każdego obiadu. No dobra, może trochę przesadzam, aż tak źle to z nami nie było... Ale chcemy jeść lżej i zdrowiej, więcej sałatek i surówek, pożywnych, a jednocześnie lekkich zup, zdrowych dodatków. Ja chcę zacząć znowu regularnie ćwiczyć (od dzisiaj!), a C. postanowił mi towarzyszyć, dopóki pogoda nie zmieni się na tyle, że znowu będzie mógł biegać. Mniej słodyczy, choć
Pożeraczka, czyli raz adobrzezachwycona! A C. się ze mnie naśmiewał, że takie rzeczy to tylko ja kupuję... Przytargałam zakupy do domu, i zaczęłam się zastanawiać, co z tym cudem zrobić. Myślałam o zupie, jarmużowych chipsach, zapiekanych jajkach... Aż w końcu na blogu Kuchennymi drzwiami znalazłam przepis na chlebek do odrywania. Jak tylko go zobaczyłam, wiedziałam, że to będzie właśnie jarmużowy debiut
Pożeraczka, czyli raz adobrzeksiążka to podróż do innego świata, niby tak podobnego do tego, w którym żyję, a jednak milion razy ciekawszego, fascynującego. Ciężko później wrócić do rzeczywistości... Dwa lata po Szklanej zupie wydano w Polsce Zakochanego ducha . Byłam zawiedziona - to z pewnością jego najsłabsza książka. Choć ciekawa, to jednak nie dorównuje poprzednim. Poczułam się trochę oszukana - czekałam na nią niecierpliwie, z drżeniem
Pożeraczka, czyli raz adobrzesię tym zajmował, a jak był w pracy, po prostu jadłam tosta. Teraz, gdy wraca do domu późno, zmęczony, mam ochotę podać mu coś ciepłego i smacznego. Więc gotuję - zupy, makarony z sosami, ostatnio nawet upiekłam kurczaka. Tyle, że to mnie aż tak nie kręci , robię to trochę z przymusu, a nie dlatego, że bardzo mi się chce
Pożeraczka, czyli raz adobrzepadłam na kanapę, z książką w dłoni; niestety, dość szybko odpłynęłam ... Na szczęście obiad przygotowałam dzień wcześniej, i kiedy C. wrócił w nocy do domu, czekała na niego gorąca zupa. Dziś od rana znów telefony, spotkanie, umawianie kolejnych... Mam jednak nadzieję, że już niedługo wszystko będzie jasne i dopięte na ostatni guzik, i do stycznia pozostanie mi tylko doskonalenie duńskiego
Pożeraczka, czyli raz adobrzeChłodnik z czerwonych buraków... Wiórki czerwonych buraków zatopione w mieszance jogurtu i kefiru. Chrupiące kawałeczki zielnonego ogórka i rzodkiewki. Doprawione szczypiorkiem, solą i octem. Gęsty, chrupiący
Gospodyni Miejskamięso będzie już miękkie, można dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować do czasu, aż będą miękkie. Wówczas należy dolać wody w takiej ilości, aby całość miała konsystencję gęstej zupy. Źródło przepisu: gotujmy.pl
Gospodyni Miejskamarchewki. Zatopione w gęstym, śmietanowym sosie. Pyszny dodatek do dań głównych! Składniki: 400 g pieczarek; 1 duża cebula; 1 duża marchewka; Płaska łyżeczka vegety lub innej ulubionej przyprawy do zup; 1 czubata łyżka masła; 1 czubata łyżeczka mąki pszennej; 50 ml zimnej wody; 200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; Pieprz; Sól. Sposób przygotowania: Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić
Gospodyni MiejskaKotlety z kalafiora... Delikatne i pyszne. Złociste, mocno kalafiorowe. Zdrowszy zamiennik kotleta mielonego! Składniki: 1 średni kalafior; 1 czerstwa bułka pszenna; 1 jajo; Bułka tarta; Łyżeczka ulubionej przyprawy do zup np. vegety; 1/2 cebuli; Pęczek pietruszki. Sposób przygotowania: Kalafiora umyć, osuszyć, podzielić na różyczki i ugotować na miękko w nieosolonej wodzie. Odcedzić. Wystudzić. Zimne różyczki kalafiora zmiażdżyć widelcem, a następnie
Gospodyni Miejskamięsa wieprzowego (u mnie z łopatki wieprzowej); 1 surowe jajo; 1 czerstwa zwykła bułka; 2 ząbki czosnku; 1 mała cebula; Mleko do namoczenia bułki; Sól; Pieprz; Ulubiona przyprawa do zup np. vegeta; Majeranek. Farsz: 4 jaja ugotowane na twardo; Pęczek natki pietruszki; Pęczek koperku; 1 łyżka majonezu; Sól; Pieprz. Dodatkowo: Około 50 g masła; Bułka tarta; Folia spożywcza. Sposób przygotowania
Gospodyni Miejskakremowej masie serowo-jajecznej, przełamane pikanterią nasturcji. Dynia Hokkaido, moja ulubiona, soczyście pomarańczowa, słodkawa z miękką skórką, której nie trzeba obierać. Pięknie się prezentuje w każdej postaci, w zupie, kluskach, ciastach… ale zupełnie wyjątkowo po upieczeniu, kiedy kumulują się w niej naturalne cukry. Bardzo łatwo ją aromatyzować dodatkami, ziołami, czosnkiem czy też grzybami, a po upieczeniu miękka skórka trzyma
SzczyptaSmaQgłód nas przyciśnie. Uwielbiam dynie i jak tylko pojawią się w sprzedaży zawsze mam w lodówce porcję pieczonego puree. Pieczenie wydobywa z dyni naturalną słodycz a przygotowanie dań (zupy, ciasta, desery, placuszki…) znacznie się skraca. Dynia, tak jak orzechy i winogrona, jest uważana za super food, razem tworzą znakomite połączenie. Czas przygotowania: 5 minut Porcje
SzczyptaSmaQcukrzycy, zwiększają metabolizm, zwalczają nowotwory, redukują stres i dodają energii. Na szczególną uwagę zasługują glony WAKAME, które szybko miękną i w ekspresowym tempie możemy wyczarować z nich pyszne zupy i surówki, nawet wówczas, gdy w lodówce mamy tylko światło . Na przygotowanie pysznego, pożywnego śniadania lub szybkiej przekąski potrzebujemy chwilę, wystarczy suche płatki namoczyć w zimnej wodzie
SzczyptaSmaQWykwintna potrawa, prosta w wykonaniu, znakomita jako samodzielna przekąska lub dodatek do innych dań (zup, sałatek). Kremowy serek Arla Apetina Czosnek i Zioła podkręca śródziemnomorski charakter potrawy. Wystarczy opakowanie ciasta francuskiego w zamrażalniku, serek Arla Apetina Czosnek i Zioła, kilka plastrów szynki długo dojrzewającej i bakłażan lub cukinia w lodówce, a już nigdy nie zaskoczą Was niespodziewani goście :). Czas
SzczyptaSmaQDzieci uwielbiają takie śniadanko, które bardziej przypomina deser niż bliżej nie określoną zupę mleczną. Jest chętnie zjadane i w prosty sposób można przemycić porcję witamin. Wersja błyskawiczna. Czas przygotowania: 10 minut Porcje: 4 Składniki: Dżem Łowicz z agrestu i kiwi, 2/3 szklanka puree z pieczonej dyni , 5 łyżek błyskawicznej kaszy manny, 2 szklanki mleka, 1/2 łyżeczki esencji waniliowej
SzczyptaSmaQ