wdzięcznego warzywa :) Umytą dynię przekrawam na pół i wydrążam środek wraz z pestkami. Pestki można oczyścić i podsuszyć, będą potem do pochrupania lub po uprażeniu jako dodatek do zupy z dyni. Teraz dynię trzeba obrać ze skóry. Niektóre mają miękką skórę, ale większość ma twardą, która ciężko się obiera. Znalazłam na to sposób, aby nie namęczyć się
Codzienna kuchnia niecodziennaulubionych propozycji :) Na gorąco: Naleśnikowe ślimaczki z wątrobianką zapiekane z żółtym serem Piwoszki, czyli zapiekane pierożki z ciasta piwnego z farszem szpinakowym Nuggets'y z sosem musztardowo-miodowym Zupa serowa po studencku Na zimno: Sałatka z boczkiem i jajkiem Tortilla wegetariańska z pasta z czerwonej fasoli Łososiowa przekąska na szybko Na słodko: Błyskawiczny jabłecznik sypany Skubaniec, czyli
Codzienna kuchnia niecodziennawykonaniem wszystko widać na zdjęciach :) Ciasto wałkujemy, wycinamy kółeczka, nakładamy farsz i kleimy. Później gotujemy w osolonej wodzie, aż do wypłynięcia. Jeszcze ciepłe podajemy ze śmietanką i/lub przyprawą do zup w płynie ( tak jadłam w dzieciństwie i tak najbardziej smakują), albo gdy już troszkę poleżą smażymy z cebulką, słoninką, jak kto lubi
NA MOIM TALERZUwarzywa w bulionie będą półtwarde , dodaj ę przysmażone pieczarki, gotuj ę jeszcze chwile do miękkości warzyw, po tym czasie dodaj ę śmietanę, którą wcześniej rozrabia m z gorącą zupą. Dodaję dużą ilość majeranku, jak ktoś nie lubi można dodać świeżą natkę pietruszki. SMACZNEGO
NA MOIM TALERZUmało składników w lodówce na obiad , robię placki ziemniaczane . Kiedyś tarłam ziemniaki ręcznie, później wykorzystywałam sokowirówkę, teraz wrzucam ziemniaki do robota kuchennego. Uwielbiam je ze śmietaną i przyprawą do zup, cieplutkie i chrupiące. Czasami podaję je z sosem i sała tką. Polecam! Składniki: 1 kg ziemniak ów , cebula, jajko, sól, pieprz , olej do smażenia Surowe, obrane ziemn iaki
NA MOIM TALERZUmasłem zmieszanym z wodą.Tradycyjnie podaje się je z pastą jajeczną, zrobioną z 3 ugotowanych jajek i uwaga - kostki masła! Podałam je jako dodatek do kremowej zupy z dyni i było pysznie!!! /źródło "Kuchnia
Anioły w kuchninabyłem pyszną naturalną chałwę lwowską ze słonecznika (jedyne 12 zł za 500 g), Gotowanie dla Ciebie i przemiły Pan Wojtek serwujący cudowne smaki prosto z Tajlandii (zupa TOM KHA GAI to mistrzostwo świata!) i GJ-Gacjana z pyszną chałwą z lnu. Samo przedsięwzięcie oceniamy bardzo na plus i gratulujemy organizatorom świetnej inicjatywy. We Wrocławiu stanowczo
Food Squareminut. Wylewamy makaron na sitko, przelewamy zimną wodą i odsączamy. Jak już wspominaliśmy, tak przygotowany makaron można wykorzystać do rosołu, ale też do zupy pomidorowej lub zapiekanek. Przepis na rosół znajdziecie na naszym blogu w przepisach na inne potrawy, np. w galaretce drobiowe lub w pierogach z pieca. Tak wygląda nasz rosołek z domowym makaronem
Maminek kulinarnyogniu ok. 30 minut. Odławiamy cebulę i dolewamy śmietanę, dodajemy pokrojoną natkę pietruszki, doprowadzamy do wrzenia i doprawiamy do smaku warzywkiem i pieprzem. Za 5 minut zupa będzie gotowa. Świetnie smakuje z chlebowymi grzankami. Smacznego
Maminek kulinarnymięs i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Pod koniec smażenia dodajemy cebulę i czosnek. Z rosołu odławiamy mięso, marchew, czosnek i grzyby. Rosół możemy wykorzystać na zupę. Moczymy i odciskamy bułki. Ugotowane oraz pozostałe surowe mięso kroimy na kawałki. Mięso, marchew, grzyby, wątróbkę, cebulę, czosnek i bułkę mielimy . Dodajemy jajka, przyprawiamy pieprzem
Maminek kulinarnyKorzystamy z tego, że warzywa są jeszcze świeże i przygotowujemy susz, który można wykorzystać do zup, sosów, duszonych mięs i innych potraw. Ilość użytych warzyw zależy od upodobań i potrzeb. Do naszego suszu użyliśmy: -6 marchewek -korzeń pietruszki -natkę pietruszki -natkę selera -kilka ząbków czosnku -2 pomidory -paprykę -1/2 pora -2 czerwone cebule Pokrojone warzywa
Maminek kulinarnyczekać do maja przyszłego roku. Szparagi zawierają znaczne ilości cennych składników mineralnych i witamin, ale najważniejsze, że są przepyszne! Można z nich przygotować wiele dań, najpopularniejsze są zupy, kremy, zapiekanki, sałatki. Doskonale smakują z najróżniejszymi sosami np. beszamelowym, holenderskim czy tartą bułką smażoną na maśle. Najbardziej popularne są białe i zielone, mniej fioletowe, które podobno mają najbardziej intensywny smak
Smakowity Blog KulinarnyBataty czyli słodkie ziemniaki wywodzą się z Ameryki Południowej. Można je piec, gotować, używać do sałatek, zapiekanek, zup. Są bogate w witaminę A, C, B6, są też doskonałym źródłem potasu i kwasu foliowego. W smaku i wyglądzie przypominają marchewkę. To doskonały dodatek do mięs z grilla. Składniki: 3 bataty 1/3 szklanki oliwy z oliwek sól, pieprz suszone zioła prowansalskie
Smakowity Blog Kulinarnyweekendzie majowym z głową pełną inspiracji, bogatsza o kulinarne doznania i chcę się nimi szybko podzielić. Maj jest dla mnie miesiącem szparagów. Można z nich przygotować wiele smakowitych dań. Zupy, sałatki, zapiekanki, tarty. Doskonale smakują ugotowane i polane roztopionym masłem, delikatnie oprószone solą morską. Często podaje się je z różnymi sosami np beszamelowym, z bułki tartej smażonej na maśle
Smakowity Blog Kulinarnykuchni za sprawą dyni, która "gości" u mnie ostatnio dość często. Tym razem w postaci farszu do pierogów. Puree z pieczonej dyni można wykorzystać na wiele sposobów, do przygotowania zup, ciast, muffinek, gnocchi. Dynia jest bardzo uniwersalna. Doskonale sprawdza się w daniach wytrawnych, ale też w wersji na słodko. Zachęcam gorąco do eksperymentowania z dynią. U mnie następnym razem będzie
Smakowity Blog Kulinarny