„Z grzybobrania wróciłam późno, w lodówce pustki, ani kawałka świeżej marchewki czy pietruszki, a jak na złość w koszu pełno dorodnych borowików co nie często się
Wiem co jemstronie Z Pierwszego Tłoczenia.pl , Fooder.pl a także klikając w banerek w bocznej szpalcie. Książka zawiera 50 przepisów z pięciu blogów w tym mojego. Znalazły się tam przystawki, zupy, dania główne, ciasta, desery i napoje. Wszystkie te przepisy a także ponad 100 innych z wcześniej publikowanych świątecznych e-booków dostępne są pod tym adresem http://gwiazdka.fooder.pl/przepisy?showBook=true . S erdecznie zapraszam
Wiem co jemkultu przyrody. Makówki zawierające mnóstwo drobnych ziarenek kojarzono z płodnością i urodzajem. Aby zapewnić sobie dostatek przyszłym roku, należało podać chociaż jedną potrawę z makiem. Sporządzano z niego zupę, dodawano do klusek i kaszy. Robiono łamańce z makiem i kutię. Dziewczyna, która tarła mak na Wigilię mogła mieć nadzieję na szybkie zamążpójście. Czytaj więcej
Wiem co jemroku postanowiłam wprowadzić do naszego wigilijnego menu kilka potraw inspirowanych kuchniami innych krajów. Był już przepis na zupę rybną w gruzińskim klimacie, teraz przyszła pora na rybę ze śródziemnomorskim akcentem. Wybrałam dorsza, bo to bardzo smaczna i niskokaloryczna ryba. Podam ją w towarzystwie pomidorów, świeżej bazylii i czarnych oliwek. Do tego cebula i dużo czosnku. Wszystko zapieczone w piekarniku. Szybko
Wiem co jem„W moim ogródku nie tylko mięta rośnie jak szalona. Inne zioła też. Nie mam za bardzo czasu by się nimi zajmować, ale na szczęście zioła nie
Wiem co jemsól pieprz SOS: 1/2 litra bulionu drobiowego najlepiej domowego, ale w ostateczności może być z kostki, zrobiony w mniejszym stężeniu 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki śmietany 18% do zup 2 kopiaste łyżki posiekanego koperku sok z cytryny sól pieprz WYKONANIE: Cebulę obrałam i starłam do miski na tarce z drobnymi oczkami. Dodałam do niej zmielone mięso, jajko, pokrojoną
Kuchenne zapiski EdytyPamiętam, jak siedziałam w jej kuchni, przy stole nakrytym wzorzystą ceratą, z długopisem i zeszytem w kratkę, a ona krzątając się przy węglowej kuchni gotowała jedną ze swoich pysznych zup jarzynowych i z pamięci podawała mi recepturę ciasta. Dotąd jakoś nie miałam okazji go upiec... I tym razem też nie upiekłam. Troszkę przerobiłam recepturę po swojemu i wyszedł mi cudownie
Kuchenne zapiski Edytymimo, że mój organizm i cebula to nie najlepsze połączenie, zdecydowałam się ulec zachciance. Przy okazji zgarnęłam do niej poniewierający się kawałek fenkuła i kawałek kurczaka, na którym ugotowałam zupę, ale i bez tych dodatków danie jest bradzo smaczne. Później już tylko jakieś ziółka i tabletka na trawienie, i... smacznego :) Czytaj więcej
Kuchenne zapiski Edytytofu uznane jest za jeden z najzdrowszych produktów spotykanych we współczesnej kuchni. Tofu wędzone charakteryzuje się przyjemnym wędzonym, lekko słonym smakiem i doskonale komponuje się z wszelkiego rodzaju kaszami, zupami czy daniami zapiekanymi. Produkt bezglutenowy, posiadający certyfikat GMO Free. Skład : woda, ziarno soi, chlorek wapniowy i magnezowy-koagulanty, sól, dym wędzarniczy. Wartości odżywcze w 100g: BIAŁKO ROŚLINNE
breakfast of dreamsWystarczy jedno kliknięcie, wszystko zajmie Wam może 5 sekund. Niedużo, a dla mnie to ważne. Tutaj: http://konkurs.primavika.pl/sezamowa-zupa-krem-z-dyni/ klikamy "lubię to". Dziękuję dziękuję dziękuję ! A przepis na tę zupę niedługo na blogu Chili & sugar
breakfast of dreamsmiesiąc kiedy byłam zmuszona korzystać ze starego modelu telefonu tylko uświadomiłam sobie jak byłam "uzależniona" od różnych głupich aplikacji i posiadania przy sobie internetu non-stop... P.S. Polecam sezamową zupę krem z dyni! Po przepis kliknij na zdjęcie
breakfast of dreamsokazję spróbować tego ziarna i opisać Wam moje wrażenia. Ale najpierw co nieco o samym produkcie. Ziarno canihua może być stosowane jako zamiennik kaszy lub ryżu, zagęszczacz do zup lub dodawać do sałatek. Zmielone ziarna mogą służyć do wypieku chleba, jako panierka, a także jako dodatek do ciast, mleka, jogurtu. Canihua , podobnie jak komosa ryżowa, odznacza się
breakfast of dreamsprostu bardzo smacznie :) Hmm, taki zdrowy, wegański fast food? :) Można jeść z dowolnymi dodatkami, ja dzisiaj postawiłam na pieczone warzywa i pestki słonecznika, ale jadłam je także w zupie pomidorowej zamiast makaronu i smakowało bardzo ciekawie - te połączenie również polecam :) TORTELLINI Z WĘDZONYM TOFU Z PIECZONYMI WARZYWAMI przepis autorski // 1-2 porcje ~125g (pół paczki) tortellini z wędzonym tofu ~cukinia
chili & sugartargu) 130-140 g zakwasu żytniego (sam wyhodowałem z tego przepisu - http://mojewypieki.blox.pl/2009/05/Zakwas.html ) 1 łyżka oleju 1/2 łyżki cukru (duża łyżka = taka jaką jemy zupę) 1 i 1/2 łyżeczki soli Jeśli chodzi o kolejność. Do formy do pieczenia wlewam wodę, dodaję cukier, sól, olej i zakwas, wszystko mieszam drewnianą łyżką (aby nie porysować teflonowej powłoki
Marder&Marder Manufacturewspomniałem w poprzednim poście Madzia zrobiła porządny dwudaniowy obiad. W poprzednim wpisie była zupa z mleka kokosowego z kukurydzą , teraz więc pora na lazanię szpinakową z trzema serami. Dodam, że była naprawdę pyszna i niesamowicie syta. Po jednym kawałku miałem dość. Dobra jest dla większej ilości gości, bo naprawdę po małym kawałku człowiek jest porządnie najedzony. Zresztą nic dziwnego
Marder&Marder Manufacture