zupa z suszonych pomidorów - 1010 przepisów (strona:17/68)

Zupa krem pomidorowa o smaku curry 169

wszyscy. Bynajmniej ja nie znam osoby, która nie lubiłaby zupy pomidorowej.  Powstała nawet piosenka sławiąca tą zupę! Przygotowałam ją na sposób hinduski. Pomidorowa o smaku curry. Aromatyczna. Kremowa konsystencja. Pyszna na ciepło i zimno.  Składniki: 2 puszki pomidorów krojonych Łowicz cebula 2 ząbki czosnku 1 mała puszka mleczka kokosowego łyżka oleju rzepakowego sól do smaku 1 l wody(...)namawiam do wykonania samemu Po pół łyżeczki : kurkumy kolendry kozieradki kminu rzymskiego gorczycy białej imbiru suszonego lub świeżego papryki słodkiej gałki muszkatołowej mielonego ziela angielskiego  szczypta chili    szczypta cynamonu 1 goździk  Do garnka w którym będzie gotowała się zupa wsyp wszystkie przyprawy. Zacznij podgrzewać aby uwolniły swój aromat. Następnie wlej olej, cebulę pokrojone w piórka

AZgotuj!
Zupa pomidorowa na rosole. Porosołowa błyskawiczna pomidorówka. 180

Zupa pomidorowa, pomidorówka, mało kto jej nie lubi :) Szybka, smaczna, pożywna, zdrowa... Niedawno pisałam o moim sposobie przygotowania i przechowywania rosołu-bulionu drobiowego,  http://kuchniazwidokiemna.blogspot.com/2014/12/roso-drobiowy-mieszany-z-indyka-i.html ,  dziś przyszedł czas na przygotowanie własnie na takim rosołku pomidorówki. Polecam :) Składniki - 2-3 litry rosołu-bulionu drobiowo-warzywnego - 1 puszka pomidorów bez skórki - 1 łyżka(...)przecieru pomidorowego - 2-3 łyżki śmietany 18 % - bazylia najlepiej świeża- ale może być suszona - sos sojowy ciemny ( opcjonalnie ) Wykonanie Rosół - bulion podgrzewam aż do zagotowania się, pomidory miksuję z przecierem pomidorowym i bazylią, dodaję je do gotującego się bulionu. W małym kubeczku odlewam trochę gorącej zupy rozrabiam z 2-3 łyżkami śmietany i wlewam do zupy. Gotuję na wolniutkim

Kuchnia z widokiem na ogród
Dyniowa komosanka z suszonymi pomidorami, szpinakiem i jajkiem w koszulce 133

jesieni dyniowy zakup posłużył na zupę oraz dyniowe purée, które wykorzystałam między innymi jako dodatek do śniadaniowej komosanki. Użycie gotowego już purée jest praktycznym sposobem urozmaicenia oraz wzbogacenia o cenne składniki odżywcze wszystkich dań zbożowych – od owsianek, po jaglanki i komosanki właśnie. W wersji wytrawnej dyniowa komosanka świetnie smakować będzie z suszonymi pomidorami, szpinakiem oraz jajkiem w koszulce – całość

Even Better Food
Zupa curry z soczewicą 106

pietruszka i pomidory. Cudnego aromatu zupie nadają przyprawy: curry, garam masala, bazylia i ostra papryka. Składniki: z przepisu z bloga Dietetycznie w kuchni 2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 cukinia (ok.170 g) 80 g soczewicy czerwonej 1 puszka pomidorów 2 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka suszonej bazylii 1/3 łyżeczki ostrej papryki(...)posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę i czosnek. Dodać pokrojoną w kostkę cukinię. Smażyć kilka minut. 3. Po 10 minutach dodać do zupy opłukaną soczewicę. Gotować na małym ogniu 15 minut. Dodać zawartość patelni oraz pomidory. Zagotować. Wyłączyć gaz. Doprawić solą, pieprzem, garam masala, ostrą papryką i curry. Wymieszać i podawać

Moja Galeria Smaku
Czwartek: Czerwona zupa z soczewicy 198

wpisie . Składniki: Na cały garnek zupy (około 4 porcje). Danie idealne do mrożenia. 2-3 szalotki lub jedna cebula 4 ząbki czosnku 2 łyżki słodkiej papryki 2 łyżeczki suszonego tymianku 1 łyżeczka kuminu 1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego (opcjonalnie – dla tych, którzy lubią ostrzejsze dania) Opakowanie passaty lub pomidorów z puszki (400 ml) Garść pomidorków koktajlowych (opcjonalnie

Niedzielny kucharz
Czerwona zupa z soczewicy 184

wpisie . Składniki: Na cały garnek zupy (około 4 porcje). Danie idealne do mrożenia. 2-3 szalotki lub jedna cebula 4 ząbki czosnku 2 łyżki słodkiej papryki 2 łyżeczki suszonego tymianku 1 łyżeczka kuminu 1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego (opcjonalnie – dla tych, którzy lubią ostrzejsze dania) Opakowanie passaty lub pomidorów z puszki (400 ml) Garść pomidorków koktajlowych (opcjonalnie

Niedzielny kucharz
Krem pomidorowy z bazylią i ryżem 156

smacznie, a do tego zupa cieszy jeszcze oko. Oto zupa krem z pomidorów z dużą ilością świeżej bazylii i obowiązkowo z ryżem basmati. Przygotowanie nie zajmuje wiele czasu chyba, że zechcemy krem przygotować z pieczonych pomidorów, to wtedy dojdzie jeszcze pieczenie, obieranie i krojenie. U mnie krem powstał z krojonych pomidorów z puszki, przecieru pomidorowego i koncentratu pomidorowego. Wersja(...)czosnek obrać, pokroić i podsmażyć na oliwie, dodać do gotujących się warzyw. Przyprawić suszoną bazylią, tymiankiem i oregano. Gdy warzywa są już miękkie należy rozdrobnić je blenderem, dodać pomidory, przecier i koncentrat. Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu.  Do gotującej się zupy dodać 2 łyżki ugotowanego ryżu i rozdrobnione listki bazylii. Wszystko zagotować i jeszcze raz rozdrobnić blenderem

Kuchcik gotuje
Zupa pomidorowa ze świeżych, letnich pomidorów 127

Zupa pomidorowa ze świeżych, letnich pomidorów jest jedną z moich ulubionych zup. Ja podaję ją z makaronem. Składniki: 1,5 kg miękkich, mocno dojrzałych pomidorów 2,5 litra wody porcja rosołowa 2 skrzydełka 2 łyżeczki Vegety domowej roboty (mieszanka suszonych warzyw, ziół i przypraw) 20 ziaren pieprzu czarnego 10 ziaren ziela angielskiego liść laurowy sól do smaku mały seler(...)świeże liście selera mały por 1 cebula 1 duża marchewka 1 korzeń pietruszki kilka gałązek natki pietruszki gałązka lubczyku Wykonanie: Pomidory myjemy, sparzamy, obieramy ze skóry, kroimy na ćwiartki, wkładamy do garnka i gotujemy do momentu rozpadnięcia się pomidorów. Powstały sos pomidorowy przecieramy przez sitko. Mięso oczyszczamy, wkładamy do garnka, zalewamy wodą. Gdy woda zacznie się gotować, dodajemy domową Vegetę

Smak mojego domu
Egipska zupa z soczewicą, ciecierzycą i makaronem 224

Egipcjanie go cenią. W sosie do tej sałatki z pomidorów i orzechów włoskich także występował. Dzięki wykorzystaniu korzennych przypraw zupa rozgrzewa i poprawia humor. To jest coś, czego zimą zawsze bardzo mi potrzeba. Egipska zupa z soczewicą, ciecierzycą i makaronem Składniki (na 4 porcje): 100 g suszonej ciecierzycy 200 g suszonej brązowej soczewicy (możecie zamienić na zieloną(...)kuminu (kminu rzymskiego) 50 g makaronu vermicelli (możecie zamienić na połamane spaghetti lub makaron do zupy nitki) 1 marchewka, obrana i pokrojona w drobną kostkę 1/2 cebuli, obranej i pokrojonej w drobną kostkę 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1 puszka (400 g) pomidorów z puszki  4 cebulki dymki pokrojone na plasterki 1 litr bulionu warzywnego 1 łyżeczka mielonego

Chilli Czosnek i Oliwa
Krem z czerwonej papryki Ani Starmach 120

dużej ilości świeżych warzyw. Na moim blogu znajdziecie kilka zup kremów, tym razem padło na paprykowy. Zupę podaję z grzankami, tartym serem, natką. Składniki: 5 czerwonych papryk 4 pomidory obrane ze skórki 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka suszonego tymianku lub kilka gałązek świeżego tymianku 1.2 l bulionu warzywnego lub rosołu 100 ml śmietanki kremówki szczypta słodkiej

Zasmakuj Kuchni
SUROWY CHLEBEK PEŁEN JODU (Z WODOROSTAMI DULSE I WAKAME) 135

ogóle go nie czuć. Chlebek jest pyszny chrupiący, wprost idealny jako dodatek do sałatki, zupy. Bardzo zdrowa pyszność! Składniki na 5 tacek dehydratora: 750 g siemienia lnianego, 1 szklanka suszonych wodorostów (wakame + dulse), 1 szklanka pestek dyni, 1 szklanka suszonych pomidorów, 1/2 główki czosnku, 1 cebula, 1 mała cukinia, sól i pieprz - ilość wedle uznania. Wykonanie: Siemię

Jeść, by żyć w zdrowiu
zupa- krem z soczewicy 103

było moje pierwsze podejście do zupy z soczewicy. Udane, bo zupa bardzo nam smakowała i była bardzo pożywna.  A do tego zrobiłam ją ekspresowo, więc polecam na dni, kiedy mamy mało czasu na gotowanie.  Składniki: szklanka czerwonej soczewicy puszka pomidorów krojonych włoszczyzna suszone oregano sól, pieprz kilka kromek weka 2 ząbki czosnku łyżka masła koperek ziele angielskie(...)liście laurowe. Gotować na małym ogniu aż warzywa będą miękkie. Dodać pomidory razem z zalewą. Przyprawić i gotować jeszcze kwadrans. Wyłowić ziele i liście laurowe i całość zmiksować. Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z masłem i natrzeć kromki. Pokroić na kostki i usmażyć na suchej patelni. Zupę przed podaniem można zabielić odrobiną śmietanki. Podawać z posiekanym koperkiem i grzankami

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Pikantna zupa meksykańska 138

łyżka pasty chipotle 1 łyżka brązowego cukru 750 ml bulionu warzywnego lub drobiowego 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 puszka 400 g czerwonej fasoli (daję większe puszki XXL o wadze 560 g) 1 puszka 400 g krojonych pomidorów (daję większe puszki XXL o wadze 560 g, takie ) sól morska, świeżo mielony pieprz   Do podania(...)sera Lancashire (użyłam Cheddara) – pominąć w wersji wegańskiej 1 dojrzałe awokado 1/2 pęczka kolendry   Przygotowanie zupy meksykańskiej: Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Obrany czosnek pokroić w plasterki. Odstawić. Ziarna kuminu uprażyć na suchej patelni, aż zaczną pachnieć (ale się nie przypalą). Odstawić. Podgrzać bulion i trzymać gorący pod przykryciem. W garnku z grubym dnem (używam garnka żeliwnego) podgrzać

Moja Delicja
Zupa kremowy misz masz 180

Zapraszam na kremową zupę, pożywna i mega smaczna.   Dynia i batat świetnie się komponuje z pikantnymi rzodkiewkami, szalotką i pomidorami.  Wypróbujcie przepis, warto:)  1 mała dynia 4- 5 szalotek 1 – 2 pęczki rzodkiewek  1 spory batat kawałek imbiru  3- 4 ząbki czosnku, lub łyżeczka granulowanego puszka pomidorów lub 400 ml soku pomidorowego Przyprawy(...)batata, obsmażam razem, dodaję resztę składników, czyli pokrojoną dynię, imbir, pomidory i przyprawy ( ja daję suszoną włoszczyznę, można dać oczywiście kawałki świeżych warzyw), wszystko mieszam i chwile duszę, następnie podlewam wrzątkiem, tak, aby woda zakryła warzywa, ( jeśli chcecie bardziej rzadszą to więcej wody, jeśli bardziej gęstsza to mniej) Zupę gotuję do miękkości warzyw, ściągam z gazu, dodaję jogurt

Takie tam pichcenie