Fasola rzadko wykorzystywana w mojej kuchni. Jeżeli już to fasolka po bretońsku lub zupa fasolowa. Dlatego postanowiłam wypróbować inne danie z fasoli. Przepis odgrzebany ze starej książki, Dania z grochu i fasoli. Pasztet wyszedł typowo "wege.....", bardzo smaczny z dodatkiem sosów. SKŁADNIKI: 1/2 kg. fasoli Jaś lub ewentualnie innej białej 2 cebule 2 marchewki 3 jajka 1/2 pietruszki 1/2 pora
W kuchennym oknie Ewyzrobić z rosołem, który pozostał nam po niedzielnym obiedzie? Oczywiście można go tradycyjnie przerobić na zupę pomidorową :) Jednak dzisiaj, chciałabym zaproponować coś, dla wielbicieli galaretek pod każdą postacią - bo sama do takowych się zaliczam. Do jej przygotowania wykorzystać można to, z czego przygotowany był rosół oraz dodać pasujące nam dodatki. Ja do swojej galaretki potrzebowałam: Składniki: około litr rosołu
Taste Therapynakryć stół, rodzaje kieliszków, jak składać serwetki, układanie sztućców po posiłku, rodzaje makaronu, opis kilku ziół, 10 przykładowych przepisów, naklejki do zaznaczania przepisów. Kolejne działy to: Przekąski, Zupy, Obiady, Desery i Przetwory. W każdym dziale jest miejsce z kieszonką w którą możemy wkładać wycięte przepisy. Możemy też je wkleić pod koniec na pustych stronach. Zwykłe strony mają linie do pisania
W kuchni bez szafekłyżki, cukier 1 łyżka, sól 1 łyżeczka, woda letnia 1 szklanka NADZIENIE: szpinak świeży 1 pęczek, olej rzepakowy 5 łyżek, ząbki czosnku 4 sztuki, cebula 1 sztuka, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku, mąka pszenna 1 łyżka, szynka parzona 15 dag, pomidory 3 duże, ser feta 1 opakowanie, sos pomidorowy 1/2 szklanki, przyprawa do pizzy 2 łyżki
W Mojej Kuchni Lubięnasz kawałek. Jeżeli weźmiecie naczynie/garnek zdecydowanie większy niż kawałek mięsa i wlejecie zgodnie z moja radą wody do 3/4 wysokości mięsa – uzyskacie lekko gotowaną pieczeń i gar zupy gulaszowej Podobnie z przyprawami – im więcej mięsa tym więcej przypraw. Nie przejmujcie się tym ze ma być łyżeczka czy dwie – możecie wsypać na oko i takie jak lubicie
Kulinarna Patilogiaoleju (lub oliwie do smażenia), na rumiano. Podajemy do mięs, ryb, owoców morza, jajek sadzonych, z sezonową surówką… i nie tylko. Kaszka kukurydziana to składnik tortilli, omletów, chlebów, placków, zup, wszelkiej maści zapiekanek czy słodkich wypieków. Z łatwością zastąpi też panierkę do kotleta. Ugotowana, jest produktem wyjściowym do przygotowania ciekawych i smacznych potraw. O jej smaku decydują użyte dodatki. Papryka
mojewypiekiinietylkoparownika i voila. Gotowe J Ilość czasu: 30 minut Ilość porcji: 4 Składniki: 1 kalafior Zasmażka Ok. 25g masła Bułka tarta Kalafiora porcjujemy na różyczki, kłąb zostawiamy np. na zupę krem. Kawałki umieszczamy w miskach parownika. Nastawiamy czas gotowania na 30 minut i gotowe. Na zdjęciu kalafior został podany ze smażoną bułką tartą. By ją otrzymać należy na małej patelni
Kolizje SmakówMuszę się do czegoś przyznać. To moje pierwsze zielone szparagi. Nie, nie w sezonie. W życiu. Po spróbowaniu sklepowej zupy z białych szparagów stwierdziłam, że gorszych rzeczy dawno nie jadłam. I długo nie mogłam się przełamać, żeby jednak spróbować. W końcu nadszedł moment, w którym stwierdziłam: "ok, jestem gotowa na kolejną próbę". Zdjęcie na fb mojej przyjaciółki, przedstawiające tartę
W poszukiwaniu inspiracjidobrana. Najadłam się, a nie przejadłam :) Smak: Bardzo smaczna zupka, która odznacza się naturalnym, aromatycznym i prawdziwym smakiem grzybów. Świetnie dobrane przyprawy. Wyważona ilość soli. Pycha! Konsystencja: Uwielbiam zupy w postaci kremu, dlatego też krem grzybowy bardzo mi odpowiadał. Nie był zbyt gęsty ani nie przypominał zawiesistego sosu. Dobrze dobrana konsystencja, nie w pełni gładka, sprawiła, że danie było
Zdrowie na języku :PSkładniki: pierś z kurczaka 1 podwójna, olej rzepakowy 1/4 szklanki, cebula 1 sztuka, ząbki czosnku 6 sztuk, sok z cytryny 2 łyżeczki, szpinak świeży 2 pęczki, przyprawa do zup i potraw w płynie 2 łyżki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, makaron nitki 25 dag, makaron kokardki 10 dag, mleko 3 szklanki, śmietana gęsta 1/2 szklanki, mąka pszenna 3/4 szklanki, jajka
W Mojej Kuchni LubięWszyscy bardzo lubimy botwinę, na zupę, na chłodniki..Do omletów, do jajecznicy, do placuszków...Co roku te młodą , malutką marynuję by cały rok cieszyć się jej smakiem. Nauczyła mnie tego moja babcia i tak przygotowuję ją każdego roku Składniki: 2 pęczki botwinki cukier, sól do smaku woda-tyle do garnuszka aby zakryło botwinkę ocet ok łyżki Wykonanie: Botwinkę drobno
Z Majeczką w kuchniOlej roślinny Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól, słodka papryka w proszku, ostra papryka w proszki, mielona kolendra, oregano Kalafiora dzielimy na różyczki. Twarde łodygi zostawiamy np. na zupę krem. Różyczki umieszczamy w malakserze lub rozdrabniaczu i mielimy na drobne kawałeczki wielkości ziarenek ryżu. Marchewkę oraz pora myjemy i trzemy na tarce na średnich oczkach. Cebule obieramy i siekamy
Kolizje Smakówchłodniejsze dni. W wersji nieco ambitniejszej można zamiast pomidorów z puszki użyć świeżych – podsmażając je wówczas na oliwie i dusząc podobnie jak np. w prezentowanej w innym przepisie zupie krem z pomidorów z migdałami . I polecam takie rozwiązanie w każdym wypadku, gdy dysponujecie nieco większą ilością czasu, a pora roku jest taka, że możliwe jest kupno dobrej jakości dojrzałych
Kulinarna Pokusadużo białka. Jeśli ktoś preferuje mniej „dietetyczny” klimat, może wybrać np. świetnie smakujące udo. Z reguły jest zresztą tak, że indyka przyrządzamy „w kawałkach”, ewentualnie gotujemy na podrobach zupę. Główną tego przyczyną jest zapewne rozmiar ptaka – indyki szeroko dostępne w handlu rzadko schodzą poniżej 4kg. Nie każdy jest w stanie zaprosić na obiad lub kolację 6 lub nawet 8 osób
Kulinarna Pokusawarzyw, które „uciekły” z rosołu. Ja osobiście najczęściej gotuję rosół z kury. Jeśli użyte przeze mnie mięso obejmowało również nogi i nie zostały one zwyczajnie zjedzone razem z zupą, zazwyczaj duszę je potem z zestawem warzyw podobnym do użytych w samym rosole. Powstała w ten sposób potrawa nie jest może ani ambitna, ani wyrafinowana, ale jest przede wszystkim smaczna
Kulinarna Pokusa