zupa minestrone z młodych warzyw - przepis Składniki: 1 młody seler 1 młody por pęczek młodych marchewek 2 cebule oliwa do smażenia rozmaryn, tymianek, liść laurowy sól, pieprz, płatki chilli (do smaku) 8 szklanek wody lub wywar warzywny/mięsny 2 kostki rosołowe warzywne ekologiczne (jeżeli nie używasz bulionu) 1 cukinia 0,5 kg fasolki szparagowej 4 ziemniaki 1 puszka pomidorów(...)kilka gałązek świeżego tymianku i suszony liść laurowy. Smaż na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, przez 5 minut. Do garnka wlej 8 szklanek wody lub bulionu, doprowadź do wrzenia i zmniejsz ogień, aby zupa lekko się gotowała. Jeżeli używasz wody, teraz jest czas na dodanie kostek rosołowych. Do zupy dodaj pomidory z puszki, oraz ziemniaki
Chilli Czosnek i Oliwajedną z naszych ulubionych, gotowana z dojrzałych na słońcu pomidorów. Zupa pomidorowa z kluseczkami (ze świeżych pomidorów). Składniki: 1 cebula 2 ząbki czosnku po 1 łyżce masła i oliwy z oliwek 1 litr bulionu warzywnego 1/2 papryczki chili 1 łyżeczka octu balsamicznego 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki suszonego oregano albo bazyli 2 kg pomidorów Przygotowanie: Rozpuścić masło z oliwą(...)zeszklić ją przez około 5 minut mieszając, żeby się nie przypaliła. Dodać pokrojony czosnek i smażyć razem przez minutę. Dodać papryczkę chili oraz suszone oregano lub bazylię. Wlać gorący bulion i gotować przez 3 minuty. Pomidory sparzyć wrzątkiem a następnie obrać ze skórek, przekroić i usunąć szypułki. Miąższ pokroić i dodać do garnka. Gotować przez 10 minut, w międzyczasie
Moja Mama GotujePrawdziwie jesienno-zimowa, bardzo syc ą ca i rozgrzewaj ą ca zupa. Poł ą czona z pajd ą dobrego chleba, lub ulubion ą kanapk ą, z powodzeniem wyst ą pi w roli pełnego posiłku. Ja muszę przyznać, że jak ą ś ostatnia porcję z samego dna lodówki dokończyłam posypan ą startym serem cheddar, co jest zapewne(...)ząbki czosnku 1 listek laurowy 1 litr wody (można użyć więcej lub mniej, zależnie od gustu) sól, pieprz i sporo suszonego oregano do smaku 2 łyżki octu z czerwonego wina W dużym garnku, w którym będziesz gotować zupę, rozgrzej oliwę i przesmaż na niej cebulę i czosnek. Nie mają się zrumienić, tylko zmięknąć. Dodaj pokrojoną marchewkę i listek laurowy
Lejdi of the houseSoczewica przede wszystkim zawiera dużo białka, które może być alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego. Jest także bardzo bogatym źródłem ważnego dla serca potasu i potrzebnego w ciąży kwasu foliowego. Zupę z soczewicy robi się we Włoszech przynajmniej raz w tygodniu. Do jej przygotowania potrzeba niewielu składników i ...mało czasu. Gotuje się zaledwie pół godziny. Składniki -soczewica zielona u mnie(...)mnie ser koryciński swojski Czesławy Zarzeckiej - suszony pomidor, bazylia, czosnek Umyj soczewicę na sitku pod bieżącą wodą. Dodaj sól, marchewkę, czosnek i natkę pietruszki. Następnie ugotuj do miękkości. Sugerowana ilość wody to szklanka soczewicy- 2 szklanki wody. Dosmacz pieprzem i oliwą z oliwek przed samym podaniem. Wspaniała włoska zupa, którą na Kalabrii i nie tylko, podaje się
Z Kuchni Do Kuchninajada się zupą na obiad. Ale lekka zupa na kolację zadowoli go całkowicie. Orientalna pomidorowa Składniki: 1kg pomidorów, kiściowe i koktajlowe 2 ząbki czosnku 1 cebula 1.5 l buljong z kurczaka 90 g czerwonej soczewicy 100 g ciecierzycy 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego ½ łyżeczki kajeńskiego pieprzu 1 łyżeczka suszonego oregano 1½ łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka curry w proszku sól(...)łyżki oliwy 1 łyżka pokrojonej natki pietruszki Pomidory, czosnek w łupinie i obraną cebulę umieść w żaroodpornym naczyniu i wstaw do nagrzanego na 250ºC piekarnika na 35 minut. Upieczone warzywa przełóż do robota i zmiksuj. Wypłukaj soczewicę na durszlaku i wsyp garnka. Wlej bulion z kurczaka, zmiksowane warzywa, dodaj przyprawy i gotuj zupę przez 25 minut. Soczewica powinna się lekko
codojedzeniazamiast niego można dodać krewetki lub łososia, wtedy danie stanie się bardziej odświętne. Użyłam makaronu ryżowego, dobrze się w tej zupie również sprawdza makaron z semoliny. Składniki: (3 - 4 porcje) 1 kg piersi kurczaka 1 duża cebula 3 pomidory 3 ząbki czosnku 5 cm świeżego imbiru 1 świeża papryczka chili 1 limonka 1 papryka czerwona 400 ml mleczka kokosowego(...)cukru trzcinowego 3 krople olejku z trawy cytrynowej lub kilka kawałeczków świeżej trawy cytrynowej 3 suszone liście kaffiru (opcjonalnie) sól do smaku (u mnie 2 łyżeczki) 3 łyżki oleju kokosowego do smażenia 200 g makaronu ryżowego cebula dymka do posypania (opcjonalnie) Jak przygotować zupę tajską z kurczakiem? Pierś kurczaka umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek obrać
Kuchcik gotujesyropu dodjemy do potrawy, a następnie mieszamy. Przyprawiamy solą i pieprzem i dodajemy kawałaki awokado. Zupa ze świeżych pomidorów z żółtą fasolą szparagową Składniki na 3 porcje: 3 pomidory, 1 cebula, 4 ząbki czosnku, garść fasolki szparagowej, 1 łyżeczka bazylii, 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki, sól i pieprz do smaku. Wykonanie: Cebulę i czosnek drobno kroimy, a następnie
Jeść, by żyć w zdrowiusałatkę, tym razem będzie pieczona. Pieczona ciecierzyca, to świetna przekąska, lub dodatek do zup czy sałatek. Z powodzeniem zastąpi chipsy, czy grzanki. Warto po nią sięgać, jest smaczna i zdrowa :) ciecierzyca konserwowa olej z czosnkiem sól wg smaku pomidory suszone z czosnkiem i bazylią Ciecierzycą odsączam z zalewy, zostawiam na sitku, przekładam
Takie tam pichcenieRobiłam suszone pomidory. Miałam ich 2 kg i został mi po nich miąższ, którego nie chciałam wylewać. Zrobiłam więc z niego sos, który doskonale nada się do zupy pomidorowej lub do leczo. Do pizzy jest za rzadki, więc nie polecam. Składniki: miąższ z 2 kg pomidorów 1 łyżeczka ziół prowansalskich pieprz ziołowy sól morska z chilli Miąższ miksujemy
Szczęśliwa kuchniajest potrzebne! Przepis z kuchni roślinnej Marty Dymek, zmodyfikowany, ponieważ nie miałam kilku składników, a zupa tak mi się spodobała, że musiałam ją zrobić... Składniki: 1/2 główki dużego kalafiora 1 łodyga selera naciowego ok. 10 cm pora 1/2 puszki kukurydzy 3 suszone pomidory 1 szalotka 2,5 szklanki wywaru warzywnego 5 łyżek oliwy z suszonych pomidorów (może być
Szczęśliwa kuchniazupa jest niezwykle aromatyczna, a warzywa nie tracą swojego smaku. Chowder jest właśnie taką zupą, słodką i lekko pikantną. Rewelacyjnie smakuje z pieczywem. Składniki 140 g kukurydzy z puszki 1 mały kalafior 1 młody por 1 łodyga selera naciowego kilka suszonych pomidorów w oleju 5 łyżek oleju z pomidorów pęczek szczypiorku z dymką 1 l mleka
R'n'G Kitchenjest potrzebne! Przepis z kuchni roślinnej Marty Dymek, zmodyfikowany, ponieważ nie miałam kilku składników, a zupa tak mi się spodobała, że musiałam ją zrobić... Składniki: 1/2 główki dużego kalafiora 1 łodyga selera naciowego ok. 10 cm pora 1/2 puszki kukurydzy 3 suszone pomidory 1 szalotka 2,5 szklanki wywaru warzywnego 5 łyżek oliwy z suszonych pomidorów (może być
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comRobiłam suszone pomidory. Miałam ich 2 kg i został mi po nich miąższ, którego nie chciałam wylewać. Zrobiłam więc z niego sos, który doskonale nada się do zupy pomidorowej lub do leczo. Do pizzy jest za rzadki, więc nie polecam. Składniki: miąższ z 2 kg pomidorów 1 łyżeczka ziół prowansalskich pieprz ziołowy sól morska z chilli Miąższ miksujemy
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comzdrową. Składniki 1 marchewka 1 pietruszka młody mały selerek 1 mały por 3 ziemniaki 6 łyżek czerwonej soczewicy garść naci pietruszki pół pomidora 3 liście laurowe pół łyżeczki suszonego lubczyku Skworcu pół łyżeczki suszonego tymianku Skworcu pół łyżeczki kurkumy Skworcu świeża kolendra W garnku zagotuj około dwóch szklanek wody. Marchewkę, pietruszkę i seler obierz, umyj(...)drobno pokrojonego pomidora.Wymieszaj i gotuj co najmniej minutę. Dodaj kalafiora pokrojonego na mniejsze kawałki. Wymieszaj i gotuj na małym ogniu przez około 15 minut. Podawaj ze świeżą kolendrą. Smacznego! Zupa jest niezwykle smaczna, prosta w przygotowaniu i nie zawiera nic co mogłoby nam zaszkodzić, czy "siąść na żołądku
Z Kuchni Do Kuchnikolejny krok". Książka pełna zdrowych i smakowitych dań o holistycznym zabarwieniu. Zupa robi się dość szybko. Składniki 2 puszki pomidorów bez skóry 2 duże marchewki 1 średni batat ( to mój pomysł ) czerwona cebula pokrojoną w pióra 2 ząbki czosnku posiekanego drobno pół łyżeczki estragonu pół łyżeczki suszonego tymianku szczypta kurkumy sól morska lub himalajska filet(...)Wsyp cebulę i czosnek ,dodaj kurkumę, smaż około 3 minut. Następnie dodaj pomidory, tymianek,estragon, marchewkę i batata. Dosmacz solą , zamieszaj i gotuj około 10-15 minut. Zblenduj na krem. Dorsza potnij na kawałki, dopraw solą, startym imbirem,skórką z cytryny i podsmaż. Serwuj z ugotowaną zupą oczywiście na zdrowie. Jeśli czujecie się wychłodzeni, zwiększcie ilość imbiru! Idealna
Z Kuchni Do Kuchni