zupa - 39353 przepisów (strona:2035/2624)

Kokosowo-cytrynowa potrawka z kurczaka 183

smaku. To był zamierzony manewr, bo po południu planowany był grill, a wiadomo, że potrawy z grilla mają zdecydowane smaki ;) Danie polecam również dla dzieci.  ----------------------  Podobne: Zupa kokosowa z soczewicą Kurczak w kokosie i zatarze z selerem Penne w sosie carbonara

Weekendy w domu i ogrodzie
wątroba wieprzowa z cebulą i jabłkami... 167

pszenna 3/4 szklanki, olej rzepakowy 1/4 szklanki, cebula 3 sztuki,po 1 średni, jabłka 3 sztuki, majeranek 2 łyżeczki, kucharek 2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku wątrobę wieprzową opłukać, usunąć żyły, pokroić na plasrty 1 cm i zalać mlekiem na kilka godzin - wątrobę wylać na sito, opłukać, osuszyć recznikiem papierowym

W Mojej Kuchni Lubię
Zupa krem porowo - marchewkowa 162

pieprz Marchewki, pora, pietruszkę pokroić w talarki. W garnku roztopić masło i zeszklić pora oraz cebulę.  Następnie dodać marchewkę oraz pietruszkę , chwilę podusić i zalać bulionem.  Zupę gotujemy do momentu zmięknięcia warzyw. Następnie wszystko miksujemy na gładki krem i przyprawiamy. Podajemy z grzankami lub bez dodatków. Bardzo polecam tą zupkę - wyszła przepyszna ;-) Buziaki  Kasia

Cukier&Puder
CIASTO UCIERANE MEGA CYTRYNOWE – KUKURYDZIANE , BEZGLUTENOWE 235

Mąkę kukurydzianą można zastosować do wielu ciast i pieczyw, można z niej zrobić naleśniki, bułeczki kukurydziane, ciasto na pizzę, szarlotkę, racuszki, placki. Po za tym, jest świetna do zagęszczania zup i sosów. SKŁADNIKI: ( tortownica 18 cm ) Na dużą proszę podwoić składniki! CIASTO: * masło – 100 g * cukier – 100 g * migdały – 100 g * mąka kukurydziana – 80 g * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

Ostra na Słodko
Recenzja SUPERŻYWNOŚCI Davida Wolfe’a, dietetyczna zapiekanka 194

jakiś super-produkt , np. do płatków na śniadanie warto dorzucić jagody goji lub acai, a do sałatek i surówek dodać siemię konopne lub aloes. Do smażenia kotletów i zabielania zup najlepszy będzie olej kokosowy (który jest jednocześnie świetnym balsamem do ciała!), a napoje zyskają na smaku i odżywczości dzięki dodatkowi sproszkowanej spiruliny lub maki. Dobrym pomysłem będzie też wzbogacanie deserów

Qlinarnie i Qlinarnie
Błyskawiczne płatki jaglane 229

Melvit S.A. Cena: ok. 5 zł. Masa netto: 400 g. Płatki są wytwarzane z całych ziaren, przez co zachowują swoje cenne składniki. Są znakomitym dodatkiem do mleka, jogurtu, deserów, zup i sałatek. Aby je przygotować, wystarczy ugotować małą ilość płatków  w wodzie lub mleku  na małym ogniu przez 2-3 minuty, co jakiś czas mieszając. Płatki jaglane mają

Qlinarnie i Qlinarnie
PESTO Z CZOSNKU NIEDŹWIEDZIEGO 145

Czosnek niedźwiedzi odkryłam dość niedawno, ale pokochałam od razu :) Te aromatyczne liście, zawierają dużo witaminy C i pobudzają apetyt. Idealnie nadają się do sałatek jak i do wiosennych zup. U mnie dzisiaj w formie pesto, jako dodatek do makaronu. Pamiętajcie jednak, że czosnek ten w naszym kraju, objęty jest częściową ochroną. Więc nie narażajcie się i nie ryzykujcie, podczas górskich

Kuchnia w opałach
Ostry gulasz paprykowy z wołowiną 174

ryżem lub ziemniakami. Do przygotowania gulaszu użyłam przyprawy Czubrica czerwona, którą otrzymałam do testowania ze sklepu SKWORCU . Przyprawa ta wzbogaca smak wielu potraw. Jest dodawana szczególnie do potraw mięsnych, zup, gulaszu, bigosu i potraw z roślin strączkowych.  Serdecznie zapraszam do sklepu SKWORCU , gdzie znajdziecie mnóstwo wspaniałych przypraw i produktów potrzebnych w każdej kuchni

Tradycyjna kuchnia Kasi
Kremowy budyń. Czekoladowy deser z amarantusa 177

roślina pochodząca z Ameryki Południowej. Jest jedną z najstarszych roślin uprawnych znaną oraz cenioną już przez Azteków i Majów. O jego właściwościach odżywczych pisałam w poście z przepisem na Zupę krem z topinambura . ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Zupa krem z pomidorów 169

papryki.  Gdy papryka będzie już miękka dorzucamy pomidora pokrojonego w kostkę i zagotowujemy.  Wstępnie przyprawiamy. Miksujemy,  następnie przecieramy przez sito i ewentualnie doprawiamy po raz kolejny. Zupę można podawać z dodatkiem grzanek. Smacznego!!! Buziaki

Cukier&Puder
Między Cezarem a Mussolinim, czyli kuchnia renesansu 313

wszystkim wtedy) Włochy nie stanowiły gastronomicznego monolitu. Sztuka kulinarna była wbrew prawidłom okresów kultury zależna od regionu, księstwa, miasteczka i państewka. Gdyby szukać wspólnych płaszczyzn, można wskazać na elitarność zup, które bezwzględnie stanowiły pokarm klas wyższych. W zamożnych domach używało się przy tym dużo cukru, którym obtaczano sery i pieczenie. Sałatki natomiast, podawane po daniu mięsnym, miały ostatecznie zaspokoić głód

Bon Ton Italia
Nasiona chia - małe nasionka a jak moc 169

deserów, napojów, sosów i jako posypka do sałat. Warto dodać też do musli czy owsianki. Zmielone nasiona są idealne do zagęszczania sosów i zup. Chia po zalaniu wodą (lub innym płynem) i odstawianiu na kilka godzin  pęcznieje i tworzy żel (najlepiej odstawić do lodówki na noc). Można

Pora na pora i pomidora
Zapiekanka jaglana z brokułami i wędzonym twarogiem, Vegus 198

akcji: Kolejna wizyta w   Vegusie , tym razem w celach obiadowych - wrażenia kolejny raz bardzo pozytywne. A najlepsze jest to, że na obiad czekamy kilka do kilkunastu minut. Smaczna zupa pomidorowa z mlekiem kokosowym Osssstra zupka z burakami, bardzo podobna do barszczu ukraińskiego Ryż brązowy z warzywami w mleku kokosowym i curry Pierogi orkiszowe z sosem słonecznikowym - genialne! Można wziąć

Qlinarnie i Qlinarnie
Czytaj blogi. Jedz mięso. Szynka w śliwce 168

pretensjonalnego stylu nie zmienił. Czym się wsławił? Prawdę mówiąc, nie wiem, kojarzę go z jednego listu do firmy produkującej budyń. Listu, który pozbawiony bluzgów byłby listem gościa nieumiejącego zrobić zupy z proszku. Ale jak mówię – nie kojarzę pana Dż. H, bo o zgrozo żyję poza netem i wypociny niektórych doprowadzają mnie do tików nerwowych. Jednak okazuje się

ladykitchen
Jaglany deser z mlekiem kokosowym, ciasteczkami i prażonymi wiórkami kokosowymi 242

Kasza jaglana - tak popularna kiedyś, a potem zapomniana. Teraz wraca do naszych kuchni z wielką pompą. Przygotowujemy z niej dania wytrawne i słodkie. Dodajemy do zup i drugich dań. Własnie sobie uświadomiłam, że w moim domu prawie całkowicie wyparła ryż. Do tej pory sięgałam po nią przygotowując sałatki i obiady. Tym razem przyszła pora na deser. Jest bardzo

Codzienna kuchnia niecodzienna

Proponowane wyszukiwania