zupa - 39353 przepisów (strona:2070/2624)

Jarmuż zapiekany pod orzechowo-cynamonową pierzynką 139

zmienia.Na pocieszenie moge tylko dodac,ze choc tak popularny w Niemczech ,jest tu rownie trudno osiagalny,ten swiezy,zielony oczywiscie.Zupa z jarmuzu jest bardzo smaczna,przepis tutaj: zupa-krem-z-jarmuzu-i-chipsy-jarmuzowe. Dzisiejsza zapiekanka z dodatkiem orzechow wloskich jest jeszcze smaczniejsza. Skladniki na 4 porcje: 800 g jarmuzu sol,cukier,pieprz 1/2 peczka pietruszki 2 jajka

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Grünkern-Burger,kotleciki z zielonego orkiszu 194

postanowili ratowac zbiory.Skosili zielony orkisz i wysuszyli go na sloncu.Po wyluskaniu okazalo sie,ze jest znakomitym pozywieniem.Moze byc gotowany i spozywany jako dodatek do dan,przyrzadzany w formie kotletow,zup,risotta,czy pasztetow. Kuchnia pieciu przemian ceni jego wlasciwosci i zaleca stosowanie go zwlaszcza w porze wiosny. Kupujac inne kasze nie raz widzialam na polkach sklepowych te dziwne zielone ziarenka

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zakwas na żur-niezawodny i jego właściwosci zdrowotne 161

naprawde super smaczny i zdrowy posilek.Takze polecam kazdemu,komu zalezy na dobrym smaku i chce zjesc cos dobrego i zdrowego. Zury i barszcze biale to jedne z najstarszych zup polskich.Prawie kazdy region Polski ma wlasny charakterystyczny sposob przyrzadzania zuru.Podstawa kazdego zuru jst oczywiscie zakwas. CZY JEST ZDROWY ? Jak najbardziej. Talerz zurku przywroci rownowage kwasowo-zasadowa w organizmie,a takze dostarczy

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Por duszony w mleku kokosowym 182

pomiedzy liscmi,az do bialej czesci.Najlepiej przeciac go wzdluz na pol,az do bialego miejsca i starannie umyc rozdzielajac poszczegolne warstwy.Odciac zbyt duze ciemnozielona czesc i zuzyc np. do zupy pory pokroic w 2 cm krazki, a imbir w drobna kostke .Rozgrzac maslo na patelni,dolozyc imbir i pokrojonego pora. Przesmazyc kilka minut do momentu ,az por straci objetosc wlac

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
RZEZUCHA-WIELKANOCNA BOMBA WITAMINOWA 130

folia spozywcza,by przyspieszyc kielkowanie.Po 10-ciu dniach rzerzucha osiaga pelna dojrzalosc.Nalezy dbac ,by nie zakwkitla,bo wtedy nabiera ostrego i gorzkiego smaku.Wyrosnieta scinaj nozyczkami i dodawaj do kanapek,zup,sosow,salatek,surowek,past i masla.Zalecana dzienna porcja to 2-3 lyzeczki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Nasiona CHIA - "SUPERFOOD" 161

pieczenia chleba i ciast w polaczeniu z maka - zmiksowane z koktajlami owocowymi - zmiksowane z nutella lub maslem orzechowym -do codziennej porcji platkow owsianych lub jogurtu - sproszkowane jako zageszczacz do zup - zmielone do zdrowego budyniu - 1 lyzka nasion chi +4 lyzki wody zastapia w wypiekach 1 jajko UWAGA :ZALECANA DAWKA DZIENNA DO SPOZYCIA NASION CHIA TO 1 LYZKA STOLOWA Jak uzywac

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Golonka gotowana w warzywach 212

lyzeczki musztardy.Gotowe i pasuje idealnie do golonki. Na pozostalym wywarze z golonki przygotuj pyszna zupe pomidorowa ( tutaj przepis: kilk )lub krupnik.Jest to wyjatkowo aromatyczny i esencjonalny wywar, a zupy na nim przygotowane sa wyjatkowo smaczne

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Lekki rosołek z kurczaka 165

idealny  na zimne dni,czyli właśnie na teraz - na powitanie 1-go dnia  zimnej jesieni.Pierwszy dzień delektowaliśmy się rosłem,na drugi dzień,po dodaniu przecieru pomidorowego czystą zupa pomidorową.Rosół podałam nietradycyjnie,bo z kostką z kaszy manny.Jest jeszcze delikatniejszy,właściwie dietetyczny.Przepis na kostkę podam w jutrzejszym poście.Zapraszam. Składniki na 4 porcje 4 kości z nóżek kurczaka

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Masełko dyniowe 132

pomarańczowym kolorem i w dodatku zawiera mnóstwo cennych składników odżywczych.Sprzyja także smukłej sylwetce,bo jest niskokaloryczna.Właśnie teraz dynie są najsmaczniejsze,najsłodsze i przepięknie wybarwione.Nadają się na zupy,puree,nadzienia,ciasta,kremy,długo by wymieniać do czego nadają się dynie.W pełni sezonu dyniowego najlepiej jednorazowo upiec wiecej dynii w piekarniku,bo przez kilka dni świetnie przechowuje się

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Fasolka szparagowa & cząber 205

odsyłam do tego ciekawego artykułu . Fasolkę możemy wykorzystywać w kuchni na wiele sposobów.To świetne warzywo na jarzynkę.Ugotowane strączki mogą być składnikiem sałatek,nadają się do zapiekania i zup. Najpopularniejsza jest jednak spożywana po ugotowaniu w osolonej wodzie,bez żadnych dodatków w wersji light lub polana masłem z bułką tartą. Wielu rezygnuje z tego zdrowego i pysznego warzywa

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zdrowe pomidorki 116

łyżeczka majonezu' sól do smaku pieprz kolorowy do smaku   Pomidory umyć i odciąć część pomidora na 2/3 wysokości pomidora. Z pomidorów wydrążyć środek i zużyć go np. do zupy. Odcięte kapelusiki bez miąższu pokroić w kosteczkę, szpinak posiekać. Różyczki brokuła drobno posiekać, cebulę pokroić w kostkę. Do miseczki wrzucić pokrojone składniki, dodać posiekany szczypiorek oraz majonez i przyprawy

Ewa w kuchni
Ketchupowo jogurtowe skrzydełka z grilla 135

łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka dowolnych ziół suszonych ( oregano, bazylia, tymianek, rozmaryn ) PRZYGOTOWANIE: Skrzydełka umyć i odciąć z nich najcieńsze części ( można je zamrozić i wykorzystać do wywaru na zupę ). Osuszyć skrzydełka po umyciu. W miseczce umieścić wszystkie składniki marynaty i dokładnie je utrzeć na krem. Przygotowaną marynatą nasmarować skrzydełka i odstawić zakryte folią spożywczą na kilka godzin. Potem rozpalić

Ewa w kuchni
Skrzydełka w ostrej marynacie 205

kurczaka 3 łyżki octu balsamicznego 3 łyżki oleju 2 łyżki miodu płynnego PRZYGOTOWANIE: Skrzydełka umyć i odciąć z nich cienkie części, które można wykorzystać potem do wywaru na zupę. Osuszyć skrzydełka i przełożyć do woreczka przeznaczonego do żywności. Składniki marynaty umieścić w miseczce, wymieszać marynatę i przełożyć ją do woreczka ze skrzydełkami. Woreczek zawiązać lub zamknąć struną ( w zależności jakiego

Ewa w kuchni
Grilowany ser halloumi w sałatce z warzywami 164

rozpoczęliśmy sezon grzewczy jesienno-zimowy Bardzo nad tym ubolewam… Pogoda pod psem- bez obrazy dla psów oczywiście Skończyła się era koktajli i chłodników a zaczyna się czas gorących zup, rozgrzewających potrawek i herbat z cytryną… i rumem Nic niestety nie można w tym przypadku zmienić, pomijam szczęśliwców wyjeżdżających do ciepłych krajów. Na poprawę nastroju proponuję jednak grilowany

UgotujmyTo.pl

Proponowane wyszukiwania