namoczony w wodzie chleb, który następnie miksuje się z pomidorami, papryką i ogórkiem oraz przyprawami. Dodatek pokrojonych w kostkę warzyw jest opcjonalny. Moja wersja jest lżejsza, trochę jak połączenie zupy z sałatką:) Polecam zagryzać ją chlebem.Gazpacho należy porządnie schłodzić, co najmniej 3 godziny w lodówce. Możemy również do gotowego chłodnika wrzucić kostki lodu. Gazpacho znakomicie gasi pragnienie i chłodzi. Schłodzone(...)obciąża, a o to chodzi w upalnych przysmakach.Ekspresowe gazpacho Przepis własnyna 4 porcjeSkładniki: 500 ml soku pomidorowego 1 ogórek 1 papryka 1 pomidor 4 łyżki oliwy 1 ząbek czosnku płatki chilli (opcjonalnie) sól, pieprz, suszona bazylia - do smaku Przygotowanie: Wlej sok pomidorowy do miski i wymieszaj z oliwą, rozgniecionym ząbkiem czosnku, solą, pieprzem, suszoną bazylią i płatkami chilli
Chilli Czosnek i OliwaDanie z cyklu zostało mi i co z tym zrobić ? Tym razem zostało mi odrobinę makaronu nitki z rosołu - za mało do następnej zupy czy na zapiekankę -ot taka garstka .W zasadzie nie wiem skąd ten pomysł. Nie widziałam nigdzie czegoś podobnego. To był impuls. I muszę powiedzieć , ze bardzo smaczny impuls. Na przyszłość przewiduję robienie takich placuszków jako dodatku(...)nitki 1 jajko ( małe) 3 łyżki bułki tartej 2 łyżki masła 2 łyżki oleju z pestek winogron szczypta soli szczypta pieprzu 1 duży pomidor 1 łyżka otartego świeżego rozmarynu ( lub zamiennie szczypta ulubionych suszonych ziół ) Na patelni rozpuścić masło. Wsypać bułkę tartą i zrumienić ją. Dołożyć rozdrobniony makaron- dokładnie wymieszać go z bułka tartą i chwilę smażyć posypując
Buniabaje w kuchnismażenia Sos: 500g przecieru pomidorowego – passata ½ łyżeczki soli Pieprz ¼ łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka suszonego oregano Pulpety w sosie pomidorowym Przygotowanie: Do miski wlewamy przecier pomidorowy, dodajemy suszone oregano, doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką do smaku, następnie mieszamy i gotowy sos odstawiamy na bok. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę, przekładamy na patelnię z łyżką dobrze rozgrzanej(...)przykryciem przez 20min na małym ogniu. Pulpety w sosie pomidorowym najczęściej serwowane są z ryżem, lub z ziemniakami. Smacznego Golonka pieczona w piwie Fasolka po bretońsku Włoska zupa krem z pomidorów z dodatkiem pesto Artykuł Pulpety w sosie pomidorowym – sprawdzony przepis pochodzi z serwisu Księga Smaku
Księga-Smakukurczaka jest jedną z najpopularniejszych części drobiu. Można z niej przygotować cały wachlarz różnorodnych potraw. Faszerowana pierś kurczaka Sprawdzi się w sałatce, panierowana, nadziewana, grilowana, pieczona, z makaronem, w zupie…i tak dalej i tak dalej. Ja najczęściej przygotowuję pierś kurczaka panierowaną. Nacieram ją ziołami, panieruję w jajku i bułce tartej. Zajmuje mi to dosłownie kilka minut wraz(...)przykład robię piersi faszerowane. Jeśli chodzi o sam farsz, którym kurczaka można nadziewać to opcji jest kilkadziesiąt. Ja dość często robię nadzienie z sera fety, szparagów i suszonych pomidorów. Lubię też ser brie połączony z żurawiną. Przepis dla Was poniżej jest na kurczaka faszerowanego pieczoną dynią i wątróbką. Myślę, że Wam posmakuje. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu
mecookspieczenia łyżka oleju sól masło, margaryna lub olej do smażenia Farsz: 2 ugotowane lub upieczone ćwiartki z kurczaka 400 g mrożonego szpinaku 200 g sera favita 5-6 suszonych pomidorów ząbek czosnku 2 łyżka masła pieprz sól Sos beszamel: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 350 ml mleka czosnek granulowany pieprz sól Dodatkowo: starty żółty ser do posypania Mleko(...)się, że jest ono za gęste dolewamy stopniowo trochę wody gazowanej i miksujemy. Dobrze rozgrzewamy patelkę i wlewamy na nią ciasto (u mnie jest to objętość małej chochelki do zupy, czyli około 50 ml). Smażymy na złoty kolor z dwóch stron. Podczas smażenia możemy natłuścić patelkę odrobiną tłuszczu (jeśli chcemy uzyskać jeszcze bardzie chrupkie naleśniki) ale nie jest to konieczne
PatiGotujeZupa z soczewicy jest wyjątkowa,doszlam do tego gdy zaczęłam jeść soczewicę...:).nawet lepiej mi smakuje niż nasza grochowa .Jest pełna błonnika , witamin i mikroelementów i jest dietetyczna , ale najważniejsze dla mnie jest to ,że posiada potężną ilość bialka tak bardzo potrzebne człowiekowi.Polecam na pyszny obiad w gronie rodzinnym. 1 cebula(...)Marchewka 1 Pietruszka 1 mały por 1 łyżka oliwy z oliwek 2 Ząbki czosnku 1.5 litra bulionu warzywnego 1 łyżeczka kuminu 1 łyżka suszonej kolendry 2 łyżki sosu ostrygowego 2 łyżki sosu sojowego 1 puszka pomidorów pokrojonych w kostkę 400 ml.przecieru pomidorowego typu passata 25 dag.zielonej soczewicy ***************************************************** Warzywa kroimy w kostkę.W garnku rozgrzewające oliwę, dodajemy warzywa
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiprzygotowanie jest wiele, może nawet więcej niż odmian pomidorów ;) Dziś chciałam pokazać jedną z najprostszych i najszybszych wersji jaką przygotowuję, czyli zupę przygotowaną na bazie pomidorowego koncentratu. Ugotowana z dodatkiem ryżu i dużej ilości warzyw jest gęsta, esencjonalna, pożywna (choć bez mięsnej wkładki) i tak cudownie czerwona :) Zupy pomidorowej staram się nie zabielać, wolę podać ją z niewielkim dodatkiem śmietany(...)dekoracyjną :) Składniki: 5 sporych marchewek 2 pietruszki kawałek selera ok. 300 g koncentratu pomidorowego 2-3 łyżki przyprawy typu Vegeta 100 g ryżu (użyłam ryżu Basmati) 1 płaska łyżeczka suszonej bazylii sól pieprz 1/3 łyżeczki cukru (lub troszkę więcej w zależności od kwaśności koncentratu) śmietana (UHT lub zwykła, o dowolnej zawartości tłuszczu) Wykonanie: Do dużego garnka wlewamy
MyCookBook.plprzełamania mdłości po świątecznych specjałach i łakociach, dla zaostrzenia apetytu przed Sylwestrem proponuję zwyczajny kapuśniaczek. Niewątpliwie jedną z najbardziej tradycyjnych zup gotowanych zimą, jest kapuśniak z kiszonej kapusty. Gęsty, rozgrzewający, wypełniający cały dom swoim specyficznym zapachem. Mam taki dziwny zwyczaj, nawet nie umiem powiedzieć od kiedy – jak kapuśniak, to pajda świeżego pełnoziarnistego chleba, najlepiej upieczonego w domu(...)kapusta kiszona 30 dkg żeberka wieprzowe 2 marchewki 1 pietruszka ½ mały seler 4 suszone prawdziwki ( namoczone, pokrojone w paski) Sól ,pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, kminek 1 cebula pokrajana w kostkę 20 dkg boczek wędzony pokrojony w kostkę 1 pomidor bez skórki pokrojony w kostkę 3 ziemniaki pokrojone w kostkę 1 łyżka oleju Kapustę pokrajać, zalać częścią wody. Dodać
Kulinarny karnet ChristopheraWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 26 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 10-12 Składniki: 1 kg ulubionej kiełbasy, 4 nieduże cebule,
JejKuchniaduży kubek jogurtu naturalnego 1 duża zielona lub czerwona papryka, pokrojona w kostkę (lub 2) 1 mała filiżanka zielonych oliwek 1 opakowanie fety, pokrojonej w kostkę kilka suszonych pomidorów, pokrojonych w paski czarny pieprz, ulubione zioła zielenina Ugotuj szpecle wg wskazówek na opakowaniu. Gdy lekko wystygną, wymieszaj z pozostałymi składnikami, dodaj przyprawy i zioła, ponownie wymieszaj. Przełóż do natłuszczonego(...)leczo, ziemniaki, gulasz warzywny z czerwoną fasolką i jarmużem (świetny wynalazek!), 2 rodzaje surówek i kotlet z ziarnami plus kompot owocowy. Menu zmienia się bardzo często, ale codziennie są zupa dnia i danie główne (ok. 20 zł). Do tego szeroki wybór deserów. Dużym plusem jest też bardzo krótki czas oczekiwania na jedzenie (max. kilka minut). Magiczne smaki oferują również usługi
Qlinarnie i QlinarnieByło ostatnio na blogu trochę zup, chłodników, przekąsek. Oczywiście wszystkie pyszne, ale jednak przyszedł czas na konkret. Więc dzisiaj jeden z najsmaczniejszych konkretnych posiłków jakie kiedykolwiek jadłem. Klasyczna kuchnia grecka w moim wydaniu, czyli musaka. Coś na kształt lazanii, tylko bez makaronu i moim zdaniem smaczniejsza. Do przygotowania dania użyłem: 1 kg mielonego mięsa wołowego(...)ziemniaków, 2 średnich cukinii, 2 średnich bakłażanów, 2 cebul, 3 ząbków czosnku, 1 cytryny, 2 puszek pomidorów, 1 łyżki miodu, 2 jajek, 2 żółtek, 200 gram przecieru pomidorowego, 200 ml bulionu wołowego, 100 gram bułki tartej, suszonego oregano, mielonego białego pieprzu, mielonego cynamonu, mielonej gałki muszkatołowej, 100 gram masła, 6 łyżek mąki pszennej, 150 ml mleka, soli, oliwy
Wyprawy kulinarnewersję, czyli cebulę duszoną w minimalnej ilości bulionu, do której można dodać kiełbaskę lub boczek i odrobinę pomidorów. Nie jest to danie lekkostrawne, ale jako zupa do obiadu nie powinno Wam specjalnie zaszkodzić. Nie polecam jej, natomiast, małym dzieciom. Lista składników na zupę jest bardzo krótka, właśnie dlatego należy zadbać przy jej robieniu o każdy szczegół. Szklanka wina doda(...)Spróbujcie sami. Składniki 1kg pokrojonej w piórka cebuli 1,5l bulionu wołowego 1 kieliszek białego wytrawnego/półwytrawnego wina 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka masła 1 suszony liść laurowy 3 łyżki masła 2 łyżki oleju do podania bagietka wiejska starty żółty ser gruyere lub ementaler Sposób przygotowania W 4 litrowym garnku rozgrzewamy olej i masło. Wrzucamy
W kuchni wieczoremsuszona. Czasami chorizo jest wędzone, czasami nie – wszystko zależy od regionu w którym powstaje. W naszych sklepach najłatwiej kupić chorizo twarde, długo dojrzewające. Hiszpanie korzystają z chorizo na wiele sposobów – miękkie i dojrzewające chorizo podaje się na ciepło, po pokrojeniu w plastry i podsmażeniu – to jedno z najbardziej popularnych mięsnych tapas. Dojrzewające chętnie dodawane jest do paelli , zup, gulaszy(...)kroimy. Przeciskamy przez praskę ząbki czosnku. Chorizo kroimy wzdłuż na pół, jeszcze raz wzdłuż na pół i w poprzek, aż uzyskamy 4-5mm ćwierćplasterki. Drobno kroimy oliwki i pomidory, przekładamy do osobnych miseczek. W rondlu rozgrzewamy łyżkę oliwy i wrzucamy chorizo – smażymy kiełbasę mieszając, aż większa część jej tłuszczu się wytopi, a kiełbasa stanie się lekko chrupka
Karo in the KitchenGorąco, gotować się nie chce i jeść też za bardzo się nie chce. Idealnie wtedy sprawdzają się chłodniki. Są lekkie, trochę posilą a co najważniejsze przyjemnie
Monia miesza i gotujeoregano, · 1 płaska łyżeczka suszonego cząbru, · ok. 350 ml wody. Przygotowanie: Warzywa obieramy. Czosnek i cebulę kroimy w kostkę, marchew w plasterki. Batat kroimy w słupki, jak na frytki, lub kostkę. Pomidorki myjemy i suszymy papierowym ręcznikiem. W garnku o szerokim dnie rozgrzewamy olej, przesmażamy(...)dodamy na samym końcu). Garnek przykrywamy i gotujemy na małym ogniu, do momentu, aż batat będzie miękki. Całość miksujemy blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji. Zupę przecieramy przez gęste sito, żeby oddzielić pestki i skórkę z pomidorów. Dolewamy ok. 150 ml gorącej przegotowanej wody, dodajemy papryki mielonej wędzonej i mieszamy. Jeśli wolicie rzadszą zupę, wystarczy dolać więcej wody. Rada: pieprzu możemy
Moniki Smakołyki