zupa z suszonych grzybów - 1009 przepisów (strona:10/68)

Zupa grzybowa z pęczakiem i serem korycińskim dosmaczona olejem z ostropestu 130

można. Na szczęście można zrobić coś do jedzenia, dobrego, zdrowego i to bez względu na pogodę. Dziś podaję zupkę, pyszną, aromatyczną. Użyłam do niej suszonych, mielonych grzybów, tak przygotowane wspaniale zagęszczą zupę i dodadzą złotego koloru! Składniki 2 łyżki suszu grzybowego pół szklanki pęczaku por- jego zielona część pokrojona w cieniutkie paseczki marchewka pokrojona w kosteczkę ziemniaki pokrojone

Z Kuchni Do Kuchni
Zupa z maślaków 174

Zupa z maślaków Przetwory , suszenie , sosy , na koniec lub na początek , to zależy od kaprysu rodzinki , zawsze musi być zupa grzybowa . Tym razem jest to maślaczkowa " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Ten rodzaj grzybowej nieco odbiega od innych(...)smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Zresztą , czy może być , coś doskonalszego niż produkty sezonowe , a w szczególności grzyby leśne " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki ; około

Ogrodnik w podróży
Zupa krem z warzyw sezonowych 208

Będzie regionalnie i sezonowo, ugotujemy ciekawą zupę krem z "nudnych" warzyw :)Składniki: 3 duże ziemniaki 3 marchewki pół małej cebuli 1/4 selera pietruszka kilka suszonych grzybów pół papryczki chilli otręby owsiane sól, pieprz pestki słonecznika lub dyni Wykonanie(...)Warzywa obieramy, rozdrabniamy, wrzucamy do garnka i gotujemy w ok 1,5 litra osolonej wody. Gdy warzywa zmiękną, dodajemy do nich kilka suszonych grzybów i kawałek ostrej papryczki. Po ugotowaniu wszystkich składników do miękkości, zupę zdejmujemy z gazu miksujemy zupę na gładką masę. Jeśli uznamy, ze konsystencja naszego dnia jest zbyt rzadka, dodajemy otręby lub płatki owsiane. Musimy

Taste Of My Day
Krupnik ze świeżymi podgrzybkami 169

Zdaniem Powtwora najlepszy krupnik, to krupnik z grzybami, i nieważne czy są to grzyby świeże czy suszone. Dzisiaj polecam gęstą, sycącą, pachnącą zupę - remedium na jesienną szarugę :) Czytaj więcej

Kuchenne zapiski Edyty
Rydze na maśle 188

grzybów i odkryłam je na nowo. Zachęcam Was serdecznie do skorzystania z jesieni i wybrania się na grzybobranie, to ogromna frajda! Właściwa nazwa tego gatunku grzyba to Mleczaj rydz. Są one wysoko cenione w kuchni, wyborne, wyjątkowe. Doskonałe do marynowania i smażenia, nie nadają się natomiast do suszenia czy zup. Zobaczcie też: Śmietanowy sos grzybowy Risotto z suszonymi

Kuchnia Bazylii
"Grzyby i warzywa jesienne 3." - podsumowanie akcji 173

ogrodzie Sałatka z czarnym ryżem, łososiem i warzywami oraz "Czarna Madonna" autorka: Badylarka | blog: Weekendy w domu i ogrodzie Zupa - krem z pieczarek z grzankami i "Sukienka z mgieł" autorka: Badylarka | blog: Weekendy w domu i ogrodzie Rozgrzewająca, warzywna zupa-krem z kasztanami i "Dziewczyna, która przepadła" autorka: Badylarka | blog: Weekendy w domu i ogrodzie Adwentowa surówka obiadowa i "Woziłam(...)Soczewiaki z sosem z suszonych grzybów autorka: justyna9220   | blog: Kuchnia w Słońcu Skąpana Zupa grzybowa autorka: czarrna  | blog: czarrna od kuchni Kopytka z brukselką i dynią autorka: czarrna   | blog: czarrna od kuchni Gołąbki z kaszą i grzybami autorka: czarrna   | blog: czarrna od kuchni Kaszotto z podrobami i grzybami autorka: czarrna   | blog: czarrna

Weekendy w domu i ogrodzie
Zupa z suszonym tofu (yubą) i grzybami mun 173

Pyszna zupa, zupełnie inna w smaku niż znane nam zupy :) Składniki: - 2 płaty tofu suszonego (yuba), - garść krojonych grzybów mun, - 1 litr wody lub bulionu - 1/3 opakowania makaronu ryżowego (wstążki), - 3 łyżki sosu sojowego, - 1 łyżeczka octu ryżowego, - 2 łyżki cukru trzcinowego, - 1 cm imbiru pokrojonego w plasterki, - 1 gwiazdka anyżu, - 2 cm kory cynamonu, - 1/2 papryczki chili(...)garnka z wrzącą wodą (bulionem) wrzucić tofu i grzyby. Dodać przyprawy. Gotować na niewielkim ogniu przez 30 minut. Do garnka z zupą dodać pomidory, słodki sos chili, pieprz i gotować jeszcze przez 5 minut, ew. przyprawić do smaku solą. Podawać zupę z makaronem ryżowym udekorowaną szczypiorkiem. Tofu suszone zupełnie nie przypomina w smaku znanego nam tofu, jest cienkie

Co na wege obiad?
Kasztelańska zupa grzybowa - podgrzybki odkryte na nowo 169

programie śniadaniowym w okresie Bożego Narodzenia. Sprawdziłam w Internecie czy dobrze pamiętam przepis. Pamiętałam, gdyż od zwykłej zupy grzybowej różni się tylko tym, że dodaje się wino oraz przecier pomidorowy :)Składniki:  30 dag grzybów (u mnie świeże oraz suszone podgrzybki)2 liście laurowe  4 kuli ziela angielskiego4 ziarna czarnego pieprzu 1 duża cebula2 łyżki masła(...)łyżka mąki (pominęłam, by obniżyć kaloryczność zupy)sóljarzynka (knorr natur)natka pietruszki świeży tymianekkleksy ze śmietany 18 % Suszone grzyby namoczyć we wrzątku przez 20 minut, następnie wylać wodę. Świerze grzyby oczyścić i opłukać pod wodą. Na maśle podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę oraz grzyby pokrojone także w mniejsze cząstki. Do grzybów wlewamy  szklankę wina i redukujemy

Bon Appetit Małgorzaty
Jak suszyć grzyby? Suszone grzyby w piekarniku 181

ulubionej zupy grzybowej. Poniżej pokaże Wam jak zawsze suszę grzyby w piekarniku. Moja Mama suszy je w specjalnej suszarce do grzybów, ja jej nie mam, ale piekarnik sprawdza się równie dobrze jak suszarka. KROK 1: Najpierw przejrzyj dokładnie grzyby, oczyść je delikatnie szczoteczką z różnych leśnych rzeczy lub lekko wilgotną ściereczką. Nie myj w wodzie. Z grzybów odcinamy(...)Kapelusze można suszyć w całości lub pokrojone na plastry. Ja najczęściej kroję je w podłużne plastry, łatwiej dzięki temu mieszczą się w słoikach i szybciej się suszą. Trzonki grzybów można kroić w plasterki, są one mniej aromatyczne, bardziej łykowate, dlatego można je wykorzystywać na domowe suszenie.  KROK 2: Oczyszczone grzyby kroimy w plasterki

Zasmakuj Kuchni
Zupa grzybowa - kuchnia faceta 138

Poniżej przepis na klasyczną zupę grzybową w wersji mojego Teścia. A wiadomo, że jak facet gotuje to musi być smaczne :) Wszystkich gotujących zapraszamy do udziału w akcji Kuchnia ekspata Pomóż emigrantom odtworzyć polskie smaki :) Składniki 5–7 dag suszonych grzybów    1 pietruszka średniej wielkości   1 średnia cebula    biała część średniej wielkości pora(...)burzyny, trzeba je zdjąć) Obrane i umyte warzywa dodać do gotujących się grzybów. Wrzuć kostkę bulionową, dodć liść laurowy, ewentualnie dopraw do smaku solą i pieprzem. Kiedy warzywa będą miękkie przecedzić wywar.  Suszone grzyby  pokroić w malutkie kawałki lub lekko zmiksować zupę blenderem. Marchewkę także zmiksować i dodać do zupy. (pozostałych warzyw nie dodajemy) Mąkę

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Zalewajka z grzybami. Regionalne Smaki - Październik 204

żytniej razowej).  Dodatkami do zupy mogą być: świeże grzyby leśne lub suszone marchew, cebula, czosnek boczek wędzony, kiełbasa skwarki - wytopione ze słoniny lub boczku usmażona na rumiano cebula do zabielenia: śmietana, śmietana z mąką, maślanka Przepis na żuru znajdziecie tutaj . Składniki: 500-700 ml żuru 6 średnich ziemniaków 30 dkg świeżych grzybów leśnych (kurki, prawdziwki, maślaki(...)Przygotowanie: Grzyby oczyścić z piasku, umyć pod bieżącą wodą, pokroić na niewielkie kawałki. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, zalać wodą (9  szkl. ), dodać pokrojone grzyby, cebulę (obraną i przekrojoną na pół) liście laurowe, ziele angielskie i posolić 2 łyżeczkami soli. Zagotować, a następnie gotować na wolnym ogniu, pod przykryciem do czasu, aż ziemniaki będą miękkie. Usunąć z zupy ugotowaną

Codziennik Kuchenny
FRANCUSKA ZUPA GRZYBOWA 176

posiekane- 900g grzybów leśnych lub hodowlanych pokrojonych na mniejsze kawałki- 1 łyżeczka suszonego tymianku- 1/4 płaskiej łyżeczki gałki muszkatołowej- 2-3 łyżki mąki orkiszowej lub pszennej- 125ml madery lub wytrawnej sherry- 125ml kremówki lub kwaśnej śmietany ( dowolnie)- sól i świeżo mielony czarny pieprz- świeży ,pokrojony szczypiorek do przybrania- trochę śmietany do dekoracji Suszone grzyby przemyć na sicie(...)zrumieni.Wrzucić czosnek i świeże grzyby , smażyć 4-5 minut aż zaczną mięknąć. Dodać sól , pieprz, tymianek , gałkę muszkatołową i oprószyć mąką. Smażyć dalej ok.3-5 minut mieszając.Wlać maderę lub sherry i resztę rosołu, dodać ugotowane suszone grzyby  z wywarem i gotować pod przykryciem przez ok.30-40 minut na wolnym ogniu.Zmiksować zupę w malakserze albo przetrzeć przez sito

Smaczne Zdrowe
Zupa ze świeżymi grzybami leśnymi 164

grzybów, to zupełnie inny wymiar smaku. Spróbujcie koniecznie.  Składniki: świeże grzyby leśne ziemniaki bulion warzywny/mięsny mleko suszone grzyby leśne natka pietruszki ulubiony makaron sól, pieprz, Przygotowanie: Grzyby czyścimy i kroimy na drobniejsze kawałki. Obgotowuję je jeden raz w osolonej wodzie. Odcedzam. Ziemniaki kroję w kostkę i gotuję osobno. Makaron można gotować bezpośrednio w zupie(...)zaznaczaniem że zjemy ją "za jednym podejściem" (makaron dłużej przebywający w cieczy pęcznieje i następnego dnia przy odgrzewaniu zastaniemy makaron z sosem zamiast zupy).  Do garnka wlewam bulion, wrzucam obgotowane grzyby świeże i dodaję garstkę suszonych. Jeśli mam marchewkę z bulionu, to również ją dodaję. Doprowadzam do wrzenia i gotuję na małym ogniu. Zabielam mlekiem. Dodaję ziemniaki. Przy

Karczma Honorietty
Krupnik z kaszą pęczak i grzybami 123

szklanka kaszy pęczak Garść suszonych grzybów Sól,pieprz Przyprawa maggi w płynie Jarzynka 2 listki laurowe 3 ziela angielskie 5 ziaren pieprzu  Pół pęczka posiekanej natki pietruszki Sposób przygotowania: Grzyby zalewamy gorącą wodą, pozostawiamy na kilka godzin. Żeberka przekładamy do garnka, dodajemy cebulę, listki laurowe, ziarna pieprzu i ziela angielskiego i namoczone grzyby, zalewamy 3 litrami wody(...)cebulę wyjmujemy. Do wywaru wsypujemy kaszę pęczak, gotujemy do miękkości. Selera, pietruszkę i marchewkę obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy do zupy, gotujemy do miękkości. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, maggi. Na końcu dodajemy posiekaną natkę pietruszki

Bajeczna Kuchnia

Proponowane wyszukiwania