zupa - 39353 przepisów (strona:2033/2624)

Zielone szparagi z sosem z tahiny i czarnym sezamem 145

Lubicie szparagi? Ja uwielbiam i każdego roku wyczekuję, aż pojawią się w sklepie czy na ryneczku. To warzywo wszechstronne - wspaniale smakuje w zupach, z makaronam, solo (z parowaru po prostu uwielbiam) czy z sosami takimi jak holenderski czy bernaise. I może przy tych sosach zostańmy.  Do przygotowania potrzebujemy: - pęczek szparagów - 1 łyżeczkę tahin y - 1 łyżkę jogurtu (u mnie

Szybko Tanio Smacznie
Barszcz z botwinki z ziemniakami 155

Zupa z botwinki to wiosna w moim domu, Kiedy pojawia się taki barszczyk, to w jego smaku czuję zapach wiosny i lata. Teraz mamy wszystko wcześnie, więc możemy pozwolić sobie na taki smakołyk. Zapraszam na bloga. SKŁADNIKI: 1,5 litra  wywaru mięsnego ( u mnie wołowina z drobiem) 2 pęczki botwinki 1 pęczek cebulki szalotki ze szczypiorkiem 1 pęczek koperku

W kuchennym oknie Ewy
Polędwiczki w sosie z suszonych pomidorów 228

się w zwykły, codzienny dzień?:) Z podanych składników otrzymamy 4 porcje. Składniki: 0,5kg polędwiczki wieprzowej słoiczek suszonych pomidorów 200g śmietanki kremówki ( u mnie "Piątnica 30% do ubijania, do zup") szklanka półwytrawnego białego wina bazylia zioła prowansalskie, sól, pieprz czarny  olej do smażenia Polędwiczkę oczyści, umyć, natrzeć solą i pieprzem. Obsmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron. Na patelnię

Czerwona Porzeczka
Najlepsze pieczone pomidory 175

dziesiątkę! Musiałam je zrobić!  Cztery kilogramy zostały już tak upieczone - część została zjedzona od razu, część schowana do słoików na później, część wylądowała w pizzy, a część w zupie - ale o tym w następnym poście :) Możecie być pewni, że jeszcze - póki sezon na pyszne pomidory trwa - zrobię je ponownie. I Was zachęcam do ich zrobienia, pracy mało, a efekt

Plate of Joy
Kulinarna podróż z hotelem Sheraton #BetterWhenShared - Kraków. Część 1 225

dalsze atrakcje zaplanowane na nasz przyjazd.  Podczas naszego pobytu byliśmy rozpieszczani kulinarnie przez  Tomka Leśniaka , który serwował nam całe mnóstwo fantastycznych doznań smakowych! Były grillowane przegrzebki, zupa ze świeżych pomidorów i homara, grillowana polska polędwica wołowa z sosem z miodu i porto, makaron tagliatelle z pomidorami concasse, świeżymi ziołami i turbotem sous vide, burrata z pesto pistacjowym

Plate of Joy
Śródmieście - Gdynia 174

beton, drewno, metal i kolory - czarny, szary i brąz - cudowne industrialne wnętrze! Czuliśmy się tam swobodnie i miejsce z pewnością ma świetny klimat! Miejsce oferuje kilka burgerowych pozycji, są zupy i kilka dań dodatkowych. Są śniadania, są przystawki! Chyba każdy coś dla siebie znajdzie!  My skusiliśmy się na burgera - w wersji klasycznej i wegetariańskiej z serem halloumi - świetna bułka

Plate of Joy
Curry rybne 133

Już we wcześniejszych rybnych wpisach ( o mulach  i  zupie rybnej ) pisaliśmy Wam o wspaniałym asortymencie produktów w sklepach MAKRO! Jesteśmy wielkimi fanami ryb i owoców morza, do tego stopnia, że z chęcią jedlibyśmy je o każdej porze dnia i nocy!  Kiedy wczoraj chodziliśmy po MAKRO, spoglądaliśmy na te wszystkie świeże, wędzone oraz mrożone ryby i owoce morza

Plate of Joy
Pieczona gęś 200

aromacie ziół i pomarańczy u nas była podana z ziemniakami i buraczkami, a pozostałe resztki śmiało możemy wykorzystać np. do farszu na pierogi, a z kości możemy ugotować aromatyczną zupę. Składniki: 1 gęś o wadze ok. 4,5 kg, skórka starta z 2 pomarańczy, sok wyciśnięty z 1 pomarańczy, 1 łyżeczka suszonej szałwii, 1 łyżeczka suszonego tymianku

Plate of Joy
Świąteczne przepisy od laureatów konkursu Zgotuj sobie sukces! 211

jabłka. Gotować przez kilka minut aż płyn odparuje o 1/3. Blendować na gładki krem. Doprawić do smaku solą.  Na dno talerza pokruszyć kozi ser, wlać zupę i zetrzeć świeży chrzan oraz dodać julienne z zielonego jabłka .  Filet z pstrąga na cukinii z sosem beurre blanc (Piotr Archiciński i Marcin Krzesiński) Składniki: Pstrąg: 150 g filetu z pstrąga, masło

Plate of Joy
Pieczony antrykot wołowy 303

często pieczecie mięsa? Z pewnością najczęściej jest to kurczak czy wieprzowina, a wołowina? U nas najczęściej wołowina jest w formie duszonej (zrazy, gulasze, bitki), smażonej (steki) lub kończy jako zupa gulaszowa, choć tatarkiem też nie pogardzimy. ;) Dziś przygotowaliśmy dla Was pieczeń wołową z antrykotu, wycięliśmy mięso przy kościach, aby bardziej je odsłonić. W takiej formie mięso prezentuje się znacznie lepiej

Plate of Joy
Słownik kulinarny: Pomidory okrągłe 166

pomidorów o słodko-kwaskowatym smaku. Do pomidorów okrągłych zaliczamy pomidory: okrągłe, bawole serce, okrągłe na gałązce, malinowe, zebra Taka odmiana pomidorów najlepiej nadaje się do: bezpośredniego spożycia, jako składnik zup i dań, przecierów, sosów, koncentratów, soków. Źródło: MAKRO Cash & Carry

WojnaNaSmaki.pl
Krokiety z kaszą gryczaną w orzechowo-migdałowej panierce. 110

mlekiem pół na pół, do tego olej, szczypta soli, szczypta cukru i mąka(konsystencja rzadkiej śmietany). Jeśli chcemy sprawdzić czy ciasto ma dobrą konsystencję: bierzemy chochelkę do zupy i zanurzamy w cieście-ciasto powinno spłynąć, ale tylko częściowo z grzbietu łyżki. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style

Wielki apetyt
Konkurs Fit & Easy 87

smaczny posiłek i wygraj atrakcyjne nagrody! Czas trwania od 23.10 - 11.11.2012 r. Zasady: Przygotuj potrawę na bazie rodzinnego przepisu . Potrawa  powinna mieścić się w kategorii: przekąska , lunch , zupa , danie główne Zrób zdjęcie potrawy pamiętając, by była na nim widoczna karteczka z Twoim Nickiem . Zdjęcie nie może być nigdzie wcześniej publikowane Dodaj przepis i krótki komentarz zawierający informację na temat

Wielki apetyt
Halloween 2013 110

się schodzić goście Sweetaśne małżeństwo  No i królowa...   Przygotowałam się również kulinarnie: Bezowa pajęczynka z czeko-pajączkiem Kotleciki z suszonymi pomidorami i pieczarkami Bezowe duszki   Pikantna zupa dyniowa Halloweenowa słodycz Jedzenie jak widać smakowało:)    A na sam koniec chciałabym pochwalić się prezentem od koleżanki. Wykonała dla mnie zestaw świetnych Halloweenowych kieliszków. Zobaczcie sami.  Prace

Wielki apetyt
Tarta na kruchym cieście z botwinką, cukinią i serem feta 181

łyżek kwaśnej śmietany , 1 łyżka płynnego miodu , 2 łyżki oliwy z oliwek , sól , pieprz . Botwinkę dokładnie wypłukać i osuszyć. Odciąć liście (można z nich zrobić zupę, wpis niebawem), pozostawiając tylko łodyżki i buraczki. Łodyżki pociąć na kilkucentymetrowe kawałki, buraczki oskrobać i pokroić na plasterki. Cukinię umyć, osuszyć i pokroić w grubsze plastry.  Łodyżki botwinki

Codzienna kuchnia niecodzienna

Proponowane wyszukiwania