zupa z suszonych pomidorów - 1010 przepisów (strona:24/68)

Podsumowanie 2016 roku - Odkrycie nowych smaków 143

ciągu dnia. W tym roku naszym śniadaniowym odkryciem okazały się jajka w pomidorach (nazywane też jajkami w czyśćcu lub szakszuka). Pyszne i pożywne, do tego łatwe w przyrządzeniu. Przepis znajduje się tutaj . :) Zupa do której wracamy I tu pojawił sie problem, okazało się bowiem, że są dwie zupy, które odkryłyśmy w tym roku i wracamy równie często do jednej(...)pyszny, zdecydowanie zdrowy.  Druga to zupa krem z batata i buraka . Obie cudowne w smaku, obie pełne warzyw, obie niezwykle aromatyczne, smaczne...  i obie z buraka i batata :) Coś w tych warzywach musi być. Obiadowe pyszności Jednym z najsmaczniejszych dań odkrytych w mionym roku są polędwiczki wieprzowe z suszonymi pomidorami i mascarpone. Kruche fantastyczne mięso nie jest

Kolizje Smaków
Bográcsgulyás, bograczem zwany 223

zakąsko, to już i -30 nie straszne! Tako zakąsko na pewno jest madziarska zupa mięsna, co to ją uni w kociołkach nad ogniskami gotujo. Konkretna, tłusta i ostra jak stu diabłów, podawana z mącznymi kluseczkami! Polecamy! Składniki: 80 dag wołowiny 2 duże cebule 2 duże pomidory malinowe 2 żółte papryki 3 średniej wielkości ziemniaki 2 łyżki smalcu 1,5 łyżki(...)smalec. Cebule kroimy w drobną kosteczkę i wrzucamy na rozgrzany smalec. Podsmażamy na złoto, dosypujemy suszoną paprykę i mieszamy. Wołowinę kroimy w ok. 1 cm kawałki i dorzucamy do cebuli. Wszystko podsmażamy. Wlewamy szklankę gorącej wody. Dorzucamy pokrojone w kostkę papryki i pomidory. Doprawiamy czuszką, kminkiem, solą i pieprzem. Całość dusimy do miękkości mięsa (około 1,5 godziny

Dobra zagrycha u Krychy i Zdzicha
Zupa cebulowa z boczkiem i pomidorami 187

dobrze nie rozgrzewa jak zupa. Tym bardziej cebulowa. Ta na dodatek jest dosyć syta i z całą pewnością może stanowić jednodaniowy obiad :) SKŁADNIKI: Dla 4 osób. 200 g parzonego boczku 3 łyżki masła 1,5 kg cebuli 2 ząbki czosnku 0,5 kg pomidorów 100 ml śmietanki 30% 1 łyżeczka suszonego tymianku sól, pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA(...)boczkiem. Zalewamy około 1,5 - 2 litrami wody. Gotujemy na małym ogniu przez około pół godziny. 4. Pomidory nacinamy, sparzamy we wrzątku, hartujemy zimna wodą, a następnie obieramy ze skórki. Kroimy w niedużą kostkę, przesmażamy na maśle, dodajemy do zupy. 5. Zabielamy zupę śmietanką, doprawiamy tymiankiem, solą i pieprzem. Zupę podajemy ze świeżą bagietką. Można posypać startym francuskim serem gruyere

W kuchni Katie
Potrawy wegetariańskie 233

szpinakiemHtipitiMakaron z sosem a'la ratatouilleSpeghetti po genueńskuGrillowane bakłażany z tzatzikiBriami, grecka zapiekankaSałatka z pomidorów i mozzarelliSałatka z arbuzem i fetąRoladki z cukiniiSałatka z fasolki i groszkuSałatka z cukinii i fasolkiPlacki z cukinii i fetyTarta ze szpinakiem i fetąMłode ziemniaki w zielonym sosieFrancuska zupa szczawiowaJajka zapiekane z botwinkąNajprostsze grillowane szparagiZielony omletMakaron z pieczarkami i cytrynąFrancuska sałatka z mleczaTarta ze szpinakiem(...)jajkiemLasagne wegetariańskaGrzanki śródziemnomorskieKanapeczki z halloumi i pestoDip z buraka z za'ataremCygara z filo z fetą i ziołamiMakaron z suszonymi pomidoramiRoladki z papryki i koziego seraKolorowa tortilla z piekarnikaRisotto z grzybami i dyniąCypryjskie kanapki z halloumiParmigiana z patisonówFasola w sosie pomidorowymTurecka pasta z bakłażanaGulasz warzywny po hiszpańskuPasta z fasoli i fetyMinestrone z młodych warzywOmlet ze szparagami i miętąSpaghetti

Chilli Czosnek i Oliwa
Pasta kanapkowa z czerwonej soczewicy 120

przyswajalna przez organizm. Łatwo się rozgotowuje, dlatego jest idealnym składnikiem past i zup. Dodatkowo nie wymaga wcześniejszego namoczenia. Przygotowanie pasty jest banalnie proste. Doskonale smakuje na kromce razowego chleba, z dodatkiem świeżych, chrupiących warzyw:) Składniki: 1 szklanka czerwonej soczewicy 1/2 szklanki nasion słonecznika 10 suszonych pomidorów z oliwy 1 cebula oliwa do smażenia  sól pieprz curry Dodatkowo: ulubione

Smakowity Blog Kulinarny
Porzucona kromka chleba – piknik kulinarny Banku Żywności w Lublinie 95

smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Strona internetowa: Kuchnia Jaśka Kuronia Zupa dyniowa Jaśka Kuronia ( w moim wykonaniu) Składniki: 1.5 kg obranej i pokrojonej w kostkę dyni cebula puszka pomidorów bez skórki garść pestek dyni (od siebie dodałam łyżkę siemienia lnianego) 2 łyżki suszonego tymianku spory pęczek pietruszki sól, pieprz olej 3 szklanki bulionu warzywnego Do dzieła

sierotka maRysia w kuchni
Pikantna zupa z pieczonych warzyw 142

kupić m.in. w sklepie internetowym Kuchnie Świata Pikantna zupa z pieczonych warzyw Składniki 2 zwykłe marchewki 2 marchewki filetowe  (można je kupić w marketach albo dodać nasze polskie marchewki) 3 pietruszki około 500 g dyni piżmowej (waga po obraniu) 3-4 duże pomidory lub 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów 1 duża czerwona cebula 1 lub 2 papryczki chili(...)laurowe   2 cm posiekanego świeżego imbiru lub 1 łyżeczka suszonego imbiru   1 łyżeczka chilli w proszku pół łyżeczki mielonego kuminu duża szczypta cynamonu kilka łyżek oleju   sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku świeży szczypiorek do dekoracji opcjonalnie jedna - dwie łyżki płynnego miodu Pikantna zupa z pieczonych warzyw Przygotowanie Nagrzać piekarnik do 180 °C (termoobieg

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Zupa rybna pomidorowa 178

nich bulion rybny, służący jako baza zupy. Reszta składników to inwencja kucharza Składniki:1 dorsz1 puszka pomidorów pelati -400 g (razem z zalewą)1 cebula4 ząbki czosnku1/2 szklanki białego wytrawnego wina1 liść laurowy3 łyżki oliwy z oliwek (extra vergine)1/3 łyżeczki chilli1 duży ziemniak1,5 l bulionu rybnego1/2 łyżki masła1/2 łyżeczki suszonej mięty1 łyżka koncentratu pomidorowego1/2 łyżeczki cukrunatka pietruszki(...)patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i szklimy drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Do garnka wlewamy bulion, pomidory, wino,  pokrojonego w kosteczkę ziemniaka, zeszkloną cebulę i czosnek, koncentrat pomidorowy i przyprawy. Gotujemy do miękkości ziemniaka, następnie wyjmujemy liść laurowy i wszystko miksujemy. Dodajemy do zupy pokrojonego dorsza i gotujemy jeszcze przez około 10 minut, aż ryba się ugotuje. Delikatnie mieszamy. Dokładamy

Oryginalny smak
Zupa kolorowa z pomidorami i papryką 150

wciągająca :) czerwona papryka idealnie wzmacnia smak zupy. Składniki: 1/2 selera 1 pietruszka 2-3 marchewki 2 świeże pomidory 1 papryka czerwona kilka średnich ziemniaków kilka listków świeżego majeranku 2 liście laurowe 3-4 ziarna ziela angielskiego 100 ml śmietany 30% 1 łyżka masła 82% tłuszczu 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku 2 łyżeczki suszonego lubczyku (może być też świeży) szczypta ostrej(...)pokrojone w kostkę ziemniaki. Po 10 minutach wrzucamy obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory (mają się rozgotować). Gotujemy do miękkości ziemniaków, a gdy będą prawie ugotowane dorzucamy paprykę pokrojoną w paseczki. Opłukane i osuszone listki majeranku siekamy. Dodajemy do zupy, przyprawiamy do smaku. Dodajemy łyżkę masła. Zabielamy śmietaną i tuż po ponownym zagotowaniu zdejmujemy z palnika

Kolorowy Przepisownik
Toskańska zupa pomidorowa z kiełbasą i tortellini 172

pikantna. Toskańska zupa pomidorowa z kiełbasą i tortellini to genialne danie gotowe w mniej niż pół godziny. Co więcej – jeśli chcecie ją przygotować latem, w pełni sezonu pomidorowego – wynagrodzi Was dodatkowo niezastąpionym smakiem świeżych pomidorów. Składniki: 2l bulionu warzywnego lub drobiowego 2 puszki pomidorów pellati (400g każda) ok. 400 g ulubionego (najlepiej świeżego, nie suszonego) tortellini 100g(...)suszonego) tymianku 1 łyżka płatków czerwonej papryki słodkiej 1 duża cebula 4 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy opcjonalnie – 0,5-1 łyżeczki chili opcjonalnie – odrobina cukru (zależy od słodkości pomidorów) Wykonanie: W garnku rozgrzać oliwę. Wrzucić posiekane drobno cebulę i czosnek. Zeszklić. Dodać pokrojoną w cienkie plastry kiełbasę i podsmażyć na złoto. Dodać pomidory, bulion i paprykę

Pociąg Do Kuchni
Rozgrzewająca zupa z soczewicą i jesiennymi pysznościami 154

czas ołowianych chmur! Rozgrzewająca zupa z soczewicą Potrzebujesz: 3/4 szklanki czerwonej soczewicy 1l + 1/2 szklanki wody 400g dyni 2 marchewki 2 garści jarmużu 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżka oeju 1/2 łyżeczki masła 2 mięsiste pomidory 1 jabłko 2 łyżeczki wędzonej mielonej papryki 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki 1 czubata łyżeczka suszonego tymianku sól, pieprz - do smaku(...)zagotują, dodaj soczewicę, podsmażoną cebulę z czosnkiem i 1/2 szklanki wody- gotuj do miękkości soczewicy. 6. Pomidory sparz i obierz ze skórki - pokrój w większą kostkę. 7. Jabłko pozbaw gniazda nasiennego i pokrój w małą kosteczkę. 8. Pomidory z jabłkiem dodaj do zupy- gotuj przez ok. 5min. 9. Porwany na kawałki jarmuż dodaj do całości i gotuj przez jeszcze

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Warzywo - Dominika Wójciak i KONKURS!! 154

sporo wspaniałych propozycji na zupy - chłodnik marchewkowy z pomarańczą i melonem, kremowa zupa z białej fasoli z wędzoną oliwą czy miso z chrupiącą marchewką, szparagami i omletem japońskim! Sami powiedzcie - aż chce się wszystko zjeść! My na pierwszy rzut musimy zrobić - smażoną fasolę z kaparami, suszonymi pomidorami i majerankiem, pasztet z fasoli z pieczonym czosnkiem i jabłkiem, omlet

Plate of Joy
Tartaletki z serem ricotta, cheddar i suszonymi pomidorami. 152

było pyszne połączenie. Takie tartaletki to świetna przekąska, dodatek do zupy, ale też idealna kolacja. Polecam Wam ten przepis. Nie wymaga dużo pracy, jest prosty w wykonaniu, a co najważniejsze szybko się go robi. Spróbujcie i Wy.   TARTALETKI Z SEREM RICOTTA, CHEDDAR I SUSZONYMI POMIDORAMI.           Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Ribollita – toskańska zupa chlebowa z pomidorami i fasolą 287

wlewamy puszkę pomidorów razem z zalewą. Dodajemy szpinak lub jarmuż, zioła, wlewamy bulion. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem –zupa ma tylko mrugać, przez około 20-25 minut. Po tym czasie do garnka dodajemy odcedzoną fasolkę i 3 łyżki startego parmezanu. Gotujemy razem jeszcze 15 minut, próbujemy. Solimy i pieprzymy do smaku.   W czasie gdy zupa razem z dodaną(...)gorącą zupę, kładziemy jeszcze jedną grzankę i posypujemy ją odrobiną parmezanu, posiekanej pietruszki i bazylii. Podajemy zupę od razu, bardzo gorącą.   Nie jest jak pomidorówka – bardzo kwaśna i esencjonalna. Nie jest też jak zupa fasolowa – bo jest dużo lżejsza i delikatniejsza. Warzywa nie są rozgotowane, przyprawy i parmezan świetnie wiążą całość. Przypieczone grzanki całość zagęszczają – miska zupy wystarczy

Karo in the Kitchen