Dyniowe ciasta, dyniowe zupy, cóż... mamy po prostu jesień :) może trochę halloweenowo ale nie tak do końca polecam dziś ciasto. Przepis znalazłam w Kuchni pełnej smaków. Słodkie, wilgotne, korzenne, bardzo pyszne! 1 3/4 szklanki mąki pszennej1 łyżeczka sody1/2 łyżeczki soli1/2 łyżeczki cynamonu1 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej1 1/2 szklanki cukru1/2 szklanki oleju 1/3 szklanki wody1
Dzieje kuchennej WiewióryZaburzyło się mi wszystko w kuchni. Były zupy we wtorek, rybki w środę i takie tam... Zaburzyło się... Najbardziej trzymam się niedzielnego mielenia. Dwie niedziele temu gościliśmy pewną Ciotkę i powstało to danie. Przepis najpierw podpatrzony w tv potem doczytany w książce Jamiego O. "Gotuj sprytnie jak Jamie". Klopsiki alla Norma 1 bakłażan 1/2 pęczka natki 400 g mielonej wołowiny
Dzieje kuchennej Wiewiórygórę pieniędzy, ale przynajmniej odwiodło to go od karcących spojrzeń w kierunku moich siatek z zakupami), jakieś mega ostre papryczki chilli i woreczek kasztanów, z których przygotował absolutnie obłędną zupę z dodatkiem porto (co się naskubaliśmy, to nasze...). Zjedliśmy też pyszne coś (co nie pamiętam już, jak się nazywało, ale smakowało obłędnie i ostro), a do popołudniowej kawy nabyliśmy słodką
Pożeraczka, czyli raz adobrzezamrażalki. Wydrylowane wiśnie zalewamy odrobiną wody w garnku i gotujemy około 10 minut. Dodajemy cukier trzcinowy, cynamon i sok z cytryny oraz parę listków mięty. Zupę z wiśni studzimy. Następnie miksujemy całość na gładką masę z dodatkiem jogurtu. Chłodnik wstawiamy do lodówki. Przed podaniem dekorujemy mozaiką z jogurtu, owocami wiśni i miętą. chłodnik
Bon Appetit Małgorzatyolejków różanych, złotych piaskach i wielokulturowości po długoletniej niewoli tureckiej. Jeśli chodzi o bułgarską kuchnię to stosują spore ilości czosnku i ostrej papryki. Bardzo popularne są czorby - gęste, ostre zupy, gjuwecze - mięsne potrawy z warzywami, musaki - zapiekanki mięsno - ziemniaczane, kawarmy - zapiekane w specjalnych kamionkowych naczyniach potrawy z mięsem lub bez, z białym serem lub bez ale na pewno z pomidorami
Bon Appetit MałgorzatyZerwałam ostatnie pomidorki z krzaka i chciałabym je należycie uhonorować w kuchni, lecz brak mi inspiracji. Były już zupy, tarty, sałatki itd i wciąż czuję niedosyt. Macie jakieś oryginalne pomysły na wykorzystanie pomidorów w kuchni? Ich ilość widoczna na zdjęciu
Bon Appetit Małgorzatypomiń ten przepis bo smalec jest tu konieczny! :) Przepis pochodzi z książki Grzegorza Ostrowskiego "Kulinarne Wspomnienia z wakacji" . Ja recepturę trochę zmodyfikowałam. Zrobiłam bogracz w wersji gulaszu a nie zupy. Pominęłam ziemniaki oraz makaron. Podałam go z plackami ziemniaczanymi. Składniki: 75 dag wołowiny 6 szklanek bulionu może być z kostki 2 cebule 3 dojrzałe pomidory 2 duże, czerwone papryki
Bon Appetit Małgorzatynakłuwamy dno widelcem. Podpiekamy w nagrzanym piekarniku w 180-190 stopniach ok 15 minut. Na złoty kolor. Szparagom ułamujemy końcówki na długości 6/7 (końcówki wyrzucamy albo dodajemy do jakiejś zupy) następnie szparagi kroimy na 3 części. Szparagi podgotowujemy na parze około 5 minut na al dente. Jajka mieszamy ze śmietanką oraz z kozim serem. Dodajemy posiekany tymianek. Doprawiamy
Bon Appetit Małgorzatyśrodku tygodnia nie macie sposobności przygotowywać je jakoś specjalnie to warto celebrować przygotowywanie oraz spożywanie śniadań choćby podczas weekendu. Dziś przedstawiam chutnej z botwiny ponieważ Botwinka nie tylko w zupie :) Składniki: pęczek botwiny (łodygi + liście) 1 camembert 2 kromki chleba pełnoziarnistego pół czerwonej cebuli 2 łyżeczki brązowego cukru garść orzechów włoskich pieprz 1 liść laurowy łyżka masła Cebulę kroimy
Bon Appetit MałgorzatyStacja pełna jesiennych klimatów....aromatycznych zup, słodkich pyszności, czerwonych liści i fikuśnych dyń. A do tego grono wspierających się ludzi z tą samą pasją do gotowania i jedzenia. ..Stacja...Żarło, Żarłostacja - druga edycja. 6.10.13 w Opolu odbyła się najsmaczniejsza impreza w Opolu ( kto wie, może i w świecie? ;) ) Żarłostacja vol. 2 - edycja jesienna. My jako Opolska
Bon Appetit MałgorzatyJest to postna, regionalna potrawa. Idealna na Adwent oraz Święta. Jest tania i syta. Po zjedzeniu michy zupy czuję się pełna i zadowolona. Tę potrawę nauczyła mnie robić mama. W rodzinnym domu co piątek ją jadłam. Moja mama zaszczepiła mnie miłością do śledzi. A może mam niedobór jodu ?;) Składniki: 1 kg śledzi solonych (matyjasy) mogą być z mleczem jeśli
Bon Appetit Małgorzatynajwięcej stawów hodowlanych. Najsmaczniejszy jest karp Zatorski. Pamiętajcie by wybierać te certyfikowane, które gwarantują dobre praktyki producenckie. Następnym razem podam przepis na siemieniotkę. Czyli wigilijną, śląską zupę z ....konopi. Tak, tak. Koniecznie wypatrujcie! :) Karp we włoszczyźnie Składniki: · 1½ do 2 kg karpia
Bon Appetit Małgorzatyubiegłym roku zrobiłam taką botwinkę na zimę. To naprawdę świetna sprawa, szczególnie jeśli ktoś lubi barszcz czerwony z botwinką czy zupę z buraków. Polecam gorąco! Przepis znalazłam na Wegetariańskich Smakach . Składniki: pęczki ładnej botwinki sól woda sok z cytryny lub odrobina octu Sposób przygotowania: 1. Botwinkę oczyszczamy z brzydkich liści, tak aby zostały te najładniejsze i najzdrowsze. 2. Botwinkę
Kuchnia domowa Aniplacuszki z cukinii Zielone placuszki z cukinii Cukinia faszerowana mięsem mielonym Cukinia faszerowana kurczakiem i warzywami Leczo z cukinią i kiełbasą Mięso mielone z cukinią i pieczarkami Zupa-krem z cukinii i ziemniaków Przetwory: Leczo z cukinii na zimę Sałatka z cukinii i papryki Cukinia waniliowa Pasztet z cukinii
Kuchnia domowa Anikapusty białej 1 duża cebula 2 łyżki masła odrobina oleju 2 liście laurowe 5 kulek czarnego pieprzu 50 ml bulionu (dowolnego) ok 100 ml śmietany (u mnie 18% do zup) sok z cytryny siekany koperek sól, pieprz Sposób przygotowania: 1. Kapustę poszatkować. 2. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. 3. W rondlu rozgrzać masło i olej, dodać cebulę, chwilkę podsmażyć
Kuchnia domowa Ani