kurczaka z brokułami kawałek pieczonego kurczaka (udko, pierś- wraz ze skórką) 1 średnia cebula 400 ml wody 1 kostka mięsna 2 łyżki mąki 100 ml śmietany słodkiej 18 % do zup i sosów 250 g ugotowanego brokuła 350 g makaronu olej sól pieprz 1 listek laurowy Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. W sporym rondlu lub w głębokiej
Rozpustne gotowaniełyżeczki cząbru 0,5 łyżeczki soli pieprz przyprawa do mięsa mielonego bułka tarta olej do smażenia 1 łyżka mąki do zagęszczenia sosu 0,25 szklanki słodkiej śmietany 18% do zup i sosów Rosół zagotowujemy, wsypujemy płatki ryżowe, gotujemy według instrukcji na opakowaniu, następnie odstawiamy na 5 minut żeby płatki wciągnęły płyn i nieco przestygły. Do sporej miski wkładamy
Rozpustne gotowanieszczypta pieprzu) sól do smaku mąka do obtoczenia olej do smażenia POZOSTAŁE SKŁADNIKI: 100 g świeżego szpinaku 2 ząbki czosnku 1 łyżka mąki 150-200 ml śmietany 18% do zup i sosów sól pieprz Przygotowujemy pulpety. Mięso przekładamy do miski, dodajemy odciśniętą z mleka bułkę tartą, żółtko, przyprawę do mięsa mielonego, tymianek, majeranek, pieprz czosnkowy i dokładnie
Rozpustne gotowanieśmietany 30% 1 łyżeczka cukru 2 łyżki likieru czekoladowego lub 1 łyżka słodkiego kakao w proszku 100 g rabarbaru 6 łyżek cukru 10 łyżek śmietanki 18% do zup i sosów Nagrzewamy piekarnik do temperatury 175 stopni C. Przygotowujemy dwie miski. Do jednej przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i kakao, dodajemy cukier i mieszamy. W drugiej
Rozpustne gotowaniemłodą kapustę z koperkiem i śmietaną 1 nieduża, młoda kapusta 300 ml rosołu 1 mały listek laurowy 1 ziarno ziela angielskiego 100-150 ml śmietanki 30% (ewentualnie 18% do zup i sosów) 1 pełna łyżka mąki pszennej 3 łyżki siekanego koperku sól pieprz Rosół zagotowujemy z dodatkiem listka laurowego i ziela angielskiego, kapustę siekamy i dorzucamy
Rozpustne gotowaniesię poczuć jak amerykański glina ;p Polecam!!! Składniki na pączki z dziurką wszystkie w temperaturze pokojowej: 2 szklanki mąki tortowej 2/3 szklanki letniej śmietanki 30 % (słodkiej, ewentualnie 18% do zup i sosów) 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 jajko 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego olej do smażenia kolorowa posypka LUKIER: 1 szklanka przesianego cukru
Rozpustne gotowanietrwało baaardzo długo. Nie ma się co dziwić, bo po 40 dniach postu chętnie świętowano. Na szlacheckim stole jako pierwszy serwowano barszcz... czerwony (barszcz biały, czy żurek były zupą gotowaną przez biedotę i dopiero później zaczęto serwować je na każdym wielkanocnym stole), po barszczu zaczynała się prawdziwa uczta. Stoły zastawiano wszelakim mięsiwem, począwszy od ptactwa, przez prosięta, a skończywszy
Rozpustne gotowanieniepryskanych, sezonowych warzyw i to na wyciągnięcie ręki. Dzięki temu moje gotowanie uzależnione jest od rytmu jaki panuje w przyrodzie. I tak, gdy przerywam buraczki, na stole ląduje zupa botwinkowa, pierogi z botwinką , botwinka w śmietanie , tarta z botwinką lub inne podobne dania, które znajdziecie tu . Podobnie jest z marchewką, groszkiem, fasolką itp. Nie ukrywam
Rozpustne gotowaniechlebie pomidory są tylko dodatkiem, ale nawet te suszone są dobre dla zdrowia. O tym co znajdziemy w pomidorach można przeczytać w przepisie na pyszną kremową zupę pomidorową z razowymi grzankami
My Chcemy JeśćSzukając lekkiego dania na upały przypomniałam sobie przepis na chłodnik ogórkowy. Mąż nieco kręcił nosem jak usłyszał „zimna zupa” ale ostatecznie postanowił zaryzykować i spróbować mojej wariacji na temat chłodnika ogórkowego. Żaden z przepisów kulinarnych nie doczekał się u mnie realizacji 1 do 1. Zawsze coś zmieniam, dodaje nowe składniki, wymieniam te zalecane itd. Lubię tak eksperymentować. Czasami coś
Pyza i SurówkaZainspirowana kulinarnymi cudami innych blogowiczek postanowiłam podjąć wyzwanie i zmierzyć się z botwinką ;) Przyznam, że nigdy specjalnie za nią nie przepadałam, ot co, młody burak w babcinej zupie. Dzięki temu eksperymentowi odkryłam jej nową twarz, w duecie z kozim serem na pysznym cieście kruchym z dodatkiem drożdży ;)) Placek z botwinką i kozim serem: Składniki: Ciasto: 200g mąki pełnoziarnistej 1 opakowanie
Spektrum Smakubokiem noża, wtedy wystarczy wytrząsnąć łupinki np. w szklance. Aby ryż po ugotowaniu był śnieżnobiały, wystarczy wycisnąć do wody sok z cytryny. Aby zapobiec nieprzyjemnemu zapachowi gotującej się zupy kalafiorowej, do garnka wystarczy wrzucić skórkę suchego chleba i zaraz ją wyjąć. Aby kostki lodu były przejrzyste, należy zrobić je z przegotowanej lub mineralnej wody. Świeżość jajka można sprawdzić zanurzając
Bon Ton ItaliaPogodę mamy w kratkę. Upały dokuczają, a za chwilę wiatr, chłodno i deszcze. Posiłki dostosowujemy do temperatury, mimo wahań temperatury żadnego smażonego, żadnych gęstych zup. W zasadzie to człowiek sam nie wie, co by chciał zjeść. Mam dla Was pomysł na obiad. Albo i kolację. Naprawdę szybko i lekko, a jednocześnie bez obaw, że od stołu wstaniecie głodni :) Ciasto naleśnikowe
Codzienna kuchnia niecodzienna