bardzo sycąca i nie zawiera glutenu. A najbardziej lubię ją za neutralny smak, dzięki któremu można ją przyrządzać na słodko i na słono. Nadaje się w zasadzie do wszystkiego - zupy, zapiekanki, sosy, burgery, ciasta, kremy, pudingi, ciasteczka lub co tylko przyjdzie Wam do głowy :) Mi do głowy wpadł pomysł na niezwykle prostą, wegetariańską zapiekanę z użyciem suszonych pomidorów, papryki
DefinicjaSmakuziemniakiem. Do pietruszki zbliża go orzechowa słodycz i moc witamin, a do ziemniaka konsystencja i jego wielkofunkcyjność :) Można go gotować, smażyć, piec, grillować, zrobić z niego pure albo zupę. Koniecznie spróbujcie mojej pieczonej wersji z mnóstwem aromatyznego tymianku. Pycha! SKŁADNIKI 1/2 kg topinamburu 1 cebula 1 papryka 1 głowka czosnku 5-6 gałązek świeżego tymianku oliwa z oliwek sól morska
DefinicjaSmakuhummusu i to na pewno w dużej mierze dzięki niemu zawdzięcza swoją popularność. Tahina świetnie smakuje w daniach na ciepło i na zimno - poza hummusem, można ją dodać do zupy kremu, zrobić sos jogurtowy z jej dodatkiem, czy upichcić przy jej pomocy pyszny deser. Moja propozycja na dziś to sałatka z borkułów i pomarańczy z pysznym lekko słodkim sosem
DefinicjaSmakuSoczewica daje w kuchni nieskończoną liczbę możliwości - zupy, pasty, pasztety, potrawki - do wyboru do koloru. Ja wybrałam najprostrzą wersję jej przygotowania, czyli sałatkę, ale nie byle jaką, bo ognistą z chilli, gorgonzolą i pieczonymi pomidorkami ;) Całość smakuje wybornie, a przy tym świetnie sprawdzi się jako lunch do pracy. Polecam! SKŁADNIKI (2 porcje) 1 puszka brązowej soczewicy gotowanej na parze
DefinicjaSmakuśmietana zrobiła się sztywna. Większe truskawki pokroiłem, po ich uprzednim dokładnym umyciu na ćwiartki, natomiast mniejsze na połówki. Jagody wypłukałem i odcedziłem. Do rozgrzanej gofrownicy, przy użyciu chochli do zupy nalewałem ciasto. Po uzyskaniu złotego koloru gofrów wyjmowałem je z gofrownicy. Na jeszcze ciepłe gofry nakładałem bitą śmietanę i cząstki truskawek. Całość posypałem jagodami. Oczywiście w sferze dodatków do gofrów
Wyprawy kulinarnesosie pieczarkowym. Nie dałam rady, żeby zrobić zdjęcia krok po kroku, ale poniższe pomysły-inspiracje je posiadają. Inne przepisy z pulpetami: Pulpety w sosie koperkowym Sulu Köfte, turecka zupa z pulpetami Rosół z serowo-mięsnymi pulpecikami Spaghetti z pulpetami w sosie neapolitańskim Zapiekanka makaronowa z pulpecikami Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij
Przepisy AleksandrySkładniki: mięso mielone wołowe 70 dag, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, jajka 1 sztuka, kucharek 1 łyżeczka, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżka, cebula 4 sztuki, cukier 1 płaska łyżeczka, masło do smażenia 3 łyżki wołowinę zmielić w maszynce na grubszych oczkach, dodać pieprz, kucharka, przyprawę w płynie, jajko i dobrze mięso wyrabiać aż będzie kleiste uformować
W Mojej Kuchni LubięPyszny, gęsty, baardzo sycący krem z bobu i zielonego groszku, podany z pokruszonym pumperniklem, listkami mięty i natki pietruszki. Mniam <3 Przepis pochodzi z lipcowego
My Culinary Artregionu łódzkiego. Przekonałam się, że region łódzki posiada wiele wspaniałych produktów w tym między innymi karpia z Byliny. Po miłym wstępnie zabraliśmy się za gotowanie. W menu znalazły się zupa chrzanowa / karp z Byliny / deser truskawkowy. Wszystkie dania były pyszne i na pewno przyrządzę je w domu A teraz kilka ważnych informacji na temat Festiwalu Dobrego Smaku: – Temat: Smaki
Moja pasja smakuCię nominowała. Następnie Ty nominujesz 11 osób (informujesz ich o tym) oraz zadajesz im 11 pytań. Nie wolno nominować bloga, który Cię nominował. Pytania od Olgi i moje odpowiedzi: Zupa, drugie danie czy deser? Deser, absolutnie. Muffiny czy kapkejki? Kiedyś muffiny, coraz bardziej kapkejki. Widelec czy łyżka? Łyżka. Śniadanie czy kolacja? Kolacja. Pierogi czy tortellini? Pierogi. Wypieki wielkanocne czy bożonarodzeniowe
Pożeraczka, czyli raz adobrzeobiedzie ;) Poniżej mam dla Was kilka zdjęć dań które przygotowałam . Najbardziej przypadły mi do gustu placki ziemniaczane ze szpinakiem, po prostu "niebo w gębie" ;) Chciałam też Wam wspomnieć o zupie z soczewicy, której zapach przywiedzie do kuchni każdego głodomora ;) A dzięki temu daniu, polubiłam zielony groszek ;) Te i więcej produktów znajdziecie na stronie Firma SYS- Dania Babci Zosi . Można
Czerwona Porzeczkainteresujący, że po konsumpcji curry Paszko zajął się wyjadaniem dania z cudzego talerza. Świetny dip, i nieco ostry farsz, a przede wszystkim ciekawe doznanie smakowe. Czy się najedliśmy? Tak, zupa i dania były wystarczające. Rozczarowaniem było danie dnia, ale sambar i masala dosa, a przede wszystkim sambar, przykrył niedociągnięcia, więc wyszliśmy zadowoleni i będąc jeszcze kiedyś w Krakowie na pewno
Bananowe PoleWczoraj mieliśmy okazję brać udział w V Festiwalu Rosołu. Nasz rosół z gęsi zajął III miejsce z czego jesteśmy bardzo zadowoleni dlatego też chcielibyśmy się z
Kuchenne Wariacjelubię marnować jedzenia, dlatego często wykorzystuje mięso z zupy do przygotowania pasy kanapkowej. Można ją przygotować na wiele sposób :) dodając ulubione dodatki. Czasem jest to zwyczajne sprzątanie lodówki Składniki: 20 dag mięsa gotowanego 1/2 pęczka koperku 1/4 pęczku szczypiorku 2-3 łyżki majonezu 2-3 łyżki jogurtu naturalnego pieprz Mięso podsmażyć na patelni z małą ilością oleju, następnie przestudzić. Wszytko
Delicious Titbitspewien piękny czerwcowy dzień przyszła do mnie paczka z lidla, a w niej wiele przepysznych produktów, które w szczególności polecam. 1. Przepysznę paluszki, które można dodać do zup kremów, sałatek, przekąsek czy również starterów 2. Oliwę z oliwek do pieczenia, smażenia, która jest tak dobra ze zeszła mi w tygodnie. 3. Piri Piri doskonały dodatek do przeróznych potraw
pichciszto