Kartacze 188Ziemniaki są u nas popularnym warzywem. Lubimy placki, kluski, zupy. Znaną potrawą w północno-wschodniej Polsce są kartacze , inaczej cepeliny. Danie jest pracochłonne, ale warte spróbowania. Składniki: 20 dużych ziemniaków 0,5 kg mięsa z łopatki 20 dag mąki boczek wędzony cebula 2 jajka sól pieprz Połowę ziemniaków ścieramy na tarce i odsączamy (najlepiej na sitku położyć gazę
Salonik smaków
Groszek ptysiowy 205Groszek ptysiowy to idealny dodatek do sycących zup i kremów. Przygotowuje się go z ciasta parzonego, takiego samego jak na ptysie czy karpatkę. A ten domowej roboty jest o wiele smaczniejszy i bardziej miękki niż sklepowy. Składniki: szklanka wody szklanka mąki 4 jajka 100 g masła Piekarnik nastawić na 200 stopni C. Do rondla wlać wodę, dodać masło i zagotować
wyzwania kuchenne
Placki ziemiaczane z suszonymi pomidorami i oliwkami ...gotowe w 10 minut... 259Zosia radzi na opakowaniu – zielonych oliwek. Powiem Wam , że dodatek tych oliwek kompletnie zmienił smak placków i nabrały one charakteru. Jak smakuja placki ziemniaczane Babci Zosi? A jak zupa pomidorowa? Tego dowiecie się już w następnym poście. Szykuję dla Was konkurs, gdzie do wygrania będzie zestaw Dań Babci Zosi do wypróbowania na własnych kupkach smakowych! Polecam
Z Kuchni Do Kuchni
Najlepsza pomidorowa z brązowym ryżem - dietetyczna, zdrowa, pyszna! 310ogniu, pod przykryciem przez 35 minut. Następnie dodać kostkę wołową, pomidory z puszki i przyprawy. Gotować 20 minut. W tym czasie ugotować torebkę ryżu wg instrukcji zawartej na opakowaniu. Zupę zblendować na gładki krem. Podawać z brązowym ryżem
Zdrowie na języku :P
Sałatka z zielonymi szparagami i jajkiem 371Szparagi jemy prawie codziennie, bo to jeszcze tylko chwila i zaraz się skończą. Sezon na szparagi trwa mniej więcej do końca maja. Pomysłów nie brakuje – makarony, zupy, sałatki. A przede wszystkim ulubiony klasyk – szparagi z jajkiem w koszulce z młodymi ziemniaczkami. W tym poście przedstawiamy przepis na sałatkę inspirowaną nieco amerykańska sałatką Cobb. Zapraszamy na sałatkę z dodatkiem
OstryKęs
Kostki rosołowe, trolle i panika. Wegańskie, bezglutenowe batoniki owsiane 452kwiatku”, że zacytuję Agnieszkę Szulim, żeby olać i potraktować z góry 27 tysięcy osób zarejestrowanych na tej stronie. Ale wróćmy do Grażki. Grażka zaproponowała kotleciki z kostki rosołowej i zupę z kostek i zupek instant. W necie zawrzało. Na stronach blogerskich pojawiły się udostępnienia Grażki pomysłów, rozpętały się dyskusję, analizowano składy kostki i szykowano stos do spalenia kulinarnej czarownicy. Jedyne
ladykitchen
Bardzo zdrowa kanapka w towarzystwie herbatki 219Wykazuje również bardzo dobą pożywkę dla dobrej mikroflory jelitowej i podnosi odporność organizmu. Reguluje prace układu pokarmowego. Zapewnia uczucie sytości na dłużej. Ja dodaje babkę płesznik do jogurtów,musli,zup,sałatek i kanapek. Wszędzie! Listki pietruszki na wierzch i mega zdrowa kanapka w mig gotowa! Podałam do niej herbatę z kolekcji classic żurawinową. BiFix Bogactwo zawartych w owocach żurawiny naturalnych
Z Kuchni Do Kuchni
Liebster Blog Award 213najczęściej? - to co grają w radiu. Ile czasu każdego dnia spędzasz przed komputerem? - 30min. Chyba że pisze posta wtedy troszkę dłużej :P Obiad, na który teraz mam ochotę: - Zupa ogórkowa. Jakich prac domowych najbardziej nie lubisz wykonywać? - Prasować Pasje oprócz blogowania... - Sport, Górskie wycieczki. Jakiego aparatu używasz? - Robię zdjęcia aparatem z telefonu komórkowego Blogi, które nominuję: http://jolkawkuchni.blogspot.com
Zdrowo i kolorowo
Śniadaniowa owsianka z jabłkiem, cynamonem, kokosem i migdałami 259zimowe, ciemne poranki, to miód na zaspaną duszę łaknącą energii. Jeśli do tego wypełniona jest słodyczą jabłka i cynamonu, moje szczęście sięga zenitu. Dodajcie wiórki kokosowe i posypcie "zupę" kawałkami migdałów, a ODPŁYNIECIE! ŚNIADANIOWA OWSIANKA Z JABŁKIEM I CYNAMONEM Składniki: ok.2 szklanki płatków owsianych ok.0,75 l mleka 1 jabłko, obrane ze skórki 3 łyżeczki wiórków kokosowych
Gotowanie to kochanie
Warzywny misz masz z czerwoną pastą curry 204znanym nam dobrze warzywom. Warto o tym pamiętać i kiedy chcemy zjeść coś zdrowego, załadować koszyk z zakupami po brzegi warzywami, a potem gotować je na różne sposoby. Jako zupy czy zwykłe potrawki. Dodatek kuminu, curry, kolendry wyczaruje z nich coś nowego. Zdecydowanie trzeba eksperymentować! Składniki 600g ziemniaków pokrojonych kostkę 2cm 400g brokółowych różyczek (lub kalafior) 1,5 białej cebuli
W kuchni wieczorem
Traktat solny - czyli moja rozprawa o soli 228przykładu, w konserwach rybnych oraz gazowanych napojach występuje benzoesan sodu (E 211), w wędlinach: askorbinian sodu (E 301), mleczan sodu (E 325) i glutaminian sodu (E 621), a w zupach i sosach sproszkowanych- inozymian sodu (E 631). Uważajmy zatem by nie solić np. pomidora, kładąc go na kanapkę z serkiem topionym oraz wędliną
Życie na widelcu
Imbirowa zupa krem z kurczaka i kukurydzy 240oraz obieramy go ze skóry i oddzielamy od kości, natomiast resztę zlewamy do garnka i blenderem miksujemy na krem, dodajemy bulion warzywny. Mięso kroimy w kostkę i wrzucamy do zupy krem oraz osączoną kukurydzę. Całość gotować na wolnym ogniu ok 10 minut. Doprawiamy imbirem oraz do smaku pieprzem, ewentualnie solą. Przed podaniem posypać natką pietruszki. Smacznego
kgwjanczewo
Grzanki francuskie w jajku z gorgonzolą i salsą paprykową. 223resztki z dnia poprzedniego, co można z czym połączyć, by stworzyć całkiem nową potrawę. Nie jest to trudne zadanie, o ile te resztki to na przykład mięso, a nie zupa. Bo co wymyślić z żuru, który został z dnia poprzedniego. Zawsze można go nazwać "żurek na bis" i po prostu zjeść dwa dni z rzędu. I tak było dziś
BaRepas