podsumowując, udało się! ;) taki omlecik zaserwowałam sobie na obiad : biało + witaminy ;) Składniki (jeden duży omlet): 2 jajka 1 łyżka otrębów żytnich firmy Kupiec 1 łyżka mleka spora garść mrożonki "Zupa jarzynowa" lub jakaś inna sól, pieprz wg. smaku Sposób przygotowania: Warzywa gotujemy na parze lub bezpośrednio w wodzie, aż będą miękkie czekamy aż wystygną a następnie kroimy większe warzywa
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćskładniki na ciasto miksujemy smażymy na rozgrzanej teflonowej patelnie (ja użyłam specjalnej do naleśników) przetartej ręcznikiem papierowym nasączonym oliwą z oliwek, na jeden naleśnik przypada około 1 chochla (do zupy) ciasta smażymy na małym ale szerokim ogniu, aż brzegi zaczną lekko odchodzi wtedy przewracamy na drugą stronę gotowe naleśniki smarujemy serem z jagodami SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćilością wody, cynamonu i miodu, aż zmiękną) gofrownice rozgrzewamy i smarujemy oliwą z oliwek (pierwszy raz użyłam dopiero co zakupionego pędzelka silikonowego, polecam) smażymy gofry (około 1 chochla od zupy na 1 gofra), ja najpierw przez około 3 minuty zostawiłam otwartą gofrownicę i dopiero potem zamknęłam podajemy z ulubionymi dodatkami SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćdawno bym go zmieniła;p 7. Danie, które kojarzy Ci się z Twoim rodzinnym domem to… Potrawka z ryżem i kurczakiem, rolady, buraczki (mniam), kluski z serem, placki ziemniaczane, zupa owocowa <3 . . . 8. Jaki jest Twój ulubiony jedzeniowy zapach? dużo ich ale dominuje korzenny, piernikowy zapach, cynamon, mniam ;) 9. Jakiej potrawy/deseru najbardziej nie lubisz jeść? zdecydowanie kaszanka i kiełbasy
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćJest cieńszy od tradycyjnego makaronu, nie pęka tak łatwo i ma żelową konsystencję. Makaron Skinny Noodles nie posiada smaku dlatego doskonale absorbuje smaki potraw takich jak sosy oraz zupy. Dlatego też zdecydowałam się go połączyć z intensywnym smakowo sosem pomidorowy. Jak moje wrażenia? Faktycznie makaron nie ma żadnego konkretnego smaku, nie przypomina tradycyjnego makaronu, o jego smaku decyduje
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćpostaci pozwala na pełne wykorzystanie jego wartościowych składników, z uwagi na lekkostrawność produktu. Produkt posiada orzechowy smak, można go stosować jako dodatek do mleka, soków, jogurtów, płatków śniadaniowych, zup itp. albo jako składnik wypieków (do 20%). Wartość odżywcza (średnio) w 100g: Wartość energetyczna 375 kcal / 1570 kJ białko 37,5g węglowodany 37,5g tłuszcze (kwasy tłuszczowe) 7,5g Moja opinia
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćWitajcie. Dziś jeszcze zaległy przepis na zupkę z brokułem dla niemowlaków. Mój synuś już nie jada całkowicie zmiksowanych zup, mięso i łyżkę warzyw miksuję, a resztę rozdrabniam widelcem. Przyzwyczajam go do stałych pokarmów i dobrze mu idzie. Nie gotuję też mięsa osobno, tylko wszystko razem. Składniki: 1 ziemniak 1/2 marchewki 1 plaster pora kawałek piersi z kurczaka kawałek pietruszki / selera
Kuchnia domowa AniKalafiora jadam pod każdą postacią. W zupie, sałatce np takiej , gotowanego, zapiekanego itp. Dzisiaj miałam ochotę na zapiekanego w sosie serowym. Danie bardzo proste do wykonania, ale bardzo smaczne. Składniki: 1 średni kalafior 250 ml śmietany 18% 100 g żółtego sera 1 szczypta gałki muszkatołowej sól pieprz 1 łyżeczka cukru koperek Wykonanie: Kalafiora podzielić na różyczki . Włożyć do garnka
O kuchni z uczuciemUwaga: W opisie wygląda skomplikowanie, ale zapewniam, że wspaniale się ją przyrządza, szybko, a efekt pod każdym względem wart zachodu! Pozostałe elementy kurczaka można wykorzystać do ugotowania rosołu, czy zupy; nie może się nic zmarnować!; Zamiast gazy można użyć lnianej ściereczki, wówczas roladę można związać jak cukierek na końcach; Roladę przygotowała Jola Smacznego
kgwjanczewoFasola rzadko wykorzystywana w mojej kuchni. Jeżeli już to fasolka po bretońsku lub zupa fasolowa. Dlatego postanowiłam wypróbować inne danie z fasoli. Przepis odgrzebany ze starej książki, Dania z grochu i fasoli. Pasztet wyszedł typowo "wege.....", bardzo smaczny z dodatkiem sosów. SKŁADNIKI: 1/2 kg. fasoli Jaś lub ewentualnie innej białej 2 cebule 2 marchewki 3 jajka 1/2 pietruszki 1/2 pora
W kuchennym oknie Ewyzrobić z rosołem, który pozostał nam po niedzielnym obiedzie? Oczywiście można go tradycyjnie przerobić na zupę pomidorową :) Jednak dzisiaj, chciałabym zaproponować coś, dla wielbicieli galaretek pod każdą postacią - bo sama do takowych się zaliczam. Do jej przygotowania wykorzystać można to, z czego przygotowany był rosół oraz dodać pasujące nam dodatki. Ja do swojej galaretki potrzebowałam: Składniki: około litr rosołu
Taste Therapynakryć stół, rodzaje kieliszków, jak składać serwetki, układanie sztućców po posiłku, rodzaje makaronu, opis kilku ziół, 10 przykładowych przepisów, naklejki do zaznaczania przepisów. Kolejne działy to: Przekąski, Zupy, Obiady, Desery i Przetwory. W każdym dziale jest miejsce z kieszonką w którą możemy wkładać wycięte przepisy. Możemy też je wkleić pod koniec na pustych stronach. Zwykłe strony mają linie do pisania
W kuchni bez szafekłyżki, cukier 1 łyżka, sól 1 łyżeczka, woda letnia 1 szklanka NADZIENIE: szpinak świeży 1 pęczek, olej rzepakowy 5 łyżek, ząbki czosnku 4 sztuki, cebula 1 sztuka, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku, mąka pszenna 1 łyżka, szynka parzona 15 dag, pomidory 3 duże, ser feta 1 opakowanie, sos pomidorowy 1/2 szklanki, przyprawa do pizzy 2 łyżki
W Mojej Kuchni Lubięnasz kawałek. Jeżeli weźmiecie naczynie/garnek zdecydowanie większy niż kawałek mięsa i wlejecie zgodnie z moja radą wody do 3/4 wysokości mięsa – uzyskacie lekko gotowaną pieczeń i gar zupy gulaszowej Podobnie z przyprawami – im więcej mięsa tym więcej przypraw. Nie przejmujcie się tym ze ma być łyżeczka czy dwie – możecie wsypać na oko i takie jak lubicie
Kulinarna Patilogiaoleju (lub oliwie do smażenia), na rumiano. Podajemy do mięs, ryb, owoców morza, jajek sadzonych, z sezonową surówką… i nie tylko. Kaszka kukurydziana to składnik tortilli, omletów, chlebów, placków, zup, wszelkiej maści zapiekanek czy słodkich wypieków. Z łatwością zastąpi też panierkę do kotleta. Ugotowana, jest produktem wyjściowym do przygotowania ciekawych i smacznych potraw. O jej smaku decydują użyte dodatki. Papryka
mojewypiekiinietylko