odsączamy); - pokrojone suszone pomidory w paseczki, dodajemy do miski z cukinią i mąką; - masę doprawiamy przyprawami i solą morską; - na rozgrzaną patelnię dodajemy oliwę i nakładamy na nią łyżką placuszki - smażymy na każdej stronie aż się zarumienią. Gotowe! SMACZNEGO! Doskonale smakują z białym twarogiem i jogurtem naturalnym. Dla smakoszy cukinii polecam również przepis na zupę krem
MintTasteSezon pomidorowy w pełni! Oprócz zup i sałatek polecam wykonanie sosu pomidorowego, bardzo aksamitnego. Sos ten pasuje do kurczaka i schabu, do roladek i faszerowanego mięsa, a także do kalafiora i jarskich kotletów. Składniki: • puszka pomidorów bez skóry lub 0,5 kg świeżych, mięsistych • 1 cebula • 2 ząbki czosnku • 2 serki(...)topione śmietankowe po 100 g • szczypta suszonego oregano i bazylii • sól, pieprz dosmaku • 2 łyżki oleju Wykonanie: • Cebulę i czosnek obrać i pokroić, podsmażyć na oleju. • Świeże pomidory pokroić w kostkę, zagotować i przetrzeć przez sito, aby oddzielić pestki i skórkę lub dodać pomidory z puszki. • Zagotować – świeże pomidory
To co kochamWŁOSKA ZUPA POMIDOROWA aromatyczna,pyszna,gotowa w 30 min i banalnie prosta do zrobienia, można ją jeść z grzaneczkami,groszkiem ptysiowym,lub drobnym makaronikiem uwielbiam ją i zawsze jeszcze przed obiadem piję ją w szklance-po prostu nie mogę się oprzeć spróbujcie sami... SKŁADNIKI: CEBULA GŁÓWKA CZOSNKU POMIDORY W PUSZCE ŚWIERZA BAZYLIA SUSZONE ZIOŁA KOSTKA ROSOŁOWA (LUB ROSÓŁ
Swojskie jedzonkoPopularne jednogarnkowe danie kuchni węgierskiej, bardzo sycące i aromatyczne. Głównym jego składnikiem są papryki, pomidory i podsmażona kiełbasa. Ja dodaję również cukinię :)Składniki:400 g kiełbasy2
wyzwania kuchenneogórkowym często robimy ogórki małosolne. Od zawsze kojarzą nam się z lasem...może dlatego, że chodziliśmy wtedy na jagody...a to było najbezpieczniejsze jedzenie w letnie upały. Do tego pomidor, pajda chleba ze świeżym masłem <3 to były czasy. Rodzice uczyli nas samodzielności, odpowiedzialności i pracy. Sezony w wakacje były bardzo popularne...truskawki, jagody, porzeczki, grzyby...jeśli chciało się(...)natki pietruszki 1 część zielonego pora 4 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 korzeń selera 1 korzeń pietruszki 1 kapelusz suszonego grzyba 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu ziarnistego 1 łyżeczka soli 1 listek lubczyku Zupa: 2 marchewki 1 korzeń pietruszki 2 średniej wielkości ziemniaki 50 g masła 500 g ogórków małosolnych 100 ml śmietany 30 % koperek
R'n'G KitchenUwielbiam pomidory, kremy pomidorowe. Ten krem jest wyjątkowy, bo powstaje zaledwie w kilka minut a do tego cudowny, aromatyczny, po prostu krem idealny. Składniki: 500 ml
Olga Piecze i Gotujenasionami chia Zupa kokosowo-czekoladowa z bananami w karmelu waniliowym Muffinki bardzo czekoladowe z bitą śmietaną i truskawkami Coś niegrzecznego Studzenie zmysłów – lody z solonym karmelem i orzechami Błyskawiczne ciasto z pomarańczami i kremem czekoladowo-miętowym Mus kokosowy z nasionami chia Najprostsza miłość po włosku Sałatka pobudzająca zmysły ze szpinakiem, fetą, gruszką i suszonymi pomidorami Quiche z gruszką
Eat me! Fit me!różnych zup, nie tylko rosołu (a ten podawaliśmy także z młodymi ziemniakami), ale także do grzybowej. Latem jadaliśmy domowy cienki makaron z kruszonym twarogiem i świeżo pokrojonymi sezonowymi truskawkami z dodatkiem słodkiej śmietany. Poniżej przedstawię Wam ciasto bazę, to znaczy że na jej podstawie możecie przyrządzić wiele innych kształtnych makaronów. Możecie do ciasta dodawać suszone pomidory w przyprawie
Zasmakuj Kuchnipół łyżeczki suszonych pomidorów 1 pomidor 2 ząbki czosnku pół cebuli 100 g żółtego sera tłuszcz do smażenia Cukinie umyć, odciąć korzonek tworząc przykryweczkę. Wydrążyć cukinie. Na patelni rozgrzać odrobinę tłuszczu, przyrumienić cebulę i czosnek, dodać mięso , smażyć i rozdzielać na drobniejsze kawałeczki, następnie dodać połowę wydrążonej cukinii , posiekanej uprzednio. (Resztę można zużyć do leczo lub zupy). Dodać przyprawy
Gotowanie jest łatwepomidorów i przypraw stanowi niezwykle ciekawą odmianę oraz wzbogaca danie o wartościowe składniki odżywcze. Ja swoją mieszankę wzbogaciłam o suszony koperek SYS I dodałam, jak Babcia Zosia radzi na opakowaniu – zielonych oliwek. Powiem Wam , że dodatek tych oliwek kompletnie zmienił smak placków i nabrały one charakteru. Jak smakuja placki ziemniaczane Babci Zosi? A jak zupa pomidorowa? Tego
Z Kuchni Do Kuchnioraz kac pomidory na przepis litewski. Gotowałam domowe, polskie obiady: bardzo sycący żurek, zapiekaną paprykę przepisu kuchni Lidla, bitki wołowe z domowymi kopytkami, grzybówkę na suszonych grzybach, duszone kurki cebulą i natką pietruszki. Przygotowywałam też obiady, które praktycznie robią się same; ziemniaki zapiekane z brukselką i rozmarynem z ogródka Piotra z schabem zapiekanym w śmietance i zupie cebulowej oraz
Brzuszki Łakomczuszkiwymaga uprzedniego namaczania, wystarczy ją przepłukać na sicie zimną wodą. Składniki 1 szklanka suszonej czerwonej soczewicy (ind. masur dal) 1 duża czerwona cebula pokrojona w kostkę 1 mała marchewka 1 mały por (tylko biała część) 3 lub 4 mięsiste pomidory lub 1 puszka krojonych pomidorów lub kilka 3-4 łyżki przecieru pomidorowego 2 ziemniaki lub 1 średni batat(...)aromat. Przełożyć wszystko do wolnowaru, dodać soczewicę, pokrojone w drobną kostkę ziemniaki (lub batata), marchewkę, pokrojone pomidory (lub przecier pomidorowy) i bulion warzywny. Na około pół godziny przed końcem wolnowarzenia dodać mleko kokosowe i doprawić do smaku solą i pieprzem. Jeśli lubicie zupy o konsystencji kremu, całość możecie zmiksować (jak na zdjęciu poniżej). Podawać posypane natką pietruszki. Wersja dla tradycjonalistów
Kulinaria - potrawy z różnych stron światawielkości pietruszki por gałązka lubczyku ogrodowego 2 goździki 1 listek laurowy 2 ziela angielskie 4 ziarna pieprzu czarnego 1 kapelusz suszonego grzybka 1/4 łyżeczki soli maggi w płynie 1 litr wody Na sos: 1/2 żółtej papryki 1 duży pomidor 1 duża cebula( dałam pół czerwonej , pół białej ) 2 ząbki czosnku 2 łyżki usiekanych ,, igiełek,, świeżego rozmarynu 2 łyżki usiekanego(...)Przygotować sos: Kawałki kurczaka oprószyć mąką. Pokroić paprykę w paseczki. Pomidora pokroić w kostkę. Obrać i rozetrzeć czosnek. Usiekać świeży rozmaryn i tymianek . Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć cebulę i czosnek uważają by się nie przypaliły. Włożyć na patelnię koło cebuli i obsmażyć. Dorzucić paprykę, pomidora , zioła, przyprawy. Smażyć mieszając kilka minut. Wlać bulion, włożyć koncentrat pomidorowy, wsypać
Buniabaje w kuchnizupami zbytnio nie przepada!;) ), co mnie bardzo cieszy, bo mam w planach robić ją częściej, gdyż do końca zimy dalej niż bliżej, a solidna porcja rozgrzewacza każdemu się przyda- Wam również :))) * groch połówki- 1 szklanka* pomidory krojone- 1 szklanka* marchew- 1 szt.* cebula- 1 szt.* bulion warzywny- 1 litr* imbir starty- 1 łyżka* kolendra suszona- 1/4 łyżeczki* suszona
Kraina Miodem Płynąca