zupa - 39749 przepisów (strona:2030/2650)

Szare kluski z wędzonym boczkiem i cebulką 241

Obowiązkowo podajcie je z wędzonym boczkiem, przesmażoną cebulką oraz gotowaną, kiszoną kapustą. Warto dodać, że kluski ciemnieją po ugotowaniu. Poniższe kluski (oczywiście bez dodatków) idealnie będą nadawać się do zupy, np. czerniny.  Składniki dla 4 osób: kluski 1 kg obranych ziemniaków co najmniej 1 szklanka mąki pszennej 1 duże jajko sól, pieprz 300 g wędzonego boczku 2 średniej wielkości

Ugotować
bakłażany z grilla piekarnikowego... 173

Składniki: MARYNATA: olej rzepakowy 1/4 szklanki, ząbki czosnku 3 sztuki, sok z cytryny 1 łyżeczka, pomidory 4 dojrzałe, natka pietruszki 1 pęczek, koperek 1/2 pęczka, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżka, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, woda 3/4 szklanki POZOSTAŁE: bułka tarta 3 łyżki, bakłażan 2 większe, ser żółty 4 plastry, pierś z kurczaka 1 sztuka, olej

W Mojej Kuchni Lubię
Całe pomidory w słoiku 236

litra wody z połową łyżeczki soli. Zalej pomidory, tak aby wszystkie się schowały pod wodą. Zakręć pokrywką i pasteryzuj 10-15 minut. Przetwór na zimę gotowy, idealne do sosów, zup i sals. SMACZNEGO. CMOK

Pasje Jolki
Sałatka ziemniaczana z papryką i pomidorkami 135

bardzo dobry pomysł, pochwalam!  Nie marnujmy jedzenia, bo nawet z kilku pozostałych ziemniaków czy innych warzyw możemy przygotować wspaniałą kolację. Podobnie np. z chlebem, zróbcie pyszne grzanki do zupy lub bruschettę z czym tylko chcecie i co macie w lodówce, z resztek jedzenia naprawdę można wyczarować pyszności! Zobaczcie pomysły na weekend: 35 pomysłów na weekendowe śniadanie 8 przepisów

Moja smaczna kuchnia
Wegańskie pomidory faszerowane ryżem 164

papier do pieczenia na blasze, na której zamierzamy zapiec pomidory. Przygotować pomidory: umyć je i odkroić "kapelusze" od strony piętki. Łyżeczką wydrążyć miąższ z pestkami. Można go użyć do zupy lub do sosu pomidorowego. Szczypiorek pokroić na drobno. Rozdrobnić też chili. Usunąć z ryżu szałwię, dodać natomiast szczypiorek i chili. Wszystko wymieszać. Napełniać pomidory przygotowaną masą ryżową. Dopychać łyżeczką. Pomidory

Weekendy w domu i ogrodzie
Przygotowania do zimy - pomidory i papryki 162

żeby wypuścić powietrze i znów zamykamy. Tym sposobem, torebki jest łatwo ułożyć w zamrażarce, są płaskie i nie zajmują dużo miejsca. Gdy potrzebujemy zimą pomidorów na sos lub do zupy pomidorowej wyciągamy je z woreczka i wrzucamy bezpośrednio bez rozmrażania do garnka, tak samo postępujemy z paprykami

Co na wege obiad?
Marmolada z pomarańczy z imbirem 188

Zagotujcie na małym ogniu, bez przykrycia, dodajcie obrany i pokrojony drobniej kawałek imbiru, kilka zmiażdżonych ziaren kardamonu i 4-5 gwiazdek anyżu. Początkowo nasza marmolada wygląda jak cienka pomarańczowa zupa. Biała piana, która zbiera się na wierzchu, z czasem zniknie- niech Was nie kusi żeby ją wyławiać! To pektyny, zagęszczają nam marmoladę. Po około godzinie naprawdę powolnego gotowania, kiedy owoce

Karo in the Kitchen
Kluski śląskie idealne 199

fazie gotowania stają się kruche, zaś przy smażeniu pozostają miękkie wewnątrz, a z wierzchu chrupiące. Dobry materiał na frytki, chipsy, placki. Idealne będą do duszenia i gotowania np. w zupie (Irys, Irga, Orlik, Flaming, Gala, Bila, Justa).   Typ C to ziemniaki najbardziej mączyste, zawierające najwięcej skrobi- one łatwo się rozpadają, mają najczęściej jasny i sypki miąższ. Doskonałe na pieczone

Karo in the Kitchen
Zaopatrzenie. Jak robicie zakupy? 144

dłużej niż 6 miesięcy. Jeśli do tej pory z tego nie skorzystaliście to i tak już tego nie zużyjecie. Zrobicie za to miejsce na podstawowe komponenty np. zup i wywarów (kurze skrzydełka, okrawki mięsa i kości) żeby mieć je pod ręką i na porcje gotowych potraw – jeśli coś Wam zostanie na później.   Na dłuższą metę zakupy co kilka

Karo in the Kitchen
Ogórki małosolne- wiosna w słoiku! 235

cała zawartość słoika była zakryta. Te ogórki u mnie nigdy długo nie stoją. Po 2-3 dniach są chrupane do kanapek lub półhurtem do obiadu, potem utopione w botwinkowej zupie. Jeśli chcecie przerwać proces fermentacji, czyli sprawić żeby zostały małosolne a nie ukwaszone, zakręćcie słoik i wstawcie go do lodówki. Jeśli jak ja jesteście amatorami małosolnych, tak czy siak – długo

Karo in the Kitchen
Gumbo z Nowego Orleanu. Garnek pełen smaku 451

mięsa lub owoców morza z wybranymi warzywami i przyprawami, w bulionie zagęszczonym specjalną, bardzo ciemną i długo gotowaną zasmażką. W konsystencji można je uplasować gdzieś między gulaszem a gęstą zupą.   Mięsem w gumbo są np. kurczak, kaczka, wiewiórka, królik czy aligator. Głównym składnikiem gumbo bazujących na samych owocach morza są krewetki, raki lub kraby, czasami też ostrygi. Z wyjątkiem

Karo in the Kitchen
Biały chłodnik z młodymi ziemniakami i wędzonym łososiem 204

Młode ziemniaki. Koper. Kefir albo maślanka. Chyba od zawsze to najprostszy i najszybszy obiad jaki znam i bardzo lubię. A gdyby tak pokombinować, dodać więcej składników

Karo in the Kitchen
Kawa na mleku z nerkowców – wegańska kawa bez rafinowanego cukru 235

ryżowym lub sojowym.   *Używam blendera Philips, model HR2096, Pro Blend 6. Jest pierońsko mocny, świetnie kruszy lód, idealnie robi smoothies. Daje sobie radę z zamrożonymi owocami, szybko robi zupy-kremy. Szybko i wygodnie się myje. Pojemność dzbana to 2l. Zakup własny, nie dostałam go do testów ani do reklamy, po prostu uwielbiam blendery Philips. Wcześniej korzystałam przez 3 lata

Karo in the Kitchen
Letnia sałatka ziemniaczana 168

ryby- jest odpowiednio kwaśna i zbalansowana. Ziemniaki sałatkowe- czyli typu A (o typach i rodzajach ziemniaków więcej przeczytacie TUTAJ ) obieram ze skórki i kroję na kawałki większe niż do zupy. Do tej sałatki lubię kupować małe ziemniaki, kroję je wtedy na ćwiartki. Mają być tak na jeden kęs. Gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie do miękkości.   W międzyczasie ogórki kiszone

Karo in the Kitchen
Ogórki kiszone – przepis niezawodny 149

Zawsze są w domu. Niezależnie od tego, czy akurat na obiad są klopsy, czy ogórek kiszony jest potrzebny do kanapki, a może na ogórkową zupę. Zawsze jest potrzebny! Pod polski smalczyk, francuskie rillettes i wódeczkę – towarzystwo ogórka kiszonego jest wręcz niezastąpione. Wybierzcie ogórki krótkie, równe, jednakowej wielkości, ciemnozielone i kształtne. Muszą być świeże – jędrne i twarde, niepoobijane, nie podziurawione. Trzeba

Karo in the Kitchen