zupa z suszonych grzybów - 1009 przepisów (strona:28/68)

Zupa chrzanowa 130

przepyszny i pewnie dzięki temu moja zupa chrzanowa była fantastyczna. Mam nadzieję, że i Wasza będzie równie dobra. Polecam! Składniki : 1,5 litra bulionu, rosołu lub wywaru warzywnego 2 surowe, białe kiełbasy listek laurowy ząbek czosnku kilka ziaren pieprzu kilka ziaren ziela angielskiego 2-3 suszone grzybki 1 cebula 1 łyżeczka suszonego majeranku 2-3 łyżeczki tartego chrzanu(...)laurowy, ziele angielskie, pieprz, czosnek, suszone grzyby, majeranek i białą kiełbasę i postawić na malutkim ogniu, aby kiełbaski się zaparzyły, wywar nie powinien się zagotować! W międzyczasie na niedużej patelni rozgrzać tłuszcz i przesmażyć na nim drobno pokrojoną cebulę aż się ładnie przyrumieni.  Gdy kiełbasa się zaparzy (około 20-30 minut) do zupy dodać przesmażoną cebulę, chrzan, doprawić

Codzienne Gotowanie
Zupa grzybowa z makaronem 199

bardzo prostą w przygotowaniu zupę grzybową. Podałam ją z makaronem Lubella Wstążki długie Nr 11. Polecam serdecznie #lubelloveinspiracje #lubella #lubellaikoszgrzybów Składniki: 400 g makaronu Lubella Wstążki długie Nr 11 1 kg pieczarek 20 g suszonych borowików 1 łyżka oleju 1 cebula 1,5 l bulionu 1 szkl śmietanki 30% sól, pieprz Przygotowanie: Suszone grzyby zalewamy gorącą wodą(...)Wstawiamy wodę na makaron i gotujemy go wg instrukcji na opakowaniu. W dużym garnku przesmażamy na oleju cebulę, dodajemy pieczarki i namoczone pokrojone grzyby. Smażymy, aż puszczą sok a wtedy wlewamy bulion i wodę od moczenia grzybów i zagotowujemy ( gotujemy przez 10 minut).Śmietankę hartujemy dodając do niej pół szklanki gorącego bulionu, potem wlewamy ją do zupy, Doprawiamy solą

słodkie i nie tylko historie kulinarne
,,Tradycyjny żurek’’ 100

składniki ładnie się zrumienią. Do wrzącego bulionu warzywnego wkładamy usmażony boczek, kiełbasę, cebulę oraz suszone grzyby. Do tak przygotowanej bazy dolewamy żurek Jamar. Doprawiamy całość solą i pieprzem, listkiem laurowym, zielem angielskim i gotujemy 20 minut. W tym czasie gotujemy jajka na twardo. Zupę przyprawiamy majerankiem i poprzednio przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Wlewamy dobrze wymieszany żur i dodajemy

Podróż w kulinaria
Kuchnia Polska według Karola Okrasy. Wspomnienia z warsztatów kulinarnych Lidl'a 106

śledzia na grzankach tatar wołowy w omlecie tatar z jelenia tatar z łososia aromatyczna zupa grzybowa na zakwasie z pieczonym dorszem i grochem carpaccio z podwędzanej polędwicy z salsą z orzeszkami piniowymi opalana sianem pierś z kaczki kotleciki ziemniaczane w trzech wersjach- z grzybami, suszonymi pomidorami i smażonym porem pierś z kaczki z sosem czekoladowym Warsztaty z Lidl

Z Kuchni Do Kuchni
Rosół z kapustą pak choi w stylu azjatyckim 208

naciowego 1 marchew 1 mała posiekana szalotka 1 posiekany ząbek czosnku Mała garść grzybów mung 3 cm kawałek imbiru 1 papryczka chili 1 łyżka suszonej jarzynki bez soli i glutaminianu sodu Garść grubo pokruszonego makaronu ryżowego Do dużego garnka włożyć umyte udka oraz grzyby. Do 2/3 zalać je zimną wodą. Gotować do miękkości. Kapustę umyć i dość grubo(...)cienko pokrojony), papryczkę i czosnek. Na końcu dorzucić makaron oraz resztę kapusty oraz jarzynkę (kupiłam jarzynkę bez soli w sklepie z naturalnymi produktami). Kiedy warzywa będą całkiem miękkie doprawić zupę solą i pieprzem. Dodać również sos sojowy dla aromatu. Mięso obrać ze skóry i kości, rozdrobnić w rękach i wrzucić do zupy

Czerwień i błękit
Krupnik z fasolką szparagową / Zupa warzywna z kaszą 174

warzywami czy zupa warzywna z kaszą 😁 Tak czy owak, zupa wyszła pyszna. Mamy w sezonie dość dużo fasolki szparagowej, ładnie obrodziła, więc wykorzystuję ją na różne sposoby. Składniki: 3 skrzydełka 4 ziemniaki 2 marchewki 1 cebula 1 szklanka pokrojowej fasolki szparagowej 2/3 szklanki kaszy jęczmiennej 3-4 suszone grzybki ziele angielskie liść laurowy pieprz ziarnisty sól siekany świeży lubczyk(...)kawałki. 2. Do oczyszczonego wywaru dodać warzywa,suszone grzyby, ziele angielskie, liść laurowy i pieprz ziarnisty. Gdy warzywa trochę zmiękną dodać opłukaną kaszę. Gotować do momentu, aż kasza zmięknie. W razie potrzeby uzupełniamy wodę. Na koniec doprawiamy solą, lubczykiem i koperkiem. Obieram również skrzydełka z mięsa i dodaję mięsko do zupy. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Zalewajka 151

suszone grzyby; 200 g kwaśnej, gęstej śmietany 18%; 1 łyżka majeranku; 1 łyżka klarowanego masła; Sól; Pieprz.   Sposób przygotowania: Suszone grzyby zalać zimną wodą (tak, aby były zakryte) i odstawić na noc do namoczenia. Namoczone grzyby odcedzić. Drobno posiekać. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na złoto, na rozgrzanym na patelni, klarowanym maśle (1 łyżka(...)Kiełbasę i boczek pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć, pokroić w kostkę.  Ząbki czosnku obrać i delikatnie rozgnieść nożem. Do garnka, w którym będzie gotowała się zupa, wrzucić pokrojoną kiełbasę, boczek, liście laurowe, ziarna ziela angielskiego, rozgniecione ząbki czosnku, pokrojone, namoczone grzyby. Zalać 2 litrami zimnej wody. Dodać płaską łyżkę soli. Gotować na średnim ogniu przez około

Gospodyni Miejska
Krem z suszonych borowików. 117

jeśli ma to być wersja wigilijna tej pysznej zupy, to oczywiście grzybami muszą być prawdziwki! Borowiki szlachetne. Ich aromat jest zniewalający, prawda? W mojej wersji istotnym dodatkiem (wieńczącym dzieło) są włoskie orzechy. Uważam, że ich charakterystyczny, nieco wytrawny, smak świetnie harmonizuje ze szlachetnymi grzybami. Wypróbujcie. Składniki: 40 g suszonych prawdziwków 1 cebula 1 nieduży ziemniak mały kawałek selera(...)kostkę. Grzyby odsączyć (płyn zachować), posiekać i dodać do smażenia wraz z połową utłuczonych w moździerzu przypraw. Smażyć około 10 minut. Dodać wodę od grzybów i bulion. Gotować na małym ogniu do miękkości warzyw i grzybów - około 45 minut. Zmiksować blenderem wraz ze śmietaną lub śmietanką. Orzechy połamać i podsmażyć kilka minut na maśle. Zupę podawać z makaronem

zadanie-gotowanie
Kwaśnica na żeberkach z boczkiem! 447

suszonych prawdziwków Do dużego garnka (ok. 4,5 - 5 l) wlewamy zimną wodę, wkładamy żeberka, przyprawy, grzyby i włoszczyznę, gotujemy do miękkości (około 1h). Następnie dodajemy pokrojony w plastry boczek. Gotujemy 15 minut. Dodajemy kapustę kiszoną z sokiem. Gotujemy kolejne 25 minut. Żurek z torebki mieszamy rózgą w naczyniu ze szklanką wody, i wlewamy do gotującej się zupy. Doprawiamy

SMYKWKUCHNI
Zabielany barszcz czerwony z fasolą 134

Składniki: 2 szklanki białej fasoli 1 kg buraków 1 łyżka octu spirytusowego ok. 1,5 l wywaru warzywnego, 4-5 suszonych grzybów 3-4

Czerwień i błękit
Zupa migdałowa z żurawiną 157

Jest już jakiś czas po świętach, ale warto jeszcze stworzyć sobie coś przypominającego nam święta. Zupa migdałowa jest jednym z dań wigilijnych, jednak nie zyskała takiej popularności jak barszcz czy rybna, grzybowa. A szkoda bo jest przepyszna i szybka w zrobieniu. SKŁADNIKI:- 1 litr mleka- 100 g płatków migdała- laska wanilii- 3 łyżki cukru- szczyptę soli  - garść żurawiny(...)nich skórkę, posiekać i zmielić w blenderze (ja mieliłam w młynku do kawy)- do mleka wsypać cukier, szczyptę soli wrzucić migdały i wszystko dokładnie ze sobą wymieszać i zagotować zupę- można ją podawać na ciepło jak i na zimno- szybka, pyszna i coś innego, ja ją też często robię na niedzielny obiad jako pierwsze danie.Smacznego

Basia w kuchni
Fasolka po myśliwsku 268

bogata w potas, wapń i fosfor. Można przyrządzić z niej pyszny krem lub zupę fasolową . Tym razem wypróbowałam przepis na fasolę po myśliwsku. Danie wyszło przepyszne. Ma wyrazisty, ostry smak. Będziecie nim zachwyceni, przekonajcie się sami. Składniki: 50 dag fasoli "Jaś" 2 garście suszonych grzybów 15 dag wędzonego boczku 25 dag wędzonej kiełbasy 1 duża marchew 1 duża

Pobite gary Barbary
Pizza z boczniakami i mozarellą 168

grzybów leczniczych. Boczniaki zawierają ergotioneinę – przeciwutleniacz, który chroni komórki przed uszkodzeniami i starzeniem się. Nie tracą tego składnika nawet podczas gotowania. Można je smażyć, gotować, zamrażać, suszyć, marynować, wykorzystać w zupach, sałatkach, farszach (pierogi, naleśniki), omletach… i nie tylko. Pizza z boczniakami i mozarellą. Składniki na ciasto: - 340 g mąki pszennej (typ 550) - 5 g suszonych drożdży

mojewypiekiinietylko
Rosół z perliczki 109

Ulubiona zupa Polaków. Tym razem proponujemy z perliczki.  Składniki 1 perliczka 1 cebula 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera por ćwiartka kapusty włoskiej natka pietruszki kilka ziarenek kolorowego pieprzu 2 nieduże suszone grzyby sól pieprz     Przygotowanie Perliczkę umyłem, Podzieliłem na części. Włożyłem do garnka, zalałem zimną wodą. Doprowadziłem do wrzenia ,zmniejszyłem płomień i gotowałem

R'n'G Kitchen
Staropolska ściągawka wigilijna 167

brzmiącej dziś lektury kilku wigilijnych definicji, zaczerpniętych z Leksykonu Sztuki Kulinarnej (1983) Barszcz - zupa sporządzana na wywarze z buraków i często kości, zakwaszana kwasem burakowy; b. może być czysty i zabielany; czysty może być postny, podawany tradycyjnie na wieczerzę wigilijną, przyprawiony wywarem z suszonych grzybów (zwykle borowiki) i podawany z uszkami nadziewanymi farszem z grzybów lub ryby

Tradycyjna Kuchnia

Proponowane wyszukiwania