zupa - 39309 przepisów (strona:2084/2621)

Placki ziemniaczane 161

mało składników w lodówce na obiad , robię placki ziemniaczane . Kiedyś tarłam ziemniaki ręcznie, później wykorzystywałam sokowirówkę, teraz wrzucam ziemniaki do robota kuchennego. Uwielbiam je ze śmietaną i przyprawą do zup, cieplutkie i chrupiące. Czasami podaję je z sosem i sała tką.   Polecam! Składniki: 1 kg ziemniak ów , cebula, jajko,  sól, pieprz , olej do smażenia Surowe, obrane ziemn iaki

NA MOIM TALERZU
KARJALANPIIRAKAT *(PIEROGI KARELSKIE) 239

masłem zmieszanym z wodą.Tradycyjnie podaje  się  je z pastą  jajeczną, zrobioną z 3 ugotowanych jajek i uwaga - kostki masła! Podałam je jako dodatek do kremowej zupy z dyni i było pysznie!!!       /źródło "Kuchnia

Anioły w kuchni
Wrocławski Bazar Smakoszy 168

nabyłem pyszną naturalną chałwę lwowską ze słonecznika (jedyne 12 zł za 500 g),  Gotowanie dla Ciebie  i przemiły Pan Wojtek serwujący cudowne smaki prosto z Tajlandii (zupa  TOM KHA GAI to mistrzostwo świata!) i  GJ-Gacjana  z pyszną chałwą z lnu. Samo przedsięwzięcie oceniamy bardzo na plus i gratulujemy organizatorom świetnej inicjatywy. We Wrocławiu stanowczo

Food Square
Makaron domowy 134

minut.    Wylewamy makaron na sitko, przelewamy zimną wodą i odsączamy.    Jak już wspominaliśmy, tak przygotowany makaron można wykorzystać do rosołu, ale też do zupy pomidorowej lub zapiekanek. Przepis na rosół znajdziecie na naszym blogu w przepisach na inne potrawy, np.  w galaretce drobiowe lub w pierogach z pieca. Tak wygląda nasz rosołek z domowym makaronem

Maminek kulinarny
Zupa grzybowa 151

ogniu ok. 30 minut.    Odławiamy cebulę i dolewamy śmietanę,  dodajemy pokrojoną natkę pietruszki, doprowadzamy do wrzenia i doprawiamy do smaku warzywkiem i pieprzem. Za 5 minut zupa będzie gotowa.    Świetnie smakuje z chlebowymi grzankami. Smacznego

Maminek kulinarny
Pasztet z pieczarkami 161

mięs i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Pod koniec smażenia dodajemy cebulę i czosnek.    Z rosołu odławiamy mięso, marchew, czosnek i grzyby. Rosół możemy wykorzystać na zupę.    Moczymy i odciskamy bułki. Ugotowane oraz pozostałe surowe mięso kroimy na kawałki.    Mięso, marchew, grzyby, wątróbkę, cebulę, czosnek i bułkę mielimy .    Dodajemy jajka, przyprawiamy pieprzem

Maminek kulinarny
Susz warzywny 188

Korzystamy z tego, że warzywa są jeszcze świeże i przygotowujemy susz, który można wykorzystać do zup, sosów, duszonych mięs i innych potraw.    Ilość użytych warzyw zależy od upodobań i potrzeb. Do naszego suszu użyliśmy: -6 marchewek -korzeń pietruszki -natkę pietruszki -natkę selera -kilka ząbków czosnku -2 pomidory -paprykę -1/2 pora -2 czerwone cebule    Pokrojone warzywa

Maminek kulinarny
Szparagi 162

czekać do  maja przyszłego roku. Szparagi zawierają znaczne ilości cennych składników mineralnych i witamin, ale najważniejsze, że są przepyszne! Można z nich przygotować wiele dań, najpopularniejsze są zupy, kremy, zapiekanki, sałatki. Doskonale smakują z najróżniejszymi sosami np. beszamelowym, holenderskim czy tartą bułką smażoną na maśle. Najbardziej popularne są białe i zielone, mniej fioletowe, które podobno mają najbardziej intensywny smak

Smakowity Blog Kulinarny
Pieczone bataty 150

Bataty czyli słodkie ziemniaki wywodzą się z Ameryki Południowej. Można je piec, gotować, używać do sałatek, zapiekanek, zup. Są bogate w witaminę A, C, B6, są też doskonałym źródłem potasu i kwasu foliowego. W smaku i wyglądzie przypominają marchewkę. To doskonały dodatek do mięs z grilla.   Składniki: 3 bataty 1/3 szklanki oliwy z oliwek sól, pieprz suszone zioła prowansalskie

Smakowity Blog Kulinarny
Szparagi z sosem holenderskim 111

weekendzie majowym z głową pełną inspiracji, bogatsza o kulinarne doznania i chcę się nimi szybko podzielić. Maj jest dla mnie miesiącem szparagów. Można z nich przygotować wiele smakowitych dań. Zupy, sałatki, zapiekanki, tarty. Doskonale smakują ugotowane i polane roztopionym masłem, delikatnie oprószone solą morską. Często podaje się je z różnymi sosami np beszamelowym, z bułki tartej smażonej na maśle

Smakowity Blog Kulinarny
Pierogi z dynią 146

kuchni za sprawą dyni, która "gości" u mnie ostatnio dość często. Tym razem w postaci farszu do pierogów. Puree z pieczonej dyni można wykorzystać na wiele sposobów, do przygotowania zup, ciast, muffinek, gnocchi. Dynia jest bardzo uniwersalna. Doskonale sprawdza się w daniach wytrawnych, ale też w wersji na słodko. Zachęcam gorąco do eksperymentowania z dynią. U mnie następnym razem będzie

Smakowity Blog Kulinarny
Gęś pieczona w niskiej temperaturze 256

przygotować farsz mięsny do pierogów lub pasztet. Korpusu oraz pozostałych po obiedzie czystych kości nie trzeba wyrzucać, można je wykorzystać do ugotowania wywaru, który może być bazą do pysznych zup

Smakowity Blog Kulinarny
Mała rzecz, a cieszy 120

Witaminki . Tak, tak, wiem: każdy wie jak ugotować kaszkę. Ja zasadniczo też wiem, ale że nie robiłam tego tysiąc lat , wolałam więc sprawdzić proporcje, co by nie dostać zupy albo innego klocka zamiast tak pożądanej przeze mnie kaszki o konsystencji idealnej. Wspomogłam się więc cudzą wiedzą, po czym całość ukoronowałam rabarbarem, na który taką miałam ochotę. Tym razem użyłam tylko

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Rozpieszczam się oliwkami 125

włożyłam w przygotowanie, efekt jest godny podziwu. Ciasto jest mięciutkie, lekko chrupiące z wierzchu, cebulka i oliwki nadają mu niesamowity smak. Po prostu rewelacja! Nie tylko jako dodatek do zupy, ale samo w sobie jako przekąska sprawdzi się również znakomicie. Ciasto wyrabiałam mikserem - jest mięciutkie i sprężyste, i nawet mikser o niewielkiej mocy da sobie z nim radę. Nieco się

Pożeraczka, czyli raz adobrze
A po drugie... 161

innym. Przy tym muszą być smaczne i pożywne. Rozwiązanie idealne - bułeczki z dodatkami. Te zaprezentowane poniżej można przeciąć i zrobić z nich pyszne kanapki, podgrzane podać jako dodatek do zupy, a w wersji najprostszej smakują dobrze po prostu posmarowane masłem i zjadane solo. Nam napełniły brzuszki w niedzielę na kolację, a później w poniedziałek zjedliśmy je w ramach śniadania

Pożeraczka, czyli raz adobrze