Czerwony barszcz wigilijny na zakwasie 489się obok zupy grzybowej z łazankami. Z reguły podaję go z pasztecikami z pieczarkami lub z pierogami z kapustą i grzybami. Można go też popijać bez żadnych dodatków. Do przygotowania barszczu na zakwasie musimy się zabrać na co najmniej tydzień przed Wigilią. To już ostatni moment, żeby nastawić zakwas na burakach.. Potrzebuje
Kulinarne przygody Gatity
Wigilijny barszcz po mojemu 222Czerwony barszcz jest jedną z obowiązkowych potraw świątecznych. Święta bez niego chyba nie istnieją, nie uważacie? Przygotowując swój wigilijny barszcz przyszła mi do
Codzienna kuchnia niecodzienna
"Nasiona warzyw strączkowych na talerzu" - podsumowanie akcji 199Pati gotuje Zupa krem z białych warzyw z ciecierzycą ; blog: Smaczne-zdrowe Bataty i ciecierzyca w garam masala ; blog: Smaczne opowieści GROCH Groszek z marchewką i dynią ; blog: Czerwień i błękit Zupa grochowa ; blog: Moje domowe kucharzenie Zupa solferino (z groszkiem zielonym) ; blog: Moje domowe kucharzenie Krem z zielonego grochu czyli zielona grochówka ; blog: Smakołyki Angeli Zupa grochowa z bekonem(...)domu i ogrodzie Ekspresowe chili con carne z fasolą ; blog: Weekendy w domu i ogrodzie Florencka (toskańska) zupa z fasoli (ribollita) ; blog: Smakołyki Angeli Bardzo czekoladowe ciasto z fasoli ; blog: Państwo Wojtczuk gotują Pieczona fasola jak z bistro ; blog: Hajduczek naturalnie Zupa fasolowa z soczewicą i wędzoną papryką na boczku ; blog: Czerwień i błękit Sałatka z fasoli ; blog: Garnkofilia Potrawka
Weekendy w domu i ogrodzie
Buraki 174robi dla nieba w gębie. Wydaje mi się, że obecnie buraczki wracają do łask i coraz więcej osób po nie sięga. Pamiętam, że kiedy wzbraniałam się przed jedzeniem zupy buraczkowej to babcia mówiła mi, że jak będę ją jeść to będę mieć więcej krwi… Okazało się, że babcia miała po części rację, co prawa nie chodziło o zwiększenie ilości(...)prawdą jest że buraczki pomagają w zapobieganiu anemii i zwiększają przyswajalność tlenu przez komórki, więc yee! Jedzmy buraczki! Ciekawostka: aby dostarczyć organizmowi najwięcej zdrowych składników z buraka warto pić świeży, sok z buraków. Jeżeli je ugotujemy i zmiksujemy, to większość składników zostanie w wodzie i… napijemy się na marne Przygotowuję się również psychicznie do marynowania buraków
rabarbarowo
Barszcz na zakwasie 192Właśnie skończyłam barszcz czerwony na zakwasie. Jest pyszny, ale musicie dobrze go doprawić. każdy zakwas jest mniej lub bardziej kwaśny, więc nie mogę wam podać dokładne
Kuchnia Pokoleń
PORADNIK BOŻEGO NARODZENIA 271Kilka porad, aby uzyskać idealny barszcz czerwony Jakie najlepiej wybrać buraczki na barszcz? Do przygotowania barszczu najlepiej wybrać buraki średniej wielkości, gdyż są one najsmaczniejsze i najbardziej soczyste. Lepsze są buraczki ciemniejsze ze słabo widocznymi pierścieniami. O dobrej jakości buraka świadczy również cienka skórka, jednolita barwa i błyszczący miąż. Jakie zioła i przyprawy pasują do barszczu? Do barszczu(...)się za mało kwaśny, możemy do niego dodać zalewę z ogórków kiszonych, sok z cytryny, kiszonej kapusty, czerwonej porzeczki lub żurawiny. Zupa nabierze też smaku, jeśli postoi w lodówce przez 2 - 3 dni. Plamy na dłoniach - buraki zawierają bardzo dużo soku, dlatego ich obieranie bywa kłopotliwe. Aby uniknąć zabarwienia dłoni, najlepiej założyć jednorazowe lateksowe rękawiczki. Można również
Ciastka - domowe słodkości
Barszcz z buraków i botwinki z ziemniakami! (jak u babci ;-D ) 293goły"- czyli kluski ziemniaczane z nadzieniem mięsnym, kluski śląskie, niezapomniane oponki i faworki, pączki robione przez cały dzień, różnego rodzaju zupy jak: Rosół z cielęciną, barszcz biały na zakwasie żytnim, czy też uwielbiany przeze mnie barszcz z buraków z ziemniakami i skwarkami z boczku. Babcia ma swoje wyjątkowe wyczucie smaku, i dzięki niej znam niejedną sztuczkę kuchenną. Ale nauka
SMYKWKUCHNI
Krem z pieczonych buraków i ziemniaków 187To musi być smaczny krem z buraków skoro osóbka, która nie przepada za barszczem powiedziała "pyszny". Lekki, nie aż tak buraczkowy za sprawą dodatku pieczonych
Mango Papaja
Chłodnik litewski 203Tegoroczne upały skutecznie zniechęciły mnie do gotowania i pieczenia. Perspektywa stania w nagrzanej kuchni nie była zbyt kusząca, a dzieci domagały się obiadu więc postanowiłam zrobić
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Barszcz ukraiński 241dokładce stwierdziła że jednak 20/10 więc z czystym sumieniem publikuję przepis na swoją wersję barszczu ukraińskiego. Składniki na 5 litrowy gar zupy -dla 4 osób wystarczy na 3 dni 3-4 średniej wielkości buraki (około 800 g) 2-3 marchewki 2-3 cebule 2 puszki po 400 g białej fasoli, co tak naprawdę daje 500 g ugotowanej fasoli (waga(...)bieżącą wodą. Ziemniaki obierz i pokrój w drobną 05, cm kostkę, seler i cebulę podobnie. Marchew, buraki i jabłka zetrzyj na tarce na grubych oczkach- nie będę kłamać, zajmie Ci to wszystko pół godziny. W garnku w którym będziesz gotować zupę podgrzej 2 łyżki oleju roślinnego, wrzuć do niego cebulę i podsmaż ją przez 5 minut aby się zeszkliła
greenscarf
Zupa barszcz ukraiński 296Chyba mało ich gotuję bo jakiś czas temu dostałam prezent od męża pod postacią książki o dość znaczącym tytule: "Zupa musi być." Czyżby coś sugerował:)? Składniki: - 3 buraki - 2 marchewki - 1 pietruszka - 2 ziemniaki - pół główki kapusty - 1 cebula - 30 dag czerwonej fasoli - 1,5 litra wywaru mięsnego - vegeta natur - śmietana - 1 łyżka koncentratu pomidorowego - sól, pieprz Sposób przygotowania
Pan i Pani Smith w kuchni
TRADYCYJNY BARSZCZ WIGILIJNY 228Barszcz, ugotowany z surowych tartych buraczków z dodatkiem dorodnych borowików, suszonych śliwek i kwaśnego jabłka. Harmonijnie doprawiony miodem, szczyptą majeranku oraz czosnkiem. Od razu po
cool and minty
Botwinka odsłona nr 3:) szybka i zdrowa zupa wegańska 159Botwinka Składniki: 1 pęczek botwinki (6 małych buraczków+liście buraczka) 5 ziemniaków 3 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 5 łyżek oliwy z oliwek sól 3 liście
nietadieta
Zupa buraczkowa 213Dziś burak ma swoje święto..ja co prawda nie świętowałam , ale mam okazję wstawić zaległy przepis..tą zupkę gotowałam oj dawno temu..jak buraczki rosły jeszcze
Moje domowe kucharzenie
zimowe buraczki uniwersalne... 736ciasno ułożyć w wyparzonych słoikach, zakręcić i pasteryzować z 15 minut, słoiki w garnku postawić na ściereczce na zakrętkach przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu - takie buraki można użyć do surówki, do zasmażenia, do zupy barszczu.................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubię