Dzisiaj propozycja na zupę, która kojarzy mi się z późną jesienią i zimą. Zapraszam na pyszny, grzybowy krupnik z kaszą jęczmienną. Składniki: pół szklanki grzybów suszonych 2 skrzydełka z kurczaka + 2 udka 2 marchewki pietruszka 1/2 selera mały por 2 płaskie łyżeczki Vegety domowej roboty (mieszanka suszonych warzyw i ziół) 5 ziaren pieprzu sól(...)wcześniej grzyby suszone namaczamy w wodzie. Ja grzyby moczę przez całą noc. Po tym czasie wodę z grzybów wylewamy, a grzyby dokładnie płuczemy. Tak przygotowane grzyby wkładamy do niewielkiej ilości czystej wody i gotujemy pod przykryciem 1,5 godziny. Po ugotowaniu i ostudzeniu grzyby kroimy na mniejsze kawałki. Wody z gotowania grzybów tym razem
Smak mojego domuSkładniki: kapusta kiszona 1 kg, kapusta biała 1/2 główki/ mała, grzyby suszone 2 łyżki/mielone, śliwki suszone 1 szklanka, przyprawa do bigosu 1 opakowanie, golonka wieprzowa 2 sztuki, ziele angielskie 4 sztuki, liście laurowe 3 sztuki, owoc jałowca 6 sztuk, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżka, woda 2 szklanki bigos z golonkami najlepiej przygotować
W Mojej Kuchni LubięTrochę przedsmak świąt, trochę próba generalna przed barszczem wigilijnym, a trochę na rozgrzewkę. Łapcie łyżki i chodźcie jeść! Składniki: 250 g suszonych grzybów (2
GRUBY WAŁEKrosół. Dodajemy pokrojone warzywa i grzyby. Gdy warzywa zmiękną a mięso będzie ugotowane to wyjmujemy mięso. Dodajemy do zupy zakwas i zagotowujemy. Pod koniec dodajemy drobno posiekany czosnek i łyżeczkę majeranku. USZKA Z GRZYBAMI !!! nadzienie: 6 dkg grzybów suszonych, 3 dkg czerstwej bułki, 2 dkg tartej bułki, 5 dkg cebuli, 2 dkg tłuszczu, pieprz, sól, ciasto
ClauditteMissCookingsztuk kotletów ze schabu cebula 5-6 sztuk ogórków kiszonych 0,5 litra bulionu 4 plasterki boczku dwie garście suszonych grzybów przyprawa do wieprzowiny sól pieprz ziołowy papryka słodka czosnek granulowany papryka ostra 2 łyżki śmietany 18% do zup i sosów 2 łyżki koncentratu pomidorowego 3 ząbki czosnku Wykonanie: Grzyby zalewamy wodą i moczymy przez kilka godzin
Czerwona Porzeczkapietruszką, każdy może sobie dołożyć je ile chce do zupy. Składniki: 2 garście suszonych prawdziwków 1 cebula 1 pęczek włoszczyzny 2 litry wody liść laurowy ziele angielskie sól, pieprz makaron duże świdry 1 pęczek natki pietruszki 3 łyżki śmietany koniak- do smaku Sposób przygotowania: *Grzyby moczymy całą noc. Na drugi dzień kroimy w paski. Do wody(...)minutach, kiedy grzyby będą już miękkie ,dodajemy koniak ( kieliszek - pod wpływem temperatury alkohol wyparuje, pozostawiając swój aromat i smak), zestawiamy z kuchenki, blendujemy. Jeśli jest taka potrzeba jeszcze doprawiamy do smaku. *Natkę pietruszki blendujemy z dodatkiem śmietany, doprawiamy wg uznania solą i pieprzem. *Makaron gotujemy w osolonej wodzie. *Na talerz wlewamy porcję zupy, z brzegu talerza śmietanę z natką pietruszki
Z Majeczką w kuchnidomu zawsze podaje się tą zupę z dodatkiem jajek, grzybków, kilku rodzajów mięs pieczonych, kiełbasami, własnej roboty serem białym, słodką bułką, ciemnym pieczywem, śmietaną i dużą ilością chrzanu. Zupa jest kwaskowa, odrobinę słodka i ostra od korzenia chrzanu. Idealna na śniadanie tuż po porannej rezurekcji, która daje siłę na cały długi dzień. Bajecznie smaczna! Dla tych, którzy chcą zdążyć przed(...)pietruszki, tyle samo selera, 1 por, łyżeczkę ziaren pieprzu, 2 łyżki suszonych grzybów. Całość zalewamy ok. 1,5 l zimnej wody, wsypujemy łyżeczkę soli, przykrywamy, wstawiamy na ogień, doprowadzamy do wrzenia, gotujemy na małym ogniu (prawie jak rosół) przez minimum godzinę. Po tym czasie odcedzamy zupę, ponownie ją zagotowujemy wlewamy 3/4 zakwasu stale mieszając całość. Dosypujemy dwie łyżki
Right Behind The Kitchenpodania Przygotowanie: Suszone grzyby zalej 1/2 szklanki wrzątku i zostaw na 15 min. Po tym czasie odsącz grzyby, ale płyn zachowaj. Grzyby drobno posiekaj, a wodę z moczenia grzybów dodaj do bulionu warzywnego. Ustaw garnek z bulionem na kuchence na małym ogniu, aby pozostał ciepły w czasie przygotowywanie farrotto. Przygotuj sobie chochlę do zupy. W dużej, głębokiej patelni(...)czosnek i smaż jeszcze przez chwilkę. Na patelnię wsyp kaszę i mieszaj drewnianą łyżką, aż dobrze pokryje się oliwą, cebulą i czosnkiem. Wlej na patelnię wino, dodaj posiekane suszone grzyby i listki tymianku. Wymieszaj i smaż, aż większość wina odparuje. Teraz dodaj pierwszą chochlę bulionu, wymieszaj i duś, aż kasza wchłonie większość płynu. Wtedy dodaj kolejną chochlę
Chilli Czosnek i Oliwanadchodzące przedświąteczne dni. Składniki: ½ szklanki suszonych grzybów 2 marchewki 1 pietruszka 2 cebule 6 buraczków ćwikłowych (małych) 1 główka białej kapusty ½ kg ziemniaków ½ szklanki koncentratu pomidorowego 1 szklanka fasoli JAŚ cukier do smaku ocet do smaku ziele angielskie (4 ziarenka) liść laurowy 1 łyżka masła Wykonanie: Grzyby namoczyć na noc w 2 ½ litrze wody z dodatkiem ziela angielskiego(...)listka laurowego. Fasolę także należy namoczyć oddzielnie po czym ugotować. Następnego dnia zagotować grzyby w wodzie w której się moczyły, wrzucić pokrojone marchewki, pietruszkę, cebulę i obrane buraczki. Wszystko gotować przez pół godziny, następnie wrzucić pokrojone ziemniaki, kapustę, dodać koncentrat pomidorowy i sól do smaku. Zupę gotować do miękkości warzyw z dodatkiem octu i cukru do smaku. Po ugotowaniu dodać
Tradycyjna Kuchniaczosnku garść suszonych grzybów 1 l wrzątku lub bulionu warzywnego 2 łyżki suszonego majeranku po pół łyżeczki sproszkowanego imbiru i gałki muszkatołowej sól i pieprz do smaku 3-4 łyżki posiekanej natki pietruszki 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18% Fasolę namoczyć na noc w dużej ilości wody. Na następny dzień ugotować i odcedzić. Grzyby namoczyć na 2 godziny(...)litrem zimnej wody i gotować do miękkości. Do wywaru z warzywami dodać ugotowaną fasolę, Zmiksować, dodać suszone grzyby wraz z wywarem, w którym się gotowały, posiekaną natkę oraz przyprawy i jeszcze raz zagotować. Następnie dodać śmietankę, przyprawić solą oraz pieprzem do smaku. Zupę podawać z łazankami lub innym drobnym makaronem
Czerwień i błękitzupa grzybowa ze świeżych podgrzybków z dodatkiem lubczyku i słodkiej papryki. Składniki: 500 g świeżych podgrzybków 1,5 l bulionu warzywnego lub mięsnego 1 duża cebula 1 średnia utarta na większych oczkach pietruszka 1 marchewka pokrojona w cienkie słupki 2 ziemniaki pokrojone w drobną kostkę 1 mała cebulka z łupinką (nie obieramy jej, dodanie jej do zupy spowoduje dodatkowy(...)kolor) 2 płaskie łyżki dobrego jakościowo masła opcjonalnie: 2-3 łyżki śmietany do zupy (nie każdy lubi;) 2 ziela angielskie, 2 liście laurowe, suszony lubczyk i słodka papryka do smaku koperek Przygotowanie: na maśle podsmażamy drobno posiekaną cebulkę, dodajemy oczyszczone i pokrojone w większą kostkę grzyby, chwilę podsmażamy, przyprawiamy lubczykiem i słodką papryką; do garnka wlewamy bulion, dodajemy ziele
Zasmakuj Kuchniugotowany z serc drobiowych z warzywami i suszonymi grzybami. Bardzo sobie cenię podroby z kurczaka ( serca , żołądki , wątróbkę) i często ich używam. W zasadzie to kupuję zawsze większą ilość ( no bez przesady u mnie większa ilość to kilogram) i mam w zapasie na wszelki wypadek. Na serduszkach i żołądkach gotuje zupy ( a potem z ugotowanych robie pierożki lub krokiety(...)wszelkiego rodzaju past , pasztecików , farszów. Ale wracając do serduszek - czasem robie z nich gulasz lub potrawkę. Potrawkę w sosie koperkowym ( z utartymi jarzynami), gulasz z warzywami lub gulasz z suszonymi grzybami. I muszę powiedzieć , ze ten mi najbardziej odpowiada. W moim przypadku problemem jest ilość gulaszu który gotuję ( 2 małe porcje)- podam proporcje tak jak gotuję - zawsze można podwoić
Buniabaje w kuchniwody 1 kg buraków 100 g suszonych grzybów 2 marchewki 1 pietruszka ćwierć (lub połówka, jeśli jest mniejszy) selera por (biała część) 3 kulki ziela angielskiego 2 listki laurowe sok z pół cytryny sól, szczypta cukru do smaku Przygotować dwa garnki. Jeden większy na zupę, a mniejszy na grzyby. Grzyby w całości zalać 2 szklankami wrzątku i gotować(...)ogniu*. Odstawić. Wywar zachować do barszczu, a grzyby użyć jako farszu do uszek**. Do garnka na zupę wlać wodę, włożyć obrane i pokrojone na mniejsze części warzywa, ziele angielskie i listek laurowy. Zagotować. Gotować na małym ogniu około godziny. Przecedzić, dodać łyżkę soku z cytryny. Wywar z buraków połączyć z wywarem z grzybów i doprawić solą, jak trzeba
Posadzone i zjedzonePyszna, sycąca i bardzo aromatyczna zupa. Co prawda mamy już wiosnę i staram się jeść mniej kaloryczne i lekkie posiłki ale taką zupkę od czasu do czasu lubię zjeść :) 400 g grochu łuskanego Cenos 15-20 dag boczku wędzonego 1 cebula 2 łyżki mąki pszennej 3-4 suszone grzybki duża marchewka 2 łodygi selera naciowego 2 ząbki czosnku(...)wody, wrzucić groch, pora, selera, pokrojoną marchewkę, ziele ang., liście laurowe, suszone warzywa i pokrojone grzyby z wodą, w której się gotowały. Boczek pokroić w kostkę, usmażyć, dodać posiekana cebulkę i czosnek, smażyć do zrumienienia. podsypać mąką i prażyć kilka minut. Boczek dodać do gotującego się grochu. Zupę przyprawić do smaku i gotować do czasu aż groch zacznie się
Smakołyki Asi