Barszcz biały z sokiem z kiszonych ogórków...Lekko chrzanowa zupa.Zakwaszona sokiem z kiszonych ogórków.Z dodatkiem suszonych grzybów.Smaczna odmiana tradycyjnego barszczu białego.Idealna dla przeciwników gęstych zup. Składniki:1 mała marchewka;1 mała pietruszka;1/4 korzenia selera;Biała część pora;1 liść laurowy;5 ziarenek ziela angielskiego;4 ziarenka pieprzu;2 ząbki czosnku;2,5 litra(...)tarce o dużych oczkach.Czosnek obrać.Kiełbasę umyć pod bieżącą wodą - opcjonalnie, ja zrobiłam barszcz bez kiełbasy.Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, włożyć startą marchewkę, pietruszkę, seler, por, liść laurowy, ziele angielskie, czosnek, pieprz, suszone grzyby, kiełbasę - opcjonalnie, zalać wodą i gotować na małym ogniu, pod przykryciem przez około 30 minut.Po upływie tego czasu, w przypadku gotowania barszczu
Gospodyni Miejskazupa to kwintesencja smaku, aromatu i zadowolenie dla brzucha. Jeśli tylko macie grzyby suszone to gotujcie koniecznie. Do zupy zrobiłam domowy makaron a właściwie zagniatał go Przemek i kroił i siekał i ugniatał. Pyszna zupa z domowym makaronem na talerzu. Zupa grzybowa z grzybów mieszanych z domowymi łazankami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniegrzybów i śliwek suszonych. Składniki: 20 dag suszonych śliwek 10 szt. Grzybków suszonych ½ łyżeczki cynamonu Cukier Wykonanie: Grzyby umyć, namoczyć – następnie ugotować , odcedzić ( wywar odstawić). Śliwki rozgotować w malej ilości wody z dodatkiem cynamonu. Ugotowane grzyby pokroić ze śliwkami ( lecz nie koniecznie) i włożyć do wywaru grzybowego. Następnie posłodzić do smaku i podawać schłodzoną zupę
Tradycyjna Kuchniagotowaniu grzybów do uszek i pierogów. Składniki na świąteczną zupę grzybową (około 5 l): grzyby suszone (np. prawdziwki) ok 20 g grzyby mrożone (np. borowiki) 300 g cebula 3 marchewki 2 pietruszki seler 3 liście laurowe 4 ziela angielskie 1,5 l wody po gotowaniu grzybów 1/2 małej śmietany 18% sól pieprz makaron Napełnić garnek wodą(...)mnie w zupie została marchewka, a z reszty powstała sałatka. Grzyby suszone już ugotowane zostały mi po robieniu farszu do wspomnianych wyżej potraw wigilijnych. Jeśli ktoś miałby w planach gotowanie to trwa ono około 30 minut. Wody nie wylewać! Grzyby zblendować i wrzucić do wody z warzywami. Dolać 1.5 l wody z gotowania grzybów. Pokroić cebulę w średniej
Karola gotujeJesień bezsprzecznie kojarzy mi się z grzybami. Jeśli grzyby to zapraszam serdecznie na domową zupę grzybową :) Składniki: ok 50dag suszonych grzybów, ok 2 szklanki bulionu, makaron, marchewka, natka pietruszki, śmietana, sól, pieprz do smaku. Przygotowanie: Grzyby namoczyć na ok 3-4 godziny. Ugotować (ja swój wywar z grzybami przygotowałam, robiąc farsz do pierogów z kapustą i grzybami, więc
ChilliJemyTradycyjnie zaczynamy od zupki Zupa krem grzybowa SKŁADNIKI: miseczka grzybów suszonych 0,5 litra bulionu z jarzyn 1 łyżka oliwy cebula, drobno posiekana 100 g serek topiony 100 ml śmietany sól morska, świeżo zmielony czarny i kolorowy pieprz, bazylia, czerwona czubryca, pietruszka Suszone grzyby opłukać pod bieżącą chłodną wodą i włożyć do rondelka, zalać 1 szklanką(...)małym ogniu i zeszklić cebulę. Dosypać posiekane grzyby. Smażyć mieszając od czasu do czasu przez 5 minut, następnie wlać bulion na równi z poziomem grzybów i zagotować. Zredukować ogień i gotować przez 20 minut. Zupę zmiksować razem z serkiem,śmietaną, bazylią, szczyptą soli i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Wlać z powrotem do garnka i dodać wywar z moczonych grzybów
MarciochaKucharzyPopularna zupa grzybowa oczywiście najlepsza z grzybów suszonych, gdyż suszone nadają jej intensywności grzybowego smaku, z makaronem podana ma tylu zwolenników!, jej zachwycający zapach, niepowtarzalny brunatny kolor przełamany bielą śmietany nadaje jej niezwykłego koloru i jedynego w swoim rodzaju smaku! Składniki: 1/2 kg żeberek pęczek włoszczyzny 3 ziarnka ziela angielskiego 2 listki laurowe 100 g suszonych(...)opakowanie drobnego makaronu sól i pieprz świeżo mielony, ziele angielskie natka pietruszki Wykonanie: Grzyby suszone opłukujemy, zalewamy wodą, odstawiamy na 1 godzinę aby rozmiękły. Do garnka wlać wodę, dodajemy namoczone grzyby, gotujemy około godziny. Zostawiamy 1 szklankę wody po gotowanych grzybach. Przestudzone grzyby kroimy w paseczki, podsmażamy na patelni razem z masłem na wolnym ogniu przez około 5 minut
kgwjanczewoCzęść postanowiła ususzyć. Wiecie co znaczy zapach suszonych grzybów w mieszkaniu przez kilka dni? Nie mogłam się mu oprzeć... Tak oto dziś powstała zupa ze śmietaną i jajkami :-) Składniki -garść suszonych grzybów -5 dag masła -1 mała cebula -4 łyżki mąki -litr bulionu -3-4 ziemniaki -200ml śmietany 30% -1/2 pęczka koperku -sól, pieprz(...)ocet -4 jajka Przygotowanie Suszone grzyby przebrać, opłukać, zalać wodą i odstawić do namoczenia. Cebulę obrać i drobno posiekać. W dużym rondlu lub garnku rozpuścić masło. Wrzucić cebulę i przesmażyć na złoty kolor. Oprószyć ją mąką, wymieszać smażyć jeszcze 1-2 minuty. Powstałą zasmażkę zalać kilkoma łyżkami ostudzonego bulionu. Rozmieszać dokładnie. Wlać resztę bulionu i zagotować. Ziemniaki obrać
Zielona KuchniaKarp zapiekany z pieczarkami Świąteczne brownie Ryba z pieczarkami w sosie śmietanowym Ciasto z jabłkami, żurawiną i korzennym karmelem Karp w całości zapiekany z pieczarkami Śledź z suszonymi grzybami i śliwkami Zupa krem z pieczonych buraków z gruszkami i imbirem Orientalny karp duszony w sosie pomidorowym Świąteczna kaczka pieczona z sosem wiśniowym z winem Porto Piernikowe ciastko z płynnym
karmelowyŚwięta już za pasem, przypominam więc moje ulubione świąteczne przepisy! Mam nadzieję, ze zainspirują Was do urozmaicenia świątecznego stołu w tym roku:) Śledź z suszonymi grzybami i śliwkami Zupa krem z pieczonych buraków z gruszkami i imbirem Orientalny karp duszony w sosie pomidorowym Świąteczna kaczka pieczona z sosem wiśniowym z winem Porto Piernikowe ciastko z płynnym wnętrzem Karp
karmelowytych które do czegoś kupiłam. Nie ma z tym większego problemu- smażę je i mrożę by potem dodać do innych dań. Tym razem wymyśliłam sobie zupę z podsmażonych pieczarek, suszonych grzybów i utartych warzyw. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniBarszcz czerwony to jedyna zupa, którą spożywam tylko raz w roku - na Wigilię. Zawsze kazałam sobie gotować ogromny gar wigilijnego barszczu, który jadłam przez całe Święta. Wszystkie sałatki, pieczone szynki, schaby, świąteczne obiady mogły się schować - barszczem musiałam się nasycić na cały rok! ;) Teraz po praz pierwszy w życiu samodzielnie gotowałam Wigilijny barszcz. Muszę nieskromnie przyznać, że wyszedł bardzo dobry(...)suszonych grzybów1 łyżeczka majerankuszczypta cukrusok z cytrynysól. pieprz do smakuSPOSÓB PRZYGOTOWANIA:Warzywa (marchew, pietruszkę, selera, pora, buraki) myjemy, obieramy, przekładamy do garnka, zalewamy około 2 litrami wody. Dodajemy opieczoną cebulę, czosnek, liść laurowy, ziele angielskie, ziarenka pieprzu, odrobinę soli. Na małym ogniu gotujemy wywar, do czasu, aż warzywa będą miękkie.W mniejszym garnku, na małym ogniu gotujemy grzyby
W kuchni KatieZbliża się sezon na grzyby, które uwielbiamy zbierać. Z braku laku, wyciągnęliśmy nasze suszone zapasy i przygotowaliśmy tę oto zupę. Pyszna, aromatyczna...świeżości nadały grzyby wpierw moczone w osolonym mleku. Składniki 100 g grzybów suszonych 500 ml mleka 1 mały seler 2 marchewki 1 pietruszka 1 duża cebula 1 łyżeczka masła klarowanego 8 ziaren czarnego pieprzu(...)razem z cebulą kroimy w kostkę, smażymy na maśle. Następnie zalewamy gorącym bulionem, dodajemy grzyby, pieprz i gotujemy 2 godziny na małym ogniu. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem zawartym na opakowaniu. Po dwóch godzinach wyławiamy grzyby, kroimy w paski i wrzucamy z powrotem do zupy, ponownie zagotowujemy. Do smaku doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Do każdego talerza wykładamy
R'n'G Kitchenjest posegregowanie grzybów na rodzaje: prawdziwki, podgrzybki, kozaki... Następnie po przebraniu grzybów decydujemy co z nimi zrobimy. Czy to będą same suszone, czy marynowane, czy przeznaczone na zupę.... Dzisiaj zajmę się suszeniem grzybów. Grzyby można suszyć pokrojone na mniejsze kawałki i rozwieszone na nitce nad kuchenką, można ususzyć je w piekarniku przy odpowiedniej temperaturze, można suszyć
Kuchnia u Krysi