zrobić wiele rzeczy. Dziś chce wam pokazać jak zrobić w bardzo prosty sposób bulionetkę (kostkę) warzywną, wersję do zup oraz wersję do mięs, sosów.Pierwsza wersja to bulionetka do zup:Ogólną zasadą robienia bulionetki jest taka, że na 1 kg włoszczyzny dodajemy 250g soliSKŁADNIKI:- 3 szt marchwi- 1 mały seler- 3 gałązki selera naciowego- 3 szt pietruszki korzeń(...)olej 4 łyżki - por kawałek części białej - suszone pomidory 5 szt - czosnek 4 ząbki- lubczyk,bazylia, oregano, tymianek po kilka gałązek SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :- warzywa umyłam, obrałam i pokroiłam na kawałki mniej więcej równe aby równo się poddusiły - natkę pietruszki i lubczyku posiekałam - cebulę dla wydobycia aromatu opaliłam na suchej patelni - dodałam oregano, tymianek
Basia w kuchniSłowo keema lub kheema oznacza w języku urdu " mielone mięso " i nie ma w tym przypadku znaczenia czy mówimy o drobiu, jagnięcinie czy wołowinie. Ta
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataŻeby nie było zbyt łatwo do ogórków dołożyłam małe cukinie. Teraz mała dygresja na temat kiszonych cukinii. Kupiłam je kilka lat temu na bazarze, od rolnika sprzedającego cukinie, paprykę, pomidory i zioła (kto bywa na bazarze na Wolumenie, wie o kim piszę). Okazuje się się, że cukinie rosną tak szybko, że nie sposób znaleźć chętnych na ich zakup(...)Można ich użyć do sałatek, kanapek i przygotowania zupy ogórkowej. Składniki użyte do wypełnienia słoja o pojemności 4,25 l: 1 kg ogórków gruntowych 1 kg cukinii (małe, wielkości ogórków) 1/2 dużej główki czosnku 4 cm obranego ze skórki korzenia chrzanu kilka liści chrzanu 10 baldachów kopru (może być suszony) Zalewa (podaję proporcje składników do zalewy, ostateczna ilość zalewy
Codziennik KuchennyZupa pomidorowa jest jedną z moich ulubionych. Niestety, ku kobiecej rozpaczy, zdecydowana większość mężczyzn zup nie jada. Czym to tłumaczą? Na przykład tym, że za
W poszukiwaniu inspiracjisól pieprz, łyżeczka suszonego estragonu oliwa z oliwek WYKONANIE(...)cebulkę zeszklić na oliwie.Dodac pokrojony w plasterki czosnek.Gdy cebulka bedzie już zeszklona ,dodać pokrojona papryke -u mnie to w maszynie na tarce do talarków-,a po chwili także pokrojone pomidory. Całość wymieszać i dusić pod przykryciem na małym ogniu do momentu, aż wszystkie warzywa będą miękkie,około 6-10minut. Posypać estragonem (albo innymi ulubionymi ziołami) MIĘSO...MARYNATA
w mojej kuchniPizza, pizzunia, pyszności. Tym razem zapraszam na domowy fast food ;-) Zmodyfikowany nieco przepis Jamiego Oliviera na ciasto do pizzy. Proporcja na 4 cienkie spody 0, 5
Humanistka w kuchnipowinno ich być 12. Wśród moich propozycji znajdziecie barszcz czerwony, zupę grzybową, pierogi z kapustą i grzybami, małe kulebiaczki i ryby oraz świąteczne słodkości. Barszcz wigilijny bez zakwasu Wigilijna zupa grzybowa Paszteciki z pieczarkami Pierogi z kapustą i grzybami Łosoś w czarnym pieprzu i cytrynie Ryba po grecku Sałatka z pieczonych buraków z rukolą i pomarańczą Sałatka z kaszą(...)które nie wymagają wiele pracy i wysiłku! Schab w sosie śliwkowym Kurczak w glazurze pomarańczowo-imbirowej Pieczone udka z kurczaka Sałatka ziemniaczana Kurczak a la Stroganow Polędwiczki z suszonymi pomidorami i serem feta Kurczak w sosie karmelowym z nerkowcami Wołowina w pomarańczach
Kulinarne InspiracjeBardzo lubię zupy. Mógłbym je jeść na okrągło (nie codziennie, w końcu mięso lubię bardziej ;)). Żona niestety nie jest już tak entuzjastycznie nastawiona. Zje, owszem, ale
manslogblogkostki rosołowe czy bulionetki w sklepie, a przecież domowa kostka rosołowa jest tak łatwa do przygotowania w domu. Kiedyś nagminnie korzystałam z kostek rosołowych i nie wyobrażałam sobie zupy czy sosu bez dodania chociaż odrobiny tego produktu. Teraz nie kupuję już gotowych kostek, ale korzystam ze swojej własnej. Nie ma w niej żadnych sztucznych konserwantów ani dodatków szkodliwych dla mojego(...)WARZYWNA Warzywa 500 g marchwi 200 g selera 100 g białej części pora 100 g korzenia pietruszki 200 g pomidorów bez skórki i pestek 5 g czosnku Zioła i przyprawy 3 liście laurowe 15 ziaren ziela angielskiego 3 g suszonych borowików 20 ziaren czarnego pieprzu 50 g liści lubczyku kilka gałązek rozmarynu pęczek natki pietruszki mały pęczek koperku
Pieguskowa Kuchniakostki rosołowe czy bulionetki w sklepie, a przecież domowa kostka rosołowa jest tak łatwa do przygotowania w domu. Kiedyś nagminnie korzystałam z kostek rosołowych i nie wyobrażałam sobie zupy czy sosu bez dodania chociaż odrobiny tego produktu. Teraz nie kupuję już gotowych kostek, ale korzystam ze swojej własnej. Nie ma w niej żadnych sztucznych konserwantów ani dodatków szkodliwych dla mojego(...)WARZYWNA Warzywa 500 g marchwi 200 g selera 100 g białej części pora 100 g korzenia pietruszki 200 g pomidorów bez skórki i pestek 5 g czosnku Zioła i przyprawy 3 liście laurowe 15 ziaren ziela angielskiego 3 g suszonych borowików 20 ziaren czarnego pieprzu 50 g liści lubczyku kilka gałązek rozmarynu pęczek natki pietruszki mały pęczek koperku
Pieguskowa Kuchniabardzo zdrowa pełna witamin. Podstawą zupy jest ciecierzyca i soczewica ale jak już wspomniałam jest to Marokańska zupa zatem nie może zabraknąć przypraw takich jak cynamon, kurkuma, kolendra, czy suszony imbir. W związku z tym że ma być to zupka rozgrzewająca nie może zabraknąć mojej ulubionej mieszanki "gorących przypraw" czyli garam masala, oczywiście nie jest to stricte Marokańska(...)temperatura również spadła poniżej 5 stopni do dzieła Harira od razu was rozgrzeje i sprawi, że pogoda z perspektywy koca i miseczki zupy nie będzie już taka straszna :) Niestety Harira nie należy do najszybszych zup a to za sprawą Ciecierzycy i Soczewicy, które lubią się pomoczyć. Będziesz potrzebować 6 porcji Bulion warzywny/ drobiowy ok 1 litr ciecierzyca
Wylizany RondelPisałam o tym na blogu wielokrotnie, a dokładny opis znajdziecie w poście Wolnowar – wszystko co chcielibyście wiedzieć, ale boicie się zapytać W wolnowarze przygotujecie praktycznie wszystko, od aromatycznych zup, przez wspaniały bigos, żeberka i golonkę, do pożywnych gulaszy i wyśmienitych domowych przetworów. W wolnowarze można też upiec ciasto i pieczywo. Świetne przepisy na ciasta i desery z wolnowaru opracowane(...)pół łyżeczki suszonego rozmarynu i szałwii, duża szczypta tymianku, 1 mała cebula pokrojona w kostkę, pół łyżeczki gruboziarnistej soli, 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek, pieprz do smaku Uwaga: Zamiast suszonych ziół możecie użyć po 2 gałązki świeżego rozmarynku i szałwii. Możecie je też dodać do ciasta podczas wyrabiania. Inne dodatki do focaccii suszone pomidory + bazylia zielone
Kulinaria - potrawy z różnych stron światavirgin przyprawy: świeżo mielony pieprz, oregano, bazylia *dla nie-lightowiczów polecam mini-mozzarellę Do dzieła: Piekarnik nagrzewamy do 180*C. W między czasie myjemy warzywa i obieramy cebulę. Pomidory kroimy na pół i wyci-namy z nich twarde środki, paprykę kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne, obraną cebulę również kroimy na pół. Czosnek zostaje w łupinach, ścinamy(...)miksujemy wszystko jeszcze raz, tak aby uzyskać pachnący jedwab w kolorze czerwieni :) Zupę wstawiamy na gaz/indukcję czy co tam macie pod swoją kuchenką i powoli mieszając zagotowujemy. Do każdej porcji wkładamy pokrojoną w kostkę mozzarellę i oprószamy odrobiną bazylii - u mnie jeszcze niestety suszoną :) Smacznego! PS. Moja mozzarella przypomina śmietankowy kożuch, ponieważ krem był gorący, a chwilę trwało
Spektrum Smaku