zupa z suszonych pomidorów - 1010 przepisów (strona:26/68)

Zupa krem z dynią i warzywami 202

urlopowej, zatęskniłam za Wami, dziękuję za miłe maile i pozdrowienia.  Po statystyce widzę że zaglądacie do mnie, dziękuję :)     zupa krem z dynią  Polecam pożywne zupy kremowe, doskonałe na jesienne obiady, dzisiaj krem z dyni i cukinii z dodatkiem warzyw mrożonych, marchwi, brokułów i kalafiora.  Doprawiony aromatycznymi przyprawami i czosnkiem. Doskonałym uzupełnieniem są grzaneczki czosnkowe(...)różyczki kalafiora i brokuł, marchew –kilkanaście talarków) 3-4 ząbki czosnku 4 łyżki masła  ziele angielskie 2 kulki listek laurowy sól imbir pieprz cytrynowy pieprz biały pomidory suszone z czosnkiem i bazylią zioła prowansalskie  jogurt lub śmietana do zabielenia grzanki czosnkowe Dynię i cukinię myję, z dyni wycinam nasiona i kroję razem z cukinią na mniejsze kawałki

Takie tam pichcenie
Zupa fasolowa po kowbojsku czyli Zupowy Wtorek odc.98 168

strony przepis pochodzi. Zupa fasolowa po kowbojsku 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 – 2 papryczki jalapeño lub inne, bez pestek (pominełam, dałam szczypte mielonego chili) olej do smazenia 2 łyżeczki papryki wędzonej po 1/2 łyżeczki mielonego kuminu i mielonej kolendry po 1/4 łyżeczki suszonego oregano i tymianku oraz cynamonu i ostrej papryki 1 puszka pomidorów krojonych 2 puszki białej(...)pół minuty a nastepnie dodajemy wszystkie przyprawy. Smażymy kolejne 30 sekund dokładnie mieszając. Dolewamy pomidory i dusić przez kilka minu Dodrzucamy fasolę, wlewamy wywar, sos sojowy oraz przyprawiamy szczyptą soli. Przykrywamy i gotujemy przez 15 minut. Na koniec do pojemnika blendera odlewamy 3 chochelki zupy, dodajemy sok z cytryny, dużą garść świeżej kolendry i wszystko miksujemy na krem. Wlewamy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Zupa soczewicowa. 149

Soczewica - kolejne odkrycie! zupa grochowa w moim domu cieszy się wielką popularnością. Któregoś dnia zamiast łuskanego grochu który właśnie się skończył dodałam soczewice - czerwoną i to był bardzo dobry pomysł. Moim zdaniem to taka grochówka w lżejszym wydaniu ;-) Składniki; 1 szklanka soczewicy czerwonej 1 puszka pomidorów, krojonych, bez skórki 1 laska zwyczajnej lub innej cienkiej kiełbasy 4 ziemniaki 1 liśc(...)ziele angielskie. Gotowac kilka minut a następnie dodac dobrze wypłukaną soczewice oraz pomidory z puszki. Ziemniaki obrac, pokroić w kostke. Jednak z dodawaniem wstrzymać się do czasu az soczewica będzie na pół miekka. Kiełbase obrać ze skóry, pokroić i przyrumienić na patelni na oleju. Do zupy dodac ziemniaki, gotowac do miękkości. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz pozostałymi ziołami

Radość kipiąca uśmiechem.
Zupa pomidorowa z grzankami z mozzarellą i pesto. Najlepsza. 195

Zamiast tradycyjnego makaronu do zupy (u nas panuje frakcja makaronowa, z ryżem nigdy nie było pomidorówki) proponuję grzanki z pesto, które fundują drugie życie czerstwym kromkom chleba. Ci, którzy nie są na diecie mogą dorzucić do grzanek mozzarellę. Gorąco polecam :) Składniki: 1 ½ kg pomidorów 2 chlusty oliwy z oliwek 4 ząbki czosnku ¾ łyżeczki suszonego tymianku ¾ łyżeczki suszonego oregano(...)mikrobiologicznej (używam takiego w kostce, bez zalewy) pesto bazyliowe Piekarnik rozgrzać do 200°C. Pomidory pokroić na połówki, większe na ćwiartki. Ułożyć w naczyniu do pieczenia. Polać oliwą, skropić octem balsamicznym. Czosnek obrać, pokroić na plasterki. Pomidory posypać ziołami i solą. Dodać czosnek, dokładnie wymieszać. Pomidory powinny być ułożone w jednej warstwie skórką do dołu. Jeżeli trzeba część przełożyć

Pełny talerz
Śródziemnomorska zupa krem- z pieczonej papryki i pomidorów. 111

jest dla Was! Zapraszam na zupę pełną słońca i aromatu. Zapraszam do gajów oliwnych i nad morskie przystanie. Zapraszam do kraju, gdzie nie ma pośpiechu, a jedzenie celebruje się w gwarnym towarzystwie o kolorowej naturze. Składniki 4 duże czerwone papryki 2 puszki pomidorów konserwowych lub butelka gęstej passata di pomodoro woda 5 suszonych daktyli  Symbio 1 duża czerwona(...)cebulę pokrojoną w piórka , rozmaryn i tymianek. Obsmaż około 3 minut. Dodaj pomidory, obraną paprykę, czosnek oraz daktyle, dodaj wrzątku, skórkę z cytryny i dopraw solą. Przykryj i gotuj tak około 15 minut.Dodaj w razie czego łyżkę oleju kokosowego. Następnie wsyp kasze jaglaną. Im więcej wsypiesz tym zupa będzie gęstsza. Pod koniec gotowania dodaj spora garść listków świeżej bazylii. Wlej

Z Kuchni Do Kuchni
Ulubieńcy września 105

kolejnych ulubieńców. We wrześniu odkryłam sporo fajnych rzeczy jedzeniowych, które na pewno zostaną ze mną na długo.   Pierwszym ulubieńcem we wrześniu jest dynia. Robiłam z niej najczęściej pikantną zupę krem z mlekiem kokosowym. Wykorzystywałam ja również w deserach tj. muffiny czy napojach.  Kolejnymi ulubieńcami są pasty paprykowe - łagodna i ostra. Łagodną kupiłam w Biedronce i świetnie się sprawdza(...)mikrofalówki. Jest to  najprostszy i najszybszy wegański deser jaki jadłam.  W tym miesiącu miałam obsesje na punkcie kanapek z tostowanym pieczywem, hummusem, suszonymi pomidorami, sałatą i sosem BBQ. Polecam spróbować taką kombinacje :) Kolejnym ulubieńcem są domowe pomidory suszone, które robiłam na przełomie sierpnia i września. W tym miesiącu jadłam

wegujemy
Minestrone - zupa z mieszanych warzyw 192

łyżka masła4 ząbki czosnku, startego1,5 l  bulionu z kurczaka2  łyżki pasty pomidorowej1 puszka ciecierzycy, osączona600 g  pokrojonych  w kostkę pomidorów,( obranych)1 łyżka bazylii suszonejgarść natki pietruszki posiekanej1 łyżeczka suszonego oregano1/2 łyżeczki pieprzu1 szklanka drobnego makaronu (opcjonalnie)parmezan do posypaniaprzygotowanieW dużym rondlu, podsmażyć marchew, seler i cebulę, na oleju i maśle, do miękkości. Dodać(...)cukinię, mieszać i smażyć jeszcze  1 minutęWymieszać z bulionem, pastą pomidorową, ciecierzycą, pomidorami,  pietruszką, bazylią, oregano i pieprzem. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień; przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 20 minut. W międzyczasie ugotować makaron według wskazówek na opakowaniu; odcedzić.Zupę doprowadzić ponownie do wrzenia.  Podawać z dodatkiem makaronu, posypaną serem. Można polać oliwą. Smacznego

Stare Gary
Tajska zupa z mlekiem kokosowym i kurczakiem 251

warzywnego1 papryka czerwona2 pomidory400 ml mleka kokosowego5 suszonych liści limonki2 łyżeczki pasty krewetkowej Tom Yum1 limonkatrawa cytrynowaświeży imbirkolendra świeżamakaron ryżowysól, pieprzPRZYGOTOWANIE:W garnku na oliwie podsmażamy drobno pokrojone polędwiczki z kurczaka z dodatkiem posiekanego imbiru, pasty krewetkowej Tom Yum i startej skórki z limonki. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i czerwoną paprykę. Podsmażamy wszystko na wolnym ogniu(...)pieprz. Gotujemy na wolnym ogniu przez 15 min. Dolewamy mleko kokosowe, doprawiamy szczyptą soli i gotujemy jeszcze 5 min. Na końcu dodajemy świeżo posiekaną kolendrę. Jako dodatek do zupy polecam makaron ryżowy, długie wstążki.Makaron moczymy przez ok 10 min. w zimnej wodzie i wrzucamy do gotującej się wody na ok. 2-3 min.Smacznego

kulinarnyJa
PIEROGI Z MIĘSEM, ZIOŁAMI I ZIARNAMI /BEZGLUTENOWE I TRADYCYJNE CIASTO. 151

Czosnek, 5 główek- Przyprawy:* pieprz czarny,* pieprz ziołowy,* domowa mieszanka suszonych warzyw,* ostra papryka,* słodka papryka,* mieszanka pomidory, czarnuszka i czosnek niedźwiedzi- zioła:* oregano,* bazylia,/Przyprawy i zioła - na bogato!!! Farsz ma być na prawdę mocny w smaku, dość charakterny.Gotujemy wywar mięsno-warzywny, który świetnie nadaje się na zupę.Wystudzone mięso i warzywa przepuszczamy przez maszynkę. Dodajemy przyprawy, mieszamy.Na(...)trzeba. Robimy na wyczucie! :) Składniki dokładnie mieszamy i zaczynamy rozrabiać ciasto.- Wszystkie wskazówki dotyczące ciasta bezglutenowego i zwykłego: TUTAJ (w przepisie na pierogi ruskie)DODATKOWO:- Mieszanka Bezglutenowa "EUFORIA"- Mieszanka - Pomidory z Czarnuszką i Czosnkiem Niedźwiedzim.- tarty ser żółtyMIESZANKA EUFORIA OD ZIARENKOWO:Prażone ziarna: słonecznik, dynia, konopie siewne - PRODUKT BEZGLUTENOWY:"to prawdziwa rozkosz dla ciała i ducha – tę mieszankę prażonych ziaren

Wypisz Wymaluj
Japońska zupa z pasty miso – miso-shiru. Co to jest umami? 163

sobie około 0,22%, parmezan już całkiem sporo, bo 1,2% (pisałam o nim przy okazji TATARA ). Wodorosty kombu, używane do bulionu na zupę miso –to aż 2,2%. Znajduje się też w grzybach, pomidorach, orzechach, winogronach, brokułach.   Glutaminian sodu, czyli sól kwasu glutaminowego to aminokwas naturalnie występujący w białkach . Ten smak uwalnia się wtedy, gdy na białka działa(...)dojrzewania. Uwędzona na ciepło ryba będzie miała więcej umami niż ta świeżo złowiona. MISO-SHIRU Garść wodorostów suszonych zalewamy wrzątkiem, zostawiamy na 8-10 minut aż napęcznieją, odcedzamy na sicie i kroimy je drobniej. Chyba, że macie te już pokrojone przed suszeniem. Tofu kroimy w drobną kostkę. Szczypior w duże oczka.   Wodę podgrzewamy w rondelku do wrzenia, rozpuszczamy

Karo in the Kitchen
Zupa z soczewicą i batatami 235

było w lodówce. Resztę zdziałały zioła i przyprawy. Zupa jest aromatyczna i obyło się tym razem bez marudzenia. Składniki: 1,5 litra bulionu warzywnego 250 g wędzonego boczku 1 duża marchew 1/2 dużego selera 1 duży batat pół cebuli 3 ząbki czosnku ¾ czerwonej soczewicy kilka suszonych pomidorów z oliwy, dobrze odsączonych, pokrojonych w kostkę 2 łyżki suszonych

Czerwień i błękit
Ogniste żeberka wieprzowe z grilla 165

Mięso wyjąć z wywaru, ostudzić. Wywar można zachować do przygotowania zupy. Marynata 1 mała cebula 2 duże ząbki czosnku 3 łyżeczki suszonego majeranku 4 średnie papryczki chili 1 łyżeczka ostrego sosu (np. piri-piri, tabasco – wedle upodobań) 2 łyżki miodu 3 łyżki oleju Kujawski z papryką ostrą, pomidorami i bazylią 4 łyżki octu balsamicznego 5 łyżek sosu sojowego

Pełny talerz
Zrazy wołowe po myśliwsku 200

mięsa wołowego (udziec) 500 g pieczarek 1 opakowanie mrożonki (zupa grzybowa mroźna kraina) 2 duże czerwone cebule (posiekać) 8 ogórków kiszonych (słupki) 400 ml jogurtu naturalnego sól himalajska 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 2 ziarenka owoców jałowca 7 ziarenek pieprzu świeżo mielony pieprz przyprawa: suszone pomidory z bazylia i czosnkiem musztarda sarepska 1 litr wody PRZYGOTOWANIE: Mięso

ClauditteMissCooking
Zupa z czerwonej soczewicy i warzyw 193

aromatyczną, fajnie rozgrzewającą w te ponure dni zupę. Jeśli szukacie pomysłu na bezmięsny, zdrowy, ciepły posiłek to jak najbardziej polecam :) Składniki: 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 2-3 ziarenka ziela angielskiego 2 liście laurowe 2 średnie marchewki 1 duża pietruszka 3 średnie ziemniaki ok. 3/4 szklanki czerwonej soczewicy 1 puszka krojonych pomidorów (lub ok. 400 ml passaty pomidorowej) sól(...)laurowe, ziele angielskie, pokrojone w kostkę marchewki oraz seler. Po ok. 5 minutach dorzucić pokrojone w kostkę ziemniaki i soczewicę. Gotować, aż warzywa zmiękną. Pomidory z puszki zblendować, przelać do garnka, dodać przyprawy i zagotować. Zupę podawać na ciepło, można ją posypać posiekanym koperkiem lub natką pietruszki

Simply Food
Zupa z dorsza z pomidorami 222

Jestem amatorką zup. Uwielbiam je! Bez zupy nie ma obiadu, a wręcz jak dla mnie na zupie obiad może się zaczynać i kończyć. Mogą być gęste lub rzadkie, kremowe lub klarowne, zabielane, z zasmażką, na mięsie, wodzie, mleku, z warzywami, mięsem, rybą, owocami, podawane na ciepło lub zimno... Ich różnorodność jest ograniczona wyłącznie naszą wyobraźnią. Pewne jest jedno(...)olej w jakim są zanurzone suszone pomidory, który jest ciekawy w smaku i w dodatku dobrze przyprawiony.Gdy warzywa się zeszklą, na patelnię dodajemy marchew, pietruszkę, papryczkę chilli i seler, przesmażamy chwilę i przekładamy do garnka z gotującą się wodą. Dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę i gotujemy na niewielkim ogniu przez ok. godzinę. Zupa powinna lekko "pyrkotać", nie może gotować

Taste Of My Day