zupa - 39309 przepisów (strona:2020/2621)

Śmietana z nerkowców 125

lekko słodkawa  w smaku. Jest świetną bazą do  letnich deserów, naleśników, lodów. Świetnie smakuje sama z dodatkiem świeżych owoców. Idealnie nadaje się również do dań wytrawnych, zagęszczania zup i sosów. Bardzo pożądana w każdej diecie wegańskiej. Idealna dla osób pozostających na diecie bezglutenowej i alergików, ponieważ rzadko uczula. Składniki: 200 g orzechów nerkowca 200 ml wody Wykonanie: nerkowce

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Nominacje do Liebster Blog Award 118

macie swój ulubiony ,,babciny'' przepis?   Makowiec Książka do której chętnie wracacie?   Dziewczynka w zielonym sweterku.W ciemności Wasz ulubiony deser?    Panna cotta Wasz stosunek do zup-lubisz czy nie znosisz?    Lubię,bardzo lubię Jakie jedno słowo najbardziej do Ciebie pasuje/opisuje Cię?    Optymistka Pytania od autorki bloga Usmażona Skąd pomysł na Twoją nazwę bloga

magiczna kuchnia Kasi
ciasto z cukinią i bakaliami 157

Ciasto z cukinią i bakaliami Cukinia z reguły kojarzy nam się jako dodatek do zup czy placków, dziś jednak chciałbym zaproponować zastosowanie jej w nieco innym, równie smacznym charakterze Składniki 2 średnie cukinie 3 jajka 150 g cukru 350 g maki 150 g pomieszanych bakalii (suszonej żurawiny, rodzynek, orzechów włoskich, migdałów, i innych ulubionych dodatków) 125 ml oleju 2 łyżeczki

Miód i pieprz
Ogórki tarte, kiszone na zupę. 170

przygotowaną kiszonkę używam na zupę ogórkową. Składniki : 10 dużych ogórków kilka ząbków czosnku sól, kiście kopru chrzan, liście laurowe, pieprz ziarnisty Przygotowanie : Ogórki umyć dokładnie, osączyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić Do każdego umytego słoja włożyć po kilka ziaren pieprzu, 1-2 ząbki czosnku, koper, chrzan Teraz przełożyć w słoje, lekko dociskając starte ogórki, ale nie więcej

Proste Potrawy
Knedle ziemniaczane z mięsem 177

farsz:  Mięsko z rosołu (kurczaka z porcji rosołowej, kawałek udka i wołowinki rosołowej),  mąka ziemniaczana,  czasami dodaję białe warzywa z rosołu , jeżeli nie wykorzystam ich do zupy lub „duszonka” (zielone łodygi bez natek, może być seler naciowy z porem + oliwa + cebula + woda lub rosół ),  1 ząbek czosnku (niekoniecznie). Mięso i warzywa zmielić + sól + w zależności

Tradycyjna kuchnia inaczej
szybkowar-udka kacze z kapustą z jabłkami, ziemniakami... 191

sztuki, pieprz czarny grubo mielony 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżeczka, majeranek 1 łyżeczka, olej rzepakowy 1/4 szklanki, jabłka 2 sztuki, kapusta biała 1/2 główki, ziemniaki 70 dag, przyprawa do zup i potraw w płynie 4 łyżki, woda 1 szklanka, posiekany koperek 1/2 pęczka udka kaczki dobrze natrzeć pieprzem grubomielonym, majerankiem, kucharkiem wymieszanymi z olejem rzepakowym, schować do lodówki na kilka

W Mojej Kuchni Lubię
Chleb toskański - sierpniowa piekarnia 163

Połowa porcji to dla mnie ilość wystarczająca. Bochenek jest całkiem spory, większy na pewno nie zmieściłby się w moim piecyku. Jak pisała Ania, możemy moczyć go w sosach, zrobić zupę pomidorową z chlebem ( pappa al pomodoro), zrobić pyszne grzanki ( bruschette, crostini)   Bardzo polecam ! Przepis podaję za  Anią Chleb toskański przepis z tej strony –  klik

Stare Gary
Pomidorowy sos ziołowy z ryżem - szybki i prosty obiad na lato 142

Latem moje obiady często są szybkie, a co najważniejsze skomponowane z dostępnych, świeżych składników. Uwielbiam pomidory... nadają się doskonale do sałatek, na kanapki, do sosów, zup, albo po prostu do zjedzenia ich w całości bez dodatków ;) Dziś jednak postanowiłam przyrządzić z nich pyszny obiad. Taki pomidorowy sos ziołowy z ryżem jest idealnym rozwiązaniem na lato. Zapraszam serdecznie. Składniki

Słodkie okruszki
Przecier z mieszanych pomidorów 188

dołu można wypić, pić można zawartość całego słoika, przecier można oczywiście użyć jako bazę do wszelkiego rodzaju sosów, np. do makaronu, gołąbków lub pulpetów, przecier może być bazą do zupy pomidorowej. -------- Podobne: Sos pomidorowy Konfitura z czerwonej cebuli Ketchup z cukinii

Weekendy w domu i ogrodzie
Karkówka z kalarepą prosto z pieca 214

tworzyw sztucznych oraz papieru. Sztywny, trwały, biodegradowalny materiał (możliwość kompostowania lub spalenia). Średnica: 20 cm."   PŁASKIE NACZYNIA MNIEJSZE WYKORZYSTAŁAM DO GRILLA ZAŚ GŁĘBOKIE DO ZUPY  . EKOLOGICZNE I MOŻNA JE POTEM SPALIĆ W PIECU

Różowa kuchnia
Makaron Soba z tofu, kurkami i szalotkami 178

minuty na chrupko, dorzucić zarumienione tofu, dogotować makaron lub ryż i obiad gotowy. Makaron Soba to makaron gryczany wywodzący się z kuchni japońskiej, gdzie serwowany jest jako dodatek do zup, sałatek czy dań z woka. Jeżeli masz ochotę, możesz użyć innego makaronu. Natomiast będę się upierała w kwestii szalotek, które mają słodki i delikatniejszy smak, którego zwykła cebula nie jest

Roślinna - blog wegański
Warsztaty miksowania koktajli z Russell Hobbs i blender Aura Mix&Go Pro 205

pewnością będzie często wykorzystywanym urządzeniem w mojej kuchni. Nie tylko w sezonie letnim, kiedy będę miksować koktajle, ale także jesienią czy zimą, kiedy będę przygotowywać zupę-krem, by od razu w pojemniku zabrać ją ze sobą do pracy! Serdeczne podziękowania dla Russell Hobbs oraz firmy Umbrelka za możliwość uczestniczenia w warsztatach. Smacznego miksowania

Moje Qulinaria
PRÓBUJEMY ŚWIAT: JAPOŃSKIE PRZYSMAKI 161

milionów! W kraju kwitnącej wiśni jedzenie to niemal rytuał. Produkty muszą być bardzo świeże, precyzyjnie pokrojone i przygotowane. W Polsce ogromną popularnością cieszy się sushi, a ramen (rodzaj zupy z makaronem) zaczyna podbijać serca Polaków. Zapraszam do czytania :) PS. Przysmaki, z których krajów polecacie, abyśmy również wypróbowały? CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU

Przepisy Aleksandry