zupa - 39309 przepisów (strona:2037/2621)

WEGAŃSKIE MIEJSCA: Flow Food (Białystok) 141

opis dań i nasze ewentualne uwagi.  Śniadanie. Tofucznica. Bardzo smaczna i bardzo syta. Lunch. Kotlety z dyni z ciecierzycą + przepyszna surówka jabłko-ogórek kiszony-chrzan-musztarda-limonka-agawa + zupa ziemniaczano-selerowa. Wszystko przepyszne! Był to nasz pierwszy posiłek zjedzony tam i zdecydowanie przekonał nas, aby przychodzić tam częściej :) Lunch. Falafelki + frytki + surówka. Jak zwykle pyszne! Do tego zielona herbata

Bananowe Pole
Pizza z białymi szparagami i lazurowym sosem 146

Szparagi są jeszcze dostępne na sklepowych półkach i straganach, dlatego kupiłam jeszcze pęczek białych... Część zużyłam do zupy, a kilka sztuk dodałam do pizzy. Delikatne białe szparagi pasowały do sosu, który w swoim składzie nie ma pomidorów. Jest jednak wyrazisty za sprawą użytego w nim sera Lazur. Ciasto: 1 szklanka ciepłej wody 2 i 1/3 szklanki mąki pszennej chlebowej

Czerwień i błękit
Domowy sos pomidorowy 148

Następnie blendujemy i gotowe. Sos będzie gęstszy jeżeli po blendowaniu jeszcze na parę minut wstawimy go na ogień.  O właściwościach pomidorów można przeczytać w przepisie na  kremową zupę pomidorową

My Chcemy Jeść
Pieczona brukselka 237

lubiłam brukselki. Pamiętam ją smętnie pływającą w zupie jarzynowej. Dzięki pewnej uroczej fance Fiata 125p brukselkę poznałam jeszcze raz i to nie będzie przelotna znajomość. Składniki 500 g brukselki ½ żółtej papryki 3 łyżki oleju arachidowego 2 ½ łyżki ciemnego sosu sojowego 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżka miodu ½ cm świeżego imbiru sól pieprz Brukselkę myjemy i osuszamy. Obieramy z brzydkich listków

My Chcemy Jeść
Pieczone ziemniaki 188

dania głównego lub jako przekąskę z ulubionym dipem. Smakują równie dobrze na ciepło i na zimno. O innych dobroczynnych właściwościach ziemniaków można przeczytać w przepisie na  kremową zupę ziemniaczaną

My Chcemy Jeść
MLECZNE RISOTTO Z PRAŻONYMI KOŻUCHAMI, PISTACJAMI I GRANATEM 151

RISOTTO Z PRAŻONYMI KOŻUCHAMI, PISTACJAMI I GRANATEM Kożuch z mleka był od zawsze zmorą wszystkich przedszkolaków :) Większość z nas pamięta widok grubej warstwy kożucha na mleku w kubku lub zupie mlecznej - czy to w przedszkolu czy w domu na śniadaniu.. Nie znam nikogo, kto by go lubił... Ale mam dziś dla Was niespodziankę: mleczne risotto z... prażonymi kożuchami

Słodko-Słony Świat Ilony
Rosół orientalny 286

Dzisiaj na blogu propozycja orientalna.  Cudowna zupa dla zimowych zmarzluchów - wspaniale rozgrzewa! Przepis, który Wam podaję to moja własna wersja. Powstała na bazie wieeeeelu zjedzonych przeze mnie orientalnych rosołów, za każdym razem inaczej przyrządzonych (wiadomo!). Gotuję go zawsze na bazie piersi z kurczaka, natomiast Wy możecie dodać do niego, oprócz kurczaka, również krewetki - będzie smakował jeszcze lepiej

Garniec Magalie
Zakwas na wielkanocny żur 142

należy już go ruszać.  Zakwas będzie gotowy, gdy jego zapach będzie kwaśny.  Po upływie 4-5 dni całość należy przecedzić przez sitko i zużyć na wykonanie zupy.  Można również zakwas przechowywać w lodówce (przykryty gazą) przez kolejne dwa tygodnie. Bon appetit

Garniec Magalie
szybkowar-gołąbki z szynki w kapuście włoskiej... 194

Składniki: kapusta włoska 1 duża, szynka wieprzowa 70 dag, jajka 2 sztuki, ryż ugotowany 2 saszetki, kucharek 1 łyżka, przyprawa do zup i potraw w płynie 2 łyżki, papryka ostra 1 łyżeczka, olej rzepakowy 1/4 szklanki, woda 1 szklanka mieloną szynkę dobrze wymieszać z ryżem, jajkami, kucharkiem, papryką ostrą, przyprawą w płynie - z kapusty włoskiej wyciąć głąb, parzyć główkę

W Mojej Kuchni Lubię
Placki z kaszy manny i serka homogenizowanego czyli nowa ksiazka i Domowe Warsztaty Dla Dzieci 133

kaszą rozpocząć smakowita przygodę. Mamy tu metody gotowania każdej z kasz. Ci którzy nigdy nie gotowali jej inaczej niż w torebce mogą się wiele nauczyć. Kolorowe sałatki, zupy, dania główne ale i desery, przepisów jest w bród. Wegetariańskie ale i te mięsne, lżejsze i cięższe, wsystkie jednak niezbyt skomplikowane. Co istotne mamy tu również informacje o zbożach nowych

Dzieje kuchennej Wiewióry
Żywność liofilizowana - risotto z pęczaku i soczewicy z musem z awokado :) 122

ziół dało w efekcie niesamowity smak! Wszystko razem świetnie współgrało i nieziemsko smakowało :D  Konsystencja: Nie mam żadnych zastrzeżeń! Danie po uwodnieniu nie było wodniste i nie przypominało zupy. Konsystencja była wyważona, nie gęsta i nie rzadka, po prostu taka jak na risotto przystało :D Zapach: Piękny, naturalny zapach, zachęcający do skosztowania :) A potem zjedzenia większej części :) Podsumowanie

Zdrowie na języku :P
uda kurczaka "grill barbecue", młode ziemniaki z marchewką z piekarnika... 216

Składniki: udka kurczaka całe 2 duże, olej rzepakowy 1/4 szklanki, mieszanka przypraw Grill Barbecue Royal Brand 2 łyżki, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżka, sok z cytryny 1 łyżeczka, ziemniaki młode 1 kg, marchew 2 pęczki, rozmaryn suszony 1 łyżeczka, sól morska rozmarynowa Royal Brand 1 łyżeczka, olej rzepakowy 6 łyżek, surówka - jaką lubisz, koperek siekany

W Mojej Kuchni Lubię
Lubczyk - kilka słów o wyjątkowej przyprawie 127

pojawiają się wspaniałe obiadowe zapachy. Uwielbiałam i nadal uwielbiam jego smak i aromat. Nie mogę sobie wprost wyobrazić niedzielnego rosołu bez tej wspaniałej przyprawy. To ona nadaje tej tradycyjnej zupie swoistego charakteru. Gdy mam możliwość sięgam po świeży lubczyk. A gdy jest jego urodzaj, to przynoszę go do domu i suszę na zimę. Dzięki czemu mam go zawsze pod ręką

Słodkie okruszki
Risotto ze szparagami 236

szparagami to będzie moja obowiązkowa sezonowa pozycja co roku. Proste, lekkie i pełne smaku. Bulion warto robić co weekend i w tygodniu wykorzystywać jako bazę do dań głównych, zup i sosów. Wtedy risotto będzie gotowe w pół godziny – w tygodniu mało kto ma czas na dłuższe gotowanie. Sezon na szparagi jest bardzo krótki, dlatego warto korzystać, póki

Poezja smaku
Papryka kwaszona 106

Dziś tradycyjny, babciny przepis na paprykę kwaszoną. Powstały sok z kiszenia używam do zakwaszania zup i innych potraw. Składniki: 5 kg świeżej papryki Sól, czosnek Suszony koper, chrzan Wykonanie: Paprykę umyć, przekroić na pół, dobrze oczyścić z nasion.Przygotować garnek kamienny włożyć paprykę i przekładać koprem, pokrojonym czosnkiem i chrzanem. Następnie zalać przegotowaną letnią wodą z dodatkiem soli do smaku

Tradycyjna Kuchnia