mieszamy z sałatką. Dzielimy na porcje i odstawiamy do lodówki. Purée z ziemniaków i selera Ziemniaki i bulwę selera cienko obieramy. Ziemniaki kroimy w kostkę jak do zupy, seler w kostkę odrobinę mniejszą. Warzywa zalewamy w garnku wodą, , około 2cm nad ich poziom, dodajemy 1,5 łyżeczki soli, przykrywamy i gotujemy do miękkości na średnim ogniu. Ugotowane warzywa odcedzamy, zdejmujemy
Karo in the KitchenBarszcz z pieczonych buraków ma nieziemski kolor i smak. Pieczenie nadaje burakom głębi i wyrazistości. Wspaniały smak jesieni kojarzący się z ostatnimi ogniskami i snującym
Mam To Na Widelcudeserów. Co było trudne ponieważ tematem konkursu była czekolada. Dla nas to najlepszy przepis." Miejsce II - decyzją Producenta Makarony Polskie wędruje do... Katarzyny Prosińskiej za jej kabanosową zupę z czekoladą "Bardzo ciekawa propozycja dania z makaronem, która łączy w sobie tradycyjny smak oraz nutę słodkości. Z tego właśnie względu wygrana powędrowała do Pani Katarzyny Prosińskiej." I najważniejsze! I miejsce
Kuchnia w czekoladziezmiękną zdejmujemy z ognia, wlewamy mleczko kokosowe. Wszystko blendujemy na gładki krem. Pomarańczę należy sparzyć wrzątkiem. Ścieramy połowę skórki z pomarańczy i wyciskamy sok z całości, dodajemy do zupy. Smakujemy i w razie konieczności doprawiamy. Jeśli lubisz gęsty krem, przed miksowaniem odlej połowę wody z garnka. Podajemy z prażonymi na patelni pestkami dyni i grzanką
KuchcikoweLovedodatkiem soli. Na wrzątek wrzucamy pulpety, gotujemy 3 minuty. Nie wrzucaj nigdy mięsa na zimną wodę, mięso odda smak do wody. Tak robimy, gdy chcemy uzyskać wywar na zupę lub sos. Na każdą porcję rosołu daje 4 pulpety i trochę świeżej natki
KuchcikoweLovepół i pocierajcie przez chwilę połówki o siebie. Jeśli wytworzy się woda, to znaczy, że ziemniaki są twarde i po ugotowaniu nie będą się rozsypywały (najlepsze na sałatki, do zup i do obiadu). Jeżeli natomiast połówki kleją się do siebie, znaczy to, że ziemniaki są mączyste. Jednak gdy okaże się, że Wasze ziemniaki nie mają przeznaczenia „kluskowego” nie oznacza
MyCookBook.plOstatnio bardzo często wykorzystuję w swojej kuchni jogurt grecki. Uwielbiam jego smak i gęstą, kremową konsystencję. Niemal zawsze zastępuję nim kwaśną śmietanę, czy to podczas pieczenia ciast, czy zabielania zup lub jako bazę sosu do sałatek. Coraz częściej zajadam się nim dodając ulubione, chrupiące musli i owoce, polewając całość płynnym miodem. Takie śniadanie (lub lekka kolacja) jest pyszne, lekkie
MyCookBook.plDynia jak wiadomo ma nieskończenie wiele zastosowań. Może być składnikiem ciast, deserów, przetworów, zup, czy dań głównych. Często jednak przepisy „wymagają” od nas użycia już gotowego puree z dyni (co nie oszukujmy się: bardzo przyspiesza proces pieczenia, czy gotowania). Dlatego też chciałam zachęcić Was do zrobienia takiego domowego puree, które odpowiednio zapasteryzowane może stać w piwnicy (lub spiżarni) przez wiele
MyCookBook.plSzukałam inspiracji na danie z wykorzystaniem dyni. Dzień wcześniej gotowałam zupę-krem dyniową i została mi trochę dyni. Chciałam zrobić placki, ale zrezygnowałam. Powstała więc zapiekanka makaronowa tymbardziej, że miałam jeszcze mielone mięso. Składniki: 250 gramów mięsa mielonego wieprzowego 1/4 dyni 1 cebula 1/2 kalafiora 300 gramów suchego makaronu - kształt wedle uznania 2 jajka 250 ml jogurtu naturalnego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.commózgu tiaminy (witamina B1). Warto również dodać, że fasola jest pokarmem wysokoenergetycznym, zawierającym duże ilości wartościowych białek. Ważne źródło białka roślinnego. Fasola czerwona jest doskonałym składnikiem do potraw meksykańskich, zup i sałatek. Większość dostępnej fasoli w puszkach jest przyprawiona – niestety solą, pieprzem, cukrem i octem – dlatego szukajcie dobrze i czytajcie skład dodatków wymienionych na etykiecie. Składniki: 2 filety z kurczaka
Smaczne PotrawySkładniki mięso mielone, 500g ziemniaki, 500g mieszanka warzyw np."Zupa wiosenna", 1 opak jabłko, 1 średnia szt cebula, 1 duża szt bulin warzywny, 1 szkl śmietana 12%, 200ml jajko, 1 szt mleko, 1 szkl koperek, 4-5 gałązek sól, pieprz bazylia oregano kminek milony papryka słodka curry oliwa, do smażenia Przygotowanie Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojoną w pióra cebulę
Gotowanie moimi oczamiTaki przecier zawsze robię z przejrzałych pomidorków. Do czego go używam? Do zup, sosów. Do picia, gdy jest dobrze schłodzony i doprawiony. Składniki: pomidory np.4-5 kg sól, pieprz i cukier do smaku. Sposób wykonania: Pomidory umyć, pokroić na mniejsze cząstki. Przełożyć do garnka i gotować na wolnym ogniu aż się rozpadną.( zrobi się miazga ). Przetrzeć przez sito. Zagotować, doprawić
Darcia w kuchnilitra mleka 1 cukier waniliowy niecałe ½ szklanki cukru pudru 5 łyżeczek (czubate) żelatyny Każdą galaretkę rozpuścić w połowie wody i rozlać do płaskich naczyń (np. talerz do zupy), żelatynę rozpuścić w połowie mleka (drugą połowę wstawić do lodówki), śmietanę ubić dodając cukier, Gdy galaretki stężeją pokroić w kostkę. Do ubitej śmietany dodać żelatynę, resztę mleka miksując to na wolnych obrotach
Darcia w kuchnipowierzchni placuszków zaczynają pojawiać się bąbelki - odwrócić na drugą stronę. Smażyć do zezłocenia. Podawać posypane cukrem pudrem i kwaskowatą konfiturą ( u mnie morelowa ). Z dynią proponuję również zrobić: Zupę z dyni i soczewicy ( klik ) Krem jarzynowy z dynią ( klik ) Dynię w słodko kwaśnej zlewie ( klik ) Puree z dyni ( klik ) Zdjęcia potraw są mojego autorstwa. Ich kopiowanie wymaga mojej zgody
kawawszklanceostatnim czasie ukochane słodkości zamieniłam na rozgrzewające dania obiadowe, gulasze, zapiekanki, zupy, no i oczywiście mięsa ( to znak, że zima zbliża się wielkimi krokami :D ). A jak mięsa – to u mnie zdecydowanie króluje kurczak – bo szybko, łatwo i bardzo smacznie! Od jakiegoś czasu zdecydowanie chętniej niż po kurczaka na wagę sięgam po kurczaka pakowanego. Zwracam jednak uwagę
Ostra na Słodko