zupa - 39805 przepisów (strona:2082/2654)

Z serii DIY (do it yourself) :-P - przyprawa marokańska 323

Kochani! Cudowna mieszanka przypraw z przeznaczeniem dla wegetariańskiej zupy marokańskiej (już niedługo w Restauracyjce Literackiej!), kurczaka bądź ryby po marokańsku;-)  Dostarcza naprawdę głębokich doznań smakowych;-) Przechowywana w szczelnie zamkniętym słoiczku, posłuży nam dłuuuuuugoooo;-) Zatem dosyć gadania, przejdźmy do działania! 2 łyżeczki czerwonej ostrej papryki 2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1 łyżeczki mielonego kardamonu 2 łyżeczki imbiru 1 łyżeczka soli

Restauracyjka Literacka
UFO – Latający talerz. 172

Supergwiazda jesienna, dynia, to niekwestionowana piękność ogrodów. Duża, złocista, wprost promieniuje radością i smakiem. Pojawia się i znika, a naprawdę warto ją pokochać. Można z niej zrobić wszystko, od zupy do ciasta. Możemy ją piec, gotować, robić dżemy i marynaty. Suszone pestki dyni są lubianą przegryzką i dodatkiem do potraw. Dynie "zimowe" należy obrać z twardej skórki i tu przyda

Kulinarny karnet Christophera
Mikołajkowy groch czekoladowy. 228

Boże Narodzenie przygotowywano dla dzieci słodkie talerze. W mojej rodzinie przygotowujemy jeden olbrzymi, na którym nie może zabraknąć grochu czekoladowego. Jest to groch GMO ,większy od tego na zupę grochową. Ale w tym wypadku  nie manifestujcie swojej niechęci do produktów genetycznie modyfikowanych. Moja żona, jako chemik i zwolennik zdrowej żywności zgadza się ze mną i zajada z wielkim smakiem

Kulinarny karnet Christophera
Francuska niespodzianka. 214

Warto mieć w swoim menu potrawę wykwintną, którą można przygotować wcześniej i wstawić do piekarnika między przystawką, a zupą. Jedną z moich ulubionych jest łosoś w cieście francuskim na serku i szparagach. Można przygotować dla każdego osobny "pakuneczek", lub zrobić jeden długi i kroić przy stole. 300g  łososia( filet bez skóry) 100g serka ziołowego np.Tartare 6 szt. szparagów

Kulinarny karnet Christophera
Walentynki już jutro – 14 lutego. 235

dobry początek   – Truskawki maczane w gorącej kawowej czekoladzie z dodatkiem kardamonu  i obowiązkowo francuski szampan, Jako przystawka      -  Sałatka z avokado i granatu, Zupa     -  Krem z pomidorów z czerwoną fasolą i świeżą bazylią, Danie gorące   – Filet z dorsza w cieście piwnym z langustynką,( scampi) Na koniec tej kolacji

Kulinarny karnet Christophera
Wiśniowe "NIC". 221

łyżki soku z cytryny Białka ubić  z cukrem i sokiem cytrynowym na sztywną pianę. Mleko zagotować z cukrem waniliowym i trzymać na małym ogniu. Łyżką do zupy nabierać porcje piany i wkładać do mleka. Gotować 0,5 minuty z jednej strony, delikatnie przewrócić na drugą i jeszcze chwilkę gotować. Kule wyjmować łyżką cedzakową, najlepiej małą i ostrożnie kłaść

Kulinarny karnet Christophera
Stek z rekina. 203

mieszanymi uczuciami. Rozwijające się zainteresowanie kuchnią azjatycką doprowadza do zabijania 75 mln rekinów rocznie. Proces ten jest wyjątkowo okrutny ,kiedy odławiany jest tylko dla płetw, z których gotuje się zupę. Płetwy rekina w Azji symbolizują zamożność. Rekiny są masowo odławiane nie tylko w celach kulinarnych ,ale i farmakologicznych. Jeżeli nic się nie zmieni to zobaczymy je tylko w "Szczękach" Spilberga

Kulinarny karnet Christophera
Ragoût Christophera. 266

trawa cytrynowa posiada działanie anty nowotworowe. W handlu występuje w postaci suszonej, sproszkowanej, w paście i świeżej. W kuchni stosowana jako dodatek do herbaty, zioło dodawane do drobiu, krewetek, zup, sosów.  Składniki dla 5 osób: 50 dag  polędwica wieprzowa  pokrojona w cienkie plasterki, 20 dag  świeżych oczyszczonych krewetek, 20 dag młodej szerokiej fasoli 20 dag fasolka

Kulinarny karnet Christophera
Karp w galarecie klarowanej. 263

czas mieszając energicznie trzepaczką (rózgą). Na powierzchni utworzy się biała gruba piana.Chwilę odczekać. Sito wyłożyć gazą, dobra jest pielucha z tetry i całość powoli przecedzić używając chochelki do zupy. Trochę to trwa. Otrzymamy klarowny wywar. Znam smakoszy ,którzy uwielbiają galaretę  bez klarowania. Nie widać ryby ,ale galareta jest bardzo smaczna ,ryba też

Kulinarny karnet Christophera
Jarmuż z jabłkami. 199

zawiera mniej goryczy. W handlu jest odmiana bez goryczy. Lubię jarmuż ze  względu na wysoką wartość odżywczą i wspaniały delikatny smak. Wykorzystajmy sezon na jarmuż jako dodatek do zup, drugich dań ,surówek i sałatek. Składniki na jarzynkę z jarmużem. 80dag jarmużu 2 jabłka 2 łyżki masła 125 ml soku jabłkowego 1 łyżka natki pietruszki sól, cukier, pieprz do smaku

Kulinarny karnet Christophera
Smalczykowe paluchy. 176

Smalczykowe paluchy. Smalczykowe paluchy ,to domowa przegryzka ,łatwa ,szybka i przede wszystkim smaczna. Doskonale sprawdza się jako  dodatek do czystych lub kremowych zup ,nie wspominając o piwie. Zdecydowałem się na wykorzystanie ,jako składnika smalczyku roślinnego „Smakowita Pajda”  z ziołami ogrodowymi  ,ze względu na jego smak, aromat i dużą zawartość tłuszczy nienasyconych. Upieczone paluchy są chrupiące ,aromatyczne

Kulinarny karnet Christophera
Krusztadki z pieczarkami. 433

pieprzem. Na dno upieczonych krusztadek nałożyć trochę startego sera, pieczarki i posypać serem .Wstawić  do piekarnika ,do rozpuszczenia sera. Udekorować pietruszką. Krusztadki z pieczarkami są smacznym dodatkiem do zup ,ale stanowią też atrakcyjną samodzielną przekąskę .Polecam smacznie. Przepis bierze udział w konkursie - “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda. Walentynki

Kulinarny karnet Christophera
Pulpety z suszoną śliwką w sosie curry. 244

bulion z kurczaka 150 ml śmietana kremówka 1,5 łyżeczki pasta curry bułka tarta olej do smażenia Wykonanie: Kurczaka obrać z mięsa. Korpus i skrzydełka wykorzystać do zupy. Mięso zmielić, dodać  namoczoną w mleku bułkę ( nadmiar mleka odcisnąć), jajko, 1 łyżeczkę śmietany, 1 łyżeczkę curry w proszku. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Masę dobrze wyrobić, podzielić

Kulinarny karnet Christophera
Pide z mięsem mielonym. 204

placki nałożyć nadzienie i zawinąć w łódeczki. Ciasto posmarować masłem lub jajkiem. Piec 20 min, ostatnie 5 min z termoobiegiem, w temp.225stop. Pide to doskonała przekąska ,dodatek do zup, a może stanowić samodzielne danie. Smacznego

Kulinarny karnet Christophera
Sałatki na lato i nie tylko. 395

cierpką słodycz. Do tej sałatki możemy wykorzystać owoce własnego wyboru, ale nie rezygnujmy z mango. Pestki papai są jadalne, ich ostry smak, doskonale nadaje się do przyprawiania sosów, sałatek, zup. Groszek śnieżny z papryką.    Składniki. 150 g groszku śnieżnego 1 cebula 1/2 papryka czerwona 1 łyżka imbiru świeżego 1 ząbek czosnku 1 łyżka sosu ostrygowego 1 łyżeczka cukru

Kulinarny karnet Christophera