zupa z buraków - 1516 przepisów (strona:40/102)

Ajoblanco - andaluzyjski chłodnik z migdałów i czosnku 130

dań w andaluzyjskich prowincjach i w każdej przyrządzane jest w nieco odmienny sposób. W oryginale zupę podaje się z białymi winogronami odmiany muscat (szczególnie w Maladze) oraz często jabłkiem lub melonem, które mają łagodzić smak czosnku. Ja zaś postanowiłem dokonać małego mariażu z burakiem oraz koperkową oliwą, nawiązując tym samym do polskich tradycji kulinarnych i naszych rodzimych chłodników. * SKŁADNIKI(...)migdałów 200 g czerstwej bagietki 3 ząbki czosnku 100 ml oliwy z oliwek + 3 łyżki 30 ml octu winnego 1 litr lodowatej wody sól do smaku 2 ugotowane buraki 1 łyżka posiekanego koperku * PRZYGOTOWANIE Migdały zalej wrzątkiem, odstaw na 5 minut, wypłucz i obierz. Następnie zalej je ponownie zimną wodą i odstaw na całą noc. Następnego dnia odlej

Food Square
Chłodnik litewski 188

Uwagi do przepisu:W przypadku, gdyby botwinka nie miała buraczków, dać botwinkę i 2 starte na tarce o grubych oczkach buraki czerwone.Do chłodnika można dodać pęczek drobno posiekanej, czerwonej rzodkiewki.Z dodatku octu lepiej nie rezygnować, gdyż zapewnia zupie piękny kolor

Gospodyni Miejska
Barszcz ukraiński. 143

Oryginalny Barszcz ukraiński, to zupa zaprawiana, która zawiera buraczki czerwone, kapustę świeżą oraz ziemniaki pokrojone w słupki.Gotowana jest na kawałkach wołowiny lub wieprzowiny.Podstawową cechą, która wyróżnia barszcz ukraiński spośród innych barszczy (przygotowywanych na Ukrainie), jest dodany do receptury czosnek oraz podawanie go z pampuszkami (małymi bułeczkami), polanymi zimnym sosem czosnkowym. W Polsce do barszczu ukraińskiego dodaje się również(...)ugotowane mięso kroimy w kostkę i dodajemy do zupy, pietruszkę, seler, marchewkę obieramy, kroimy w kostkę, dodajemy do zupy, pora kroimy w półkrązki, ziemniaki w kostkę,kapustę szatkujemy, fasolkę w kawałki około 1,5 cm. i dodajemy do zupy, gotujemy około 15 min. do miękkości warzyw, doprawiamy przecierem pomidorowym, kwasem z buraków, sokiem z cytryny, roztartym czosnkiem, cukrem, solą

Kuchnia Beaty
Chłodnik litewski z szyjkami rakowymi. Zaproszenie. Czerwiec. 155

wraz z wodą, w której się gotowały.  Jogurt, maślankę, buraki i wodę z ich gotowania, wymieszać. Dodać rzodkiewkę i ogórki pokrojone w kostkę oraz posiekany koperek. Chłodnik przyprawić do smaku solą i pieprzem, wstawić do lodówki na 1 godzinę, aby się schłodził. Chłodną zupę podać z szyjkami rakowymi i udekorowaną pokrojonymi ogórkami i rzodkiewkami. Smacznego

Codziennik Kuchenny
Barszcz ukraiński na botwince 139

Kiedy byłam małą dziewczynką nie przepadałam za burakami. Tym samym botwinka nie była dla mnie do przejścia. Do dziś nie wiem dlaczego nie lubiłam tego warzywa ... po prostu, nie i już. Wszystko zmieniło się kiedy zostałam zaproszona na kolację Wigilijną do mojego ówczesnego narzeczonego, zwątpiłam gdy ujrzałam czerwony barszcz ... aby nie podpaść przyszłej teściowej zjadłam go z wielkim apetytem(...)jedną z moich ulubionych zup. Tak też kiedy sezon na botwinkę w pełni przygotowuję dla nas barszcz ukraiński z jej dodatkiem. Myślę, że  warto by gościł na naszych stołach. Barszcz ukraiński na botwince SKŁADNIKI: 1 porcja rosołowa 2 marchewki 1 pietruszka 2 pęczki botwinki młodej 200 ml soku z buraków 30 dag fasoli jasiek duży

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Zupa z botwiny 181

umyć i wyszorować dobrze skórkę, tak samo postąpić z burakami. Marchew pokroić w krążki, buraki i cebulę w kostkę. Warzywa zalać wodą dodając do nich sól i kostkę rosołową oraz posiekane liście buraka, zagotować. Gdy warzywa będą już dochodził do miękkości zabielić zupę śmietaną, dodać pokrojony szczypior i przyprawić pieprzem. 5 minut przed końcem gotowania zupy wbić jajka

Pychotkaaa
Detoks - dzień 8, powrót do normalnej diety 288

morska) - kawałek koziego sera - zaczynam wprowadzać białko, jaja ja lubię kozi ser! - surówka z buraczków (mówiłam wczoraj, że nie mogę patrzec na buraczki? ;) Kolacja: - zupa krem brokułowo-kalafiorowy z dodatkiem koziego sera :) - sok z buraków, jabłek i grapefruitów - kawa zbożowa

pyszne zdrowości
Zupa z buraczków z orzechami i imbirem 144

Zupa z buraczków z pasternakiem i aromatycznymi przyprawami Składniki (dla 4 osób): 1/2 kg czerwonych buraków cebula 1pasternak smakowa oliwa 1 l bulionu warzywnego imbir 2 cm 1 łyżeczka kuminu 1 łyżeczka cynamonu 5 łyżek wiórków kokosowych 2 łyżki oleju orzechy włoskie podprażone Przygotowanie: Pokrój cebulę, buraki i pasternak na kawałki. Na patelnię dodaj łyżkę oleju lub innego(...)tłuszczu i usmaż cebulę. Dodaj przyprawy. Dodaj buraki i smaż przez 3 minuty. Dodaj tarty imbir. Następnie dodaj 1 litr bulionu warzywnego. Gotuj przez 30 minut. Zmiksuj na krem. Zupę polej olejem z orzechów

AZgotuj!
Zupa krem z batata 167

Dodatkowo są bardzo smaczne i mają liczne zastosowania w kuchni. Dzisiaj proponuję rozgrzewającą, zupę krem z batatów.  Spróbujcie, jest przepyszna:) 2 bataty marchew seler pietruszka czosnek cebula kawałek imbiru masło klarowane pieprz biały sól pieprz cytrynowy papryka słodka Śmietanka Grzanki Chipsy z buraków Przygotowuję warzywa, myję je i obieram, następnie kroję na  mniejsze kawałki(...)mieszam i zalewam gorącą wodą, tak, aby zakryła warzywa.   Dodaję przyprawy, mieszam i gotuję do miękkości.   Na koniec zupę blenderuję i doprawiam, jeśli jest taka potrzeba.   Podaję z kleksem kwaśnej śmietany, grzankami i/lub chipsami z  buraka

Takie tam pichcenie
Sałatka z burakiem cukrowym 183

Sałatka z burakiem cukrowym - powrót do przedwojennych smaków Buraki cukrowe kojarzą się większości z nas z produkcją cukru, jednego z najbardziej uniwersalnych dodatków do potraw

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Sernik jaglany z dynią 205

choćby z tego powodu warto włączyć ją do diety. (szczególnie teraz, gdy sezon chorobowy w pełni). Można to zrobić na wiele sposobów – dodać do zupy krem np. takiej z warzyw korzeniowych lub z buraka. Można z niej przygotować koktajl, ciastka, placuszki, kotlety, sałatki i tak naprawdę wszystko. Dziś zaproponuję Wam jedno z moich ulubionych połącze ń – sernik jaglany

365 dni dookoła kuchni
KUCHENNA APTEKA #15 - BOTWINA 164

Botwina to młode liście i korzenie buraków ćwikłowych. Najbardziej popularnym daniem z jej wykorzystaniem jest zupa botwinka, ale botwina może być wykorzystana nie tylko do przygotowania zup. Można z niej przyrządzić sałatkę, koktajl, tartę, pizzę, a nawet kotlety czy placki.  Te niepozorne liście oraz małe buraczki to prawdziwa skarbnica witamin i składników mineralnych. Mają ogromny wpływ na nasze

Kuchnia MagdaLeny
Botwinka z czosnkiem, jako dodatek do mięs. 188

Botwinka-czyli młode liście i korzeń buraka. Kto nie kocha botwinki. Zazwyczaj ograniczamy się do zupy. Dziś przygotowałam botwinkę jako dodatek do mięsa. PRODUKTY: Pęczek botwinki z małymi buraczkami Duzy ząbek czosnku Łyczka masła Sok z cytryny Koperek Sól Pieprz Łyżka śmietanki ( u mnie 18% ale można dać 30%) Kilka płatków parmezanu (opcjonalnie) PRZYGOTOWANIE: Liście i łodyżki myjemy, buraczki szorujemy

Kopystką po garach
Zupa botwinkowa z ciecierzycą i papryką 157

Kupiłam botwinkę i ugotowałam taką oto zupę... Składniki: 4 skrzydełka 1 pęczek botwinki z małymi burakami 2 średnie buraki 1 średnia marchew pół średniego selera 3-4 ząbki czosnku 2 średnie ziemniaki szklanka ugotowanej ciecierzycy po pół papryki w dwóch kolorach 2/3 szklanki słodkiej śmietany, np. 18% posiekany koper sól, pieprz do smaku 1/2 szklanki koncentratu z buraków

Czerwień i błękit
Sałatka z pieczonego buraka z rukolą i serem pleśniowym 172

Dzisiaj ugotowałam pyszną zupę z botwinki, jutro planuję sesję zdjęciową. Bardzo lubię buraki, a najbardziej pieczone. Są soczyste i tak smaczne, zwłaszcza w sałatkach. Ostatnio zrobiłam taką wersję sałatki z pieczonym burakiem: rukola, brązowa soczewica, ser pleśniowy, słonecznik i delikatny, miodowy dressing. Sałatka z pieczonego buraka świetnie smakuje także z uprażonymi wcześniej na suchej patelni orzechami włoskimi

Moja smaczna kuchnia
Japońskie śniadanie w Ka Udon Bar 174

zestawy: Zupa miso z tofu i wakame, jajko, pok choy z solonym suszonym żółtkiem, kimchi, ziemniaczane kakiage z majonezem z yuzu – w cenie 23 zł Zupa miso z tofu i wakame, ryż, jajko, kiszony burak, grzyby lub warzywa w tempurze w cenie również 23 zł Ka Udon Bar – 2 zestawy śniadaniowe Dostępna jest również wersja wegańska, w której jajko

Kate's Kitchen
Obowiązkowa botwinkowa 137

Zupka obowiązkowa, bo teraz właśnie jest na nią najlepsza pora. Botwina to oczywiście nic innego jak młode liście i korzenie buraka ćwikłowego. Lubię wykorzystywać ją do sałatek, potraw duszonych czy zapiekanek, ale zupa to jest mój ulubiony przysmak z jej udziałem. Wersji, nawet w moim rodzinnym domu, jest wiele. Dzisiaj taka... można powiedzieć jarzynowa na bazie botwinki właśnie. Czytaj więcej

Pichceniomania
Barszcz czerwony na zakwasie 113

domowy zakwas ( a okazało się, że jego zrobienie jest na poziomie przygotowania kanapki z serem ), nie wyobrażam sobie, że mogłabym podać swojej rodzinie tę zupę ugotowaną w inny sposób. Składniki na barszcz: 1kg buraków 1 litr zakwasu 3 marchewki 2 pietruszki 2 cebule pół selera pół pora 3 ząbki czosnku kilka liści laurowych i ziela angielskiego opcjonalnie: pół szklanki

NiePieprz.pl
Barszcz wigilijny. 132

Składniki (4 porcje): 2 kg buraków  3 garście suszonych grzybów 4 ziarna ziela angielskiego 3 liście laurowe cytryna 2 ząbki czosnku sól i pieprz

Moje-pitraszenie
Sałatka z pieczoną dynią, burakiem i mozzarellą 177

też by wylądowała w marynacie :) Zapraszam na pyszną sałatkę i dodam, że to jeszcze nie koniec. Zostało mi jeszcze trochę upieczonej dyni więc będzie zupa. Składniki: 0,7 kg dyni 3 małe podłużne buraki 1 duża kulka mozzarelli kilka liści sałaty 2 ząbki czosnku szczypta płatków chili świeży tymianek czarny pieprz sól morska oliwa z oliwek 1 łyżeczka miodu

Gosia gotuje
Szybki barszcz wielowarzywny czyli Zupowy Wtorek odc.44 144

Kiedyś robiłam tę zupę wielokrotnie, kiedy Córcia poszła do przedszkola przestała jeść buraki a ja nie gotowałam go więcej. W domu nazywany był "Ukraińskim" ale ile w tym prawdy??? u mnie to barszcz wielowarzywny, tylko i wyłącznie na warzywach, na specjalne zamówienie Córci (!!!). Gęsty, pachnący, na razie z zimowych zapasów ale niebawem nowalijki pójdą w ruch! Jedliśmy go kilka

Dzieje kuchennej Wiewióry