zniewalająco pachną i szybciutko znikają. Polecam!!! Składniki na pierogi z mięsem ciasto: około 500g mąki pszennej 350 ml ciepłego mleka farsz: 500g ugotowanego mięsa np.z rosołu lub z innej zupy(ja użyłam wieprzowiny, ale może być również drób) 2 duże cebule 2 jajka 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki majeranku 1/4 łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1/2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej
Rozpustne gotowaniektóre w inne pory roku nie smakują aż tak bardzo jak teraz. Dzisiaj na obiad serwowałam ulubioną przez moją rodzinkę brukselkę. Uwielbiamy te małe, słodkie kapustki. Lubię je w zupie jarzynowej, w sosie śmietanowym albo otoczone złocistą bułką tartą. Podaje je np. do kotleta zamiast ziemniaków, czy ryżu. Jest syta, zdrowa i przepyszna. Polecam!!! Składniki na brukselkę w bułce tartej
Rozpustne gotowanieLubczyk od zawsze rósł w naszym ogrodzie. Zazwyczaj dodajemy go do rosołu lub innych zup jarzynowych, ale w naszej kuchni ma on szersze zastosowanie. Dodaję go do sałatki z pomidorów lub z papryki, do mięsa duszonego w warzywnym sosie, do wiosennych, ziołowych sosów i oczywiście do klopsów. Lubię zapach świeżego lubczyku, ale teraz w środku zimy z powodzeniem zastępuję
Rozpustne gotowaniepanierowania olej do smażenia SOS 0,5 litra rosołu pół pęczka koperku 1 łyżka masła 1 mała cebulka 3 łyżki mąki 100-150 ml śmietany słodkiej 18% do zup i sosów sól pieprz Mięso mielone przekładamy do sporej miski, dodajemy lekko roztrzepane jajka, cebulę, namoczoną i odciśniętą bułkę, musztardę, sól, pieprz, oregano, majeranek, rozmaryn i dokładnie wyrabiamy
Rozpustne gotowaniejedzenia. Składniki na kurczaka w sosie śmietanowym z makaronem 400 g makaronu np. świderki 1 pierś z kurczaka 2 średnie cebule 400 ml rosołu 200 ml śmietanki 18% do zup i sosów mąka do zagęszczeni sosu (około jednej sporej łyżki) listek laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego sól pieprz koperek lub natka pietruszki olej Gotujemy makaron według instrukcji
Rozpustne gotowaniełyżeczki papryki słodkiej 1/2 łyżeczki cząbru 3 ziarenka ziela angielskiego 1 listek laurowy sól pieprz olej 2-3 łyżki mąki do zagęszczenia sosu 50-70 ml śmietany słodkiej do zup i sosów Mięso kroimy w plastry, lekko rozbijamy tłuczkiem, solimy, pieprzymy. W sporym rondlu rozgrzewamy olej i układamy na nim plastry wieprzowiny. Mięso rumienimy z dwóch stron
Rozpustne gotowaniefilety z kurczaka 1-1,5 łyżki siekanego koperku sól pieprz 1 cebula 400 ml rosołu 2 łyżki mąki do zagęszczenia sosu 150 ml śmietany słodkiej 18% do zup i sosów 2 łyżki siekanego koperku (do sosu) Każdy kawałek mięsa cienko rozbijamy, uważając by nie zrobić dziury, solimy i pieprzymy z każdej strony. Następnie na każdym płacie
Rozpustne gotowaniekurczaka z brokułami kawałek pieczonego kurczaka (udko, pierś- wraz ze skórką) 1 średnia cebula 400 ml wody 1 kostka mięsna 2 łyżki mąki 100 ml śmietany słodkiej 18 % do zup i sosów 250 g ugotowanego brokuła 350 g makaronu olej sól pieprz 1 listek laurowy Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. W sporym rondlu lub w głębokiej
Rozpustne gotowaniełyżeczki cząbru 0,5 łyżeczki soli pieprz przyprawa do mięsa mielonego bułka tarta olej do smażenia 1 łyżka mąki do zagęszczenia sosu 0,25 szklanki słodkiej śmietany 18% do zup i sosów Rosół zagotowujemy, wsypujemy płatki ryżowe, gotujemy według instrukcji na opakowaniu, następnie odstawiamy na 5 minut żeby płatki wciągnęły płyn i nieco przestygły. Do sporej miski wkładamy
Rozpustne gotowanieszczypta pieprzu) sól do smaku mąka do obtoczenia olej do smażenia POZOSTAŁE SKŁADNIKI: 100 g świeżego szpinaku 2 ząbki czosnku 1 łyżka mąki 150-200 ml śmietany 18% do zup i sosów sól pieprz Przygotowujemy pulpety. Mięso przekładamy do miski, dodajemy odciśniętą z mleka bułkę tartą, żółtko, przyprawę do mięsa mielonego, tymianek, majeranek, pieprz czosnkowy i dokładnie
Rozpustne gotowanieśmietany 30% 1 łyżeczka cukru 2 łyżki likieru czekoladowego lub 1 łyżka słodkiego kakao w proszku 100 g rabarbaru 6 łyżek cukru 10 łyżek śmietanki 18% do zup i sosów Nagrzewamy piekarnik do temperatury 175 stopni C. Przygotowujemy dwie miski. Do jednej przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i kakao, dodajemy cukier i mieszamy. W drugiej
Rozpustne gotowaniemłodą kapustę z koperkiem i śmietaną 1 nieduża, młoda kapusta 300 ml rosołu 1 mały listek laurowy 1 ziarno ziela angielskiego 100-150 ml śmietanki 30% (ewentualnie 18% do zup i sosów) 1 pełna łyżka mąki pszennej 3 łyżki siekanego koperku sól pieprz Rosół zagotowujemy z dodatkiem listka laurowego i ziela angielskiego, kapustę siekamy i dorzucamy
Rozpustne gotowaniesię poczuć jak amerykański glina ;p Polecam!!! Składniki na pączki z dziurką wszystkie w temperaturze pokojowej: 2 szklanki mąki tortowej 2/3 szklanki letniej śmietanki 30 % (słodkiej, ewentualnie 18% do zup i sosów) 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 jajko 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego olej do smażenia kolorowa posypka LUKIER: 1 szklanka przesianego cukru
Rozpustne gotowanietrwało baaardzo długo. Nie ma się co dziwić, bo po 40 dniach postu chętnie świętowano. Na szlacheckim stole jako pierwszy serwowano barszcz... czerwony (barszcz biały, czy żurek były zupą gotowaną przez biedotę i dopiero później zaczęto serwować je na każdym wielkanocnym stole), po barszczu zaczynała się prawdziwa uczta. Stoły zastawiano wszelakim mięsiwem, począwszy od ptactwa, przez prosięta, a skończywszy
Rozpustne gotowanieniepryskanych, sezonowych warzyw i to na wyciągnięcie ręki. Dzięki temu moje gotowanie uzależnione jest od rytmu jaki panuje w przyrodzie. I tak, gdy przerywam buraczki, na stole ląduje zupa botwinkowa, pierogi z botwinką , botwinka w śmietanie , tarta z botwinką lub inne podobne dania, które znajdziecie tu . Podobnie jest z marchewką, groszkiem, fasolką itp. Nie ukrywam
Rozpustne gotowanie