zupa - 39749 przepisów (strona:2017/2650)

kiszone pomidorki 116

Kiszone pomidory od lat zaprawia moja mama a teraz i ja, zwłaszcza, że mamy swojskie ekologiczne pomidorki. W zimie są niezastąpione do zrobienia zupy pomidorowej, która jest o niebo lepsza niż ta z pomidorów z puszki czy przecieru. Wtedy dodają do niej także zalewę razem ze wszystkimi dodatkami a pomidorki przecieram przez sitko, żeby pozbyć się skórek

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
placuszki z kuskusu z rodzynkami i bananem 193

wielbicieli placuszków. My jadamy je bardzo często, bo córeczka uwielbia takie rzeczy i dlatego ciągle powstają nowe wersje. Kuskus najczęściej podaję do gulaszu lub z mlekiem w formie zupy mlecznej. Placuszki z niego też są wyśmienite, zwłaszcza wzbogacone w rodzynki i banany. Dzieciaki będą wcinać aż się im uszy będą trzęsły! Składniki na 10 placuszków: szklanka kaszy kuskus

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Brownie z dyniowym musem 167

klimaty mają zagościć w naszej kuchni, to nie obędziemy się bez dyni – warzywem, które nierozłącznie kojarzy się z tą porą roku. Dynia doskonale nada się nie tylko na zupę

Szybko Tanio Smacznie
Racuchy drożdżowe jak u babci – na świeżych drożdżach 250

mnie ciasto stało przy kaloryferze i rosło sobie spokojnie przez lekko ponad półtorej godziny, aż wypełniło prawie całą misę Kitchen Aida. Szykujemy sobie metalową łyżkę (wystarczy taka do zupy) i kubek z wrzątkiem. Zagrzana i mokra łyżka pozwoli ciastu lepiej się od siebie odklejać. Na dosyć głębokiej patelni lub w rondlu rozgrzewamy olej. Im go więcej, tym racuchy będą wyżej

Karo in the Kitchen
SAŁATKA JESIENNA 329

Sałatka dostała nazwę jesiennej, ponieważ wszystkie składające się na nią składniki są dostępne jesienią i zimą. Jest ona też doskonałym pomysłem na wykorzystanie niezjedzonej pieczeni czy mięsa z zupy. Kurczaka można zamienić na dowolny rodzaj mięsa. Post ten jest szczególny, ponieważ zdjęcia do niego są autorstwa mojej Mamy :). I chociaż miała do dyspozycji najzwyklejszy aparat, to myślę, że sobie świetnie

Przepisy Aleksandry
"Fałszywy ryż" z kalafiora 239

ziarnistą strukturą. Składniki na 2 porcje: 1/2 małego kalafiora (około 350 g) 50 ml wody sól Wykonanie: kalafiora umyć i podzielić na różyczki. Resztę odkroić i zużyć np. do zupy jarzynowej lub kalafiorowej  rozdrobnić w malakserze lub kielichu blendera na kawałki wielkości ziaren ryżu. Najlepiej rozdrobnić kalafiora w 2 porcjach, jednocześnie kontrolując, by nie był za drobno posiekany

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Jaki jest najważniejszy sprzęt w kuchni? + KONKURS 162

duża, gruba, najlepiej ręcznie wykonana z dębowej deski. Dla kogoś innego może być to nowoczesny blender, w którym z łatwością przygotuje koktajl, który zabierze do pracy czy błyskawicznie zrobi zupę krem. Wiele osób na pewno nie wyobraża sobie kuchni bez robota planetarnego... i można by tak długo wymieniać :-). Według mnie bardzo ważnym sprzętem kuchennym jest patelnia. Najlepiej duża, w końcu

Pora coś zjeść
Placki ziemniaczane z kurczakiem i bazylią z sosem z jogurtu naturalnego 235

ziemniaki obieramy ze skórki.  Cebule siekamy drobno i delikatnie solimy. Wrzucamy do miski. Kurczaka obieramy ze skórki (kurczak powinien być zimny, także należy go wcześniej wyjąć z zupy) i oddzielamy mięso od kości. Tym samym nożem, którym kroiliśmy cebulkę siekamy drobno kurczaka i łączymy go z cebulką.  Ziemniaki myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Bazylię wraz

ChilliJemy
Puree z dyni, super do ciast, placuszków, deserów 157

Dzisiaj chce Wam pokazać jak zrobić samemu czyste puree z dyni. Za kilka dni wystawie również puree z dyni na ostro. Będzie to super jako dodatek do lazanii , sosów, zup itp. Dynię umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Następnie za pomocą łyżki wyjąć środek z nasionami. Wyłożyć oczyszczoną dynię na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Dynię ukłożyć skórą

Kuchnia Pokoleń
Tagliatelle z kurczakiem i leśnymi grzybami 172

Makarony to moja słabość. Uwielbiam je pod każdą postacią. I powiem, że mogłabym je jeść codziennie. Nie dawno dostałam od mamy duży słoiczek suszonych grzybów. Robiłam już zupę grzybową, pulpeciki z grzybami a teraz pora na makaron. Mąż był bardzo zadowolony z takiego obiadu, zresztą mi też bardzo smakowało.   Zapraszam!!!   Składniki: 0,5 kg piersi kurczaka

Passion of Cooking
Tortilla domowa 175

przegotowana woda 1 szklanka  jajko szczypta soli smalec ( połowa kostki)   Wykonie farszu: Udka z kurczaka obieram ( odkrawam nożem mięsko , a skórę i kości zostawiam na zupę)Smażę na patelni pokrojone kawałki mięsa , doprawiam sola pieprzem i papryka ostra mieloną. Smażę mieszając co jakiś czas by się równomiernie usmażyło mięsko.   Wykonanie tortilli pszennej : Do misy wsypujemy make przesianą

Różowa kuchnia
pyszne grillowane schabowe z czosnkiem niedźwiedzim... 248

Składniki: olej rzepakowy 1/4 szklanki, czosnek niedźwiedzi  2 łyżki, kucharek 3/4 łyżeczki, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, sok z cytryny 3/4 łyżeczki, przyprawa do zup i potraw w płynie 3/4 łyżeczki, kotlety schabowe 4 sztuki kotlety schabowe rozbić tłuczkiem nie za cienko, z podanych składników wymieszać marynatę i dobrze nią natrzeć schabowe, schować do lodówki na kilka godzin patelnię grillową

W Mojej Kuchni Lubię
Żeberka zapiekane na kapuście 147

mąki olej Żeberka zalać wodą w ganku, dodać marchewkę, pietruszkę, cebulę, listek laurowy, ziele angielskie i ugotować o miękkości. Żeberka wyjąć z wywaru i ostudzić (wywar wykorzystać do przygotowania zupy)  Kapustę wypłukać w ciepłej wodzie, odcisnąć, włożyć do głębokiej patelni do duszenia dodać marchewkę startą na tarce , posiekaną cebulę, suszone jabłka (uprzednio wpłukać)  podlać olejem

Gotowanie jest łatwe
Cytrynowe roladki i kluski śląskie 188

łyżki śmietany 3/4 szkl białego wina 2 łyżki oliwy na kluski 500 g ugotowanych ziemniaków mąka ziemniaczana 1 jajko szczypta soli Udka umyć, oczyścić i wyluzować (kości pozostawić na zupę lub rosół) Przygotować marynatę z 4 łyżek wina, oliwy, dodać rozgnieciony czosnek, sól, pieprz, sypki imbir i trawę cytrynową. Mięso namoczyć z każdej strony i pozostawić na dobę w lodówce

Gotowanie jest łatwe
Cukinia faszerowana z piekarnika 139

patelni rozgrzać odrobinę tłuszczu, przyrumienić cebulę i czosnek, dodać mięso , smażyć i rozdzielać na drobniejsze kawałeczki, następnie dodać połowę wydrążonej cukinii , posiekanej uprzednio. (Resztę można zużyć do leczo lub zupy). Dodać przyprawy i pomidor pokrojony w kostkę , wysmażyć i odparować nadzienie. Przestudzić, na koniec dodać starty na tarce żółty ser i całe nadzienie włożyć do wnętrza cukinek. Cukinie nasmarować oliwą

Gotowanie jest łatwe