zupa z suszonych pomidorów - 1010 przepisów (strona:54/68)

Camembert - najsłynniejszy francuski ser 140

Camembert - najsłynniejszy francuski ser, obok którego trudno przejść obojętnie, znany jest niemal na całym świecie. Recepturę tego produkowanego z surowego mleka krowiego, miękkiego sera podpuszczkowego, pokrywającego

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Najlepszy krem ze świeżych pomidorów 160

Krem ze świeżych pomidorów to klasyka tak znana, jak mała czarna. Oczywiście, zupełnie jak z małą czarną, jak wpadnie w nieodpowiednie łapy, to można się spodziewać

ladykitchen
Pizza z boczniakami i mozarellą 182

tracą tego składnika nawet podczas gotowania. Można je smażyć, gotować, zamrażać, suszyć, marynować, wykorzystać w zupach, sałatkach, farszach (pierogi, naleśniki), omletach… i nie tylko. Pizza z boczniakami i mozarellą. Składniki na ciasto: - 340 g mąki pszennej (typ 550) - 5 g suszonych drożdży - 1,5 łyżeczki cukru - 1,5 łyżeczki soli - 2 łyżeczki oliwy - 1 łyżeczka oregano(...)jedno wiem na pewno. Pizza z boczniakami (nie truflami) i mozarellą (nie mozzarella di bufala – najbardziej ceniony ser bawoli) jest naprawdę wyśmienita. Moja pizza nie zawiera sosu, ani pomidorów, aby nie zabić delikatnego smaku boczniaków. Jedynym aromatycznym dodatkiem, bez którego też można się obejść, jest oliwa cytrynowa. Gorąco polecam i życzę smacznego. Polecam też inne przepisy na pizzę znajdujące się

mojewypiekiinietylko
Sos pomidorowy na zimę 595

przecierze nie bawiłam się w parzenie pomidorów, obieranie ich i  zdejmowaniem skórki , zmiksowałam pokrojone w ćwiartki pomidory Lima wraz ze skórką i pestkami w szklanym blenderze FP 270 Kenwood, gdyż ten robot miksuje wszystko idealne na puree, dzięki temu zaoszczędzamy sporo czasu, nie musimy się potem bawić w przecieranie zmiksowanych pomidorów przez sito. Nie należy też się przerażać bladym kolorem(...)macie szklanego blendera umyte, nie uszkodzone  pomidory nacinamy na krzyż i parzymy we wrzątku 1-2 minuty, schładzamy w zimnej wodzie i ściągamy skórę, pomidory wrzucamy do garnka gotujemy aż pomidory się rozpadną, aby pozbyć się pestek przecieramy pomidory przez sito. W garnku na oliwie szklimy rozdrobniony czosnek, przetarte pomidory przekładamy ponownie do garnka, doprawiamy solą i cukrem do smaku

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Fotorelacja z rybnych warsztatów Lidla z Karolem Okrasą 257

Panowie byli bardzo pomocni, podpytywali co chcemy ugotować, doradzali, co można by dodać dla polepszenia smaku potraw :) Postanowiłyśmy wykonać rybną zupę a'la leczo z rybą i rybnym bulionem i burgera z mielonym mięsem (rybn ym oczywiście) , żurawiną i suszonymi śliwkami. Hitem okazał się sos, który powstał przy udziale jednego z Kucharzy. Kapusta kiszona duszona w mleku kokosowym(...)Michał, który świetnie uwiecznił nasze spotkanie :) Poniżej lista wszystkich blogów, których Twórcy wzięli udział w warsztatach: - Bistro mama - ChilliBite   - Chleby Info - Crust and Dust  - Czosnek w pomidorach  - Gotowanie z pasją - Kuchenne wariacje  - Kuchenny bałagan - Kulinarna piniata - Marta Gotuje - Moje Kuchenne Rewelacje - Niezły młynek - Plate of joy - - Smaczna pyza - Talerz pokus - Uwielbiam gotować

Moje Kuchenne Rewelacje
Na szybko – makaron z pomidorami 197

Bardzo często po powrocie z pracy zastanawiamy się co przygotować na szybki obiad. Pomysłów w głowie zapewne mamy całe multum, jednak najczęściej decydujemy się na fastfood

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Czerwone curry z ziemniakami, kalafiorem i białą rybą 188

sokiem z cytryny i olejem. Filety solimy, pieprzymy, smarujemy i nacieramy dokładnie marynatą i zostawiamy na czas przygotowania reszty posiłku. Ziemniaki obieramy, kroimy w grubą kostkę, grubszą niż do zupy. Odkładamy do miseczki. Kalafiora myjemy i dzielimy na małe różyczki. Odkładamy do osobnej miseczki. Cebule obieramy, grubo siekamy. Lądują w kolejnej misce. Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę do miseczki. Imbir(...)Korma lub mieszanki przypraw curry + do doprawienia 500g ziemniaków typu A lub B 350-400g kalafiora ½ puszki pomidorów z zalewą, rozgniecionych widelcem 1 puszka mleka kokosowego 1 niepełna puszka wody + jeszcze 250ml wody 4-5 łyżek czerwonej soczewicy, suszonej kolendra lub natka pietruszki i szczypior do podania SKŁADNIKI - RYŻ 1 porcja ryżu (porcja na 2 osoby to niepełna

Karo in the Kitchen
PIEROGI Z MIĘSEM (INDYK + KACZKA) - Bezglutenowe i zwykłe. 200

warzyw,- przyprawy:* pieprz czarny, (łyżka)* pieprz ziołowy, (opakowanie całe),* vegeta (najlepiej domowa, do smaku),- cebula - 75 dag- masło, dużo masła.Gotujemy wywar mięsno-warzywny, który świetnie nadaje się na zupę (u nas skończyło się na najlepszej pomidorówce, na którą przepis również wrzucimy, jeśli chcecie).Wystudzone mięso i warzywa przepuszczamy przez maszynkę. Dodajemy przyprawy, mieszamy.Na masełku podsmażamy na złocisty kolor pokrojoną(...)pierogowy chodzi, zapraszamy jeszcze na:1. Pierogi ruskie (najlepszy farsz, idealne ciasto zwykłe, perfekcyjne ciasto bezglutenowe)2. Pierogi ze szpinakiem i ciągnącym się serem pleśniowym.3. Pierogi z suszonymi pomidorami i serem pleśniowym,Ps. będzie nam bardzo miło, jeśli zostawisz tu po sobie małe co nieco

Wypisz Wymaluj
DIETA ZIEMNIACZANA - Rezultaty, porady + przykładowe posiłki 1526

Jest to spowodowane tym, że na tej diecie ziemniaki mają być głównym źródłem kalorii, a niektóre owoce zawierają dużą ilość kalorii np . banan czy suszone owoce.  Można używać dowolnych przypraw, dozwolone są dwie łyżeczki cukru lub innego słodu (spokojnie można używać więcej cukru - i tak można dużo schudnąć).  Nie można używać oleju(...)pietruszka,  sałata, wszystkie rodzaje kapusty, kapusta chińska, kapusta pekińska, rzodkiewka, rzodkiew biała, fasolka szparagowa, seler, seler naciowy, koper włoski, grzyby, szparagi, bakłażan, cukinia, wszystkie rodzaje dyni, jarmuż, ogórek, pomidor, cebula, czosnek, por, szpinak, kiełki, brukselki, brokuły, kalafior, burak, rzepa, karczoch zwyczajny, cykoria, rukola,  Przykładowe posiłki: Śniadanie Na śniadanie wiele osób robiło sobie tzw. hash browns czyli nic innego

wegujemy
Ziarnko do ziarnka. Granola w kawałkach. 173

bardziej letnia niż zimowa, choć zimę kocham i za nią tęsknię.  Brak mi podziału na cztery równe pory roku. Moje sezony dyktuje apetyt.  Jest czas gorących, gęstych zup wypijanych z ukochanego dużego kubka. Była pora dynii i czas francuskich croissantów moczonych w mocnym espresso. Nieregularnie nastaje sezon na curry, bakłażany i wszystko co pomidorowe.  Pora serowa trwa(...)znany zestaw.  Trzeba wspomnieć, że sezony mają wobec siebie nastawienie pokojowe.  Jeden nie wyklucza drugiego.  Nie ma mowy o wyższości kawy nad karmelem, czy bezy nad pomidorami.  Wszystkie są równie ważne, jedynie częstotliwość, ilość i pora ich zjadania bywa różna.  Pora ziaren i kasz nastała dość dawno, ale nigdy nie była tak intensywna

KUCHARNIA
Co warto kupić w Lidlu - zdrowa żywność 144

krem Pan Brokuł & Szpinak 500 g - 6,99 PLN Zupy proponowane przez Pan Pomidor & Co to zupy bez konserwantów i ulepszaczy, co potwierdza krótki termin przydatności do spożycia. Znajdziecie w nich wyłącznie naturalne składniki, warzywa, przyprawy i zioła. W ofercie zup jest m.in. tradycyjna pomidorowa oraz ogórkowa, barszcz ukraiński, grzybowa, czy też szczawiowa oraz połączenie(...)bardziej niż wcześniej wspomniana zupa marchewkowa. Pomimo tego, że sam brokuł oraz szpinak to również dość mdłe warzywa, to zupa była fajnie doprawiona i po prostu smaczna. Konsystencja również bardziej przypominała zupę. Podobnie jak wyżej opakowanie jest solidne i szczelne oraz nadaje się do podgrzewania w kuchence mikrofalowej. Po otwarciu zupę należy przechowywać w lodówce

Bez Cebuli
Sekrety kuchni perskiej i francuskiej. Podróże kulinarne. 142

cholesterolu w organizmie. Do tego ryż basmati, do którego podawano świeże żółtko jajka (surowe). To pewnie za jego zasługą starożytni Persowie słynęli z legendarnego wigoru. Dla dodania kolorów – smażone pomidory, przysypane kurkumą, pieprzem i oliwą z oliwek. Tu zadziwia tradycyjna mądrość ludowa. Dziś wiemy, że dodatek pieprzu i oliwy zwiększa, czy poprawia wchłanianie kurkumy przez organizm. Ta ostatnia ma własności(...)Kuchnia francuska. Jeżeli Francuski słyną ze zgrabnej sylwetki, to w dużej części za sprawą kuchni. Na stole nie brakuje warzyw, poczynając od „entrée” np sałatki warzywnej czy wieczorem – miseczki zupy. Te „otwierają” apetyt, pobudzają enzymy trawienne. Za nimi danie główne: najczęściej porcja warzyw (może to być fasloka, soczewica ….) plus kawałek mięsa. Na talerzu mogą, ale nie muszą pojawić

MODA NA BIO
Grzyby i warzywa jesienne - podsumowanie akcji 198

smaków Beaty Zupa jarzynowa z fasolą autorka: Beata12 z bloga W królestwie smaków Beaty JESIENNA ZUPA Z CIECIORKĄ I JARMUŻEM autor: kar_nowak z bloga Mam to na widelcu Zupa Barszcz Czerwony w Kremie              autorka: Make Easy Meal z bloga Make Easy Meal Dania obiadowe „Pizza” nordycka(...)ogrodzie Placki wielowarzywne autorka: Badylarka z bloga Weekendy w domu i ogrodzie   Jajka zapiekane na pikantnym sosie z bakłażana i pomidorów autorka: mojamamagotuje z bloga Moa Mama Gotuje Pęczotto z kurczakiem, jarmużem i suszonymi pomidorami autorka: JakSmakuje z bloga JakSmakuje Wegańska tarta szpinakowa z tofu i adzuki autorka: nataliapaalac z bloga healthy dreams Ryż z pieczarkami w śmietanie

Weekendy w domu i ogrodzie
Zioła i przyprawy w kuchni cz. 1 171

jego wierzchniej warstwie. Pieprz jest przyprawą powszechnie używaną w naszej kuchni. Dodajemy go do bardzo wielu potraw (prawie do wszystkiego). Świetnie sprawdzi się do różnego rodzaju mięs, sałatek, zup, ryb czy sosów. Dodaje naszym przyprawom ostrzejszego i wyrazistego smaku. Ponadto dodatek pieprzu sprzyja lepszemu trawieniu (jednak należy pamiętaj o jego rozsądnych ilościach gdyż nadmiar może podrażniać żołądek, dlatego zaleca się(...)stosowana jest jako roślina ułatwiająca trawienie ( w walce ze wzdęciami i uczuciem pełności) oraz poprawiająca apetyt. W kuchni jako przyprawa (świeże liście lub w wersji suszonej) świetnie sprawdza się w połączniu z pomidorami- głównie sosów. Nadaje potrawom charakterystyczny ziołowy smak i zapach. Wykorzystując świeże liście bazylii do naszych potraw warto pamiętać, aby nie ścinać i nie kroić jej nożem

Health-Fit-Life
Zioła i przyprawy w kuchni cz. 1 130

jego wierzchniej warstwie. Pieprz jest przyprawą powszechnie używaną w naszej kuchni. Dodajemy go do bardzo wielu potraw (prawie do wszystkiego). Świetnie sprawdzi się do różnego rodzaju mięs, sałatek, zup, ryb czy sosów. Dodaje naszym przyprawom ostrzejszego i wyrazistego smaku. Ponadto dodatek pieprzu sprzyja lepszemu trawieniu (jednak należy pamiętaj o jego rozsądnych ilościach gdyż nadmiar może podrażniać żołądek, dlatego zaleca się(...)stosowana jest jako roślina ułatwiająca trawienie ( w walce ze wzdęciami i uczuciem pełności) oraz poprawiająca apetyt. W kuchni jako przyprawa (świeże liście lub w wersji suszonej) świetnie sprawdza się w połączniu z pomidorami- głównie sosów. Nadaje potrawom charakterystyczny ziołowy smak i zapach. Wykorzystując świeże liście bazylii do naszych potraw warto pamiętać, aby nie ścinać i nie kroić jej nożem

Health-Fit-Life

Proponowane wyszukiwania