zupa - 39749 przepisów (strona:2053/2650)

Lubczyk - kilka słów o wyjątkowej przyprawie 158

pojawiają się wspaniałe obiadowe zapachy. Uwielbiałam i nadal uwielbiam jego smak i aromat. Nie mogę sobie wprost wyobrazić niedzielnego rosołu bez tej wspaniałej przyprawy. To ona nadaje tej tradycyjnej zupie swoistego charakteru. Gdy mam możliwość sięgam po świeży lubczyk. A gdy jest jego urodzaj, to przynoszę go do domu i suszę na zimę. Dzięki czemu mam go zawsze pod ręką

Słodkie okruszki
Risotto ze szparagami 267

szparagami to będzie moja obowiązkowa sezonowa pozycja co roku. Proste, lekkie i pełne smaku. Bulion warto robić co weekend i w tygodniu wykorzystywać jako bazę do dań głównych, zup i sosów. Wtedy risotto będzie gotowe w pół godziny – w tygodniu mało kto ma czas na dłuższe gotowanie. Sezon na szparagi jest bardzo krótki, dlatego warto korzystać, póki

Poezja smaku
Papryka kwaszona 126

Dziś tradycyjny, babciny przepis na paprykę kwaszoną. Powstały sok z kiszenia używam do zakwaszania zup i innych potraw. Składniki: 5 kg świeżej papryki Sól, czosnek Suszony koper, chrzan Wykonanie: Paprykę umyć, przekroić na pół, dobrze oczyścić z nasion.Przygotować garnek kamienny włożyć paprykę i przekładać koprem, pokrojonym czosnkiem i chrzanem. Następnie zalać przegotowaną letnią wodą z dodatkiem soli do smaku

Tradycyjna Kuchnia
Jeżyki z macy 131

Według tradycji maca spożywana jest podczas Paschy, zwanej Świętem Niekwaszonego Chleba (info. sonko.pl) Ja dziś nieco zmodyfikowałam te pyszne placuszki. W takiej formie (kulek) bardzo dobrze smakują z rosołem, zupą lub podane na słodko- polane masłem z konfiturą. Składniki: 20 dag macy 5 jaj 12 dag oliwy sól do smaku 1 szklanka wody Wykonanie: Drobno pokrojoną macę rozmieszać

Tradycyjna Kuchnia
Domowy smalec z grzybami 154

Przed świętami zawładnęło mną całkowite zawirowanie kulinarne. Przygotowania, kombinowanie co by tu jeszcze wymyślać przekładają się częstym publikowaniem przepisów na blogu. Ciasta, desery, ryby, zupy ... aż do zakąsek i dodatków. Tym razem publikuję pyszny domowy smalczyk, bez którego również nie wyobrażam sobie świąt:) Ogórek kiszony, świeże pieczywo i smalczyk- idealna zakąska/ zagryska! Polecam! Składniki: 1 kg słoniny ½ kg suszonych grzybów

Tradycyjna Kuchnia
Sałatka pieczarkowa z sosem tatarskim 359

Dzisiejszy dzień zdecydowanie należy do pieczarek :) Była zapiekanka, zupa, a teraz czas na przystawkę w formie sałatki. Składniki: ½ kg pieczarek, 1 cytryna , 5 łyżek oliwy, 5 jaj, sos tatarski, sól do smaku, pieprz do smaku, natka pietruszki. Wykonanie: Jaja ugotować i drobno pokroić. Pieczarki oczyścić, pokroić na plasterki, skropić sokiem z cytryny i ugotować w osolonej wodzie, następnie odcedzić, wymieszać

Tradycyjna Kuchnia
Paszteciki z ciasta naleśnikowego na drożdżach 166

godzinach kroić na porcje jak tort, panierować w bułce tartej krojone boki i rumienić na oleju.  Następnie ułożyć na półmisku w odstępach, formując koło. Podawać do czystych zup lub jako przekąskę

Tradycyjna Kuchnia
Diablotki serowe do zup 155

grubość 0,5 cm, posmarować białkiem, obłożyć serem i pokroić w paski. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zrumienić w piekarniku na złoty kolor. Podawać do czystych zup, najlepiej bezpośrednio

Tradycyjna Kuchnia
Kruche paszteciki z mięsem 169

minut.  Po upieczeni napełnić paszteciki ciepłym nadzieniem ( możemy nadziać innym farszem według uznania) i przykryć małymi upieczonymi krążkami. Podawać gorące jako przekąskę, lub jako dodatek do zup czystych

Tradycyjna Kuchnia
Krokiety z mięsem i pieczarkami 155

posiekać i nakładać na przygotowane naleśniki. Formować krokiety, obtaczać w jaju i bułce tartej i smażyć złociście na oleju z obu stron, następnie kroić i podawać do barszczyku lub zup czystych

Tradycyjna Kuchnia
Drożdżówki kminkowe do barszczu 167

Pyszne, kruche drożdżówki kminkowe- idealne do barszczu lub innych zup. Składniki: 20 dag mąki, 12 dag margaryny, 3 dag drożdży, 4 ½ łyżki mleka, ½ łyżeczki cukru, 1 jajko do smarowania, sól do smaku, 2 dag kminku, papier do formy. Wykonanie: Mąkę przesiać, dodać margarynę i posiekać. Drożdże utrzeć z cukrem i mlekiem, posolić do smaku. Połączyć wszystkie składniki i wyrobić ciasto

Tradycyjna Kuchnia
Lekka zupa owocowa 218

jest istotne po ugotowaniu nie odlewamy wody od makaronu do ugotowanego makaronu i wody (po makaronie;)) dodajemy mus truskawkowy w 1/4 szklanki wody rozpuszczamy skrobie/kisiel i wlewamy do naszej zupy ciągle mieszając doprowadzamy do wrzenia, żeby zgęstniało dosładzamy STEWIĄ lub fruktozą SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Cynamonowe naleśniki z musem brzoskwiniowym 160

smaku miód do polania Sposób przygotowania: Wszystkie składniki na ciasto miksujemy rozgrzewamy teflonową patelnię (ja użyłam specjalną do naleśników) wylewamy ciasto (na jeden naleśniki niecała chochla od zupy) dość długo smażymy na jednej stronie, góra naleśnika ma całkowicie zakrzepnąć, a boki mają zacząć lekko odchodzić, to znak, że można przewracać naleśnik na drugą stronę mus podgrzewamy i doprawiamy cynamonem

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Naleśniki na serku homogenizowanym 174

przecieramy ją ręcznikiem papierowym nasączonym w oleju z oliwek (ja użyłam specjalnej patelni do naleśników, więc były wielkości dużego talerza) wylewamy ciasto w ilości około jednej chochli od zupy;) smażymy dość długo na jednej stronie, na małym ogniu, ale szerokim palniku (ponad 5 minut), aż brzegi naleśnika zaczną odchodzić, potem przewracamy na drugą stronę gotowe naleśniki możemy posmarować serkiem

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Piernikowe naleśniki z pomarańczą 151

łyżeczka stewii nadzienie: około 4 pomarańcze + 2 łyżki miodu Sposób przygotowania (2 porcje - 4 naleśniki):  Wszystkie składniki na naleśniki miksujemy smażymy naleśniki (około 0,5 chochli od zupy ciasta na jednego naleśnika), dość długo smażymy jedną stronę na małym ogniu, aż brzegi zaczną odchodzić wtedy przewracamy pomarańcze obieramy i wykrawamy miąższ następnie miąższ i sok, który wyciekł

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość