drugich zdjęcia potraw z kurkami myślę, że warto by było się do sklepu wybrać w celu ich nabycia. Nie mam pojęcia, co mnie tknęło - może te wszystkie prawdopodobnie trujące grzyby, które widziałam na spacerze z C. i Ptysią...? W każdym razie odczułam nieodpartą chęć przyrządzenia czegoś z kurkami - niedawno widziałam je w sklepie, więc pełna optymizmu ubrałam kurtkę przeciwdeszczową(...)wrześniu...?!) i ruszyłam na podbój pobliskiego supermarketu. Muszę nadmienić, że na mojej wsi jest tylko jeden sklep, w którym można zaopatrzyć się w wymyślności, takie jak na przykład kurki, suszone drożdże czy niesolone masło (a i to nie zawsze). Jakoś tak tylko zapomniało mi się, że dziś niedziela, i sklep otwarty do siedemnastej... Zawiedziona nieco, ale niezrażona niepowodzeniem, udałam
Pożeraczka, czyli raz adobrzeŻurek na wędzonym boczku i najlepszym domowym zakwasie. Żurek był tak smaczny, że na pewno częściej będę robiła domowy zakwas i żurek... Świetnie smakuje także z
Czerwień i błękitsuszonych grzybów 1 cebula 1 łyżka masła ½ łyżeczki majeranku Sól, pieprz Wykonanie: Ciasto: Mąkę przesiać przez sito, dodać sól. W osobnym naczyniu wlać wrzącą wodę, roztopić w niej masło. Całość delikatnie przelewać do miski z mąką – mieszać. Wyrabiać ciasto minimum 5 minut. Następnie najlepiej przykryć ścierką i odstawić na ok. 20 minut. Farsz: Grzyby opłukać o namoczyć(...)niewielkiej ilości wody (najlepiej przez noc). Ugotować w wodzie, w której się moczyły. Odcedzić, drobno pokroić, a wywar zostawić (np. do przygotowania sosu lub zupy). Grzyby dodać do uduszonej na maśle, poszatkowanej cebulki. Doprawić. Lepienie: Ciasto cienko rozwałkować i wycinać kwadraty o boku 4 cm. Na połowie ułożyć farsz, zlepiać w trójkąty, a następnie brzegi. Gotować w osolonym wrzątku
Tradycyjna KuchniaSkładniki: prawdziwki 1 szklanka/suszone, cielęcina bez kości 1,5 kg, kucharek 1 łyżeczka, cząber 1 łyżka, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, papryka ostra mielona 1/2 łyżeczki, liście laurowe 2 sztuki, olej rzepakowy 1/4 szklanki, masło 1 łyżeczka, woda 4 szklanki, śmietana gęsta 1/2 szklanki, mąka pszenna 2 łyżki, woda 1 szklanka(...)osuszyć ręcznikiem papierowym, z oleju, kucharka, cząber, pieprzem mielonym, papryki ostrej, przyprawy w płynie przygotować marynatę i mięso dobrze natrzeć, schować do woreczka do lodówki na całą noc grzyby prawdziwki suszone opłukać, moczyć w 1 szklance letniej wody z ciut solą przez 3-4 godziny do rondla rozgrzanego włożyć mięso z całą marynatą, dać masło i zrumienić mięso
W Mojej Kuchni LubięTak, tak wiem, już dawno po świętach, a przepis powinnam dodać miesiąc przed kolejnymi ;) Nie mam jednak w zwyczaju trzymać gotowych już przepisów "w zanadrzu", bo
Kuchnia w czekoladzieWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 130 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 11 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 6-8 Składniki: 1 kg buraków (u mnie podłużne
JejKuchniasłoiczkach i kiedy jest taka potrzeba dodaje do zup, sosów, kotletów itp. Jest to idealna alternatywa dla znanych "warzywek" ze sklepu które co tu dużo mówić są niezdrowe i nie zalecam nikomu ich spożywania. Zakup suszarki jest wydatkiem, ale nie będziemy jej używać przecież ciągle, raczej czasem gdy chcemy ususzyć grzyby, owoce czy właśnie warzywa dlatego powinna nam posłużyć(...)przygotowane warzywa układamy na tackach suszarki i suszymy na I lub II biegu aż warzywka będą zupełnie suche i sztywne. U mnie trwało to koło...8-10 godzin. 3. Ususzone warzywa mielimy w maszynce do mięsa bądź młynku do kawy. Mieszamy je z solą i przekładamy do słoiczków. Gotowe warzywko dodajemy do zup, sosów, mięs
Gotowanie...to proste !suszonych grzybów - 0,5kg kiszonej kapusty - 1 mniejsza lub 1/2 większej marchwi - 1/2 dużej pietruszki - sól i pieprz do smaku - 1 duża cebula - 2-3 łyżki oleju (daję kokosowy bezzapachowy) Grzyby przelać na sicie zimną wodą. Przełożyć do garnka, zalać świeżą wodą, zamieszać i odstawić na min.6h, najlepiej na całą noc. Namoczone grzyby zagotować w garnku, dodać obrane(...)warzywa (marchew i pietruszkę) i gotować na małym palniku do miękkości, ok.30 minut (uwaga grzyby lubią kipieć...). Pod koniec gotowania doprawić solą. Odcedzić dokładnie, odcisnąć. Wywar pozostawić np.do zupy grzybowej (ja mrożę sobie w woreczkach do lodu). Kapustę ugotować z dodatkiem wody do miękkości (u mnie ok.30-40 minut), dokładnie wycedzić, najlepiej jeszcze odcisnąć. Ja dodaję także 1/2-1 łyżki oleju kokosowego
Smaczne Zdrowetradycji rodzinnych, wigilijne menu jest różne, ale zwykle kolację wigilijną rozpoczynamy od zjedzenia zupy. Najczęściej jest to barszcz czerwony podawany z uszkami z farszem z leśnych grzybów. Barszcz to zupa popularna od wieków w krajach Europy Centralnej i Wschodniej. Przygotowywano ją tam, gdzie dostępne były buraki, zwykle jedno z tańszych warzyw. Wzmianki o czerwonym barszczu jako jednej z potraw(...)gwiazdka anyżu 5 suszonych podgrzybków 3 wędzone śliwki 50 ml octu 500 ml zakwasu buraczanego z tego przepisu sól cukier majeranek Przygotowanie: Do 4 litrów zimnej wody wrzucamy pokrojone w plastry buraki, czosnek, marchew, pozbawione gniazd nasiennych jabłka pokrojone w ćwiartki. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, goździki, anyż, suszone grzyby i śliwki. Dolewamy ocet, zagotowujemy
Smakowity Blog Kulinarnyłyżeczki cukru, 1 łyżeczka majeranku, 1/2 łyżeczki natki pietruszki, pieprz mielony, 1/2 łyżeczki kminku 250-500 ml zakwasu na żur 400 gram surowej, białej kiełbasy 2 kawałeczki suszonych grzybów 2 łyżki tartego chrzanu ze słoiczka 4-5 łyżek śmietany 30% do podania: jajka ugotowane na twardo; rzeżucha Zakwas żytni na żur Wszystkie składniki umieszczam w słoju i dokładnie(...)wraz z suszonymi grzybkami i wszystkimi przyprawami umieszczam w garnku, zalewam wodą i gotuję 30 minut. Bulion przecedzam. Dodaję do niego białą, surową kiełbasę i gotuję przez kolejne 15 minut. Do garnka wrzucam również pokrojone dwie marchewki i jedną pietruszkę z bulionu. Reszta warzyw nie będzie potrzebna. Następnie dodaję wstrząśnięty zakwas oraz chrzan ze słoiczka. Zupę gotuję kolejne
Mango PapajaMientkiewicza, tradycjonalisty wyrabiającego swojską kiełbasę: Grzegorza Russaka oraz kochającej Polskę: Grażyny Wyrwas. Książkę wzbogaciły ilustracje Andrzeja Pągowskiego. Spis treści książki, nie jest typowym podziałem na przekąski, dania główne czy zupy, ale przepisy są posegregowane ze względu na kategorie produktowe, co mi się bardzo podoba! W książce Lidla pojawiają się między innymi takie rozdziały jak KAPUSTA, ZIEMNIAKI, RYBY, PTACTWO czy SERY(...)trudne do zdobycia i drogie (jak np. mięso z jelenia), jednak wykwintne i nasze polskie. Książka zawiera między innymi takie przepisy jak: Schab zapiekany z porami i suszonymi grzybami Uda gęsie w sosie z czarnych porzeczek z miodem pitnym Pierogi z serem, kaszą gryczaną i miętą Barszcz czerwony podstawowy Smażone okonie z chlebową sałatką Kuchnia Polska według Karola Okrasy
Kuchnia Bazyliitych pierogów użyłam suszonych grzybów . Pamiętajcie, że trzeba je wcześniej namoczyć. Dobrze to zrobić na noc, a na drugi dzień w tej samej wodzie, w której grzyby się moczyły, ugotować je. Bez soli, na wolnym ogniu, pod lekko uchyloną pokrywką, około 40 minut do godziny, w zależności od tego, jak duże kawałki grzybów macie. Ja miałam podgrzybki(...)Wywaru z grzybów nie wylewamy – jeśli nie macie akurat pomysłu jak go zużyć, zamroźcie go, np. w woreczkach na kostki lodu. Można go w takiej postaci dodawać jako smak do sosów mięsnych, zup (rewelacyjnie pasuje do kartoflanki, żuru czy grochówki!), zrobić z tym wywarem wytrawny czerwony barszcz czy czystą zupę grzybową. Ugotowane i ostudzone grzyby drobno siekamy. Obieramy marchew
Karo in the Kitchengrzyby, jabłka, dynia, cebula i reszta jesiennych pyszności to jego działka. Jedna łyżka tej pysznej zupy, to cała symfonia smaków...od lekko słodkiej i kwaskowatej dyniowo-jabłkowej podstawy do wyrazistego i rozgrzewającego akcentu imbiru. Można też zagryźć kromką dobrego, razowego chleba. Spróbujcie, bo przecież w dyni co chwilę można zakochiwać się od nowa! Na przykład przy aromacie cydru... :) Zupa dyniowa(...)cydrze z maślanymi jabłuszkami Potrzebujesz: 500g dyni 1 cebulę 40g świeżego imbiru 1 łyżka masła 250ml cydru 500ml bulionu warzywnego 3 gałązki świeżego tymianku/ 1/2 łyżeczki suszonego sól, pieprz, słodka papryka do smaku 1 łyżka soku z cytryny Maślane jabłka: 1 duże jabłko 2 łyżeczki masła sól pieprz Do tego: pestki dyni listki tymianku śmietana/ jogurt naturalny
Kuchnia w Słońcu Skąpanawina, lub jako dodatek do zupy. Do jej przygotowania będzie potrzebne gotowe ciasto na tartę lub ciasto kruche, w ten sposób maksymalnie skrócicie czas przygotowania, ale jeśli Wam się nigdzie nie śpieszy możecie samodzielnie przygotować ciasto np. wg. tego przepisu... Czas przygotowania: 35 minut Porcje: 10 Składniki: 250 g świeżych borowików lub innych grzybów, 200 g miękkiego sera koziego(...)startego sera żółtego miękkiego np. Petit Livarot, 70 g śmietany 30%, 3 jaja, 2 łyżki soku z cytryny, 3 łyżki posiekanej cebuli, 1 łyżka posiekanego tymianku, 1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego lub posiekany ząbek, 3 łyżki oliwy, sól i biały pieprz. Przygotowanie: Grzyby wyczyścić pędzelkiem (nie moczyć w wodzie), pokroić duże kawałki, połówki lub ćwiartki, małe zostawić w całości
SzczyptaSmaQumyte marchewki, korzeń pietruszki, seler, por, cebulę, ziele angielskie, pieprz, liść laurowy oraz namoczone wcześniej i umyte grzyby - zalewamy około 1- 1,5 l wody, gotujemy powoli pod przykryciem przez około 30 minut. Warzywa i przyprawy wyjmujemy (nie będą nam już potrzebne ), grzyby kroimy w paseczki. Krok 2. Białą kiełbasę myjemy, osuszamy, nakłuwamy w kilku miejscach i razem z boczkiem(...)garnka wlewamy bulion wołowy, kwas z ogórków, dodajemy przyprawę i zagotowujemy. Krok 2. Mąkę dokładnie rozprowadzamy ze śmietaną, hartujemy kilkoma łyżkami gorącego płynu, wlewamy do garnka z zupą, mieszamy i jeszcze raz zagotowujemy. Żurek doprawiamy pieprzem i roztartym czosnkiem . Krok 3. Kiełbasę kroimy w plasterki, podsmażamy na patelni bez tłuszczu. Podsmażoną kiełbasę rozkładamy na talerzach, zalewamy żurkiem i posypujemy zieleniną
Moja Książka Kucharska