bogata w potas, wapń i fosfor. Można przyrządzić z niej pyszny krem lub zupę fasolową . Tym razem wypróbowałam przepis na fasolę po myśliwsku. Danie wyszło przepyszne. Ma wyrazisty, ostry smak. Będziecie nim zachwyceni, przekonajcie się sami. Składniki: 50 dag fasoli "Jaś" 2 garście suszonych grzybów 15 dag wędzonego boczku 25 dag wędzonej kiełbasy 1 duża marchew 1 duża
Pobite gary Barbarygrzybów leczniczych. Boczniaki zawierają ergotioneinę – przeciwutleniacz, który chroni komórki przed uszkodzeniami i starzeniem się. Nie tracą tego składnika nawet podczas gotowania. Można je smażyć, gotować, zamrażać, suszyć, marynować, wykorzystać w zupach, sałatkach, farszach (pierogi, naleśniki), omletach… i nie tylko. Pizza z boczniakami i mozarellą. Składniki na ciasto: - 340 g mąki pszennej (typ 550) - 5 g suszonych drożdży
mojewypiekiinietylkoUlubiona zupa Polaków. Tym razem proponujemy z perliczki. Składniki 1 perliczka 1 cebula 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera por ćwiartka kapusty włoskiej natka pietruszki kilka ziarenek kolorowego pieprzu 2 nieduże suszone grzyby sól pieprz Przygotowanie Perliczkę umyłem, Podzieliłem na części. Włożyłem do garnka, zalałem zimną wodą. Doprowadziłem do wrzenia ,zmniejszyłem płomień i gotowałem
R'n'G Kitchenbrzmiącej dziś lektury kilku wigilijnych definicji, zaczerpniętych z Leksykonu Sztuki Kulinarnej (1983) Barszcz - zupa sporządzana na wywarze z buraków i często kości, zakwaszana kwasem burakowy; b. może być czysty i zabielany; czysty może być postny, podawany tradycyjnie na wieczerzę wigilijną, przyprawiony wywarem z suszonych grzybów (zwykle borowiki) i podawany z uszkami nadziewanymi farszem z grzybów lub ryby
Tradycyjna Kuchniamarynowanymi buraczkami tatar wołowy z omlecie tatar z jelenia tatar z łososia aromatyczna zupa grzybowa na zakwasie z pieczonym dorszem i grochem carpaccio z podwędzanej polędwicy z salsą z orzeszkami piniowymi opalana sianem pierś z kaczki kotleciki ziemniaczane w 2 wersjach: z grzybami i suszonymi pomidorami pierś z kaczki z sosem czekoladowym Foto Kuchenne wariacje Wraz z Agnieszką
Kulinarne przygody Gatityzakwas stosuje się wodę z kiszonych ogórków.Ja zrobię żur rumuński z dodatkiem otrąb pszennych i bardzo dużej ilości rumuńskiego czosnku.Żur (żurek, zakwaszona zupa mączna) – zupa przyrządzana na bazie zakwasu z razowej mąki żytniej mająca charakterystyczny kwaśny smak. Specjalność regionalnej kuchni polskiej, białoruskiej (жур, кісяліца), czeskiej i słowackiej oraz innych(...)północnych. Bywa zabielana mlekiem albo śmietaną (żur postny), lub przygotowana w połączeniu z wywarem z kości i jarzyn, z dodatkiem suszonych grzybów. Albo też gotowana z kiełbasą, wędzonym boczkiem wieprzowym, żeberkami, ogonem wieprzowym; również na wywarze pozostałym po ugotowaniu szynki lub białej kiełbasy.Składniki-wędzona
Z Kuchni Do Kuchnikilku dni po głowie chodziła mi myśl o zupie. Może to brak witamin a może średnia aura... Piękna czerwona zupa z pewnością poprawi wszystkim humor :) Powstał barszcz prawie ukraiński, prawie ponieważ nie jest to przepis na tradycyjny ukraiński barszcz. Oceńcie sami :) 6 pałek z kurczaka 4 buraki 3 marchewki 2 pietruszki 1 cebula 1/2 pora 1/2 selera 4 ząbki(...)łyżek sosu sojowego 1 grzybowa kostka rosołowa 1 łyżeczka suszonej czerwonej papryki 1 łyżka cukru 2-3 łyżki octu jabłkowego Pałki umyć i zalać zimną wodą. Gotować na wolnym ogniu. Cebulę podpiec na ogniu. Wszystkie warzywa umyć obrać i umyć. Marchew, pietruszkę , seler, buraki i ziemniaki pokroić w małą kostkę. Wrzucić do zupy ( poza ziemniakami ). Dorzucić pokrojoną kapustę
Jemy Pijemyperliczka lub elementy perliczki, 1 pietruszka, 2 marchewki, kawałek selera, cebula, listek laurowy, mała gałązka rozmarynu, pieprz ziarnisty, ziele angielskie, 2 grzyby suszone, Mięso zalać
królestwo garówgęstą zupkę chcemy otrzymać :);natka pietruszki; sól, pieprz.Kluseczki:3 łyżki mąki;jajko;woda;1/2 łyżeczki kurkumy;sól;szczypta suszonego lubczyku;2 łyżki drobno startego sera żółtego.Oczyszczone grzyby kroimy w plastry, cebulę w drobną kostkę. Na masełku dusimy grzyby z cebulką. Gdy grzyby zmiękną dodajemy odrobinę zmiażdżonego czosnku, mieszamy chwilkę i zalewamy bulionem. Gotujemy ok. 10 min. W tym czasie(...)lubczyk, szczyptę soli, ser żółty. Wody (zimnej) dodajemy tyle, żeby ciasto konsystencją przypominało rzadki kisiel. Mieszamy dokładnie. Ciasto wrzucamy do delikatnie wrzącej wody łyżką. Najlepiej zamoczyć łyżkę we wrzącej zupie przed nałożeniem ciasta - ciasto się wtedy do niej nie klei. Gotujemy jeszcze chwilę po wypłynięciu kluseczek na powierzchnię.Smacznego
MiksturownikJeżeli macie ochotę na konkretną rozgrzewającą zupę to polecam dzisiejszy przepis. Kapuśniak z mięsem i pieczarkami z powodzeniem zastąpi cały obiad. Składniki: 500 g szynki wieprzowej 250 g kiszonej kapusty 250 g pieczarek 1 mały seler 1 duża marchew 3 ząbki czosnku mała cebula kilka suszonych grzybów 3 średnie kremowe ziemniaki 1 listek laurowy kilka ziaren ziela(...)Gotować aż wszystkie warzywa będą miękkie. Wówczas dodać posiekaną natkę i ugotowaną kapustę wraz z pozostałym wywarem. Gotować chwilę, by smaki połączyły się, dodać sól i pieprz do smaku. Zupę podawać gorącą
Czerwień i błękitZupa powstała na bazie bulionu z przepisu na blogu Kwestia Smaku. Dodałam więcej czosnku niż w przepisie i więcej imbiru, gdyż dla mnie wywar był
Stare Garyszalotka kaczka i pomarańcza wieprzowina i grzyby shitake łosoś i suszone pomidory owoce morza i kawior Bardzo fajnym pomysłem jest mix pierożków pół/pół, można wtedy zamówić dwa różne smaki. W ofercie jest też deska Dim Sum, która zawiera dwa rodzaje pierożków Oprócz tego możemy tu zjeść różne zupy (Wonton, Tom Kha z kurczakiem lub z krewetkami), przekąski(...)Jednak Pełną parą słynie ze swoich pysznych pierożków i na nich postanowiłyśmy się skupić. Zamówiłyśmy deskę dim sum, w której skład w chodziły 4 pierożki z wieprzowiną i grzybami shitake, 4 pierożki z krewetką i pędami bambusa, pikantną sałatkę z marynowanych ogórków, 4 chrupiące pierożki wonton i 4 chrupiące spirng rollsy z kaczką. To fajny zestaw dla dwóch
Kulinarne przygody Gatityobiad, bardzo rzadko występują razem. Spowodowane jest to głównie brakiem czasu, a duży gar pachnącej grzybkami zupy fasolowej jedliśmy przez dwa dni. Dolewki nie miały końca. Składniki: • 250 g białej fasoli • 250 g makaronu świderki • kilka grzybków suszonych • 2 marchewki • 1 pietruszka, kawałek selera • 2 cebule, kawałek pora • 1 szklanka mleka • sól, pieprz do smaku • kilka liści(...)angielskiego • natka pietruszki • 4 łyżki oleju Wykonanie: • Fasolę namoczyć na noc i ugotować w tej samej wodzie do miękkości – ok. 1,5 godziny. • Suszone grzyby namoczyć i pokroić w kostkę. • Cebulę pokroić w kostkę, pora w paski i podsmażyć na oliwie. • Dodać startą na tarce marchewkę, pietruszkę
To co kochampierogi Gryczane pierogi nadziane grzybami i ricottą Pieczone mini pierogi z kapustą i grzybami Przepisy na warzywa Kremowa zupa z buraków i czerwonej fasoli Fasolowo-ciecierzycowy mix z pieca Przepisy na wypieki i słodkości Magiczne ciasto migdałowe z czekoladą Wigilijna kasza jaglana z suszonymi śliwkami i miodowo-korzennym aromatem Świąteczna kawa z kremem makowym i prażonymi płatkami migdałów Świąteczne
My Chcemy Jeśćsmażyć , ale nie za długo. Miód nie może się przypalić. Wlać wodę, dodać suszone grzyby i dokładnie wymieszać, zagotować. Po zagotowaniu zmniejszyć gaz do minimum i bardzo wolno gotować. Mięso musi być miękkie. Podczas gotowania czasami trzeba dolać wody, ale bardzo mało. Nie zróbcie zupy Ja mam wolno gotujący garnek elektryczny, to jest super do takich mięs. Nie trzeba
Kuchnia Pokoleńżurek, zapiekaną paprykę przepisu kuchni Lidla, bitki wołowe z domowymi kopytkami, grzybówkę na suszonych grzybach, duszone kurki cebulą i natką pietruszki. Przygotowywałam też obiady, które praktycznie robią się same; ziemniaki zapiekane z brukselką i rozmarynem z ogródka Piotra z schabem zapiekanym w śmietance i zupie cebulowej oraz kurczaka pieczonego z ziemniaczkami i nieobranym czosnkiem. mmm... ale to były pyszności
Brzuszki Łakomczuszkisobie około 0,22%, parmezan już całkiem sporo, bo 1,2% (pisałam o nim przy okazji TATARA ). Wodorosty kombu, używane do bulionu na zupę miso –to aż 2,2%. Znajduje się też w grzybach, pomidorach, orzechach, winogronach, brokułach. Glutaminian sodu, czyli sól kwasu glutaminowego to aminokwas naturalnie występujący w białkach . Ten smak uwalnia się wtedy, gdy na białka działa(...)miseczce z kilkoma łyżkami zagotowanej wody i dokładnie rozpuszczamy pastę, żeby pozbyć się grudek. Tak przygotowaną pastę wlewamy do zupy i dokładnie całość mieszamy. Dodajemy pokrojone wodorosty. Podajemy zupę od razu, gorącą, posypaną świeżo pokrojonym szczypiorem. Co do zupy miso? Zgodnie z japońską sztuką i kulturą, poszczególne składniki mają odwzorowywać charakter pór roku, a także tworzyć kontrasty pomiędzy kolorami
Karo in the Kitchen