Zupą szczawiową się już z Wami podzieliłam, ale gdzieś tam w notatkach zawieruszył się jeszcze sosik z dodatkiem tego łąkowego dobrodziejstwa natury. Jako że uwielbiam sos czosnkowy, postanowiłam go troszkę zmodyfikować i przekonać się czy posmakuje równie mocno z dodatkiem posiekanego szczawiu. I posmakowało! U nas był to dodatek do obiadu, ale śmiało można go użyć również na kanapki
Kuchnia w czekoladziezabierać się za kupno dyni, gdyż już pojawiają się piękne okazy patrzące i mówiące do mnie "bierz mnie i zrób ze mnie coś dobrego". I owszem, taki mam plan! Zupa-krem, ciasteczka, ciasta, desery, tarty, wszystko zrobię! A już jutro moja kochana Laura ma pierwsze urodzinki i pojawią się wyniki rekrutacji na dietetykę, więc trzymajcie kciuki z całej siły, proszę
Be Fit Be StrongPrzyznam szczerze, że po latach zniechęcenia (ech, te dziecięce traumy) powróciłem do czerwonej porzeczki i powrót ten okazał się bardzo przyjemny. Smak dzieciństwa czyli porzeczki ucierane
Mam To Na Widelcusię z chłodną/letnią wodą lub sokiem i pije 20 minut przed posiłkiem. Ze względu na niezbyt przyjemny, sianowaty smak radzę go jednak dodawać do jogurtu, koktajli czy zupy (nie może być gorąca). Czy młody jęczmień odchudza? Nie ma na to żadnych dowodów, nie dajcie się złapać w marketingową pułapkę! Należy pamiętać, że cudowne specyfiki nie istnieją
Powiedz dietom nieKiedy pogoda w Polsce i tak przypomina środek włoskiego lata, przez co nikomu nie chce się jeść tradycyjnych zup i kotletów, warto uciec do Toskanii – choćby kulinarnie. Proponuję, żebyśmy wybrali się tam dziś z Tessą Capponi-Borawską, która w swoim dzienniku podaje przepis na makaron z sosem pomidorowym idealny na upały – bo sosu nie trzeba gotować. Wbrew pozorom
Patchworkdodać do fasoli pod koniec gotowania i ugotować do miękkości. Pomidory umyć, sparzyć, obrać ze skórki. Pokrajać w cząstki, tłuszcz rozgrzać, wymieszać z mąką, zasmażyć nie rumieniąc, połączyć z zupą, śmietaną, wędliną pokrojoną w paseczki i groszkiem konserwowym, chwilę pogotować, doprawić do smaku. Przed podaniem posypać posiekaną natką
Camilla w kuchnisposoby wykorzystuję dynie. Dynia z czasów dzieciństwa kojarzy mi się tylko pod postacią dyni na ostro. Babcia gotowała ją z goździkami, octem...pyszności. Ja dodaję ją do ciastek, pesto, zup, a tym razem swoje miejsce znalazła na pizzy :) Pizza nam się utarła tylko z sosem pomidorowym a tu taka pyszność z pieczoną dynią. Dynię wcześniej piekę z rozmarynem, zapach unoszący
Basia w kuchniteż kminkiem. Absolutnie jednak nie trzeba jechać do Włoch, by móc nimi się zajadać – błyskawicznie możemy przyrządzić je w domowym zaciszu! Są świetnym pomysłem np . do pomidorowej zupy , albo jako imprezowa przekąska! Owinięte prosciutto zachwycą nawet najbardziej wybrednych smakoszy! Polecam! SKŁADNIKI: ( 25 szt ) * mąka pszenna – 150 g * ciepła woda – 90 ml * oliwa z oliwek – 2 łyżeczki
Ostra na Słodkokapusta kiszona 30 dag · cebula biała · papryka 2 strąki · tłuszcz · koncentrat pomidorowy 2 łyżki · mąka pszenna 1-2 łyżki · parówki cienkie 2-3 szt · sól · pieprz · przyprawa do zup Kapustę pokroić, zalać wywarem, ugotować. Cebulę i paprykę oczyścić, opłukać, pokroić w kostkę, podsmażyć, skropić wodą i dusić do miękkości; pod koniec duszenia dodać koncentrat pomidorowy, oprószyć mąką. Połączyć
Camilla w kuchnikonkursu, który właśnie pojawił się na Durszlaku . Zadanie polega na stworzeniu przepisu z wykorzystaniem produktu marki Marwit . A wśród tych produktów znajdziemy świeże soki, soki typu smoothie, surówki, sałaty, zupy krem i świeże marchewki. Co wyróżnia te produkty spośród wielu innych dostępnych na rynku. Przede wszystkim świeżość, brak obróbki termicznej i konserwantów. Wszystko przygotowane nie z koncentratów ale świeżych, starannie
Wiem co jemnich jest sylimaryna, kompleks flawolignanów, który wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwrodnikowe, rozkurczowe i detoksykacyjne. Jest szczególnie zalecany osobom z problemami trawiennymi. Może być dodawany do różnych potraw: zup, dań z warzywami, gulaszu. Stosuje się go też jako dodatek do jogurtów, owsianek, musli, koktajli owocowych czy sałatek. Dziś na blogu pyszna, zdrowa i pożywna owsianka
Kulinarne przygody GatitySkładniki: kurczak 1,2 kg/nieduży, ząbki czosnku 8 sztuk, garam masala Royal Brand 3 łyżki, olej rzepakowy 1/4 szklanki, przyprawa do zup i potraw w płynie 2 łyżki, sok z cytryny 1 łyżeczka, woda 1 szklanka, ziemniaki młode 1/2 kg, koperek siekany 1/2 pęczka, surówka - jaką lubisz niedużego kurczaka dobrze umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym ząbki czosnku pokroić
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: ryż ugotowany 2 woreczki, szpinak świeży 3 pęczki, ząbki czosnku 3 sztuki, olej rzepakowy 6 łyżek, cebula 1 sztuka, kucharek 2 łyżeczki, papryczka chilli 1 średnia, przyprawa do zup i potraw w płynie 2 łyżki, mleko 1,5 szklanki, jajka 1 sztuka, mąka pszenna 3 łyżki, sos pomidorowy 1/2 szklanki, pomidory 4 duże, oregano - ile potrzeba, feta
W Mojej Kuchni Lubiętakże wyjąć z masy goździki. Gotuj jeszcze kilka minut. Gorący dżem przełóż do małych, czystych słoików. Do napełniania słoików możesz użyć lejka z dużym otworem, oraz nalewki ( chochli ) do zup, którą będziesz nabierać dżem. Słoiki szczelnie zamknij wieczkami. Pasteryzuj 10-15 minut. Przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu nie dłużej niż
Przepisy i porady kulinarne