zupa - 39309 przepisów (strona:2070/2621)

FILET W WARZYWACH I KASZA JAGLANA 163

Inulina jest dobrym zagęstnikiem do zup czy sosów (w miejsce tradycyjnej białej mąki). Po roztarciu z olejem i dowolnymi dodatkami otrzymujemy słodką pastę, którą możemy posmarować naleśniki, wafle lub pieczywo. Sprawdza się ona także jako składnik ciasta, dodając smakuróżnym domowym wypiekom - dzięki niej zyskują na teksturze i trwałości, a kruche ciastka na chrupkości. Inulinę możemy również dodać do wszelkiego rodzaju

w mojej kuchni
Szpecle, kluseczki---Speckle-noodles 161

wierzch. Gotowe szpecle przekładamy, do miski Sposób podania szpecli zależy od gustu.Przysmażone na masełku. Na słodko, z owocami, czy na słono, z mięsem, sosem, boczkiem, jajkami, do zup… i nie tylko.  Wszystkie wersje  są pyszne. Szpecle, to danie, które się przygotowuje bardzo szybko z użyciem niewielkiej ilości składników. Smacznego.przepis z tarka dostałam ,ale można zobaczyć

w mojej kuchni
Plastry indyka w sosie estragonowym z szybkowaru 175

zalewie solankowej. Zalewa taka wpływa na smak mięsa oraz jego teksturę. Po ugotowaniu plastry są kruche i pulchniutke. Z pewnością słyszeliście o podprawianiu zup zasmażką. Otóż na zasmażce można zrobić również fantastyczny sos. Mój sos zrobiłam na jasnozłotej zasmażce z szalotki, z wykorzystaniem mocno estragonowego wywaru z gotowania plastrów indyka.  Zalewa solankowa aromatyzowana przyprawami

Szybko Szybkowar
OWSIANKA BEZ GOTOWANIA - propozycja nie do odrzucenia :) 178

mają u nas żadnych szans. Oczywiście, starałam się dotąd wykorzystywać płatki owsiane w inny sposób, np. obtaczając w nich  takie słodkie kulki  albo dodawać do gotowania zupy, jednak cały czas miałam wrażenie, że stanowczo za mało tego owsa w naszej diecie. Ostatnie podejście, które zrobiłam z nadzieją, że może jednak znajdzie się sposób na owsiane śniadanie

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Zupa serowo cebulowa 566

zeszklenia i zrumienienia. Na końcu dodać wyciśnięte praską ząbki czosnku. Do wywaru wrzucić podsmażone składniki, gotować ok. 5 min. Ser żółty zetrzeć i wraz z serkiem topionym dodać do zupy. Gotować, ciągle mieszając ok. 10 min. Na końcu dodać śmietankę, tymianek oraz przyprawić solą i pieprzem do smaku

Konrad Gotuje
KLUSKI JAGLANE, BEZGLUTENOWE 221

bywają u nas obiady mięsne (nie żebym się skłaniała ku wegetarianizmowi, co to, to nie, tak jakoś wypada...) za to coraz częściej bywają wszelkiego rodzaju kluski, placki, naleśniki, pożywne zupy, itp. Taka zdrowa odmiana tej zimy nastała. Wszystko mączne w umiarkowanych ilościach nie szkodzi, wręcz nastraja pozytywnie. Dzisiaj polecam pyszne kluski jaglane. Przygotowane na bazie kaszy jaglanej z dodatkiem mąk

Smaczne Zdrowe
Zupa krem z cukinii z miętą 166

ewentualnie: groszek ptysiowy lub grzanki Wykonanie: Cukinię obieramy, przekrawamy wzdłuż i łyżką wydrążamy środek. Drobno kroimy i dodajemy do gotującego się bulionu. Gotujemy do miękkości (10-15 minut). Gdy zupa przestygnie, blenderem miksujemy na gładki krem. Dodajemy rozdrobnioną miętę i jogurt grecki. Doprawiamy przyprawami do smaku. Podajemy z grzankami lub groszkiem ptysiowym (u mnie wersja light: tylko płatki migdałów). Smacznego

KasiekGotuje
Makaron z warzywami, czyli jak wykorzystać zupki błyskawiczne z makaronem 254

przyprawy z zupki wymieszane w około 250-400 ml wody i sos sojowy. Makaron przykryć warzywami i przez chwilę dusić do odpowiedniej miękkości. Większa ilość wody da nam konsystencję zupy, mniejsza - makaronu z warzywami :)  Może przepis brzmi skomplikowanie, ale tylko tak to wygląda :) potrawę robi się szybko i śmiało można zaliczyć ją do tych błyskawicznych

Codzienna kuchnia niecodzienna
Boczniaki w cieście naleśnikowym 171

Boczniaki to dla mnie kulinarna nowość. Chyba nie jadłam, albo nie pamiętam. Zresztą nie przepadam za grzybami, zupę grzybową jem raz w roku i trochę częściej pieczarki, choć pieczarki robię regularnie, bo córka jest ich wielbicielką. Czytaj więcej

Zdrowa Kuchnia Sowy
Pomidorowe curry Nigelli z ryżem jaśminowym 228

kuchnię świata. Już nie mogę się doczekać. Myślę, że będzie to ogromna przyjemność dla Waszych podniebień. Ja już zacieram ręce i spoglądam podekscytowana w stronę kuchni. Będzie tarta tatin, zupa cebulowa i kurczak w winie. Będzie cudnie! Aż mi się humor poprawił.  Składniki ryż jaśminowy 250g ryżu basmati 2 torebki herbaty jaśminowej 0,5l wrzącej wody (np zagrzanej

W kuchni wieczorem
Naleśniki 537

gęstym strumieniem. Dodatkowo dobrze jest odstawić ciasto na pół godziny przykryte ściereczką.  Smażymy naleśniki na rozgrzanym oleju, patelnia ma być tylko nasmarowana olejem. Ilość ciasta odmierzam łyżką do zupy, taka porcja wystarcza akurat na placek zrobiony na średniej patelni. Naleśniki przekręcamy na drugą stronę gdy brzegi placka zaczną odchodzić od patelni. Gotowe naleśniki układamy jeden na drugim, przykrywamy talerzykiem

prawdziwe jedzenie
Pieczone pomidory 128

tylko ja tracę apetyt w tak upalne dni? Nie dla mnie mięso, zupy i mączne potrawy. Po szybkiej wizycie w sklepie lodówka zapełnia się jogurtami naturalnymi i świeżymi warzywami, na kuchennym stole królują góry soczystych owoców, a z kredensu uśmiechają się do mnie gałązki pachnących pomidorów... Ach jak ja kocham lato:) Pieczone pomidory* 4 pomidory 2 duże ząbki czosnku oliwa

Zapiski Młodej Żony
Oponki serowe 832

Tłusty Czwartek.  Dlatego też pojawia się moja pierwsza tegoroczna propozycja.  Oponki są banalne w wykonaniu, do przygotowanie ich nie zajmuje dużo czasu.  Ja zrobiłam moje między zupą a drugim daniem, więc dzieciaki (i nie tylko one) mogły spałaszować je jeszcze na ciepło w ramach podwieczorku.       Składniki (na ok. 15 sztuk): 250 g sera (może

Sto kolorów kuchni
Placuszki z kaszy jaglanej - pyszne i zdrowe! 194

córcia odziedziczyła miłość do kasz po tatusiu więc chociaż raz w tygodniu jakaś kasza gości na naszym stole. Tym razem padło na jaglaną - zawsze dodawałam ją po prostu do zup (np. zamiast jęczmiennej do krupniku) a dziś chciałam ją zrobić do drugiego dania. Niestety, nie smakowała mi do tego stopnia, że do obiadu był.. kus-kus:) Ale coś musiałam

Kto ugości moich gości?
TARTA CEBULOWA 259

świeży czosnek, mleko i mąka, ostatnimi czasy żytnia bądź pełnoziarnista. Szkoda, że przez wielu nie jest doceniana na tyle, by stworzyć z nią w roli głównej danie obiadowe (pomijając zupę cebulową). Polecam tartę - dla przełamania konwenansów i przetestowania cebuli jako głównej bohaterki. Ma wiele zalet. Nie tylko jako danie ciepłe, na zimno będzie świetną przekąską imprezową. * fragment pochodzi z wiersza

W kuchni Karmel-itki