zupę znalazłam tutaj. Trochę został przeze mnie zmieniony. Bardzo pożywna, smaczna zupa, w sezonie trzeba jedynie pamiętać o zamrożeniu kopru. Niestety w tym roku zapomniałam i dlatego użyłam koperku. Ale i z koperkiem wyszła bardzo dobra.składniki:duża garść suszonych grzybów, w sezonie ok 100 g świeżych1 cebula1,5 l bulionuolej4-5 ziemniakówłyżka kminku3 łyżki kopru(...)garnku z grubym dnem. Dolać do garnka wywar, wrzucić ziemniaki i grzyby razem z wodą w której się moczyły. Dosypać kminek, ziele angielskie i część koperku. Gotować aż ziemniaki będą miękkie. W miseczce mieszamy śmietanę z mąką, dolewamy stopniowo parę łyżek gorącej zupy i dokładnie mieszamy aby śmietana się nie zważyła a mąka
Stare Garysiebie. Składniki (na 4 porcje): garść grzybów mun cebula pół czerwonej papryki 3 cm świeżego imbiru 4 liście kaffiru (limonki) 200 ml mleka kokosowego pół szklanki ryżu suszona papryczka chili lub świeża, jeśli macie o tej porze roku kolendra w nasionach 2 łyżki sosu ostrygowego (ewentualnie) sól olej do smażenia Grzyby zalać wrzątkiem i odstawić na kwadrans. Cebulę(...)słupki. W garnku rozgrzać olej. Poddusić na nim cebulę, paprykę i imbir. Grzyby odcedzić, oczyścić i pokroić w paseczki. Do garnka wlać mleko kokosowe i wodę do objętości 1,5 litra. Ryż dobrze wypłukać i dodać do garnka. Do zupy dodać jeszcze liście kaffiru, suszone chili, ćwierć łyżeczki świeżo zmielonej kolendry i sos ostrygowy. Po zawrzeniu zupy, zmniejszyć
Weekendy w domu i ogrodziećwiartka małej główki kapusty włoskiej/białej 2 szt.cebuli 2-3 szt. ziemniaków 2-3 szt. kiszonych buraków 3-4 szklanki soku z kiszonych buraków 4-6 szt. suszonych grzybów 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 szt. goździku łyżka masła łyżeczka cukru sól pieprz śmietana (opcjonalnie do podania) Jeśli korzystamy z suchej(...)Dołożyłam pokrojone na kawałki wędzone żeberka, liście laurowe, ziele angielskie, jedną nieobraną cebulę z wbitym goździkiem i suszone grzyby. Gotowałam wszystko na niewielkim ogniu przez około 40 minut. Wywar przecedziłam. Grzyby pokroiłam. Stwierdziłam,że dodam do zupy również mięso z ugotowanych wędzonych żeberek. Obrałam je i pokroiłam. Obraną cebulę posiekałam i zeszkliłam na maśle. Kapustę
potrawyregionalneniektórych składników zrezygnowałem (w sklepie nie słyszeli o trawie cytrynowej) i wyszła z tego „zupa chińska, ale robiona w Radomiu... W ogóle nie smakuje jak chińska.” Eksperyment uważam za udany:) Składniki: pierś z kurczaka – 200 gram bulion – 1,5 litra suszone grzyby mun – 20 gram marchew – 2 szt. por – 1/3 szt. szczypior – 1 pęczek czosnek – 1 ząbek mleko(...)sezam – 2 łyżki płatki suszonej papryki – 2 łyżki sos sojowy – 4 łyżki przyprawy: pieprz, kolendra, chili Grzyby mun płuczemy, zalewamy gorącą wodą, odstawiamy na 15 minut i odcedzamy. Kurczaka kroimy w kostkę i przyprawiamy. Marchew i pora kroimy w słupki, zalewamy bulionem. Dodajemy podsmażonego z sezamem kurczaka, płatki papryki, kolendrę i pokrojone grzyby. Gotujemy około 10 minut
Gotuj z Misiemokazji mamy spacer. Kurek jest pełno w lesie. Prawdziwki i podgrzybki zawsze suszymy suszarce do grzybów. Czy można sobie wyobrazić świąteczny stół bez potraw z grzybami? Nie nie ma w tej chwili grzybów jeszcze tyle, aby opłacało się wyciągnąć suszarkę, trzeba wykorzystać więc świeże grzyby. Zupa grzybowa z grzankami to pyszna, aromatyczna propozycja na późno letni i jesienny
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięłyżka masła Przygotowanie suszone grzyby ugotuj zgodnie z przepisem Gotujemy grzyby suszone w szybkowarze , wywaru nie wylewaj - odstaw ugotowane grzyby posiekaj w robocie kuchennym lub zmiel w maszynce do mielenia, możesz też posiekać je bardzo drobno nożem gotowe grzyby odstaw w osobnej miseczce kiszoną kapustę ugotuj zgodnie z przepisem Gotujemy kapustę kiszoną w szybkowarze ugotowaną(...)drobne siteczko (możesz wykorzystać go później jako bazę do sosu lub zupy, albo po prostu zamrozić na inną okazję) przygotuj wszystkie miseczki z naszykowanymi składnikami do większej miski przełóż najpierw całość ugotowanych i posiekanych suszonych grzybów dodawaj do nich stopniowo ugotowane posiekane pieczarki, za każdym razem wymieszaj
Szybko SzybkowarSkładniki : • 140 g makaronu penne • 1 szklanka pokrojonych grzybów • 1 łyżka masła • 1 łyżka oliwy • 1 mała cebula • 2 ząbki czosnku • 4 plasterki suszonej szynki (np. serrano, prosciutto) • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki • 1/3 szklanki śmietanki 18% do zup i sosów • 4 łyżki tartego parmezanu lub grana padano Przygotowanie : Makaron ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i włożyć
KUCHNIA POLSKABardzo często zastanawiamy się na różnymi dodatkami do obiady. Brakuje nam pomysłu na jakaś zdrową i przede wszystkim smaczną surówkę. Surówka z pora i marchwi to
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!pietruszki ułatwia przyswajanie żelaza ( nawet 2-4 krotnie) z innych produktów, zarówno roślinnych, jak i zwierzecych. Świeże ziele pasuje do zup i sosów, ryb, masła ziołowego, twarogu i grzybów. Nadaje się prawie do wszystkich mieszanek ziołowych, równiez do suszenia i mrożenia. Uwagi: Jedynie osoby ze schorzeniami nerek i kobiety w ciąży powinny ograniczyc spożycie natki pietruszki do 2 łyżeczek
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!gotujemy kapustę do miękkości, którą wcześniej bardzo drobno pokroiłam. W osobnym garnku gotujemy, także do miękkości, namoczone dzień wcześniej suszone grzyby (gotujemy je w tej samej wodzie, w której się moczyły). Wywar z ugotowanych grzybów możemy wykorzystać do zupy grzybowej. Na patelni smażymy cebulę pokrojoną w drobną kostkę.Łączymy kapustę z cebulą oraz zblendowanymi grzybami (lub bardzo drobno
upichcicKwintesencja jesieni zawarta na jednym talerzu. Bardzo prosta i szybka w przygotowaniu zupa z świeżych aromatycznych grzybów leśnych fantastycznie komponuje się z makaronem lub grzankami. Poza sezonem jesiennym z powodzeniem możemy przygotować ją z grzybów suszonych lub pieczarek. Składniki: 2 łyżki masła klarowanego 1 biała cebula ząbek czosnku 400g leśnych grzybów (borowiki, podgrzybki, maślaki) łyżeczka(...)suszonego oregano sól, czarny pieprz kieliszek (około 150ml) wytrawnego białego wina 1l bulionu lub wywaru z gotowania grzybów 150ml słodkiej śmietanki 18% ½ pęczka natki pietruszki Wykonanie: W garnku rozgrzewamy masło klarowane i szklimy pokrojona w drobną kostkę cebulkę i ząbek czosnku posiekany w cienkie plasterki. Dodać oczyszczone, opłukane i ewentualnie pocięte na mniejsze kawałki grzyby. Doprawić solą, świeżo
Pyry na Gazwłasnoręcznie ukiszonej kapusty!!! Niech tam Norwedzy mają swoje kapuściane łódki, i tak nic nie dorówna mojej zupie ;) wywar mięsny (lub kostka rosołowa mięsna) ziele angielskie, liść laurowy kapusta kiszona marchew cebula ziemniaki kiełbasa majeranek, sól, pieprz grzyby suszone Przygotowałam wywar na bazie mięsa, dodałam ziele angielskie i liść laurowy (jeśli wydzieliły się flufki z mięsa należy(...)kostkę, marchew starłam na grubej tarce, grzyby namoczyłam we wrzątku). Do gotowego wywaru dodałam ziemniaki. Po mniej więcej 15 min. dodałam kapustę kiszoną i marchew, gotowałam aż kapusta zmięknie (czyli ok. 1h). Grzyby odsączyłam z wody i pokroiłam na drobno. Na patelni podsmażyłam cebulę i kiełbasę. Grzyby i kiełbasę dodałam do zupy. Na koniec doprawiłam do smaku solą, pieprzem oraz
bastalenajest to jednak tradycyjna grzybówka bo z kiełbasą wędzoną, ziemniakami i warzywami, podana ze szczypiorkiem. Jest to ulubiona zupa mojego męża i często pojawia się u nas nie tylko w sezonie grzybowym. W zimie przygotowują ją z grzybów suszonych, które wcześniej moczę w wodzie przez całą noc. Następnego dnia podgotowuję je w tej wodzie, w której się moczyły(...)kroimy w kostkę. Grzyby oczyszczamy, myjemy, osuszamy i większe kroimy na pół a mniejsze pozostawiamy w całości. Kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy ją na rozgrzanej oliwie. Podsmażoną kiełbasę przekładamy do wywaru. Na tym samym tłuszczu podsmażamy cebulę do zeszklenia. Następnie dodajemy grzyby, przyprawiamy pieprzem, solą i smażymy do momentu odparowania wody z grzybów. Grzyby z cebulą przekładamy
Kuchnia MagdaLeny