pietruszkę. Gotujemy przez 5-7 minut, po czym dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy do miękkości warzyw, dorzucamy mięso. Pomidora sparzamy, zdejmujemy skórkę i kroimy w kostkę, dodajemy do zupy. Przyprawiamy i dodajemy przecier. Miksujemy do pożądanej konsystencji
Kolorowy Przepisowniksuszonych grzybów leśnych. Z uwagi na długi czas gotowania soji dobrym pomysłem jest ugotować jej od razu więcej i wykorzystać następnego dnia do innego pysznego dania z soi, np. zupy meksykańskiej z soją
Milion Smakówszczycie warzywnego sezonu warto pokusić się o przygotowanie pysznej, jarzynowej zupy. Brokuły, kalarepa, marchewka, pietruszka, młode ziemniaczki... Ja stosuję minimum dodatków - tylko vegeta nature, bez śmietany czy innych przypraw
Milion SmakówCudownie rozgrzewająca, przepyszna zupa krem z dyni. Mimo, że czasochłonna, jest prosta do przygotowania i zawsze musi się udać. Drugie skrzypce grają marchew, korzeń selera i ziemniaczki a całość przegryziona jest curry i imbirem. Wypróbujcie koniecznie ten przepis
Milion SmakówBotwinka czyli zupa z buraków z liśćmi kojarzyć się może z porą letnią, ale doskonale sprawdza się także jesienią. Mamy wtedy dostęp do sezonowych warzyw takich jak marchewka, pietruszka, seler czy ziemniaki, które stanowią dodatek do dania. Całość tworzy zdrowy i sycący posiłek w pięknym różowym kolorze
Milion SmakówKremowa, gęsta, rozgrzewająca, sycąca, zdrowa, delikatna w smaku, prosta w przygotowaniu, przepyszna... Mogłabym tak w nieskończoność wymieniać zalety tej zupy. Dlatego po prostu radzę spróbować i przekonać się samemu
Milion SmakówNigdy nie byłam fanką rosołu, ale to chyba jedna z najbardziej rozgrzewających zup. W mojej wersji musi być obowiązkowo z dodatkami: dużą ilością marchewki i natki pietruszki. Oprócz tego, smaku doda niewielka ilość lubczyku
Milion SmakówSzukając świątecznych inspiracji natrafiłam na różne przepisy na migdałową zupę. W mojej rodzinie nigdy nie spotkałam tego dania na wigilijnym stole. Szperając trochę w Internecie można przeczytać, że owszem, jest to tradycyjne polskie danie wigilijne pochodzące z Kresów, jednak już nieco zapomniane. Postanowiłam spróbować. Tradycyjnie gotowana na mleku z dodatkiem białego ryżu jest bardzo sycącym daniem. Na pewno przypadnie
Milion SmakówPyszna, rozgrzewająca, syta zupa dla wielbicieli niekonwencjonalnych smaków. Połączenie marchewki z pomarańczą i imbirem zadowoli koneserów azjatyckich aromatów. Przepis z małymi modyfikacjami pochodzi z niezawodnej lidlowej książki kucharskiej (Pascal kontra Okrasa lub Okrasa kontra Pascal
Milion SmakówGęsta i rozgrzewająca, pikantna w smaku zupa warzywna z dodatkiem ciecierzycy i kaszy jaglanej to pełnowartościowe danie obiadowe w okresie zimowym. Czas podany w przepisie nie obejmuje czasu przygotowania wcześniej ciecierzycy
Milion SmakówKlasyczna, rozgrzewająca zupa ze zdrowej kiszonej kapusty, marchewek, ziemniaków, pietruszki i cebuli to prawdziwy zastrzyk energii na cały dzień. Idealna na chłodniejsze dni, prosta w przygotowaniu, pożywna, a do tego smaczna. Przepis z instrukcji mojej mamy
Milion SmakówKremy to sycące zupy o ciekawej konsystencji. Krem ze szparagów to świetny przykład, że potrafią też mieć doskonały smak - nawet dla osób, które nie przepadają za szparagami
Milion SmakówGęsta zupa praktycznie z samej cebuli o wyjątkowo głębokim smaku. Choć robi się ją całą godzinę to w tym czasie nie trzeba się nią przez większość czasu zajmować ;) Do podkreślenia smaku i urozmaicenia kompozycji podamy ją z grzankami z bagietki z roztopionym serem
Milion SmakówKalafior to dobre warzywo na zupę. Tradycyjnie już w moim wykonaniu będzie to krem - prosty i szybki z niewielkiej ilości składników, żeby nie przyćmiły smaku kalafiora. A dla uzyskania ciekawej kompozycji - pesto i sos balsamico z truflami
Milion SmakówUlubiona klasyczna zupa z pomidorów zawsze znajdzie swoich amatorów. Pasuje niemal do każdego obiadu jako samodzielny posiłek lub razem z drugim daniem; u nas w Wielkopolsce bardzo popularne jest połączenie pomidorówki z pyrami z gzikiem czyli klasyka piątkowa
Milion Smaków