Już we wcześniejszych rybnych wpisach ( o mulach i zupie rybnej ) pisaliśmy Wam o wspaniałym asortymencie produktów w sklepach MAKRO! Jesteśmy wielkimi fanami ryb i owoców morza, do tego stopnia, że z chęcią jedlibyśmy je o każdej porze dnia i nocy! Kiedy wczoraj chodziliśmy po MAKRO, spoglądaliśmy na te wszystkie świeże, wędzone oraz mrożone ryby i owoce morza
Plate of Joyaromacie ziół i pomarańczy u nas była podana z ziemniakami i buraczkami, a pozostałe resztki śmiało możemy wykorzystać np. do farszu na pierogi, a z kości możemy ugotować aromatyczną zupę. Składniki: 1 gęś o wadze ok. 4,5 kg, skórka starta z 2 pomarańczy, sok wyciśnięty z 1 pomarańczy, 1 łyżeczka suszonej szałwii, 1 łyżeczka suszonego tymianku
Plate of Joyjabłka. Gotować przez kilka minut aż płyn odparuje o 1/3. Blendować na gładki krem. Doprawić do smaku solą. Na dno talerza pokruszyć kozi ser, wlać zupę i zetrzeć świeży chrzan oraz dodać julienne z zielonego jabłka . Filet z pstrąga na cukinii z sosem beurre blanc (Piotr Archiciński i Marcin Krzesiński) Składniki: Pstrąg: 150 g filetu z pstrąga, masło
Plate of Joyczęsto pieczecie mięsa? Z pewnością najczęściej jest to kurczak czy wieprzowina, a wołowina? U nas najczęściej wołowina jest w formie duszonej (zrazy, gulasze, bitki), smażonej (steki) lub kończy jako zupa gulaszowa, choć tatarkiem też nie pogardzimy. ;) Dziś przygotowaliśmy dla Was pieczeń wołową z antrykotu, wycięliśmy mięso przy kościach, aby bardziej je odsłonić. W takiej formie mięso prezentuje się znacznie lepiej
Plate of Joypomidorów o słodko-kwaskowatym smaku. Do pomidorów okrągłych zaliczamy pomidory: okrągłe, bawole serce, okrągłe na gałązce, malinowe, zebra Taka odmiana pomidorów najlepiej nadaje się do: bezpośredniego spożycia, jako składnik zup i dań, przecierów, sosów, koncentratów, soków. Źródło: MAKRO Cash & Carry
WojnaNaSmaki.plmlekiem pół na pół, do tego olej, szczypta soli, szczypta cukru i mąka(konsystencja rzadkiej śmietany). Jeśli chcemy sprawdzić czy ciasto ma dobrą konsystencję: bierzemy chochelkę do zupy i zanurzamy w cieście-ciasto powinno spłynąć, ale tylko częściowo z grzbietu łyżki. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style
Wielki apetytsmaczny posiłek i wygraj atrakcyjne nagrody! Czas trwania od 23.10 - 11.11.2012 r. Zasady: Przygotuj potrawę na bazie rodzinnego przepisu . Potrawa powinna mieścić się w kategorii: przekąska , lunch , zupa , danie główne Zrób zdjęcie potrawy pamiętając, by była na nim widoczna karteczka z Twoim Nickiem . Zdjęcie nie może być nigdzie wcześniej publikowane Dodaj przepis i krótki komentarz zawierający informację na temat
Wielki apetytsię schodzić goście Sweetaśne małżeństwo No i królowa... Przygotowałam się również kulinarnie: Bezowa pajęczynka z czeko-pajączkiem Kotleciki z suszonymi pomidorami i pieczarkami Bezowe duszki Pikantna zupa dyniowa Halloweenowa słodycz Jedzenie jak widać smakowało:) A na sam koniec chciałabym pochwalić się prezentem od koleżanki. Wykonała dla mnie zestaw świetnych Halloweenowych kieliszków. Zobaczcie sami. Prace
Wielki apetytłyżek kwaśnej śmietany , 1 łyżka płynnego miodu , 2 łyżki oliwy z oliwek , sól , pieprz . Botwinkę dokładnie wypłukać i osuszyć. Odciąć liście (można z nich zrobić zupę, wpis niebawem), pozostawiając tylko łodyżki i buraczki. Łodyżki pociąć na kilkucentymetrowe kawałki, buraczki oskrobać i pokroić na plasterki. Cukinię umyć, osuszyć i pokroić w grubsze plastry. Łodyżki botwinki
Codzienna kuchnia niecodziennazielonego. Im czerwieńszy rabarbar, tym słodszy smak. Właśnie ze względu na walory smakowe mogą pojawiać się wątpliwości, czy rabarbar jest warzywem. Możemy go przerobić na kompot, syrop, dżem, wino, zupę, czy ciasto z rabarbarem. Moja propozycja to placek półkruchy z musem rabarbarowym i budyniem. Składniki na ciasto półkruche: (tortownica o śr. 28 cm) - 500 g mąki
mojewypiekiinietylkoPomidory tak przygotowane można używać do sałatek, sosów, zup czy zajadać z chlebem. Można je robić przez cały rok a jesienią jak jest ich najwięcej wkładamy do słoików i pasteryzujemy na zimę. Potem zimą mamy słońce zamknięte w słoiku. Kiszoane pomidory koktajlowe. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniemięsnych dań, muszę je pochwalić. :-) A czym posypane są kotlety? To czipsy z pietruszki, które upiekły się obok nich. Ich smak to duże, pozytywne zaskoczenie, bo pietruszkę w zupie omijam szerokim łukiem. ;-) 2 duże marchewki 1 średnia cebula 4 jajka 2 ząbki czosnku. 1/3 szklanki bułki tartej sól pieprz ziołowy 1. Marchewki myjemy i w całości gotujemy do miękkości
Szefowa kuchniSmaku natrafiłam na przepis na glazurowane filety. Od razu chciałam go wykorzystać i nadarzyła się okazja, koleżanki wpadły do mnie z wizytą. Przygotowałam więc dla nas obiad: zupę szpinakową z mleczkiem kokosowym, sałatkę z kurczakiem i szarlotkę sypaną ( z tego przepisu ) z lodami. Sałatka z kurczakiem w śliwkowo - miodowej glazurze. Kurczak (na 4 porcje): 1/2 kg filetu
Miksturownikpełne smaku, niezwykle soczyste i wprost uzależniające. Mniam. Do tego chlebek pita lub naan oraz surówka coleslaw i jestem w niebie. Potrzebne nam: - 2 piersi z kurczaka (pojedyncze) - opakowanie zupy cebulowej w proszku - olej rzepakowy - sól - pieprz - kostka masła Przygotowanie: Zupkę cebulową wymieszać z 3 łyżkami oleju, solą oraz pieprzem i nasmarować umyte i pokrojone na mniejsze kawałki piersi kurczaka
W poszukiwaniu inspiracjimałe, por 1 mały, liście szpinaku 1 pęczek, warzywa mrożone 1 opakowanie, olej rzepakowy 1/4 szklanki, woda 1 szklanka, kucharek 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku, bułka tarta 2 łyżki mikserem ubić jajka z cukrem i solą, dodać mąkę, wlać mleko, olej i wodę, dobrze zmiksować - sprawdzić czy ciasto
W Mojej Kuchni Lubię