pierś z gęsi z grilla piersi gęsie smażone, w sosie jabłkowym gęś faszerowana kapustą kiszoną i śliwkami gęś pieczona gęś pieczona - biała kołudzka gęsie nogi konfitowane, w owocach suszonych gęsie nogi w kadarce uda gęsi w czerwonej kapuście pierś gęsi podwędzana - domowa wędlina okrasa gęsie pipki - nadziewane szyje gęsie gęsi pipek - gulasz z gęsich żołądków pasztet(...)wątróbki gęsiej gołąbki z gęsi ze śliwkami pierogi z gęsi z nutą pomarańczy wątróbka z gęsi z jabłkami rosół z gęsi z pierożkami z gęsi zupa z gęsi z zacierkami zupa grzybowa na gęsinie gęś kocha wino wino do gęsi
królestwo garówłyżką żeby nie poparzyć rąk a następnie wyrabiamy elastyczne ciasto (nie klei się do rąk). Zostawiamy przykryte pod ściereczką aż całkiem przestygnie.W tym czasie siekamy drobno grzyby i cebulę. Grzyby suszone wymagają wcześniejszego namoczenia na co najmniej 2 godziny, z pieczarkami nie ma tego problemu. Cebulę i pieczarki podsmażamy na oleju, dodajemy sól, pieprz, ulubione przyprawy (majeranek, oregano). Woda(...)minutach od wypłynięcia na powierzchnię wyławiamy uszka cedzakiem.Gotowe uszka można zamrozić jeśli do Świąt pozostało jeszcze kilka dni. Natomiast odgrzewamy je jak inne pierogi najlepiej na oleju lub w zupie
prawdziwe jedzenieróżne. Według mnie, dzięki warzywom pasztet jest bardziej wilgotny. Pamiętajmy również o tym, żeby nie wylewać wywaru powstałego w trakcie gotowania mięsa. Będzie on doskonałym koncentratem do przygotowania zupy. Wywar dziele na mniejsze porcję i mrożę w plastikowych pudełeczkach.Gdy jest mi potrzebny wrzucam do garnka, rozcieńczam wodą i mam wspaniały bulion. Pasztet mięsny Składniki na 3 keksówki(...)łopatki wołowej 500 g piersi z kurczaka lub indyka 500 g podgardla 500 g wątróbki wieprzowej 3 kajzerki 2 duże cebule 3 małe marchewki 1 pietruszka parę suszonych grzybów 3 listki laurowe 12 ziaren ziela angielskiego 10 ziaren pieprzu 3 jajka 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 1 łyżeczka imbiru sól pieprz Wykonanie: Mięso, oprócz wątróbki gotujemy z dodatkiem warzyw
Kulinarne przygody GatityKolejna odsłona bigosu, tym razem w wersji bardziej zbliżonej do tradycyjnej polskiej kuchni. Składniki 2,5 kg kapusty kiszonej 0,5 kg wołowiny na gulasz
Kulinaria - potrawy z różnych stron światasitku, pod strumieniem bieżącej wody – grzyby nie lubią długiego moczenia, starajcie się myć je sprawnie i szybko. Dajemy im odcieknąć z wody, osuszamy ręcznikiem i kroimy je drobniej, ale nie siekamy. Małe grzybki możecie zostawić w całości. Ziemniaki – jeśli używacie surowych, obieramy je i kroimy w drobną kostkę, tak jak do zupy tylko drobniej. Kostka o boku(...)ognia, odcedzamy je z tłuszczu i odkładamy do miseczki. Na patelnię wykładamy 2 łyżki masła. Gdy się zagrzeje wrzucamy cebulkę, doprawiamy ją suszonym tymiankiem. Kilka minut później, gdy cebula się delikatnie zeszkli, wrzucamy kurki. Smażymy grzyby na małym ogniu, mieszając, tak by ich nie przypalić bo staną się gorzkie. Kurki mogą ale nie muszą puścić wodę – smażymy
Karo in the Kitchenpostanowiłam je zgromadzić wszystkie w tym wpisie. Zapraszam ! Czas na dynie Na słono: Dynia zapiekana z grzybami Pieczona dynia Sałatka z pieczonej dyni i fety Prażone pestki dyni Przyprawa do ciasta dyniowego Zupy: Zupa dyniowa z marchewką Zupa-krem z pieczonej dyni Zupa krem z pieczonej dyni z mleczkiem kokosowym Na słodko: Dżem dyniowy z pomarańczami Ciasto z dyni(...)gruszką i figami Dyniowe ślimaczki drożdżowe Sernik dyniowy Pumpkin pie, czyli tarta dyniowa Sernik dyniowy z karmelem Placuszki dyniowe na słodko Ciasto dyniowo pomarańczowe z suszonymi owocami Drożdżowe ślimaczki dyniowe z pomarańczą Wypieki wytrawne: Focaccia z pieczoną dynią i rozmarynem Tarta dyniowa z serem pleśniowym Tarta dyniowa z szynką i ryżem
Kulinarne przygody GatityWolnowar nadal sprawdzamy . Tym razem kapuśniak na małej golonce. Golonka wyszła miękka, wystarczyło wyłowić ją z zupy, podzielić na mniejsze kawałki (po usunięciu skóry, bo tej
Stare Garylitra. Marchewkę, pietruszkę, selera i pora obieramy, myjemy oraz suszymy. Marchewkę i pietruszkę kroimy w cienkie słupki, pora w talaki, a selera pozostawiamy w całości. Warzywa wrzucamy do gotującej się w garnku wody. Gotujemy wywar na wolnym ogniu przez min. 40 min. Grzyby mun zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na ok. 20-30 min, aż zmiękną, Pierś z kurczaka(...)części i kroimy w kostkę. Grzyby oraz kurczaka wrzucamy do wywaru. Dodajemy sok z limonki, sos sojowy, ocet ryżowy (jak mamy), cukier, paprykę mieloną słodką i ostrą i gotujemy jeszcze ok. 10 min. Na końcu, gdy potrzeba, doprawić solą lub sosem sojowym, cukrem, aby otrzymać satysfakcjonujący smak. Na talerz wykładamy makaron ryżowy zalewamy gorącą zupą. Odczekujemy 5 min., aby makaron
Kuchnia MagdaLenymoim blogu były przepisy na wszystkie popularne zupy, ale nie było klasycznego rosołu. Czas nadrobić zaległości. Zwykle gotuję rosół na samym kurczaku, ale lepszy według mnie jest taki z dodatkiem wołowiny. Zwyklę kupuję szponder wołowy, a mięso po ugotowaniu obieram z kości i skór i wykorzystuję do krokietów(...)bądź pierogów. Składniki: 2 ćwiartki z kurczaka ew. kawałek wołowiny (szponder) 2 marchewki 1 duży seler 1 pietruszka 1/2 pora 1 średnia cebula 4 ząbki czosnku kilka suszonych grzybów 2-3 listki laurowe kilka kulek ziela angielskiego pęczek natki pietruszki lub lubczyku sól i pieprz 1 łyżka przyprawy warzywnej maggi Umyte ćwiartki z kurczaka (i wołowinę
Czerwień i błękitposiadaczem Tefal Cuisine Companion to masz jeszcze bardziej ułatwione zadanie, szczegóły poniżej Scroll down for recipe in English Pikantna zupa grzybowa z łososiem (4-6 porcji) Składniki: 350 g łososia bez skóry i ości, pokrojonego w grubszą kostkę 250 g grzybów leśnych, oczyszczonych i większe pokrojone w ćwiartki 1 cebula, pokrojona w kostkę 2 średnie ziemniaki, obrane i pokrojone(...)minutes. Next add salmon and cream, salt and pepper to taste and start P1 Slow Cook for 5 minutes then serve. Enjoy! Artykuł Pikantna zupa grzybowa z łososiem / Spicy mushroom soup with salmon pochodzi z serwisu Karmelowy blog kulinarny
karmelowyokoło 30-40 minut. Grzyby odcedzamy, odciskamy z wywaru, drobno kroimy lub siekamy w malakserze. Dodajemy do posiekanej kapusty. Wywar po gotowaniu grzybów możecie przelać do butelki lub słoika i wstawić do lodówki, albo wlać do worka na mrożonki i zamrozić. Później wykorzystać ten grzybowy wywar do przygotowania wigilijnego czerwonego barszczu lub do zupy grzybowej. Pieczarki i cebule(...)nagrzanego piekarnika i pieczemy około 35-40 minut, do zezłocenia. Pyszne są i na ciepło, i na zimno. I same, i podane do czerwonego barszczu czy czystej zupy grzybowej. Te paszteciki idealnie się mrożą – potem wystarczy tylko odmrozić je w lodówce i odgrzać w piekarniku. Możecie też od razu zrobić je z kilograma mąki i zamrozić sobie na później
Karo in the Kitchensię stało bo obiecywałam sobie, że umieszczę na blogu całe menu z chrzcin. Czas mija, chrzciny przeszły do historii, a jeśli chodzi o wpisy - opisy, do tej pory na zupach się skończyło. Otóż proszę sobie wyobrazić, że przygotowałam dla gości także drugie danie ;) Były to pieczone polędwiczki wieprzowe z marynaty, na które przepis znajdziesz tu . Aby każdy z gości miał(...)mojej pomocy podczas pieczenia. Oto przepis na sos borowikowo - ziołowy, który doskonale nadaje się do różnego rodzaju mięs pieczonych. Składniki (na ok 0,7 litra sosu): 10-15 dag suszonego borowika 1/2 kostki rosołowej drobiowej 1/2 kostki rosołowej wołowej 1/2 pęczka kopru 1/2 pęczka natki pietruszki łyżka posiekanego szczypioru 2-3 łyżki śmietany 18% 1 czubata łyżka mąki
Kuchnia po mojemumnie przesuwa się na późny podwieczorek. Polecam tę zupę z tego przepisu ;) SKŁADNIKI: (przepis dla 4 osób): - 300-500 ml zakwasu na żur - ok. 2-2.5 L bulionu drobiowo-wołowego lub wody - 400 g surowej białej kiełbasy lub zwykłej wiejskiej - ok. 300 g boczku wędzonego - 4 jajka - 2 kapelusze suszonych borowików - 1 duża cebula - 3 ząbki czosnku przeciśniętego(...)przez praskę - 3 łyżki śmietany 18% - 5-6 średnich ziemniaków - masło - sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie, majeranek PRZYGOTOWANIE: Grzyby umyć, namoczyć w wodzie, aż lekko zmiękną. Kiełbasę i boczek (w całości) zalać zimną wodą (jeśli używamy swojskiej kiełbasy) lub bulionem (jeśli białej kiełbasy), dodać 2 listki laurowe, kilka kulek ziela angielskiego i pieprzu czarnego. Grzyby pokroić w paski, dodać
Calzonella.comdomu uwielbiamy zupy, a ja już w szczególności uwielbiam eksperymentować z nowymi smakami. Przyszła i nie chciała odejść, ochota na coś z grzybami. Pomyślałem krem z pieczarek, patrzę mam. Ale to taki zwykły krem być nie może, więc postanowiłem dodać borowików, które miałem w słoiku usmażone na maśle ze śliwką z łyżką przecieru pomidorowego. Ale od początku. Czego użyłem(...)gram borowików, posiekanych -łyżka masła klarowanego -sól, pieprz -cebula -5 śliwek suszonych -0,5kg pieczarek posiekanych -łyżka sosu sojowego -por część biała i przechodząca w zieloną -łyżka masła -1,5 l bulionu drobiowego Na maśle klarowanym szklimy cebulę posiekaną w wiórki, solimy i pieprzymy, wrzucamy borowiki podsmażamy 7-8 minut, dodajemy śliwki posiekane i podsmażamy jeszcze ze dwie
BaRepasOstatnio zrobiło się na blogu bardzo słodko, więc dla odmiany proponuję danie obiadowe. Dziś bitki w sosie grzybowo - śliwkowym. Osobiście bardzo lubię sosy grzybowe, a z
kuchnia doski