zupa - 39309 przepisów (strona:2053/2621)

Pasztet tradycyjny 176

pierś może sprawić, że pasztet będzie suchy. Żeby tego uniknąć, zawsze dodaję trochę wywaru z gotowania (nigdy nie odmierzałam, ale czasami chyba nawet ¾ szklanki). Resztę wywaru można wykorzystać do zupy lub sosu. Smak pasztetu dopełniają także grzyby suszone lub świeże. Ja z nich rezygnuję ze względu na małe dzieci. Składniki na 2 keksówki 30cm: 200 g wątróbki drobiowej ½ szklanki mleka

Pełny talerz
Chlebki do żurku i nie tylko 123

minut. Piec ok. 35-40 minut w 210°C (grzanie góra/dół). Wyjąć z piekarnika, ostudzić na kratce.* Odciąć górną część, środki ostrożnie wydrążyć. Żeby chleb nie nasiąkał zupą - wnętrze posmarować roztrzepanym białkiem i zapiec w 160°C jeszcze 12-15 minut. Smacznego! *Jeżeli piekliście chlebki w naczyniach o grubym dnie, może być konieczne dopieczenie spodu

Pełny talerz
Ogniste żeberka wieprzowe z grilla 168

czarnego pieprzu Żeberka opłukać, przełożyć do garnka, zalać zimną wodą. Dodać przyprawy. Gotować na małym ogniu 20-25 minut. Mięso wyjąć z wywaru, ostudzić. Wywar można zachować do przygotowania zupy. Marynata 1 mała cebula 2 duże ząbki czosnku 3 łyżeczki suszonego majeranku 4 średnie papryczki chili 1 łyżeczka ostrego sosu (np. piri-piri, tabasco – wedle upodobań) 2 łyżki miodu

Pełny talerz
młoda kapusta z boczkiem,cebulą na pikantnie z przyprawą Harrissa... 153

główka, boczek parzony 20 dag, cebula 1 sztuka, olej rzepakowy 2 łyżki, przyprawa Harrissa Royal Brand 2 łyżeczki, kucharek 2 łyżeczki, sok z cytryny 1 łyżeczka, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku, mąka pszenna 1 łyżka kapustę młodą pokroić nie za drobno i w misce zalać wrzącą wodą, po 3 minutach wodę odlać (kapusta młoda jest

W Mojej Kuchni Lubię
Krem ze świeżego ogórka 115

naturalny, śmietanę, mąkę ryżową, sól, pieprz. Miksujemy całość.Na koniec dodajemy 1/3 startego na tarce ogórka i gotujemy jeszcze przez moment. Gotowy krem wlewamy do miseczek i wrzucamy do zupy kilka kostek sera żółtego,a całość dekorujemy świeżym ogórkiem

noteskulinarnyfiga
Gulasz z karkówki z orzechami i bazylią 171

ogniu, a potem jeszcze co najmniej pół godziny na mniejszym. Zdejmujemy z ognia, kiedy kasza, mięso i marchewka będą miękkie. PORADA: Jeśli chcemy, aby zamiast gęstego gulaszu wyszła nam zupa, wlewamy do garnka zamiast wrzątku 3 litry bulionu i dodajemy 3 pokrojone w kostkę ziemniaki

Smakowity Blog Kulinarny
Najlepsze leczo z kurczakiem mojej mamy | dietetyczne 347

przyprawy. Może dlatego aż tak mi smakuje?  Często jem je w wersji bez kurczaka w towarzystwie kaszy, grzanek lub ryżu czy ryby.  Tak samo jak  Oczyszczająca zupa jaglana  jest moim faworytem i częstym gościem obiadowym.  Składniki na 3 porcje: 200 g piersi z kurczaka 1 duża cukinia 1 żółta papryka 1 czerwona papryka 2 cebule

Czarnawisienka
Zupa-krem z pieczonej papryki 154

Niezwykle aromatyczna i rozgrzewająca zupa Czytaj więcej

Pasja tworzenia
gulasz z łopatki z warzywami i garam masala... 182

mały, pietruszka 2 średnie, cebula 1 mała, ząbki czosnku 2 sztuki, smalec 1 łyżka, przyprawa garam masala Royal Brand 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku, łopatka bez kości 1 kg, mąka pszenna 4 łyżki, śmietana gęsta 2 łyżki, woda 3 szklanki, natka pietruszki 2 łyżki na gorącym smalcu podsmażyć pokrojone

W Mojej Kuchni Lubię
Krem szparagowy (zielone szparagi) 152

jeszcze chwilę gotować. W międzyczasie przygotować grzanki serowe - chleb posypać serem i wstawić na 10 minut do rozgrzanego piekarnika (do 200°C). Przygotowane grzanki pokroić na zgrabne kawałki. Z zupy wyjąć główki szparagów, a całą resztę zmiksować za pomocą blendera. Następnie krem ponownie zagotować i zaciągnąć  mąką wymieszaną ze śmietaną i odrobiną wody. Posmakować i ewentualnie doprawić. Przygotowany krem

Ugotować
szybkowar-golonka z łopatką z posmakiem kiszonej kapusty i czosnku... 188

przyprawa do gyrosa 3 łyżki, olej rzepakowy 4 łyżki, kapusta kiszona 1/2 kg, cukier 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczka, ząbki czosnku 10 sztuk, przyprawa do zup i potraw w płynie 3 łyżki, woda 1 szklanka z golonki usunąć ewentualną szczecinę i z łopatką z kością opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym natrzeć mięsa przyprawą i w szybkowarze 5 litrów "polecam

W Mojej Kuchni Lubię
Barszcz czerwony na wędzonce z ziemniakami 202

litra, dodajemy wędzoną kość, przekrojoną cebulę, czosnek oraz przyprawy ( ziele angielskie i liść laurowy ). Całość zakwaszamy sokiem z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy aż buraki będą miękkie . Zupę zabielamy śmietaną wymieszaną z wywarem, chwilę gotujemy. Ziemniaki, kroimy i gotujemy osobno w osolonej wodzie. Barszcz podajemy z ziemniakami

Smakowite Dania
Krupnik 136

doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy ok 20 minut. Następnie dodajemy opłukaną kaszę i poszatkowaną na grubej tarce włoszczyznę, czosnek, cebulę, pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy do miękkości. Gotową zupę posypujemy zieleniną

Smakowite Dania
Sos ogórkowy 133

Lekko kwaskowaty jak zupa ogórkowa, błyskawiczny w wykonaniu - sos ogórkowy, idealnie nadaje się do sztuki mięsa, do potraw z ziemniakami czy ryb. W moim domu podałam go do paluszków rybnych,  smakował wybornie . składniki na 2 porcje sosu 10 dag ogórków kiszonych 1 szklanka rosołu 2 łyżeczki mąki 4 łyżki śmietany sól szczypiorek do posypania przepis Ogórki kiszone ścieramy

Smakowite Dania
Domowa przyprawa + film 155

Domowa, uniwersalna, prosta, smaczna, przyprawa do sosów, zup i innych dań, zastępuje kupowaną  w sklepie wegetę , która zawiera duże ilości soli, glutamin sodu i inne niechciane dodatki . Przygotowanie jest proste - miksujemy lub mielimy a następnie łączymy wszystkie składniki przyprawy i dokładnie mieszamy. składniki na około 300 g przyprawy opakowanie suszonych warzyw 200 g ( marchewka, pietruszka, pasternak, seler, por, cebula

Smakowite Dania