zupa - 39805 przepisów (strona:2057/2654)

Zjeść zapach. Różany creme brulee 147

przestawałem obserwować nosa Ferrera, posiadacza jednego z najbardziej doświadczonych i uczonych nosów we Francji, twórcy ponad dwu tysięcy perfum. Byłem ciekaw, jak reaguje na bodźce w postaci dobrego wina, zupy grzybowej i tutejszej specjalności: kapusty nadziewanej kiełbasą i bekonem. Zauważyłem, że raz czy drugi marszczy się z uznaniem, ale dopiero kiedy na stół podano tacę z serami, nozdrza naprawdę się

KUCHARNIA
Być sobą. Zielony hummus i scones z czosnkiem niedźwiedzim - z Hanią na majówkę 217

naszym ulubionym "zielskiem" - czosnkiem niedźwiedzim .  Moje poletko nad potokiem cudownie się rozrasta. Wschodzą małe listki - rośnie wielka radość.  Pierwsza ścięta kępka to kulinarne święto.  Była już zupa (klik) i bułeczki (klik) , był też makaron (klik) .  Teraz pora na wytrawne scones z cheddarem - rozrywane jeszcze na ciepło i nurkujące w kremowym, cudownym po prostu hummusie z czosnkiem

KUCHARNIA
Konfederacka 4. Uwielbiam ... 182

Relacje pozostałych uczestników znajdziecie na ich blogach:  justmydelicious.com bookmeacookie.pl kuchnianawzgorzu.pl ziolowyzakatek.com.pl yummy-lifestyle.blogspot.com tapasdecolores.blogspot.com na4widelce.blogspot.com przepisy.com abitepl.blogspot.com oslislo.pl smaczneujecie.blogspot.com Podczas warsztatów przygotowywaliśmy i z zachwytem zajadaliśmy się:  Portugalską zupą na doradzie i krewetkach – autor: Rui Miguel Dos Santos Moreira Małżami św. Jakuba z młodym szpinakiem i chorizo – autor: Bartek Płócienniak Okoniem morskim na czerwonym risotto (z papryką

KUCHARNIA
Smak Lata, czyli...warsztaty kulinarne w Siedlisku 139

jeszcze trzy miesiące temu .... A oto menu warsztatów Smak Lata: CZWARTEK Grillowane brzoskwinie z kozim serem, szynką parmeńską z focaccią (ziołową oraz z mirabelkami, miętą i solą morską), sałata Zupa krem z pieczonych buraków i malin Galette (na dwóch spodach – oliwkowym i maślankowym) z pieczonymi warzywami, kremem z fety i sałatą Lawendowa panna cotta z pieczonymi morelami z tymiankiem SOBOTA

KUCHARNIA
Wszystko powraca. TU I TAM # 32 i Książę Jarmuż w Krainie Gratin. 172

momentu, gdy ziemniaki zmiękną, a całość nabierze ładnego, złotego koloru.  Polecam Wam także moją wariację na temat ribollity z dodatkiem jarmużu i pieczonej dynii - cudowna, sycąca zupa. Przepis znajdziecie na stronach KUKBUK -a - klik W imieniu niezwykłego miejsca, jakim jest Pracownia Manualna i swoim zapraszam na warsztaty kulinarne, które poprowadzę w pięknych wnętrzach Pracowni  w Józefowie k/Warszawy

KUCHARNIA
Ziarnko do ziarnka. Granola w kawałkach. 192

bardziej letnia niż zimowa, choć zimę kocham i za nią tęsknię.  Brak mi podziału na cztery równe pory roku. Moje sezony dyktuje apetyt.  Jest czas gorących, gęstych zup wypijanych z ukochanego dużego kubka. Była pora dynii i czas francuskich croissantów moczonych w mocnym espresso. Nieregularnie nastaje sezon na curry, bakłażany i wszystko co pomidorowe.  Pora serowa trwa

KUCHARNIA
Łowcy Smaków # 1. Dukkah i rzodkiewki z patelni. Wiosenna sałatka 207

Prado dukkah z pistacjami i sumakiem  sól, pieprz, sok z cytryny do smaku Rzodkiewki dokładnie opłukać, odciąć łodygi i liście (nie wyrzucać - nadają się idealnie do smacznej zupy!). Umyte rzodkiewki przekroić na pół. Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić na nią połówki rzodkiewek - przecięciem na dół. Oprószyć delikatnie solą i pieprzem i trzymać na średnim ogniu przez

KUCHARNIA
Inspiracje - Akademia Smaku Siemens. Wygraj zaproszenie na czekoladowe warsztaty. 226

przy wytrawnym stanowisku pod dowództwem szefa kuchni Konrada Birka lub pod słodką opieką Krzysztofa Kopcińskiego, szefa cukierni w restauracji Roberta Sowy. Każde stanowisko kusiło, pachniało i inspirowało.  Przygotowaliśmy zupę cebulową z brandy i serem gruyer, piersi z kurczaka owinięte pancettą i nadziewane szpinakiem i serem mozzarella, yakitoru z łososia z sałatką z owoców południowych (mój absolutny faworyt) oraz orzechowe

KUCHARNIA
Wężymord czy scorzonera? Ujarzmić czarny korzeń. TU I TAM # 33 227

idealny dla diabetyków. Już średniowieczne księgi zielarskie zalecają jedzenie wężymordu z solą, masłem i przyprawami, najlepiej jesienią i podczas zimowych miesięcy.  Najczęściej podaje się wężymord w postaci kremowych zup, gotowany w śmietanie czy też zapiekany w beszamelu.  Wybrałam inny sposób ufając bezgranicznie doskonałemu smakowi Nigela Slater'a, który proponuje podanie skorzonery z prażonymi pestkami dynii i ziołowym sosem

KUCHARNIA
Szlak kulinarny: Mazowiecka Micha Szlachecka - relacja z wyjazdu studyjnego, część II 175

powierzchni ok. 100 hektarów. Mogliśmy się przekonać jak doskonale smakuje podczas obiadu, który przygotowaliśmy pod okiem szefa kuchni, Adama Filipczuka . Na prowadzonych przez niego warsztatach przygotowana została także pyszna zupa z karpiem, a na śniadanie mogliśmy delektować się doskonałym pasztetem z karpia.  Pomysłodawczynie Mazowieckiej Michy Szlacheckiej zadbały o to, aby każdy etap naszego wyjazdu kojarzył się z czymś dobrym

KUCHARNIA
FILET W WARZYWACH I KASZA JAGLANA 181

Inulina jest dobrym zagęstnikiem do zup czy sosów (w miejsce tradycyjnej białej mąki). Po roztarciu z olejem i dowolnymi dodatkami otrzymujemy słodką pastę, którą możemy posmarować naleśniki, wafle lub pieczywo. Sprawdza się ona także jako składnik ciasta, dodając smakuróżnym domowym wypiekom - dzięki niej zyskują na teksturze i trwałości, a kruche ciastka na chrupkości. Inulinę możemy również dodać do wszelkiego rodzaju

w mojej kuchni
Szpecle, kluseczki---Speckle-noodles 184

wierzch. Gotowe szpecle przekładamy, do miski Sposób podania szpecli zależy od gustu.Przysmażone na masełku. Na słodko, z owocami, czy na słono, z mięsem, sosem, boczkiem, jajkami, do zup… i nie tylko.  Wszystkie wersje  są pyszne. Szpecle, to danie, które się przygotowuje bardzo szybko z użyciem niewielkiej ilości składników. Smacznego.przepis z tarka dostałam ,ale można zobaczyć

w mojej kuchni
Plastry indyka w sosie estragonowym z szybkowaru 212

zalewie solankowej. Zalewa taka wpływa na smak mięsa oraz jego teksturę. Po ugotowaniu plastry są kruche i pulchniutke. Z pewnością słyszeliście o podprawianiu zup zasmażką. Otóż na zasmażce można zrobić również fantastyczny sos. Mój sos zrobiłam na jasnozłotej zasmażce z szalotki, z wykorzystaniem mocno estragonowego wywaru z gotowania plastrów indyka.  Zalewa solankowa aromatyzowana przyprawami

Szybko Szybkowar
OWSIANKA BEZ GOTOWANIA - propozycja nie do odrzucenia :) 201

mają u nas żadnych szans. Oczywiście, starałam się dotąd wykorzystywać płatki owsiane w inny sposób, np. obtaczając w nich  takie słodkie kulki  albo dodawać do gotowania zupy, jednak cały czas miałam wrażenie, że stanowczo za mało tego owsa w naszej diecie. Ostatnie podejście, które zrobiłam z nadzieją, że może jednak znajdzie się sposób na owsiane śniadanie

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Zupa serowo cebulowa 587

zeszklenia i zrumienienia. Na końcu dodać wyciśnięte praską ząbki czosnku. Do wywaru wrzucić podsmażone składniki, gotować ok. 5 min. Ser żółty zetrzeć i wraz z serkiem topionym dodać do zupy. Gotować, ciągle mieszając ok. 10 min. Na końcu dodać śmietankę, tymianek oraz przyprawić solą i pieprzem do smaku

Konrad Gotuje