zupa - 39353 przepisów (strona:2068/2624)

Chutney z botwiny na toście z grillowanym camembertem i orzechami 147

środku tygodnia nie macie sposobności przygotowywać je jakoś specjalnie to warto celebrować przygotowywanie oraz spożywanie śniadań choćby podczas weekendu. Dziś przedstawiam chutnej z botwiny ponieważ Botwinka nie tylko w zupie :) Składniki: pęczek botwiny (łodygi + liście) 1 camembert 2 kromki chleba pełnoziarnistego pół czerwonej cebuli 2 łyżeczki brązowego cukru garść orzechów włoskich pieprz 1 liść laurowy łyżka masła Cebulę kroimy

Bon Appetit Małgorzaty
Opolska Żarłostacja 2. Pełna jesiennych klimatów... 169

Stacja pełna jesiennych klimatów....aromatycznych zup, słodkich pyszności, czerwonych liści i fikuśnych dyń. A do tego grono wspierających się ludzi z tą samą pasją do gotowania i jedzenia. ..Stacja...Żarło, Żarłostacja - druga edycja.  6.10.13 w Opolu odbyła się najsmaczniejsza impreza w Opolu ( kto wie, może i w świecie? ;) )  Żarłostacja  vol. 2 - edycja jesienna. My jako  Opolska

Bon Appetit Małgorzaty
Mazowiecka woda śledziowa 179

Jest to postna, regionalna potrawa. Idealna na Adwent oraz Święta. Jest tania i syta. Po zjedzeniu michy zupy czuję się pełna i zadowolona. Tę potrawę nauczyła mnie robić mama. W rodzinnym domu co piątek ją jadłam. Moja mama zaszczepiła mnie miłością do śledzi. A może mam niedobór jodu ?;)  Składniki: 1 kg śledzi solonych (matyjasy) mogą być z mleczem jeśli

Bon Appetit Małgorzaty
Karp we włoszczyźnie 203

najwięcej stawów hodowlanych. Najsmaczniejszy jest karp Zatorski. Pamiętajcie by wybierać te certyfikowane, które gwarantują dobre praktyki producenckie.  Następnym razem podam przepis na siemieniotkę. Czyli wigilijną, śląską zupę z ....konopi. Tak, tak. Koniecznie wypatrujcie! :)  Karp we włoszczyźnie Składniki: ·         1½ do 2 kg karpia

Bon Appetit Małgorzaty
Botwinka pasteryzowana na zimę 220

ubiegłym roku zrobiłam taką botwinkę na zimę. To naprawdę świetna sprawa, szczególnie jeśli ktoś lubi barszcz czerwony z botwinką czy zupę z buraków. Polecam gorąco! Przepis znalazłam na Wegetariańskich Smakach . Składniki: pęczki ładnej botwinki sól woda sok z cytryny lub odrobina octu Sposób przygotowania: 1. Botwinkę oczyszczamy z brzydkich liści, tak aby zostały te najładniejsze i najzdrowsze. 2. Botwinkę

Kuchnia domowa Ani
Placuszki z cukinii i ziemniaków 231

placuszki z cukinii Zielone placuszki z cukinii Cukinia faszerowana mięsem mielonym   Cukinia faszerowana kurczakiem i warzywami Leczo z cukinią i kiełbasą   Mięso mielone z cukinią i pieczarkami Zupa-krem z cukinii i ziemniaków Przetwory: Leczo z cukinii na zimę Sałatka z cukinii i papryki Cukinia waniliowa Pasztet z cukinii

Kuchnia domowa Ani
Duszona kapusta ze śmietaną 169

kapusty białej 1 duża cebula 2 łyżki masła odrobina oleju 2 liście laurowe 5 kulek czarnego pieprzu 50 ml bulionu (dowolnego) ok 100 ml śmietany (u mnie 18% do zup) sok z cytryny siekany koperek sól, pieprz Sposób przygotowania: 1. Kapustę poszatkować. 2. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. 3. W rondlu rozgrzać masło i olej, dodać cebulę, chwilkę podsmażyć

Kuchnia domowa Ani
Kasza gryczana na sypko 172

Kasza gryczana jest moją ulubioną ze wszystkich kasz! Chętnie jadam z nią zupę ( KLIK ) - robię ją przynajmniej raz w miesiącu, a także często zastępuję nią ziemniaki do głównego dania. Oto mój sposób na sypki dodatek do obiadu :) Składniki (dla 2-ch osób jako dodatek do obiadu): 1/2 szklanki kaszy 1 szklanka wody sól do smaku Sposób przygotowania: 1. Wodę

Kuchnia domowa Ani
Uszka, farsz do uszek 219

osobnym garnku gotujemy, także do miękkości, namoczone dzień wcześniej suszone grzyby (gotujemy je w tej samej wodzie, w której się moczyły). Wywar z ugotowanych grzybów możemy wykorzystać do zupy grzybowej. Na patelni smażymy cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Łączymy kapustę z cebulą oraz zblendowanymi grzybami (lub bardzo drobno pokrojonymi). Sprawdzamy czy farsz jest dobrze doprawiony i możemy zacząć lepić uszka

upichcic
Pierniczki nadziewane. Bez pszenicy 201

różne sposoby; szczególnie prawie pięcioletni bratanek C. miał przy tym ogromną frajdę (choć większość swoich małych dzieł od razu pochłonął, niewiele więc było później do podziwiania). Na obiad zjedliśmy zupę z kasztanów z domowymi, pachnącymi bułeczkami, a na deser (o dziwo, większość gości jeszcze miała miejsce) ciasto z niespodzianką (o którym już niebawem, bo nada się nie tylko na Boże

Pożeraczka, czyli raz adobrze
12 potraw wigilijnych 247

jeszcze każdą z nich powinniśmy choć trochę skosztować, bo inaczej odwróci się od nas szczęście :) Dzisiaj chciałybyśmy przedstawić króciutkie zestawienie propozycji takich 12 potraw: Czerwony barszcz z uszkami lub Zupa rybna Karp tradycyjny Karp w czerwonym winie Ryba po grecku Pierogi ruskie Sałatka śledziowa z jajkiem Śledź pod pierzynką Ryba w galarecie A że nie tylko wytrawnymi potrawami człowiek żyje

Kolizje Smaków
"Odchudzona" golonka w piwie i miodzie 171

zdecydowanie "odchudzone", a myślę, że na smaku nic nie traci.  Przy przygotowywaniu tego przepisu powstaje też wywar z gotowania golonki. Można go wykorzystać, na przykład, jako bazę na zupę.  Składniki (na 2 porcje): 4 małe golonki bez skóry i kości włoszczyzna 1 cebula 2 ząbki czosnku 0,5 l piwa 1,5 łyżki sosu sojowego 2 łyżki miodu

Zakręcony Widelec
Pyszna pasta z tofu i suszonymi pomidorami 167

Wczoraj na obiad przygotowałam wegańską zupę tajską i z przygotowań została mi kostka tofu. Długo zastanawiałam się, jak ją wykorzystać, w końcu stanęło na paście do kanapek :) Przepis znalazłam na stronie ' Kuchnia na wzgórzu '. Pasta wyszła baardzo smakowita, sama nie dowierzałam, że do środka wrzuciłam tofu ;) Składniki na pastę: 200 g tofu 1 łyżka kaparów + kilka do dekoracji

My Culinary Art
Pierogi z mięsem 383

zamrażarki stopniowo, i odgrzewać według potrzeb. Mięso wieprzowe, udka z kurczaka, obraną pietruszkę i marchewki ugotować do miękkości w bulionie. Wystudzić. Na otrzymanym wywarze można ugotować przy okazji pyszną zupę :) Mięsa pozbawić ewentualnych kostek i chrząstek i razem z warzywami zmielić w maszynce. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać masło i zeszklić na nim cebulkę. Odstawić

Świat Domowej Kuchni
Pierogi z mięsem gotowanym 239

jakiś czas dopada mnie problem tzw mięsa z rosołu, zwłaszcza gdy poza kurzyną do zupy trafił jakiś niezły kawał wołowiny. Takie pierogi to naprawdę dobry pomysł na przerobienie gotowanego mięcha. Ważne aby dodać dużo usmażonej cebuli i trochę warzyw z rosołu,  co sprawi, że farsz nie będzie suchy. Reszta to już sprawa gustu i smaku. No i rzecz ważna

Stare Gary

Proponowane wyszukiwania