zupa - 39309 przepisów (strona:2046/2621)

Zupa krem z pomidorów 158

papryki.  Gdy papryka będzie już miękka dorzucamy pomidora pokrojonego w kostkę i zagotowujemy.  Wstępnie przyprawiamy. Miksujemy,  następnie przecieramy przez sito i ewentualnie doprawiamy po raz kolejny. Zupę można podawać z dodatkiem grzanek. Smacznego!!! Buziaki

Cukier&Puder
Między Cezarem a Mussolinim, czyli kuchnia renesansu 286

wszystkim wtedy) Włochy nie stanowiły gastronomicznego monolitu. Sztuka kulinarna była wbrew prawidłom okresów kultury zależna od regionu, księstwa, miasteczka i państewka. Gdyby szukać wspólnych płaszczyzn, można wskazać na elitarność zup, które bezwzględnie stanowiły pokarm klas wyższych. W zamożnych domach używało się przy tym dużo cukru, którym obtaczano sery i pieczenie. Sałatki natomiast, podawane po daniu mięsnym, miały ostatecznie zaspokoić głód

Bon Ton Italia
Nasiona chia - małe nasionka a jak moc 158

deserów, napojów, sosów i jako posypka do sałat. Warto dodać też do musli czy owsianki. Zmielone nasiona są idealne do zagęszczania sosów i zup. Chia po zalaniu wodą (lub innym płynem) i odstawianiu na kilka godzin  pęcznieje i tworzy żel (najlepiej odstawić do lodówki na noc). Można

Pora na pora i pomidora
Zapiekanka jaglana z brokułami i wędzonym twarogiem, Vegus 185

akcji: Kolejna wizyta w   Vegusie , tym razem w celach obiadowych - wrażenia kolejny raz bardzo pozytywne. A najlepsze jest to, że na obiad czekamy kilka do kilkunastu minut. Smaczna zupa pomidorowa z mlekiem kokosowym Osssstra zupka z burakami, bardzo podobna do barszczu ukraińskiego Ryż brązowy z warzywami w mleku kokosowym i curry Pierogi orkiszowe z sosem słonecznikowym - genialne! Można wziąć

Qlinarnie i Qlinarnie
Czytaj blogi. Jedz mięso. Szynka w śliwce 158

pretensjonalnego stylu nie zmienił. Czym się wsławił? Prawdę mówiąc, nie wiem, kojarzę go z jednego listu do firmy produkującej budyń. Listu, który pozbawiony bluzgów byłby listem gościa nieumiejącego zrobić zupy z proszku. Ale jak mówię – nie kojarzę pana Dż. H, bo o zgrozo żyję poza netem i wypociny niektórych doprowadzają mnie do tików nerwowych. Jednak okazuje się

ladykitchen
Jaglany deser z mlekiem kokosowym, ciasteczkami i prażonymi wiórkami kokosowymi 227

Kasza jaglana - tak popularna kiedyś, a potem zapomniana. Teraz wraca do naszych kuchni z wielką pompą. Przygotowujemy z niej dania wytrawne i słodkie. Dodajemy do zup i drugich dań. Własnie sobie uświadomiłam, że w moim domu prawie całkowicie wyparła ryż. Do tej pory sięgałam po nią przygotowując sałatki i obiady. Tym razem przyszła pora na deser. Jest bardzo

Codzienna kuchnia niecodzienna
Domowa wegeta 253

trudne ale wymaga sporo cierpliwości.  Nie potrzeba nam także specjalnych urządzeń, bo przecież piekarnik ma każdy z nas (chyba :p) ;)  Domowa wegeta to idealny dodatek do wielu zup, mięs i innych domowych smakołyków.  Polecam bardzo ;)  Składniki: po 300 g marchewki, pietruszki, pasternaka, pora, cebuli i selera pęczek natki pietruszki pęczek lubczyku  łyżeczka soli  łyżeczka

Krakowskie smaki Ani
Pasztet z gęsi z żurawiną 130

formy „keksówki” (25x10cm). Polać dwiema łyżkami tłuszczu gęsiego. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około godzinę. Można podawać na ciepło lub zimno. Polecam inne przepisy z gęsi :) zupa z gęsi z zacierkami gołąbki z gęsi ze śliwkami  pierogi z gęsi z nutą pomarańczy gęś pieczona gęś pieczona - biała kołudzka pierś gęsi w winie Gęsie nogi konfitowane

królestwo garów
Luis Pato i jego Baga 132

Importerem win Luisa Pato jest Atlantika, firma od lat przybliżająca nam winiarstwo portugalskie. Degustowałem na zaproszenie importera Atlantika. Na zakończenia spotkania Szef Kuchni Jose Costa przygotował dla nas lunch: zupę rybną, polędwicę wołową z serem i krewetkami - popularne w Portugalii połączenie mięsa z owocami morza, Pastel de nata - ciasto francuskie nadziewane masą puddingową z jajek, śmietany i cukru

królestwo garów
Galantyna z kurczaka 254

Zostawić tak do ostudzenia. Galantynę wyjąć, schłodzić i podawać krojoną w plastry. Ja podałam z galaretkami z żurawiny i z tymianku na białym winie. Resztę bulionu zużyć do przygotowania zupy. Jeżeli zostanie nam nadmiar farszu, należy włożyć go do naczynka do zapiekania i piec podobnie jak galantynę.  zastawa

królestwo garów
Pierś z gęsi z figami 101

stopni na 20-25 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić na 5 minut i dopiero kroić w plastry. Podałam z pieczonymi ziemniakami z tymiankiem. Polecam inne przepisy z gęsi :) zupa z gęsi z zacierkami gołąbki z gęsi ze śliwkami pierogi z gęsi z nutą pomarańczy gęś pieczona gęś pieczona - biała kołudzka pierś gęsi w winie gęsie nogi konfitowane, w owocach

królestwo garów
szparagi 124

wędzonego łososia ze szparagami   sałatka ze szparagami spaghetti z krewetkami i szparagami   warzywa w tempurze szparagi z grilla szparagi z jajkami eklerkami szparagi z jajkami po benedyktyńsku zupa krem ze szparagów z truskawkami

królestwo garów
Fasola wrzawska 159

teren położony wokół zbiegu Sanu i Wisły. Wizyta we Wrzawach zaczęła się do spotkania z przedstawicielami producentów. Mieliśmy przyjemność spróbować kilku dań z fasolą wrzawską w roli głównej: zupa fasolowa pasztety z fasoli (z grzybami i wiśniami) zapiekane ziemniaki z fasolą sałatki z fasoli  Dania wykonane były na miejscu a przygotowały je Panie ze Stowarzyszenia producentów fasoli tycznej „piękny

królestwo garów
Street Food/Street Wines na Burakowskiej 138

Grenache 20% Syrah 20% . Intensywny rubinowy kolor. Dominują aromaty owocowe: wiśnie, jeżyny, maliny z nutami przypraw, z ładnymi taninami oraz przyjemnym finiszem. Doskonałe do zapiekanek i czerwonych dań mięsnych, zup warzywnych i cassoulet lub tagine. Pad Thai z krewetką (24 zł) z Tuk Tuk. Niestety to było najsłabsze  danie, zabrakło w nim smaku i aromatu, 5 krewetek na wiadro

królestwo garów
Ziemniaki tłuczone 130

mączysty - zawiera więcej skrobi, o jasnym i sypkim miąższu, nadają się do przygotowywania dań ziemniaczanych takich jak placki, kluski, kopytka, pyzy oraz do puree, jako składnik farszów, do zagęszczania zup i do wypieków - D - bardzo mączysty - bardzo mocno rozgotowujący się, ziemniaki pastewne Gościliśmy w siedzibie firmy w Laskach Koszalińskich, gdzie oglądaliśmy przechowalnię sadzeniaków. O ziemniakach opowiadał Pan Krzysztof Korolewicz. Ciąg

królestwo garów