zupa z suszonych grzybów - 1009 przepisów (strona:11/68)

Placki ziemniaczane skąpane w grzybowym sosie 193

zobaczę kosz pełen grzybów. To nic, że potem to trzeba przez dość sporo czasu czyścić, smak i zapach grzybów przyniesionych prosto z lasu jest bezcenny! Co robimy z grzybami? Suszymy, mrozimy, a także przetwarzamy do sosów, zup, jajecznicy i tym podobnych rzeczy. By nie jeść w kółko tego samego, postanowiłam zrobić placki ziemniaczane z sosem grzybowym, który nadaje

Smakowy Raj
Zupa grzybowa na zakwasie z kiszonej kapusty 176

Zupa grzybowa na zakwasie z kiszonej kapusty Składniki: Suszone podgrzybki, borowiki – 120g Woda do namoczenia grzybów – około 500ml Seler – ½ korzenia Pietruszka – 2 korzenie Marchew – 2 sztuki Ziemniaki – 2 sztuki Czerwona soczewica – 4 łyżki Zakwas z kiszonej kapusty – 600ml Czosnek – 2 ząbki Suszony majeranek, sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy Śmietana 12% - 3 łyżki Koperek Masło – 2 łyżki(...)Wykonanie: Suszone grzyby namoczyć w letniej wodzie, a następnie ugotować do miękkości. Grzyby odsączyć i pokroić w kostkę, a wywar z grzybów pozostawić do dalszego gotowania. Warzywa obrać i pokroić w równą kostkę. Na roztopionym maśle podsmażyć posiekany czosnek i dodać warzywa, które smażyć przez około 10 minut regularnie mieszając. Podsmażone warzywa dodać do wywaru z grzybów

Kuchnia Bon Appetit
Suszone grzyby 170

Takie grzyby są niezastąpione do dań wigilijnych, ale nie tylko. Sosy czy zupy dzięki nim nabierają innego wymiaru i nawet najprostsze danie, smakuje wybornie. Jak suszyć grzyby? Metod jest kilka, promienie słoneczne, suszarka, piekarnik czy kaloryfer. Ja nie mam suszarki więc moje grzybki suszyłam na kaloryferze. Grzyby starannie oczyściłam suchą ściereczką, pokroiłam w 1 centymetrowe plastry i nanizałam na grubą(...)nitkę, następnie  umieściłam na długim kiju, a kij na kaloryferze. Dzięki zawieszeniu grzybów na kiju, można je łatwo obracać. Wysuszone grzyby muszą być sztywne i łatwo się łamać.      Słoiki do przetrzymywania grzybów, muszą być bezzapachowe, najlepiej nowe, czyste i idealnie wytarte. Zakręcone solidnie, nie stracą swojego aromatu i będą nam  wspaniale służyć przy

Gosia gotuje
TARTA Z SUSZONYMI GRZYBAMI 177

rolę odgrywają tu suszone grzyby. O tej porze roku, gdy nie ma świeżych grzybów, nie trzeba z nich rezygnować, bo suszone grzyby idealnie sprawdzą się jako nadzienie do tarty. Dodatkowo wodę, w której gotowały się grzyby można wykorzystać, np. do ugotowania zupy lub podlania gulaszu.  Mimo, że danie przyrządzone z kilku prostych składników, to w efekcie(...)około 20 min. Studzimy. Farsz: Suszone grzyby płuczemy na sitku pod bieżącą wodą, następnie przenosimy do garnka, zalewamy zimną wodą i zostawiamy na całą  noc. Następnego dnia gotujemy w tej samej wodzie co się moczyły, do momentu aż będą miękkie. Grzyby odcedzamy, ale wody nie wylewamy (można ją wykorzystać do przyrządzenia zupy ⇒ przepis wkrótce).  Cebule obieramy

Kuchnia MagdaLeny
Zupa selerowa z suszonymi grzybami 185

Jesień, czas na ciepłe zupy. Potrzebujemy: 1 średnia bulwa selera 1 średnia marchewka 4 suszone grzyby np. podgrzybki, kozaki 3 łyżki śmietany 12% kulki ptysiowe 1 łodyga selera naciowego 1,5 litra wody sól i pieprz Seler obieramy i kroimy w dużą kostkę. Marchewkę również obieramy i kroimy w większe kawałki. Warzywa wkładamy do garnka i dodajemy suszone grzyby. Całość zalewamy około  1,5 litra wody i gotujemy do miękkości. Blendujemy na krem, doprawiamy solą i pieprzem oraz śmietaną. Zupę podajemy z groszkiem ptysiowym i posypujemy drobno posiekanym selerem naciowym. Smacznego

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Grochówka z kapustą kiszoną 180

kostkę boczek, lekko przesmażyć. Jak już boczek lekko się stopi, dodać posiekaną drobno cebulkę. Smażyć aż cebulka nabierze złotego koloru. Dodać wszystko do zupy. Teraz już czas na resztę składników tj. suszone grzyby, pokrojoną kiełbasę w plasterki, marchew i pietruszka pokrojona w kostkę, pieprz, vegetę, majeranek. Dodać jeszcze wędzoną skórę, którą po ugotowaniu wyrzucamy. Wędzonka bardzo wzbogaca smak grochówki(...)potrzebne to je wyciągam. W razie potrzeby dolać wodę i doprawić. Gotować do momentu, aż groch będzie prawie ugotowany. Ziemniaki obrać i pokroić w drobną kostkę, wrzucić do zupy. Gotować aż ziemniaki będą miękkie, a groch lekko rozgotowany. Ja lubię jak groch nie jest całkowicie rozgotowany. Rozlać grochówkę do talerzy, na górę nałożyć po łyżce kapusty kiszonej. Smacznego

Kuchnia Pokoleń
MENU na spotkanie z przyjaciółmi; MENU na proszony obiad 175

dobre wino Propozycja II  (ekspresowa, dla miłośników serów) Deska serów Karmelizowana gruszka z żurawiną  dobre wino Menu na "proszony" obiad Propozycja I Zupa grzybowa na białym winie Drobiowe sakiewki z mozzarellą i suszonymi pomidorami mała przerwa i czas na pyszną kawę serwowaną z: Włoskie tiramisu  Propozycja II Zupa krem ze świeżego ogórkaSznycel wieprzowy z oscypkiem

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Zupa grzybowa z kaszą 234

perłową Składniki:  120 g suszonych grzybów 2 marchewki 1 pietruszka 1 liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 2 łyżki mąki sól, pieprz 4 łyżki kaszy perłowej 1 łyżka masła Grzyby namoczyć na noc w zimnej wodzie. Wody ma być tyle, by przykryła grzyby. Następnego dnia do grzybów dolewamy około 1 litra wody(...)dokładamy marchew, pietruszkę, liść laurowy i ziele angielskie, i gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania grzyby doprawiamy solą oraz pieprzem i gotujemy jeszcze około 5 minut. Wyławiamy marchew, pietruszkę i liść laurowy. Do kwaśnej śmietany wlewamy kilka łyżek zupy, by śmietanę zahartować i uniknąć powstania grudek. Po dokładnym rozmieszaniu śmietany wlewamy ją do zupy. By zupa była bardziej zawiesista możemy

Przysmaki Karolki
Kotlety mielone z grzybów 244

grzybów mieszanych (np. koźlarzy, maślaków, podgrzybków) poza sezonem mogą być mrożone lub suszone (100 g)* 1 duża cebula 2 łyżki masła 1 duża grahamka (ok. 100 g) ½ szklanki mleka 1 jajo ½ pęczka posiekanej natki pietruszki łyżeczka soli łyżeczka suszonego tymianku lub łyżka posiekanego świeżego ½ łyżeczki czarnego pieprzu 3-4 łyżki bułki tartej olej do smażenia Grzyby zebrane(...)dodać tylko tyle bułki tartej, żeby dało się formować kotlety. Kotlety obtoczyć w bułce tartej smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju. *Grzyby suszone namoczyć, zostawić na noc. Następnego dnia ugotować, odcedzić. Wywar można wykorzystać np.do zupy. Jeżeli grzyby są duże pokroić na mniejsze kawałki. Smacznego

Pełny talerz
Zupa z grzybów suszonych 214

Lubicie grzyby ? A może macie suszone? To ten przepis jest wam zasmakuje ! :) Składniki: 200-300 g suszonych grzybów 1,5 litra wody 2

Gotuj z Mąką
Zupa grzybowa z kaszą i białym winem 158

słodkawa dzięki cebuli, z delikatnym smakiem białego wina. Dodatek kaszy nie tylko sprawia że jest bardziej treściwa i pożywna ale też ciekawie odmienia tradycyjną zupę. Świetna zarówno ze świeżych grzybów jak i z suszonych przygotowana na warzywnym wywarze np. na Wigilię. SKŁADNIKI: bulion: 4 podudzia z kurczaka 3 marchewki 2 pietruszki mały seler biała cebula sól, pieprz czarny(...)minut aż mięso samo zacznie odchłodzić od kości. W osobnym garnku na łyżce masła klarowanego przesmażamy grzyby z poszatkowaną w piórka cebulą. Podlewamy 1,5 l bulionu. Kaszę przelewamy wrzątkiem na sitku aby pozbyć się goryczy. Dokładamy do gotującej się zupy. Gotujemy aż kasza będzie miękka. Na ostatnie 10 minut dolewamy wino. Serwujemy udekorowana natką pietruszki

Pyry na Gaz
Zupa pieczarkowa z suszonymi grzybami 239

porcje: 3 szklanki wywaru mięsno-warzywnego (np. rosołu) 20 g suszonych grzybów 400 g pieczarek 1 czerwona cebula  4 małe ząbki czosnku sól, pieprz 100 ml śmietany 30% 1/2 pęczka zielonej pietruszki oliwa z oliwek Na samym początku suszone grzyby zalać wrzącą wodą i ostawić. Cebulę obrać i drobno pokroić. Czosnek również obrać i bardzo drobno(...)Całość gotować pod przykryciem na małym ogniu. W międzyczasie pieczarki umyć i pokroić w cienkie plasterki. Przygotowane grzyby wsypać do garnka. Całość doprawić solą oraz pieprzem.   Suszone grzyby przepłukać wodą i drobno pokroić. Wsypać je do garnka.  Zupę gotować jeszcze kilka minut pod przykryciem na małym ogniu.    Śmietanę wymieszać z posiekaną pietruszką. Powoli wlać

Ugotować
Wegetariański żurek z jajkiem i opiekanymi ziemniakami. 174

równie smaczna jak ta z dodatkiem mięsa. Opiekane ziemniaki i cebulka z wędzoną papryką nadają zupie smakowitości. Składniki: 2 litry wywaru warzywnego (ugotowanego z: 3 marchewki, 2 pietruszki, 1/3 selera, 1 duża cebula, sól) 2-3 szkl. zakwasu (przepis tutaj ) 3 suszone grzyby 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 liście laurowe 2 łyżeczki suszonego majeranku 6 ziaren ziela(...)ziemniaków olej  jajka gotowane  Przygotowanie żurku: Obraną i przekrojoną cebulę, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, cukier, suszone grzyby zalać wcześniej ugotowanym wywarem warzywnym. Gotować ok. 10 minut. Następnie wlać 2 szkl. zakwasu, gotować przez kilka minut, jeśli zupa nie jest wystarczająca kwaśna dodać jeszcze 1/2-1 szkl. z zakwasu. W miseczce wymieszać śmietankę i kilka łyżek żurku, dodać

Codziennik Kuchenny
"Nasiona warzyw strączkowych na talerzu" - podsumowanie akcji 174

ricotcie ze szpinakiem i wędzonym łososiem ; blog: Gawron w rosole Pieczone faszerowane bataty z pomidorami i cieciorką ; blog: Two Broke Sisters Gulasz wołowy z grzybami, ciecierzycą i suszonymi śliwkami ; blog: Czerwień i błękit Zupa krem z topinambura i ciecierzycy ; blog: La grande e la piccola cuoca Ciecierzyca z burakiem szpinakowym i toskańskim jarmużem ; blog: Smakołyki Angeli Humus - deep

Weekendy w domu i ogrodzie
Zupa grzybowa wigilijna 155

roku na stole pojawi się na pewno zupa grzybowa z suszem i miodem.  Składniki: 15 suszonych prawdziwków 15 dag suszonych jabłek 2 marchewki 2 pietruszki 1 liść laurowy 6 ziarenek ziela angielskiego 2 łyżki miodu sok z ½  cytryny sól i pieprz do smaku Wykonanie: Grzyby opłukać, zalać wrzątkiem i odstawić do namoknięcia. Następnie włożyć do garnka

Tradycyjna Kuchnia