może Wam zasmakować na śniadanko a nawet i kolację czyli świeżo wypieczony Chlebek francuski daje sobie rękę uciąć, że będą cudowne kanapeczki jak i chlebek idealnie pasuje do zup i kremów, sałatek soczek świeżo wyciskany do świeżych kanapeczek Sok Marchewkowy, z Jabłkiem i gruszką :) i coś na obiadek na pewno Wam zasmakują,wcinaliście je nie raz a teraz
pichcisztomasłem zmieszanym z wodą.Tradycyjnie podaje się je z pastą jajeczną, zrobioną z 3 ugotowanych jajek i uwaga - kostki masła! Podałam je jako dodatek do kremowej zupy z dyni i było pysznie!!! /źródło "Kuchnia"/ Przepis bierze udział w durszlakowej akcji kulinarnej
Anioły w kuchniChłodniki są zdrowe, smaczne, szybkie w przygotowaniu... i orzeżwiające.Taki chłodnik chodzi za mną od kilku dni:) Idealna zupa na upalny dzień. Zachęcam do przygotowania. Składniki; 3 ogórki, 1 l jogurtu naturalnego, koperek, pieprz, sól, Wykonanie; Ogórki obieramy, wycinamy gniazda nasienne, scieramy na grubych oczkach. Solimy i czekamy aż puszczą sok.Następnie odciskamy.Siekamy drobno koperek. Do ogórków i koperku dodajemy
Anioły w kuchniGóralskie kanapki z kaszanką, radziemicka zupa czosnkowa...i mnóstow innych smakołyków można byłu dzisiaj spróbować na naszym Starosądeckim rynku:) Super atmosfera...blogerzy min. Kuchenne wariacje, Kuchnia na wzgórzu ...występy. Oby częściej
Anioły w kuchnirozpowszechnieniem się innych rodzajów zbóż, farro powoli zaczęła zanikać. Ale na obszarze Toskanii nigdy nie straciła na popularności. Stała się podstawą wielu tradycyjnych przepisów miejscowej kuchni, np. sławnej zupy z płaskurki i różnych odmian fasoli, zuppa di farro czy focacci (zerknijcie tutaj po przykładowe przepisy). Pszenica farro przed ugotowaniem. Będąc w Toskanii nie będziecie mieli problemu z kupieniem pszenicy farro
Chilli Czosnek i Oliwasię tyczy przygotowania- ze względu na oryginalny smak możemy sięgać po kaszę jaglaną zarówno w wersji słodkiej, jak i słonej, tak więc świetnie sprawdzi się w kremowej zupie marchewkowej , ale też jako pyszne nadzienie do zapiekanych gruszek . Bliższe mojemu sercu zdecydowanie są jej słodkie aranżacje stąd pomysł na dzisiejszy pudding. Standardowo- przyrządzenie tej potrawy mieści się na poziomie zagotowania
peanutbuttermonsterroku wykorzystuję dynię częściej aniżeli w tamtym roku. Ostatnio gości przeważnie u mnie w wersji wytrawnej, w postaci dodatku do sosów, zup czy jak teraz potrawki. Jedyny jej minus to obieranie. Niestety najłatwiej jest dostać w sklepach tę odmianę, która wymaga tej czynności. Koniec marudzenia na kwestię skórki dyni i pora przedstawić Wam przepis. Inspiracja pochodzi z bloga Kwestia smaku
Fabryka pomysłówDynia - można by się zdziwić jak wiele potraw można z niej przyrządzić. Oprócz oczywiście powszechnie znanej zupy jest też cała inna masa możliwości. Poszperałam trochę w internecie i natrafiłam na wiele ciekawych propozycji. Można zrobić np. pure z dyni, dyniową masę do ciasta albo słodkie placki z dyni. Te ostatnie faktycznie są przepyszne, delikatne w smaku, dosłownie rozpływają się
Złote przepisyricotta cały czas mieszając. Przekładamy na przygotowane spody (mniej więcej 1 czubata łyżka na tartę), polewamy odrobiną soku z pomarańczy i wkładamy do piekarnika na 20 minut. Gotowe! :) ~~~~~~~~~~~~~~ ZUPA KREM Z DYNI Z LIŚĆMI SZPINAKU I KREWETKAMI GULASZ WOŁOWY Z DYNIĄ I PAPRYKĄ PONCZ Z POMARAŃCZĄ I GREJPFRUTEM
My Culinary Artpała miłością. A w rogalikach zjadł i nawet się nie zorientował więc jest dobrze. Dynia to bardzo wdzięczne warzywo. Można ją marynować w occie , zapiec z boczkiem albo ugotować zupę. Uwielbiam zapiekankę z dyni piżmowej z kuskusem i mięsem a dżem dyniowy co roku ląduje z mojej spiżarce. Do zrobienia rogalików zainspirowała mnie Pincake z Trochę innej cukierni czyli bardzo
Smaczna Pyzakromki chleba tostowego pełnoziarnistego Jajko 4 łyżki mleka Sól i pieprz 1 łyżeczka masła Słoik/Wałek Przygotowanie: Jajko z mlekiem i przyprawami mieszamy w talerzu do zupy. Odcinamy skórkę od chleba tostowego i wałkujemy (ja robiłam to słoikiem; skórki odkładamy gdzieś na bok, też się przydadzą). Nakładamy serek i zwijamy. Rozgrzewamy patelnie i wrzucamy masełko. Roladki maczamy dobrze
Czarnawisienkaszpyrkami - chodzi tu o ugniecione ziemniaki, szpyrki to skwarki ze słoniny i mleko kwaśne lub jak tu mówią maślonka . Jesienną potrawą była gęsia okraska (czas bicia gęsi).Tradycyjną zupą jest też krupnik z bulwami, śledź solony z warzywami. W Codziennym menu były kiedyś plińce czyli surowe tarte bulwy, golce z samych tartych kartofli kładzione na wodę lub mleko. Wymieniać można
CzarnawisienkaKochani! Cudowna mieszanka przypraw z przeznaczeniem dla wegetariańskiej zupy marokańskiej (już niedługo w Restauracyjce Literackiej!), kurczaka bądź ryby po marokańsku;-) Dostarcza naprawdę głębokich doznań smakowych;-) Przechowywana w szczelnie zamkniętym słoiczku, posłuży nam dłuuuuuugoooo;-) Zatem dosyć gadania, przejdźmy do działania! 2 łyżeczki czerwonej ostrej papryki 2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1 łyżeczki mielonego kardamonu 2 łyżeczki imbiru 1 łyżeczka soli
Restauracyjka LiterackaSupergwiazda jesienna, dynia, to niekwestionowana piękność ogrodów. Duża, złocista, wprost promieniuje radością i smakiem. Pojawia się i znika, a naprawdę warto ją pokochać. Można z niej zrobić wszystko, od zupy do ciasta. Możemy ją piec, gotować, robić dżemy i marynaty. Suszone pestki dyni są lubianą przegryzką i dodatkiem do potraw. Dynie "zimowe" należy obrać z twardej skórki i tu przyda
Kulinarny karnet Christophera