Zbliża się Wigilia i coroczny dylemat: barszcz czerwony czy grzybowa ( barszcz grzybowy, zupa z grzybów suszonych, krem z prawdziwków ,...). A co na ten temat mówią stare książki kucharskie, takie z końca XIX i początku XX wieku. A więc (wiem, wiem, od więc nie zaczyna się zdania ;) ) kiedyś na Wigilię do wyboru była jeszcze zupa migdałowa . Przepisów na nią
królestwo garówzupa pojawiała się u mnie na wigilię od kiedy pamiętam - dokładnie raz do roku. Ma wyjątkowy smak, który kojarzy mi się tylko z Bożym Narodzeniem. To prosta zupa z suszonych grzybów - praktycznie bez innych składników. Po pierwsze, żeby nie zaburzały doskonałego smaku leśnych grzybów, a po drugie - to pierwsze danie na naszym rodzinnym stole - zostaje jeszcze
Milion Smakówwspomnieniem moim tego, co pysznego pojawiło się na moim stole. ---- WIGILIA 2013 ---- Cytrynowy pstrąg łososiowy.Tilapia w ziołowej panierce.Seromakowiec.Dorsz smażony panierowany. Kompot z suszu.Makowiec drożdżowy.Zupa z suszonych grzybów.Pasztet świąteczny.Sernik gotowany na herbatnikach.Barszcz wigilijny. Pierniczki z suszoną śliwką. Kapusta z grzybami. Pierniczki dla spóźnialskich. Lukier królewski. Katarzynki. Cynamonowe
W kuchni Karmel-itkiwypróbować - śledzie po żydowsku, szwedzku czy sarmacku, albo z imbirem, suszonymi śliwkami i pomarańczą! Karp faszerowany, sałatka z boczniakami glazurowanym w miodzie i occie balsamicznym, zupa grzybowa z suszonych grzybów leśnych(...)kluseczkami czy doskonała zupa z łososia z duża ilością koperku! A może wykwintna zupa krewetkowa z porami i szafranem, pierogi z suszonymi śliwkami i cynamonem, bigos postny z leśnymi grzybami, ziołami i miodem czy gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami! Pyszne kotleciki z grzybów leśnych z ziołami, kurczak po turecku duszony z rodzynkami i cynamonem czy pyszne puree
Plate of Joyśrodku sezonu grzybowego. Zupa grzybowa nie tylko wigilijna jest pełna smaku, aromatu, pełna kawałków grzybów. Składniki: 1 por 3 marchwie 1 korzeń pietruszki 1 seler 3 ziemniaki opcjonalnie: 2 udka z kurczaka lub kilka kawałków ryby 1 cebula ok. 450-500g grzybów mrożonych lub świeżych ok. 40 g grzybów suszonych liść laurowy ziele angielskie sól(...)Wszystkie warzywa ścieramy na tarce na dużych oczkach (oprócz pora). Do wywaru wrzucamy wymoczone suszone grzyby (razem z wodą!), gotujemy na małym ogniu 15 minut (zupa nie powinna wrzeć); dodajemy starte warzywa oraz świeże/ mrożone grzyby pokrojone na mniejsze kawałki. Gotujemy do miękkości grzybów. Dodajemy śmietanę (ilość wg uznania, zupa powinna być gęsta, kremowa), doprawiamy solą i pieprzem
Pociąg Do Kuchnibyło czasu, albo pomysłu na obiad. Przygotowuje się taką zupę szybko z niewielkiej ilości składników, które przeważnie każdy ma w lodówce. Jest prosta, smaczna, sycąca i rozgrzewająca. Jak nie macie domowego zakwasu to można wykorzystać kupny. Zalewajka z grzybami: Składniki: 8 większych ziemniaków, kilka suszonych grzybów wcześniej namoczonych we wrzącej wodzie 1 kiełbasa zwyczajna, kawałeczek wędzonego boczku(...)kostkę, pietruszkę ścieramy na tarce, zalewamy litrem wody, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, oraz suszone grzyby wraz z wodą, w której się moczyły. Gotujemy aż ziemniaki i marchew będą miękkie (około 30 minut). Podsmażoną kiełbasę z boczkiem i cebulą dodajemy do zupy, doprawiamy przyprawami, wlewamy zakwas, dodajmy ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę lub roztarty, chwilkę gotujemy. Na koniec wlewamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępostanowiłam przygotować kremową zupę grzybową z kasztanami . Kasztany jadalne nadają jej niepowtarzalnego smaku, a suszone grzyby cudownego aromatu. Jedząc tę zupę czułam się jakby już były Święta;) Zdecydowanie polecam tę wersję zupy grzybowej jako alternatywę dla tradycyjnej zupy grzybowej! Jest pyszna! Kremowa zupa grzybowa z kasztanami Składniki: 30g suszonych grzybów 1 średnia cebula 2 ząbki(...)małe kawałki i dodać do pieczarek. Wszystko chwilę smażyć, po czym dodać bulion i powoli gotować. Namoczone grzyby odłowić, drobno pokroić i dodać do gotujących się pieczarek. Wody z moczenia nie wylewać! Wlać ją do garnka z gotującymi się grzybami. Zupę gotować przez kolejne 20-30 minut. Gdy grzyby będą miękkie zupę zestawić z ognia, chwilę przestudzić i dokładnie
Codzienne GotowanieRozgrzewająca, aromatyczna zupa wprost idealna na zimowe dni. Do tego jest dobrą alternatywą kiedy wiemy, że w najbliższych dniach nie będziemy mieli zbyt dużo czasu na gotowanie. Taka zupa to pełnowartościowy obiad dzięki temu, że dodamy do niej solidną porcję mięsa z indyka, na którym przygotujemy bulion. Składniki: - szyja z indyka - marchewka - pietruszka - spora cebula - 2 ząbki czosnku - 5 ziemniaków(...)śmietany 12% - natka pietruszki - sól, pieprz czarny mielony, maggi, 3 liście laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego, kilka ziarenek pieprzu kolorowego, 2 kostki rosołowe - ok 10 średnich, suszonych grzybów (prawdziwki, podgrzybki) Przygotowywanie zupy należy rozpocząć przynajmniej 6 godzin wcześniej, od namoczenia grzybów w niewielkiej ilości wody (takiej, by pokryła wszystkie grzyby). Grzyby do namoczenia można zostawić również
Cook&Loveżyczenie Mamy, która domagała się czegoś z grzybami. No zrób coś z suszonymi grzybami. A że suszone grzyby to mój przysmak, to chętnie się podzielę dwoma przepisami, bo nijak nie wyjdzie jeden. Zrobimy krokiety z kapustą i grzybami, oraz zupę grzybową. Potrzeba będzie: Czytaj więcej
Tylko pyszniePrzypalanka (zupa ziemniaczana na zeberkach) - kuchnia podkrpacka Na terenach Kolbuszowszczyzny bardzo często gotuje się zupy z dodatkiem suszonych grzybów. Wynika to z tradycji regionu położonego na południowych krańcach dawnej Puszczy Sandomierskiej. Przypalanka to właśnie jedna z takich zup z grzybowym akcentem. Jej bazę stanowi(...)wywar z żeberek, a głównym składnikiem są ziemniaki. Suszone grzyby są zaledwie dodatkiem, jednak ich smak nadaje przypalance charakter. A skąd nazwa? Mogę tylko zgadywać, że pochodzi ona od złotej zasmażki, która razem z grzybami nadaje zupie złoto brązowy kolor. Przypalanka najlepiej smakuje po ponownym odgrzaniu, kiedy przejdzie aromatem grzybów. Przepis pochodzi od pań z Koła Gospodyń Wiejskich
Trzeci talerzmnóstwo grzybów ususzyłam, zrobiłam również grzybki marynowane, tartę z podgrzybkami, zabrałam Was również na spacer po moim lesie. :) Teraz czas na zupę grzybową. Pół na pół z grzybów świeżych i suszonych - pychota! Składniki: 2-3 marchewki 1 pietruszka 1/4 małego selera 2 duże ziemniaki 1 cebula 1-2 ząbki czosnku 10 podgrzybków świeżych 10 podgrzybków suszonych(...)wody. Wrzucamy 2-3 listki laurowe, 3-4 ziela angielskie, 5 ziaren pieprzu, 2-3 szczypty soli. Dorzucamy grzyby suszone. Całość gotujemy 15 min następnie dorzucamy świeże grzyby i gotujemy kolejne 15 min. Podajemy zupę z jogurtem lub śmietaną posypaną drobno pokrojoną natką pietruszki. Smacznego
Brzuszki ŁakomczuszkiMamy jeszcze spore zapasy suszonych grzybów, więc dziś zupa grzybowa w wersji minimalistycznej. Postawiłyśmy na prostotę, liczy się smak i zapach grzybów.Składniki: 15 sztuk suszonych grzybów 1 litr wywaru warzywnego woreczek kaszy jęczmiennej sól, pieprz Wykonanie: Grzyby namoczyć w wodzie, najlepiej na noc, następnego dnia połączyć z wywarem warzywnym i gotować ok.godziny. Oddzielnie
Anioły w kuchniPyszna zupa grzybowa zabielana śmietaną , ugotowana na suszonych borowikach, które są bardziej cenione i smaczniejsze od podgrzybków. Zupa prosta w przygotowaniu. Dzień wcześniej moczymy grzyby, a na drugi dzień gotujemy(...)wywarze warzywnym. Sekretem udanej zupy grzybowej jest niewątpliwie jakość użytych składników. Przede wszystkim musimy mieć dobre jakościowo suszone grzyby. Nie polecam podgrzybków, gdyż są gorsze w smaku i mają więcej goryczy (borowiki są słodsze). Wybierając grzyby suszone w sklepie, wybierajmy te jaśniejsze i te, które mają widoczne kapelusze. Jasna barwa grzybów suszonych świadczy o użyciu świeżego
Moja DelicjaJesienna zupka baardzo grzybowa. Przygotowałam ją na bazie świeżych leśnych grzybów z dodatkiem grzybów suszonych, które nadały zupie super zarówno aromat, jak i smak.Polecam, szczególnie iż grzybów w tym roku jest pod dostatkiem. :-)Składniki:- garść suszonych grzybów- mała miseczka (kilka łyżek) obgotowanych świeżych, leśnych grzybów- 2 średnie marchewki- 1 korzeń pietruszki- kawałek pora
Smaczne Zdrowe