chlebkom obcinamy wierzch, a następnie wyjmujemy miękkie ciasto – można to robić łyżką albo ręką. Spód lekko ugniatamy, a następnie nalewamy żuru, albo innej zupy.  Smacznego

Słodkie Przyjemności
Wytrawny chlebek ze szparagami 141

kolejna wytrawna propozycja, na wykorzystanie w wypiekach szparagów. Tym razem zaproponuje Wam bardzo aromatyczny chlebek ze szparagami, suszonymi pomidorami, papryką pepperoni czereśniową i szczypiorkiem. Chlebek idealnie nadaje się do zup, jako przystawka z domową aromatyczną oliwą czy jako przegryzka nocną porą :) Spróbujcie :) Wytrawna alternatywa dla tych, którzy nie przepadają za słodkościami, a chcą się jakoś rozpieścić w Dzień Dziecka :) " Składniki

Słodkie Przyjemności
Makaron Boloński 146

Cook Up'u poznałam i spotkałam się z wieloma fascynującymi blogerami. A to wcale nie było najlepszym punktem warsztatów! A co było? Oczywiście jedzenie. Przygotowaliśmy nie tylko pyszną soczewicową zupę (zakochałam się w niej bez pamięci), ale również krewetki z czarnym ryżem, tiramisu i cudowny makaron boloński. Tak mi zasmakował, że postanowiłam odtworzyć go z pamięci w domu. Wyszedł znakomity

Słodkie Przyjemności
Kruche Marchewki 326

soli 1-2 łyżki gęstej śmietany 18% pieprz ziołowy, papryka słodka, curry Farsz: 100-150g mrożonego szpinaku, rozdrobnionego 1/2 połówki piersi z kurczaka 2 łyżki śmietany 18% do zup i sosów (najlepiej takiej, żeby się nie zwarzyła  2 ząbki czosnku masło do smażenia sól, pieprz czarny,czosnek granulowany przyprawa do kurczaka Dodatkowo: karbowana sałata do dekoracji Ciasto

Czerwona Porzeczka
Quattro fromaggi na bagietce z pesto. 169

Dziś na obiad w myśl tego, że w kuchni nic się nie marnuje, była wczorajsza zupa. Miałem jednak niedosyt zarówno ten głodno - żołądkowy jak i ten, że dzień bez krzątania się w kuchni jest dniem straconym. Ostatnio miałem okazję jeść najlepszą na świecie pizzę z pesto, zamiast sosu pomidorowego. Właśnie to zainspirowało mnie do stworzenia tej szybkiej przekąski. Co niezbędne

BaRepas
Galaretki z indyka z salami i warzywami 250

czerwoną fasolą i suszonymi pomidorami. Tradycyjnie przygotowuję mięso z indyka w galarecie jedynie z marchewką. Tym razem marchew razem z pietruszką i selerem wylądowały razem z większością wywaru w zupie pomidorowej. Pozostały wywar wraz z mięsem stanowił bazę do mojej przekąski. Składniki podaję w przybliżeniu. Na większe przyjęcie proponuję użyć 1 kg mięsa z udźca indyka (bez skóry) i odpowiednio

Czerwień i błękit
Moja poranna rutyna i niezwykły olej kokosowy 181

pierwszej, noworocznej stronie mojego bloga chcę podzielić się z Wami nie przepisem, lecz najlepszym składnikiem wielu przepisów, i to nie tylko kulinarnych! Wzbogaca i ulepsza smak ciasteczek, zup, mięsa, a nawet kawy! Znajdziesz go w najlepszych kremach do pielęgnacji ciała, ale, jeśli chcesz, możesz go też użyć do... czyszczenia mebli. Zdziwiona/y? Co to takiego? Olej kokosowy! Czy kiedykolwiek

Gotowanie to kochanie