zupa z suszonych grzybów - 1009 przepisów (strona:33/68)

Zupa grzybowa z pyrkami 138

wody 1 marchew 1 pietruszka 1 mały seler biała część pora 20 g suszonych grzybów poł kg ziemniaków 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego kilka ziaren czarnego pieprzu 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 1 mała cebula lubczyk sól pieprz Przygotowanie Grzyby namoczyłem kilka godzin wcześniej. Odcedziłem, dodałem do pietruszki, marchwi, selera i pora. Zalałem wodą, dodałem(...)przyprawy zachowałem. Do wywaru z warzyw dodałem pokrojone w kostkę ziemniaki, gotowałem do ich miękkości, odcedziłem. Usunąłem przyprawy. Grzyby i warzywa drobno posiekałem. Wrzuciłem do   wywaru. Z masła, drobno posiekanej cebuli i mąki zrobiłem zasmażkę, dodałem do zupy, zagotowałem, doprawiłem do smaku solą, pieprzem i lubczykiem. Podałem z chlebowymi grzankami. przyprawy. dodałem pokrojone w kostkę ziemniaki, gotowałem

R'n'G Kitchen
Barszcz czerwony zabielany 155

także jest odpowiedni zarówno dla wegan jak i wegetarian. Smacznego:-) Składniki: buraki 1 kg, marchew 2 szt, koncentrat z buraków 200 g, cebula 1 szt, czosnek 5 ząbków, grzyby suszone zmielone 4 łyżki, liść laurowy 4 szt, ziele angielskie zmielone 1/4 łyżeczki, pieprz ziołowy 2 łyżeczki, majeranek 1 łyżeczka, koperek posiekany 2 łyżki, natka pietruszki posiekana 3 łyżki, sól(...)Sposób przygotowania: Buraki i marchew obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Warzywa zalewamy zimną wodą i stawiamy na palnik. Dodajemy sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziołowy, zmielone grzyby i dwa ząbki czosnku. Cebulę obieramy, a następnie grillujemy i wkładamy do gotującego się barszczu. Możecie również pokroić ją w kostkę i usmażyć na oleju na złocisty kolor. Gdy warzywa

kulinarne odsłony pati
Zupa (krem) ziemniaczano - kukurydziana z serkiem apetina (ekspresowa i tania zupa) 234

Kolejny ekspresowy krem...szybka i tania zupa... na zimowe wieczory. Ziemniaki i kukurydza, a do tego posypka z suszonych pomidorów nie jest zbyt popularnym zestawieniem smakowym w domowym zaciszu. Dodatkowy wymiar smakowy nadaje serek o smaku pomidorów z bazylią. Ponadto kurkuma nie tylko nadaje pięknego koloru, ale również ta przyprawa ma pozytywny wpływ na pracę wątroby oraz wspiera organizm(...)bakteriami, wirusami i grzybami. Składniki na 4 porcje: 1,5 l rosołu z kury 7 sztuk średniej wielkości ziemniaków 2 puszki kukurydzy 2 średniej wielkości cebule 2 gałązki selera naciowego 1 opakowanie serka apetina o smaku pomidorów z bazylią 1 łyżeczka kurkumy Dodatkowo: 50 g kukurydzy z puszki (1-2 łyżki na porcję) 1-2 łyżeczki suszonych pomidorów

IMPRESJA SMAKU
CZERWONY BARSZCZ Z USZKAMI 166

Czerwony barszcz to danie którym moi synowie gdyby mogli zajadaliby się codziennie. Tak więc w wigilię musi być obowiązkowo i do tego uszkaSkładniki:2 kg buraków

Z Majeczką w kuchni
Bulion warzywny 478

pomidor (u mnie śliwkowy – ok. 80g) 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 1 pęczek natki pietruszki 1 łyżeczka ziaren pieprzu 2 kawałki suszonych grzybów (ewentualnie 1 łyżka sosu sojowego) 2 ząbki czosnku 2 litry wody sól do smaku opcjonalnie mielony pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Bulion warzywny – Wykonanie: Marchewkę, pietruszkę, korzeń(...)Dodać natkę pietruszki, suszone grzyby, ziele angielskie, liście laurowe oraz pieprz w ziarenkach. Gotować pod przykryciem (z lekko uchyloną pokrywką) na małym ogniu (bulion nie powinien mocno wrzeć, tylko delikatnie bulgotać, pyrkać) przez około 1-1,5h. Pod koniec doprawić solą i ewentualnie świeżo zmielonym pieprzem. Smacznego! Na bazie tego bulionu polecam wypróbować przepis na zupę pieczarkową Jeśli istnieje

Kulinarne Przeboje
Czerwony barszczyk na mięsnym wywarze 194

ząbki czosnkuparę ziarenek pieprzu500 ml wywaru mięsnegook 250 ml kwasu z buraków ( z tego przepisu)majeraneksólpieprzparę suszonych grzybów - opcjonalnieprzygotowanieBuraki obrać, pokroić w grube plastry, zalać niedużą ilością wody - ok 0,5 l tak aby zakryła buraczki, dodać grzyby, pieprz, czosnek. Ugotować do miękkości. Najczęściej robię to w szybkowarze. Ugotowane buraczki odcedzić, odłożyć na bok (można zetrzeć(...)kwas z buraków ( ilość zależy od jego kwaśności i naszego smaku), podgrzać, ale już nie gotować. Doprawić, jeżeli trzeba, solą, pieprzem i odrobiną cukru, majerankiem. Przed podaniem warto do zupy dodać starty ząbek czosnku. Smacznego

Stare Gary
ROSÓŁ AZJATYCKI Z PULPECIKAMI (keto, LCHF, optymalny, paleo, bez glutenu i laktozy) 192

kolejny pomysł na wyczarowanie z poczciwego domowego rosołu zupy o niezwykłym aromacie i smaku orientu. Rosół azjatycki, bo to o nim mowa, jest zdrowy, aromatyczny, rozgrzewający, pikantny, pełen różnorodnych przypraw, czyli idealny na chłodne dni Składniki na rosół: 1000 ml bulionu z przepisu na rosół 3-4 g suszonych grzybów mun 50-60 ml sosu tamari ( wersja

Ola la LCHF
Barszcz wigilijny 207

A dziś coś do pary do uszek z grzybami :) Składniki:1 marchewkakawałek selera1 pietruszka1 szklanka wywaru z suszonych grzybów (1 garść suszonych

Kuchnia domowa Ani
Ragoût Christophera. 215

cytrynowy smak, posiada silne właściwości fungistatyczne ( hamujące rozwój grzybów). W roku2006 zespół z Uniwersytetu Ben Guriona z Izraela stwierdził, że trawa cytrynowa posiada działanie anty nowotworowe. W handlu występuje w postaci suszonej, sproszkowanej, w paście i świeżej. W kuchni stosowana jako dodatek do herbaty, zioło dodawane do drobiu, krewetek, zup, sosów.  Składniki dla 5 osób

Kulinarny karnet Christophera
Xmas... and a Happy 2014 192

zupa grzybowa z kluseczkami. Na drugie danie przygotuję łazanki z kapustą (zawsze mnie ciekawił ich fenomen, bo przecież to zwykły makaron) i mini klopsy świąteczne w sosie pieczarkowym. Łazanki z kapustą W międzyczasie podjadać będzie można śledzie z cebulką i suszonymi pomidorami (dla Misia), sałatkę jarzynową, rybę po grecku oraz marynowane pieczarki. Śledzie z cebulką i suszonymi grzybami

bastalena
"Sup h̄ĕd", czyli zupa grzybowa po tajsku (ซุปเห็ด) 201

Pyszna grzybowa zupa rodem z Tajlandii. Nadaje się dla wegetarian, a przy niewielkich modyfikacjach również dla wegan. Nie zrażajcie się dużą ilością "dziwnych" składników :) Wszystkie można dostać w "Almie", "Piotrze i Pawle" lub "Kuchniach Świata" (w wersji dla leniwych - w sklepie internetowym). Większość produktów jest mrożona - mogą leżeć w zamrażarce przez długi czas i przydać się do wielu pysznych tajskich(...)zupce charakteru. No to zaczynamy! Składniki: 500 ml bulionu drobiowego lub warzywnego 1 opakowanie grzybków suszonych shitake (30g) 4 duże pieczarki 1 puszka mleka kokosowego (400 ml) 1 łodyga trawy cytrynowej 4 liście limonki "Kaffir" 2 cm imbiru 3 cm galangalu (można pominąć - zupa i tak będzie pyszna) 1 ząbek czosnku 1 papryczka chilli (może być czerwona, mi udało

Tajskie smaki
Potrawy wegetariańskie 245

fetąMłode ziemniaki w zielonym sosieFrancuska zupa szczawiowaJajka zapiekane z botwinkąNajprostsze grillowane szparagiZielony omletMakaron z pieczarkami i cytrynąFrancuska sałatka z mleczaTarta ze szpinakiem i jajkiemLasagne wegetariańskaGrzanki śródziemnomorskieKanapeczki z halloumi i pestoDip z buraka z za'ataremCygara z filo z fetą i ziołamiMakaron z suszonymi pomidoramiRoladki z papryki i koziego seraKolorowa tortilla z piekarnikaRisotto z grzybami i dyniąCypryjskie kanapki z halloumiParmigiana

Chilli Czosnek i Oliwa
Krupnik 142

włoszczyzna lub kostka rosołowa zielona pietruszka kilka suszonych grzybów woreczek kaszy perłowej sól, pieprz Do garnka wkładamy uprzednio umyte mięso, dodajemy umytą i obraną włoszczyznę, marchewkę obieramy i kroimy w talarki, cebulę kroimy w pióra i dodajemy do wywaru. Wrzucamy przyprawy i grzyby, pietruszkę drobno siekamy i również dodajemy do zupy (trochę zostawiamy do posypania na koniec). Ziemniaki

Pelusiowa Kuchnia
Barszcz ukraiński w stylu azjatyckim 222

dniach możecie już gotować zupę. Naprawdę warto :).  Trzymając się stylu azjatyckiego zamiast fasolki wspięga wężowata, krewniaczka bobu. Urocze małe nasionka z czarną plamką, ugotowane w zalewie (do kupienia w np. Lidlu) i grzyby shitake.    Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 1500-2000 ml domowego bulionu, 20 suszonych grzybów shitake, 5 ziemniaków, 3-4 ukiszone buraki

SzczyptaSmaQ
,,Wielkanocny żurek w chlebie’’ 366

boczek, kiełbasę, cebulę oraz suszone grzyby. Do tak przygotowanej bazy dodajemy zakwas (dobrze rozmieszany). Na początek jedynie połowę, żeby żurek nie wyszedł zbyt kwaśny. W razie potrzeby dolewamy zakwas do uzyskania pożądanego smaku. Doprawiamy całość solą i pieprzem, listkiem laurowym, zielem angielskim i gotujemy 20 minut. W tym czasie gotujemy jajka na twardo. Zupę przyprawiamy majerankiem i poprzednio przeciśniętym

Podróż w kulinaria