zupa z suszonych grzybów - 1009 przepisów (strona:37/68)

Warsztaty świąteczne z Agatą Wojdą i degustacja win niemieckich 163

stężenie do lodówki. Gorącą zupę dopełniamy na talerzu kulką musu , polewamy olejem lnianym, obsypujemy malinami lub przetartym z nich syropem Groch z kaszą jaglaną z grzybami i gęsimi żołądkami 250g namoczonego przez noc żółtego grochu ¾ szklanki wypłukanej kaszy jaglanej 200g masła 1 łyżka miodu Sól confitowane żołądki 3 -4 cebule 50g podgotowanych, suszonych podgrzybków Olej rzepakowy lub słonecznikowy

karmelowy
KROKIETY Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI- IDEALNE DO BARSZCZU 227

Wigilii. Jest to obowiązkowa zupa. Taka już u mnie tradycja. A do barszczu koniecznie krokiety. Z kapustą i grzybami- nie mogłoby być inaczej. Ich przygotowanie nie jest pracochłonne, zobaczcie sami   Składniki: naleśniki: 1 szklanka mąki 2 szklanki mleka 1 jajko odrobina soli olej do smażenia farsz: 40 dag kiszonej kapusty 10 dag suszonych grzybów u mnie prawdziwki

Z Majeczką w kuchni
Zupa grzybowa z pulpecikami 92

czosnku 2 łyżki oleju rzepakowego 1 liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego 1 łyżka suszonego lubczyku 2 łyżki kaszy pęczak 1,5 l bulionu warzywnego 200 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej 2 łyżki koncentratu pomidorowego kminek mielony sól, pieprz Przygotowanie Cebulę siekamy. Grzyby kroimy na paski. Groszek kroimy na mniejsze kawałki. Ziemniaki kroimy w kostkę. Jarzyny ścieramy(...)smażymy na rozgrzanym oleju, zalewamy gorącym bulionem warzywnym. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, lubczyk, kaszę i gotujemy przez kwadrans. Mięso doprawiamy solą, pieprzem i kminkiem. Formujemy pulpeciki. Wrzucamy do zupy. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, delikatnie mieszamy i gotujemy kolejny kwadrans. Zupę doprawiamy solą i pieprzem

R'n'G Kitchen
Wykwintny rosół 117

laurowe, 15 ziaren pieprzu czarnego, 12 ziaren ziela angielskiego, cukier, 2 ząbki czosnku, 400 g włoszczyzny: kawałek selera, kawałek pora,   3 marchewki, 1-2 pietruszki, cebula, 2-3 grzyby suszone, sól, Mięso umyć, osuszyć. Z kurczaka odciąć kuper. Z korpusu kaczek również odciąć kuper i wyciąć tłuszcz. Tłuszcz można stopić i używać jako smalcu do smażenia.   Włoszczyznę(...)kluskami z kaszy manny Z mięsa można zrobić pierogi,  cannelloni z pora, pasztet.  Można również podać jako samodzielne danie. Pozostały wywar można użyć jako bazę do innych zup lub zamknąć w słoiczkach jako bulion do różnych potraw. W tym celu należy odparować 3/4 lub więcej objętości, przez gotowanie. Gorący nalewać do wyparzonych słoiczków i wekować około 10 minut

królestwo garów
Domowa maggi w płynie 385

Domowa maggi w płynie Przepisy Thermomix Składniki: 1 pęczek świeżego lubczyku (ok. 200 g) 5o g suszonego lubczyku 1 łyżka pieprzu czarnego w ziarnach 20

Themo przepisy
czerwony barszcz 110

Bagienny barszcz z buraków. przepis na trzy - cztery porcje 1 kg buraków czerwonych 1,5 litra wołowego wywaru w wersji wege można dodać wodę lub wywar

na gazie
Domowe wywary bez dodatku chemii 129

Warzywny drobiowy, mięsny i grzybowy podstawowe smaki wywarów. Przydadzą się do przygotowania zup sosów czy galaret. WARZYWNY Składniki: 3 cebule 4 marchewki 1/4 korzenia selera lub 3 łodygi selera 2-3 ząbki czosnku pęczek natki pietruszki liść laurowy 2-3 gałązki tymianku 10 ziaren pieprzu Sposób przygotowania: Obierz cebulę, marchew, seler. Warzywa umyj i pokrój w kostkę. Obierz czosnek, opłucz(...)suszonych grzybów 2 marchewki 1 korzeń pietruszki 1/2 korzenia selera 1 mały por liść laurowy kilka ziaren ziela angielskiego Sposób przygotowania: Umyj i namocz grzyby. Oczyść i umyj  marchew, pietruszkę, seler i por. Warzywa i grzyby zalej wodą. Gotuj do miękkości pod przykryciem. Pod koniec gotowania dodaj liść laurowy, ziele angielskie. Gotowy wywar przecedź. UWAGA ! Gotowane grzyby

The Slow Life Wife
Tradycyjny Wielkanocny Żurek 420

Moja wersja tradycyjnego świątecznego żurku podawana na naszym Wielkanocnym stole. Mocno rozgrzewający, kwaśny, aromatyczny, przygotowany na bazie białej kiełbasy i pachnącej wędzonki. Składniki: 600g białej surowej

Szalona Kuchnia Eweliny
azjatycki rosół - a'la Ramen 324

ugotowane na półtwardo, które w parze z boczkiem rozpływają się na języku jak masło.  Składniki: - 3 litry wody - ćwiartka z kurczaka - plaster boczku - marchewka - pietruszka - dwie garście suszonych grzybów mun - korzeń imbiru - dwie ostre papryczki - 3 duże ząbki czosnku - średnia cebula - sos sojowy - sos rybny - sos ostrygowy - ocet ryżowy - sok z 1/2 limonki - sos chilli - pieprz biały(...)słupki, grzyby mun moczę w gej wodzie i kroję w paseczki. Dodaję do zawartości garnka,  solę (ostrożnie, bo będziemy jeszcze dodawać sosy które są słone) i gotuję bez przykrycia na wolnym ogniu aż mięso i warzywa będą miękkie, a ilość wody się zredukuje.  Gdy Wszystkie składniki są już miękkie wyjmuję kurczaka i boczek z zupy. Boczek kroję

Cook&Love
12 potraw wigilijnych 31623

fasolą Zupa grzybowa po żydowsku 6. Paszteciki Przepisy na: Kruche paszteciki z grzybami Paszteciki rybne Ślimaczki drożdżowe z kapustą i grzybami (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Buraki Buraki według tradycji mają zapewnić długowieczność i urodę. Kto spożywa je podczas Wigilii  doczeka sędziwego wieku, będąc bardzo urodziwym. 7. Barszcz czerwony Przepisy na: Barszcz czerwony na śliwkach suszonych Barszcz kiszony Barszcz

Tradycyjna Kuchnia
ZUPA WIEJSKA 150

taka brzydka pogodę. lubię gotować zupy na bazie pachnących lasem grzybków suszonych , które zbierałam pod koniec lata.Same warzywa ,kapusta pekińska i przyprawy jak seler i majeranek skutecznie przeganiają jesienną handrę.A jak jest u Was?.Zapraszam. 30DAG.ZIEMNIAKÓW W KOSTCE 1MARCHEW 1PIETRUSZKA 1CEBULA 1/2SELERA(...)1ŁYŻKA MAKI 1 LIŚĆ LAUROWY 1LIŚĆ KAPUSTY PEKIŃSKIEJ 1 POR 2ZĄBKI CZOSNKU GARŚĆ SUSZONYCH GRZYBÓW 2ŁYZKI SMALCU 1 KOSTKA ROSOŁOWA PO 1/2 ŁYŻECZKI KMINKU,MAJERANKU NATKA PIETRUSZKI NAĆ SELERA SÓL,PIEPRZ `~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ WARZYWA OBRANE I UMYTE POKROIĆ W KAWAŁKI.DROBNO POSIEKAĆ CEBULĘ,ZRUMIENIĆ NA SMALCU,DODAĆ WARZYWA I PODSMAŻYĆ .WSYPAĆ MĄKĘ,WYMIESZAĆ.PRZEŁOŻYĆ DO GARNKA I ZALAĆ WODĄ,DORZUCIĆ

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Książka RYBY SĄ SUPER, czyli przepisy Karola i Doroty na ryby i owoce morza. 145

moją uwagę przykuła gęsta zupa rybna kokosowo-pomidorowa. DANIA GŁÓWNE - na pewno skuszę się na rybno-krewetkowe curry z dynią i pstrąga pieczonego w soli. Ciekawie zapowiada się również śledź w boczku z prażoną cebulką z rodzynkami (o mniam!). ŚWIĘTA - tutaj bardziej klasycznie, choć nie do końca. Są ryby w połączeniu z suszonymi grzybami, migdałami, suszonymi owocami

bistro mama
Barszcz wigilijny na domowym zakwasie z buraków 204

sicie, zostawiając ewentualnie kilka plastrów buraczków do ozdoby (kroimy je w słupki i później dodajemy do zupy). Przed podaniem barszczu wywar stawiamy na mały gaz, mocno go podgrzewamy. W dłoniach rozcieramy majeranek i dodajemy go do zupy. Wywar łączymy z wywarem z gotowanych grzybów. Dodajemy do niego wcześniej naszykowany zakwas z buraków. Ilości wywaru grzybowego i zakwasu są orientacyjne(...)laurowe 1 średnie, winne jabłko 3-4 suszone polskie śliwki (lekko wędzone) 4-6 ziaren ziela angielskiego 1 łyżeczka suszonego majeranku 1 łyżeczka czarnego ziarnistego pieprzu 2,5 litra wody 5 łyżek octu balsamicznego– nigdy nie spirytusowego! sól pieprz mielony ok. 150-200ml wywaru grzybowego pozostałego po gotowaniu grzybów do pasztecików lub uszek ok. 300ml domowego

Karo in the Kitchen
Zupa wigilina z suszonych borowików z quinoą (bez glutenu, bez laktozy, wegetariańska) 159

szklanki suszonych borowików 1 marchew 1 cebula 1,5 litra bulionu warzywnego 2 łyżki  klarowanego masła natka pietruszki czarny pieprz sól Wykonanie: Grzyby dzień wcześniej zalewamy wodą i zostawiamy na noc, żeby się moczyły. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na klarowanym maśle. Marchew tniemy na półplasterki i gotujemy w bulionie warzywnym, dodajemy cebulkę i grzyby (razem(...)solą i pieprzem. Quinoę kilka razy dokładnie płuczemy (dobrze jest ją też namoczyć 2 - 3 godziny wcześniej). Gdy marchew i grzyby są już prawie miękkie, dodajemy quinoę i trzymamy na ogniu jeszcze około 15 minut, aż ziarenka się ugotują. Zupę proponuję podać z siekaną natką pietruszki. Życzę miłego, świątecznego i  rodzinnego gotowania

Quinoa Raz!
Zupa Tajska z krewetką tygrysią ,mlekiem kokosowym z curry z dodatkiem Tajskiej bazylii i truskawki 196

czosnku (przeciśnięty nożem) 3 czubate łyżki grzybów mun 1 papryczka chilli pokrojona drobno 1 garść słodkiego groszku 3 truskawki pokrojone na 4-6 części 2 łyżki soku z limonki 2 łyżki masła 3 listki tajskiej bazylii 2 garście czarnego makaronu - może być zwykły ryżowy 1 litr bulionu kurczęcego 3 łyżki mielonego suszonego  imbiru (po raz pierwszy dałam(...)groszek. i mieszamy. Po upływie dosłownie 4 minutek zalewamy wszystko bulionem dodajemy imbir ,grzyby mun i krewetki. Makaron gotujemy według przepisu . Następnie dodajemy mleko kokosowe i gotujemy  pod przykryciem 5-7 minut. Dodajemy bazylię. W między czasie hartujemy makaron wykładamy na talerz zalewając gorącą zupą. Posypujemy truskawkami Prawda że nie ma tu nic skomplikowanego? Jedynym utrudnieniem może być ilość

Viola cooks with passion

Proponowane wyszukiwania