zupa - 39309 przepisów (strona:2088/2621)

Kotlety z duszą. Podwójny schabowy po bieszczadzku 1294

kotletów w pamięć zapadły mi dobrze cudowne "jaaaagody w cieście ze śmietaną - raz!" czyli wielkie pierogi z owocami i "poooomidory skremowane, zabielane - raz!" czyli esencjonalna zupa pomidorowa ze śmietanką i kluseczkami. Za barem stał dobrze zbudowany, uśmiechnięty Gopr-owiec w czerwonym polarze, z najbliższej strażnicy i donośnym głosem wywoływał właśnie tak zamówione dania - czad po prostu

Smaczna Pyza
Rozgrzewająca kartoflanka z pieczonych batatów i marchwi! Newellowa jesień! 163

Dzisiaj zapraszam Was na pyszną i nietuzinkową kartoflankę z pieczonych batatów i marchwi, podaną z wędzoną Newellą, olejem sezamowym, chrupiącym makaronem z młodej marchwi i kiełkami z cebuli. Zupa ma tak bardzo innym i wyrafinowany smak, że bardzo gorąco ją Wam polecam! Jest idealna na jesienny obiad, rozgrzewa i syci, dzięki dodatkowi Newelli posiłek zyskuje pełnowartościowe białko. Idealny obiad! ZAPRASZAM

SMYKWKUCHNI
327. 151

deser to deser, każdy będzie dobry <3 3. Znienawidzona potrawa. Wspominam przedszkole i widzę brukselkę(o ile zaliczymy to do potrawy) kotlety rybne i zupę cebulową, A tak z domu, hmmm... sama nie wiem. 4. Masz do wyboru: uratować ukochane zwierzę albo obcego człowieka. Które z nich wybierzesz? Chyba obcego człowieka, bo myśl, że ma rodzinę, która będzie

More food, love and dreams
480. Maślana. 117

Atmosfera dziwna, nie ta sama co w gimnazjum, pomimo tego i tak było całkiem fajnie. Zrobiłam ciasto Rafaelo to, że w czasie kiedy miałam go pokroić był już prawie zupą ,przemilczmy. Do domu przyniosłam pustą blaszkę, a to się chyba liczy

More food, love and dreams
Greckie smaki na twoim grillu: Grillowanie sera Halloumi, porady, wskazówki, przepisy 136

najsmaczniejszy kiedy jest spożywany na ciepło. Pomimo, że poniższe wskazówki pokazują jak grillować ser Halloumi w plastrach, to możemy go również wykorzystywać pokrojony w kostkę jako składnik szaszłyków i zup. Można takie kostki sera również usmażyć z oliwą, czosnkiem i warzywami na patelni. Bardzo często grillowany ser Halloumi podawany jest tylko skropiony sokiem z cytryny. Niektóre rodzaje tego sera które

naRuszcie
Surówka z czerwonej kapusty z awokado 245

Chyba nic nie robiłam do tej pory z czerwonej kapusty. Zwykłą też rzadko używam, najczęściej to jeszcze włoską do zup. Czytaj więcej

Zdrowa Kuchnia Sowy
ZUPA SZCZAWIOWO- SZPINAKOWA Z JAJEM 150

idealny czas na zbieranie szczawiu. Teraz szczególnie ten łąkowy, pierwszy jest najsmaczniejszy. Ja używam do zup i tego łąkowego( bo jest bardziej wyrazisty w smaku) ale mam też ogrodowy. W sezonie zupka szczawiowa jest obowiązkowa, szczególnie taka z jajkiem. Oprócz tradycyjnej szczawiówki jaką robiła mi babcia robię też krem z dodatkiem szpinaku, fajne połaczenie smakowe, spróbujcie. Składniki: pęczek świeżego szczawiu

Z Majeczką w kuchni
PASTERYZOWANIE I MROŻENIE-SPOSOBY NA PRZECHOWANIE SZCZAWIU 195

Szczaw płukamy, kroimy na niezbyt drobne kawałki. W miseczce posypujemy dość sporo solą,szczaw układamy do słoiczków( ja wkładam do takich np po musztardzie, tyle mi wystarcza na przygotowanie zupy dla mojej 4 osobowej rodziny), dobrze ugniatamy, tak układamy do szykji słoika. Zakręcamy. Słoiki ustawiamy w garnku z wodą, po zagotowaniu wody pasteryzujemy ok. 15 minut, wyjmujemy,odwracamy do góry

Z Majeczką w kuchni
FRITATA Z BOTWINĄ 116

Botwina ogólnie znana jest w zupie,zachęcam wypróbowania mojego przepisu na fritatę, pomysł ciekawy z ciekawym efektem smakowym   Składniki: 3 jajka pęczek botwinki 1/3 szklanki mleka 5 łyżek mąki sól,pieprz olej do smażenia Wykonanie: Botwinkę razem zburaczkami drobno kroimy. Wrzucamy na rozgrzany olej,mieszając podduszamy ok 3 minut. Jajka rozkłócamy ,dodajemy mleko, mąkę, przyprawy. Zalewamy botwinkę, kiedy masa

Z Majeczką w kuchni
Małże, mule, omułki - czyli co skrywa czarna muszelka 236

winie lub innym sosie :) Do tego obowiązkowo ciepła, chrupiąca bagietka i kawałek cytryny :) Jak zasiąść z małżem do stołu? W restauracjach małże zwykle są podawane w głębokich talerzach na zupę, w dużych misach lub wazach, albo w fikuśnych, małych wiadereczkach. Do tego dostaniecie łyżkę i widelec oraz duży talerz na puste skorupki. I miseczkę z wodą i cytryną do płukania

W kuchni Katie
PIERNIK Z DOMOWYM POWIDŁEM ŚLIWKOWYM I IMBIROWĄ POLEWĄ CZEKOLADOWĄ /Bezglutenowy. 181

sobie miny tych w białych kitlach, kiedy ze słoiczków wyjęłyśmy bananowe chlebki! :) Zdziwienie widać było na kilometr. Ale i tak przegrało ono z ich mimiką spowodowaną tym, że podgrzewałyśmy zupę krem w słoiczku włożonym do elektrycznego czajnika. :) Taka filozofia. Pozdrawiamy Was z naszym smakoszem - starszą bokserką, która próbowała dobrać się do piernika! Na szczęście z marnym skutkiem (polować za długo

Wypisz Wymaluj
Chleb bez mąki 130

całości jako dodatek m.in. do sałatek, musli, owsianki, ugotowanych kasz i chlebów bez mąki oczywiście. Zmielone łączy się z mąką przy wypieku ciat i chleba, oraz do zagęszczania zup. Po zalaniu gorącą wodą stosuje się w formie żelu. Można też stosować olej z nasion. Składniki (na 1 foremkę a 20cm): 135 g ziarem słonecznika 90 g siemienia lnianego

Grahamka, weka i kajzerka
Tymiankowy sos grzybowy z duszonych grzybów 209

Pewnie nie tylko ja mam w zamrażarce przygotowane porcje obgotowanych grzybów do wykorzystania w różnych potrawach. Dodaję do nich duszoną cebulkę , koper i śmietankę i podaję z ziemniakami, gotuję zupę grzybową, przygotowuję sos grzybowy. I to jest taki najprostszy sos do wszelkiego rodzaju kluch. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Bulionowa pasta mięsna, czyli domowa kostka rosołowa 181

trochę czasochłonne. Ale za jednym razem możemy przygotować większa ilość pasty i albo ją zamrozić, albo zawekować w małych słoiczkach. Do przyrządzenia zupy dla czterech będziecie potem potrzebować około jednej płaskiej łyżki pasty. Na blogu znajdziecie również  domową warzywną pastę bulionową . Bulionowa pasta mięsna, czyli kostka rosołowa

Kulinarne przygody Gatity
Zupa-krem z dyni 110

dynia jest bardzo twarda. Następnie kroję w kostkę. Teraz zabieram się za nasze trzy cebule. Siekam je na średniej wielkości kostki.Nie muszą być idealne, gdyż i tak "zginą"w zupie. Tak samo jak dynię kroję imbir. Kawałek o wielkośći ok 5 cm obieram i kroję na plastry. Teraz bierzemy garnek. Ja przecedzam mój wywar i w tym samym garnku podsmażam

Pasje Jolki