można. Na szczęście można zrobić coś do jedzenia, dobrego, zdrowego i to bez względu na pogodę. Dziś podaję zupkę, pyszną, aromatyczną. Użyłam do niej suszonych, mielonych grzybów, tak przygotowane wspaniale zagęszczą zupę i dodadzą złotego koloru! Składniki 2 łyżki suszu grzybowego pół szklanki pęczaku por- jego zielona część pokrojona w cieniutkie paseczki marchewka pokrojona w kosteczkę ziemniaki pokrojone
Z Kuchni Do KuchniZupa z maślaków Przetwory , suszenie , sosy , na koniec lub na początek , to zależy od kaprysu rodzinki , zawsze musi być zupa grzybowa . Tym razem jest to maślaczkowa " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Ten rodzaj grzybowej nieco odbiega od innych(...)smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Zresztą , czy może być , coś doskonalszego niż produkty sezonowe , a w szczególności grzyby leśne " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki ; około
Ogrodnik w podróżyBędzie regionalnie i sezonowo, ugotujemy ciekawą zupę krem z "nudnych" warzyw :)Składniki: 3 duże ziemniaki 3 marchewki pół małej cebuli 1/4 selera pietruszka kilka suszonych grzybów pół papryczki chilli otręby owsiane sól, pieprz pestki słonecznika lub dyni Wykonanie(...)Warzywa obieramy, rozdrabniamy, wrzucamy do garnka i gotujemy w ok 1,5 litra osolonej wody. Gdy warzywa zmiękną, dodajemy do nich kilka suszonych grzybów i kawałek ostrej papryczki. Po ugotowaniu wszystkich składników do miękkości, zupę zdejmujemy z gazu miksujemy zupę na gładką masę. Jeśli uznamy, ze konsystencja naszego dnia jest zbyt rzadka, dodajemy otręby lub płatki owsiane. Musimy
Taste Of My DayZdaniem Powtwora najlepszy krupnik, to krupnik z grzybami, i nieważne czy są to grzyby świeże czy suszone. Dzisiaj polecam gęstą, sycącą, pachnącą zupę - remedium na jesienną szarugę :) Czytaj więcej
Kuchenne zapiski Edytygrzybów i odkryłam je na nowo. Zachęcam Was serdecznie do skorzystania z jesieni i wybrania się na grzybobranie, to ogromna frajda! Właściwa nazwa tego gatunku grzyba to Mleczaj rydz. Są one wysoko cenione w kuchni, wyborne, wyjątkowe. Doskonałe do marynowania i smażenia, nie nadają się natomiast do suszenia czy zup. Zobaczcie też: Śmietanowy sos grzybowy Risotto z suszonymi
Kuchnia Bazyliiogrodzie Sałatka z czarnym ryżem, łososiem i warzywami oraz "Czarna Madonna" autorka: Badylarka | blog: Weekendy w domu i ogrodzie Zupa - krem z pieczarek z grzankami i "Sukienka z mgieł" autorka: Badylarka | blog: Weekendy w domu i ogrodzie Rozgrzewająca, warzywna zupa-krem z kasztanami i "Dziewczyna, która przepadła" autorka: Badylarka | blog: Weekendy w domu i ogrodzie Adwentowa surówka obiadowa i "Woziłam(...)Soczewiaki z sosem z suszonych grzybów autorka: justyna9220 | blog: Kuchnia w Słońcu Skąpana Zupa grzybowa autorka: czarrna | blog: czarrna od kuchni Kopytka z brukselką i dynią autorka: czarrna | blog: czarrna od kuchni Gołąbki z kaszą i grzybami autorka: czarrna | blog: czarrna od kuchni Kaszotto z podrobami i grzybami autorka: czarrna | blog: czarrna
Weekendy w domu i ogrodziePyszna zupa, zupełnie inna w smaku niż znane nam zupy :) Składniki: - 2 płaty tofu suszonego (yuba), - garść krojonych grzybów mun, - 1 litr wody lub bulionu - 1/3 opakowania makaronu ryżowego (wstążki), - 3 łyżki sosu sojowego, - 1 łyżeczka octu ryżowego, - 2 łyżki cukru trzcinowego, - 1 cm imbiru pokrojonego w plasterki, - 1 gwiazdka anyżu, - 2 cm kory cynamonu, - 1/2 papryczki chili(...)garnka z wrzącą wodą (bulionem) wrzucić tofu i grzyby. Dodać przyprawy. Gotować na niewielkim ogniu przez 30 minut. Do garnka z zupą dodać pomidory, słodki sos chili, pieprz i gotować jeszcze przez 5 minut, ew. przyprawić do smaku solą. Podawać zupę z makaronem ryżowym udekorowaną szczypiorkiem. Tofu suszone zupełnie nie przypomina w smaku znanego nam tofu, jest cienkie
Co na wege obiad?programie śniadaniowym w okresie Bożego Narodzenia. Sprawdziłam w Internecie czy dobrze pamiętam przepis. Pamiętałam, gdyż od zwykłej zupy grzybowej różni się tylko tym, że dodaje się wino oraz przecier pomidorowy :)Składniki: 30 dag grzybów (u mnie świeże oraz suszone podgrzybki)2 liście laurowe 4 kuli ziela angielskiego4 ziarna czarnego pieprzu 1 duża cebula2 łyżki masła(...)łyżka mąki (pominęłam, by obniżyć kaloryczność zupy)sóljarzynka (knorr natur)natka pietruszki świeży tymianekkleksy ze śmietany 18 % Suszone grzyby namoczyć we wrzątku przez 20 minut, następnie wylać wodę. Świerze grzyby oczyścić i opłukać pod wodą. Na maśle podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę oraz grzyby pokrojone także w mniejsze cząstki. Do grzybów wlewamy szklankę wina i redukujemy
Bon Appetit Małgorzatyulubionej zupy grzybowej. Poniżej pokaże Wam jak zawsze suszę grzyby w piekarniku. Moja Mama suszy je w specjalnej suszarce do grzybów, ja jej nie mam, ale piekarnik sprawdza się równie dobrze jak suszarka. KROK 1: Najpierw przejrzyj dokładnie grzyby, oczyść je delikatnie szczoteczką z różnych leśnych rzeczy lub lekko wilgotną ściereczką. Nie myj w wodzie. Z grzybów odcinamy(...)Kapelusze można suszyć w całości lub pokrojone na plastry. Ja najczęściej kroję je w podłużne plastry, łatwiej dzięki temu mieszczą się w słoikach i szybciej się suszą. Trzonki grzybów można kroić w plasterki, są one mniej aromatyczne, bardziej łykowate, dlatego można je wykorzystywać na domowe suszenie. KROK 2: Oczyszczone grzyby kroimy w plasterki
Zasmakuj KuchniPoniżej przepis na klasyczną zupę grzybową w wersji mojego Teścia. A wiadomo, że jak facet gotuje to musi być smaczne :) Wszystkich gotujących zapraszamy do udziału w akcji Kuchnia ekspata Pomóż emigrantom odtworzyć polskie smaki :) Składniki 5–7 dag suszonych grzybów 1 pietruszka średniej wielkości 1 średnia cebula biała część średniej wielkości pora(...)burzyny, trzeba je zdjąć) Obrane i umyte warzywa dodać do gotujących się grzybów. Wrzuć kostkę bulionową, dodć liść laurowy, ewentualnie dopraw do smaku solą i pieprzem. Kiedy warzywa będą miękkie przecedzić wywar. Suszone grzyby pokroić w malutkie kawałki lub lekko zmiksować zupę blenderem. Marchewkę także zmiksować i dodać do zupy. (pozostałych warzyw nie dodajemy) Mąkę
Kulinaria - potrawy z różnych stron światażytniej razowej). Dodatkami do zupy mogą być: świeże grzyby leśne lub suszone marchew, cebula, czosnek boczek wędzony, kiełbasa skwarki - wytopione ze słoniny lub boczku usmażona na rumiano cebula do zabielenia: śmietana, śmietana z mąką, maślanka Przepis na żuru znajdziecie tutaj . Składniki: 500-700 ml żuru 6 średnich ziemniaków 30 dkg świeżych grzybów leśnych (kurki, prawdziwki, maślaki(...)Przygotowanie: Grzyby oczyścić z piasku, umyć pod bieżącą wodą, pokroić na niewielkie kawałki. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, zalać wodą (9 szkl. ), dodać pokrojone grzyby, cebulę (obraną i przekrojoną na pół) liście laurowe, ziele angielskie i posolić 2 łyżeczkami soli. Zagotować, a następnie gotować na wolnym ogniu, pod przykryciem do czasu, aż ziemniaki będą miękkie. Usunąć z zupy ugotowaną
Codziennik Kuchennyposiekane- 900g grzybów leśnych lub hodowlanych pokrojonych na mniejsze kawałki- 1 łyżeczka suszonego tymianku- 1/4 płaskiej łyżeczki gałki muszkatołowej- 2-3 łyżki mąki orkiszowej lub pszennej- 125ml madery lub wytrawnej sherry- 125ml kremówki lub kwaśnej śmietany ( dowolnie)- sól i świeżo mielony czarny pieprz- świeży ,pokrojony szczypiorek do przybrania- trochę śmietany do dekoracji Suszone grzyby przemyć na sicie(...)zrumieni.Wrzucić czosnek i świeże grzyby , smażyć 4-5 minut aż zaczną mięknąć. Dodać sól , pieprz, tymianek , gałkę muszkatołową i oprószyć mąką. Smażyć dalej ok.3-5 minut mieszając.Wlać maderę lub sherry i resztę rosołu, dodać ugotowane suszone grzyby z wywarem i gotować pod przykryciem przez ok.30-40 minut na wolnym ogniu.Zmiksować zupę w malakserze albo przetrzeć przez sito
Smaczne Zdrowegrzybów, to zupełnie inny wymiar smaku. Spróbujcie koniecznie. Składniki: świeże grzyby leśne ziemniaki bulion warzywny/mięsny mleko suszone grzyby leśne natka pietruszki ulubiony makaron sól, pieprz, Przygotowanie: Grzyby czyścimy i kroimy na drobniejsze kawałki. Obgotowuję je jeden raz w osolonej wodzie. Odcedzam. Ziemniaki kroję w kostkę i gotuję osobno. Makaron można gotować bezpośrednio w zupie(...)zaznaczaniem że zjemy ją "za jednym podejściem" (makaron dłużej przebywający w cieczy pęcznieje i następnego dnia przy odgrzewaniu zastaniemy makaron z sosem zamiast zupy). Do garnka wlewam bulion, wrzucam obgotowane grzyby świeże i dodaję garstkę suszonych. Jeśli mam marchewkę z bulionu, to również ją dodaję. Doprowadzam do wrzenia i gotuję na małym ogniu. Zabielam mlekiem. Dodaję ziemniaki. Przy
Karczma Honoriettyszklanka kaszy pęczak Garść suszonych grzybów Sól,pieprz Przyprawa maggi w płynie Jarzynka 2 listki laurowe 3 ziela angielskie 5 ziaren pieprzu Pół pęczka posiekanej natki pietruszki Sposób przygotowania: Grzyby zalewamy gorącą wodą, pozostawiamy na kilka godzin. Żeberka przekładamy do garnka, dodajemy cebulę, listki laurowe, ziarna pieprzu i ziela angielskiego i namoczone grzyby, zalewamy 3 litrami wody(...)cebulę wyjmujemy. Do wywaru wsypujemy kaszę pęczak, gotujemy do miękkości. Selera, pietruszkę i marchewkę obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy do zupy, gotujemy do miękkości. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, maggi. Na końcu dodajemy posiekaną natkę pietruszki
Bajeczna Kuchnia