Moja propozycja wykorzystania dyni - jako, że zup mam dość;) Co dodacie do środka - to taki smak uzyskacie. Mogą być to krewetki koktajlowe, czy rozdrobniony brokuł. Moja propozycja poniżej. Na masę najlepsza będzie dynia piżmowa, bo jest "mączna". pół dyni piżmowej 2 jaja ok 30 gram tartego parmezanu 3-4 kopiaste łyżki mąki kukurydzianej papryczka chili ząbek czosnku garść
AZgotuj!ziarna słonecznika, sezamu i siemienia lnianego dopełnione bukietem wspaniałych ziół, takich jak: rozmaryn, mięta, bazylia, szałwia, tymianek, cząber, oregano, majeranek i pietruszka. Mieszanka idealna w daniach kuchni śródziemnomorskiej, sałatkach, zupach, twarogach, daniach mięsnych oraz rybnych, potrawach z grilla, oraz jako dodatek/baza do kanapek. "OLEJ SŁONECZNIKOWY" - nierafinowany, z prażonymi ziarnami i przyprawami. Idealny i zdrowy olej wykorzystywany np. do komponowania pysznych
Słodkie okruszkifilety oprószamy przyprawami i wykorzystujemy w ulubimy sposób. Dodatkową korzyścią z filetowania jest fakt, że z łba, płetw i kręgosłupa, możemy zrobić wywar, który stanowić będzie bazę dla zupy czy pysznej galarety
Miód i pieprzGdyby się wydało, że my sami na rowerach, na Bolko naszym... o matko i córko! Nie wybaczyliby nam w życiu! A my na tym Bolko siup do Laby. Gazetki, zupa dyniowe, pyszne ciasto marchewkowe. Ciężkie, ciemne, inne od mojego! Po powrocie do domu zrobiłam marchewkowe właśnie. Przerobione i udoskonalone (tu przepis pierwszy ), w tej chwili już nic innego do niego
bistro mamasłodko (z cukrem, z kwaśną śmietaną i cukrem, z musem jabłkowym) lub na słono (z gulaszem, ze smażoną kiełbasą i surówką z kiszonej kapusty, z sosem czosnkowym, z zupą-kremem jarzynowym, z sosem śmietanowo-grzybowym). Placki można smażyć na rozgrzanym oleju lub smalcu. Placki te są grubsze, większe, bardziej chrupiące i sycące od tradycyjnych. Placki należy smażyć na rozgrzanym
Gospodyni Miejskawielbiam wszystko co ciepłe i rozgrzewające; cieplutkie bułeczki, gorącą kawę, parującą zupę-krem, ale ciepła owsianka to zdecydowanie numer jeden na mojej liście, najlepiej z masą aromatycznych przypraw. Nasuwa się jednak jedno pytanie: co zrobić, kiedy za oknem świeci słońce, słupek termometru niebezpiecznie pnie się w górę, a kalendarz przypomina mi, że już dawno minęła połowa wakacji? Odpowiedź jest jedna
Pland based filledzisiaj sałatka, którą możemy przygotować za jednym zamachem z zupą krem z dyni. Dlaczego? Bo wszystko razem upieczemy :) A taka sałatkę możemy podać na przystawkę albo kolację Składniki : 100 g roszponki 100 g pieczonej dyni hokkaido 1 duży burak kilka plastrów szynki parmeńskiej 125 G mozzarelli 100 g prażonych pestek dyni olej z pestek dyni
Niezły MłynekSezon na dynię trwa w najlepsze. Dynia daje niesamowite możliwości w kuchni. Można ją gotować, piec, robić zupy, farsze do pierogów, marynować. Do tego jest bogata w różne składniki odżywcze i minerały. Postanowiłam wykorzystać ją w chlebie. Ci, który mogli go spróbować, określili go jako najlepszy swojak na świecie. Składniki 500 g mąki pełnoziarnistej + 1 łyżka do posypania chleba
My Chcemy Jeśćczerwoną skórką. Ja używam 'bellarosa" ziemniak idealny do tego typu ziemniaczanych potraw. Placuszki zawsze wyjdą chrupiące :) Unikamy ziemniaka typu A, on nadaje się wyłącznie do sałatek czy zupy. Składniki: 1 kg sypkich ziemniaków 1 jajko 2 łyżki maki pszennej 1 cebula sól, pieprz olej rzepakowy do smażenia Ziemniaki obrać następnie zetrzeć wraz z cebulą na najmniejszych lub średnich oczkach
Delicious TitbitsDeser z dynią w roli głównej, pyszny jesienny deser w energetyzującym pomarańczowym kolorze z ostatnimi jeżynami z ogrodu i figami. Ci którym dynia kojarzy się tylko z kremowa zupą i słodko-kwaśną dynią w occie pewnie się zdziwią, jednak zapewniam - dynia i tu stanęła na wysokości zadania. Nie jest dietetyczny, bo dyni towarzyszy mascarpone i śmietana kremówka, ale ma dwie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Przygotowanie puree z dynii nie nastręcza wiele trudności. Warto zrobić je w trochę większej ilości, by później wykorzystać do przygotowywania zup, past do chleba, klusek, deserów i ciast. W lodówce można je przechowywać przez dobre kilka dni i sukcesywnie zużywać do zaplanowanych dań. Nie zamrażam i nie wekuję puree z dynii, ponieważ nie mam własnej dynii z ogródka, a jest
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!kolumnie pojawi się nowa zakładka zatytułowana "Podstawy domowej kuchni", aby ułatwić Wam wyszukiwanie takich przepisów. Znajdziecie w niej np. przepis na pierogi ruskie, domowy makaron, kotlety mielone, gołąbki, zupy i wiele innych przepisów, które goszczą na stołach w każdym domu. * pamiętajcie jednak, że są to podstawy mojej domowej kuchni. Zapewne wiele osób różnie podchodzi do tradycyjnych dań, nawet
Słodkie okruszkiczego chcieć więcej :). Kilka składników a efekt znakomity, polecamy na ciepło i zimno, choć najlepiej smakuje na ciepło. Można ją podać solo z lampką wina, lub jako dodatek do zupy. Do jej przygotowania będzie potrzebne gotowe ciasto na tartę lub ciasto kruche, w ten sposób maksymalnie skrócicie czas przygotowania, ale jeśli Wam się nigdzie nie śpieszy możecie samodzielnie przygotować ciasto
SzczyptaSmaQ