zupa - 39309 przepisów (strona:2085/2621)

BaleTina, czyli o psich marzeniach słów kilka. I bułeczki 133

Teraz wróćmy do tematu przewodniego bloga, czyli jedzenia. Tak jak wczoraj obiecałam - dziś przepis na bułeczki. Miałam w domu resztkę pieczarek, pomyślałam więc, że bułeczki z pieczarkami do mojej zupy będą pasować doskonale. Nie pomyliłam się - pasowały i do obiadu, i na śniadanie następnego dnia jedzone samodzielnie (dwie się uchowały).  Przepis znalazłam na blogu   Na słodko lub wytrawnie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Eksperyment kulinarny, czyli chleb z tajemniczym składnikiem 169

choć bardzo się starał (miał niezłą motywację, ale to może przemilczę...). Dzięki nim jednak jest wilgotny i długo zachowuje świeżość. Do mojego dodałam ekstra bazylii, bo miałam pęczek od zupy i nie chciałam, żeby się zmarnowała. Pasuje doskonale. I teraz przyznam się Wam do czegoś. Do mojego chleba zapomniałam dodać... Soli . W związku z tym brakowało mu tego czegoś

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kakao na rozgrzanie zwichrowanych myśli 180

naprawdę się nie stało, potrzebuję dłuższej chwili, żeby dojść do siebie. W ramach odstresowania, żeby zająć czymś myśli, upiekłam dziś pierwszy w życiu sernik dyniowy, ugotowałam też dyniową zupę. A później zrobiłam sobie kakao z kawą, żeby rozgrzać się od środka, gdyż mimo rozgrzanego piekarnika i zapalonych świeczek, dłonie mam lodowate. Taka wersja kakao jest naprawdę przepyszna. Można dać więcej

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Jak się do dyni zabrać? 148

się wielu ciekawych rzeczy, a informacje tam zawarte pomogą zaprzyjaźnić się z dyniami. Ode mnie taki przepis - nie przepis , baza do wielu modyfikacji. Takiego musu możecie użyć do wszystkiego - zupy, słodkich i wytrawnych wypieków, dań przeróżnych, na które mnóstwo jest przepisów w internecie. Dynia wcale nie jest tak problematyczna - wystarczy wiedzieć, jak się do niej zabrać. Kolor musu zależy

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto z dziwnym, czerwonym składnikiem 213

Przy okazji buraczkowej zupy wspomniałam, że zostało mi całe mnóstwo tego cudnie barwiącego wszystko wokół warzywa. Prosiłam o pomoc w wymyśleniu zastosowania dla niego - i za wszystkie propozycje serdecznie dziękuję. Oczywiście nie byłabym sobą, gdybym w pierwszym odruchu nie sięgnęła po... Ciasto. Jasna sprawa. Jeszcze parę lat temu na myśl o cieście z buraczkami tylko bym się skrzywiła, i pięć

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ser dobry na wszystko. Nawet na brak Świąt... 204

prawda następnym razem umieściłabym go w tortownicy, żeby zachował kształt (mój się nieco rozpłynął na boki), ale i tak uważam go za wyjątkowo udany wypiek. Idealnie pasował do wiosennej zupy, o której napiszę Wam już jutro. Wieniec serowo-cebulowy z tymiankiem Składniki: (na 1 średniej wielkości wieniec) 200 g mąki pszennej 20 g świeżych drożdży 50 ml letniego mleka

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Takich lodów jeszcze nie jedliście! Chyba... 174

dobre. Kremowe, z chrupiącymi kawałkami migdałów (im bardziej lubicie chrupać, tym mniej się przykładajcie do siekania), z bardzo delikatną nutą imbiru (następnym razem dam więcej). Wbrew pozorom, nie smakują zupą, tylko trochę marchewką i... Lodami. Są naprawdę rewelacyjne. I w sobotę, biorąc sobie rady Babć do serca ( jedz warzywa, bo nie urośniesz! ), jadłam lody marchewkowe na obiad! Lody marchewkowo-imbirowe

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Najprostsza Pavlova 20468

się same, i przetarłam je niepewnie prawie dwie godziny później, kiedy C. mnie obudził mówiąc, że ma dla mnie obiad. W sumie, to taki obiad - nie obiad , bo zimną zupę na maślance zazwyczaj konsumujemy w ramach deseru. Tym razem jednak było tak gorąco, że w grę nie wchodziło w zasadzie nic innego. I tak sobie siedzimy i jemy, a kiedy

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sernik dyniowy z Anią 190

Sezon dyniowy w tym roku rozpoczęłam na wytrawnie - zupą z poprzedniego wpisu. Pora więc na coś słodkiego - wiadomo bowiem przecież, że dynia do wypieków nadaje się znakomicie. Z racji neutralnego smaku jest świetną bazą do wszelakich wariacji smakowych, nadaje ciastom cudownej wilgotności i ślicznego, słonecznego koloru (choć to ostatnie zależy od użytej odmiany). Lista dyniowych wypieków na ten sezon jest

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Wspólne straszenie halloweenowymi smakołykami 176

więc ciasta z pajęczynami, muffinki z pająkami, babeczki z Jackiem Skellingtonem (tylko nie mówcie, że nie wiecie, kto to), ciasteczka w kształcie paluchów wiedźmy, ale też upiorne drinki czy zupy wyglądające jak przyrządzone z tradycyjnej receptury: dodaj oko jeża, dwa mysie ogony, garść sierści czarnego kota... Ogromną frajdę sprawia mi przygotowywanie takich straszliwych dań, i kiedy tylko przeczytałam

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Przedświąteczne zwariowanie i sernik dyniowy 132

chwilę). Gdy jednak zobaczyłam to cudo u  Mateusza  wiedziałam, że właśnie tego chcę. Miałam jeszcze kilka gruszek, a ponieważ to połączenie świetnie sprawdziło się w lekko pikantnej zupie stwierdziłam, że do słodkiego ciasta też będzie pasować. Oczywiście poszłam nieco na skróty. Zamiast kruchego ciasta - spód z ciasteczek. Troszkę inne przyprawy, bez wylepiania boków tortownicy, ricotta, bo akurat trafiła

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Na zakończenie sezonu dyniowego: chleb 116

Piątek, a więc pieczywko. Mniam. I jednocześnie ostatni już dyniowy przepis w tym sezonie. Były ciasta, była kawa, była zupa, a jeszcze więcej przepisów niż się pojawiło, zostało zapisanych i skrzętnie ukrytych na sezon kolejny. Może lepiej zmieszczę się wtedy w czasie. To cudo znalazłam na blogu  Antenki , i od razu się w nim zakochałam. Ma boski kolor

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Grudniowy sorbet jabłkowy - z cynamonem 162

jego braciszek dał mi na pożegnanie soczystego całusa z uśmiechem od ucha do ucha. A kiedy niemal wszyscy rozjechali się do domów, usiedliśmy w kuchni w kameralnym gronie, jedliśmy zupę i planowaliśmy Święta. I czego więcej potrzeba do szczęścia...? Może tylko, żeby moja Rodzina była trochę bliżej... Dziś, podtrzymując nastrój, usiadłam sobie przy stole, zapaliłam świeczki i wdycham zapach pierniczków

Pożeraczka, czyli raz adobrze